Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Clean nature

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 36 Ad
Advertisement

More Related Content

Slideshows for you (16)

Similar to Clean nature (20)

Advertisement

Recently uploaded (20)

Advertisement

Clean nature

 1. 1. Φύση χωρίς σκουπίδια 2ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΡΟΔΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ: Τ.ΜΑΝΤΙΚΟΥ
 2. 2. Σκοπός Σκοπός του προγράμματος αποτέλεσε η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών στο περιβαλλοντικό ζήτημα που προκαλείται από τη ρίψη σκουπιδιών στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.
 3. 3. Στόχοι Οι μαθητές/τριες: •Να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που αφορά στα σκουπίδια. •Να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. •Να συνειδητοποιήσουν ότι η ρίψη των σκουπιδιών σχετίζεται με τη γενικότερη καταστροφή του περιβάλλοντος. •Να γνωρίσουν τρόπους διαχείρισης των σκουπιδιών. •Να γνωρίσουν τρόπους ανακύκλωσης των υλικών. •Να αποκτήσουν ικανότητες που αφορούν στη λήψη αποφάσεων ατομικά ή ομαδικά.
 4. 4. Μεθοδολογία Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η ομαδοσυνεργατική μέσα στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας, καταιγισμός ιδεών και η μέθοδος project.
 5. 5. Αριθμός μαθητών/ τριών Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν 182.
 6. 6. Περιγραφή Δραστηριοτήτων Ανακύκλωση Επεξεργαστήκαμε οπτικοακουστικό υλικό με τη βοήθεια του διαδικτύου για μία πρώτη επαφή και γνωριμία με το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκύπτει από την παραγωγή απορριμμάτων.
 7. 7. Παιχνίδια Με τη βοήθεια ανακυκλώσιμων υλικών κατασκευάσαμε επιδαπέδια παιχνίδια. Όλα αυτά τα υλικά ήταν υλικά που χρησιμοποιούν καθημερινά τα παιδιά, όπως μπουκάλια νερού, τα οποία στη συνέχεια πετούσαν. Με τον τρόπο αυτό καταφέρανε την επαναχρησιμοποίησή τους με αποτέλεσμα λιγότερα σκουπίδια στον κάδο της τάξης.
 8. 8. Κατασκευάζουμε και παίζουμε με ανακυκλώσιμα υλικά
 9. 9. Παιχνίδια συνέχεια Με καπάκια και χαρτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των μαθημάτων και περίσσεψε οι μαθητές κατασκεύασαν επιτραπέζια παιχνίδια, όπως τρίλιζα, που οξύνουν την παρατηρητικότητα και την κρίση.
 10. 10. Εικαστικές παρεμβάσεις Για τις εικαστικές τους δημιουργίες δεν δαπανήθηκαν επιπλέον χρήματα για την αγορά υλικών, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα υλικά. Κατά αυτόν τον τρόπο καλλιεργήθηκε η δημιουργικότητα των μαθητών, αφού είχαν την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν.
 11. 11. Αρθρογραφία Με αφορμή τις δράσεις μας δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν το γραπτό λόγο μέσα από θεματικές του προγράμματος που υλοποιήσαμε. Συγκεκριμένα, γράφτηκε άρθρο προς διάχυση με θέμα τη ρύπανση της πόλης από τα σκουπίδια.
 12. 12. Η Ρόδος είναι ένα πολύ ωραίο νησί, με πολλές και ωραίες παραλίες και πυκνά δάση. Ένα όμως σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ότι πετάει τα μπάζα και τα σκουπίδια του παντού ακόμη και στα δάση. Επίσης η διαχείριση των απορριμμάτων, που σχετίζεται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη δεν είναι αυτή που πρέπει. Πηγαίνοντας μία βόλτα στο δάσος θαυμάζει κανείς δέντρα, τα λουλούδια και αν είναι τυχερός ελάφια και λαγούς. Ωστόσο ,ξαφνικά μπορεί να δει μπροστά του μια πολυθρόνα, ένα πλυντήριο ρούχων ίσως και ένα ψυγείο και πολλά ακόμα μπάζα και σκουπίδια . Εκτός του ότι μας χαλάει το θέαμα, προκαλούν σοβαρή μόλυνση στο περιβάλλον γιατί αυτά τα υλικά δεν διαλύονται στο χώμα και είναι πολύ βλαβερά. Επίσης όταν βρέχει, παρασέρνονται από το νερό της βροχής , καταλήγουν στα ρέματα. Μετά από λίγο καιρό όταν τα ρέματα είναι μπαζωμένα και βρέξει πολύ, το νερό θα βγει έξω από το ρέμα και θα υπάρξουν πλημμύρες.
 13. 13. Τα σκουπίδια παλιότερα συγκεντρώνονταν στην περιοχή Τσαΐρι και Καλλιθέα και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είτε καίγονταν , είτε θάβονταν , είτε πετιόντουσαν στην θάλασσα. Η άσχημη μυρωδιά για τους κατοίκους εκείνης της περιοχής αλλά και τους τουρίστες ήταν έντονη αλλά κυρίως γίνονταν εστίες μόλυνσης επικίνδυνες για την υγεία. Το αποτέλεσμα ήταν η εικόνα του νησιού να υποβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό ! Οι υπόλοιποι δήμοι στο νησί δεν διέθεταν ούτε καν ΧΥΤΑ και απέρριπταν τα απόβλητα σε χωματερές, σε ρέματα ακόμα και σε δάση! Επιπρόσθετα δεν υπήρχαν κάδοι αποκομιδής των σκουπιδιών , ούτε βέβαια ανακύκλωσης. Greenagenda.gr
 14. 14. Τα πλαστικά καταστρέφουν κι αυτά το περιβάλλον. Όταν πετάτε το μπουκάλι με το νερό σας στο δρόμο ή κάπου αλλού νομίζετε ότι δεν καταστρέφετε το περιβάλλον.Tα πλαστικά αλλά και άλλα αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από το πετρέλαιο μολύνουν κατά πολύ το περιβάλλον ! Γι’ αυτό καλυτέρα πρέπει να ανακυκλώνουμε όλοι μικροί και μεγάλοι τα πλαστικά μπουκάλια ,τα γυάλινα, τα αλουμίνια κ.α. αντικείμενα έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον πλανήτη να επιζήσει !
 15. 15. Εδώ στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε πολλούς κάδους ανακύκλωσης και έτσι συμβάλλουμε και εμείς στο να σώσουμε το περιβάλλον.
 16. 16. Ανταποδοτική ανακύκλωση Οι μαθητές όλων των τάξεων επισκέφτηκαν την ανταποδοτική ανακύκλωση, ενώ στη συνέχεια μετέφεραν τις γνώσεις τους στους γονείς τους και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ώστε η ανακύκλωση να τους γίνει αδιάλειπτη συνήθεια.
 17. 17. Εθνικές γιορτές Ακόμη και οι εθνικές μας γιορτές είχαν το χρώμα της ανακύκλωσης !!!
 18. 18. Συνεργασία με φορείς •Δήμος Ρόδου •Αρχαιολογία Ρόδου •ΧΥΤΑ Ρόδου Επισκέψεις •Τάφρος •Δημοτικοί Κήποι •Κέντρο της πόλης •Παραλίες Ρόδου
 19. 19. Αξιολόγηση Η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση του ζητήματος φάνηκε στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι μαθητές πλέον ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν μέρη του τόπου τους όπου τα σκουπίδια αποτελούσαν σημαντικό πρόβλημα και ήταν πρόθυμοι να δράσουν. Ένα από αυτά ήταν και ο καθαρισμός της παραλίας που βρίσκεται κοντά στο σχολικό χώρο. Επίσης, παρότρυναν τους μαθητές/τριες των συστεγαζόμενων σχολείων να βοηθήσουν όλοι μαζί στον καθαρισμό του αύλειου χώρου.
 20. 20. και τη φύση σε κάθε ευκαιρία
 21. 21. Ανθίζουμε όλοι μαζί

×