SlideShare a Scribd company logo
ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Τι σημαίνει η λέξη «ακρόπολη» ακρόπολη:  το ψηλότερο σημείο μιας πόλης που κατά την αρχαιότητα το οχύρωναν με τείχη.
Ιστορία Στα μυκηναϊκά χρόνια ο λόφος της Ακρόπολης φιλοξενούσε το παλάτι του βασιλιά. Γύρω απ’ αυτό υπήρχε ένα ισχυρό τείχος. Έξω από τα τείχη, στις πλαγιές του λόφου, βρίσκονταν τα σπίτια των κατοίκων της πόλης. Οι πλαγιές και οι πρόποδες της Ακρόπολης κατοικήθηκαν από τη νεολιθική εποχή, όπως δείχνουν λείψανα που έχουν βρεθεί.
Κατά την αρχαϊκή εποχή έχουμε αρκετά κτίσματα για τη λατρεία των θεών. Υπήρχε ο αρχαίος ναός της Αθηνάς, αφιερωμένος στην Πολιάδα, την προστάτισσα της πολιτείας. Ο πρώτος ναός στην Ακρόπολη χτίστηκε στα Γεωμετρικά χρόνια (1100-750 π.Χ.), ήταν δωρικού ρυθμού από πωρόλιθο.
Μέχρι τα χρόνια των Πεισιστρατιδών οι βασιλείς της Αθήνας κατοικούσαν στην Ακρόπολη. Οι Αθηναίοι, μη μπορώντας να ανεχθούν άλλο το τυραννικό καθεστώς του Ιππία, γιου του τυράννου Πεισίστρατου, τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει την κατοικία του. Γκρεμίζουν το μεγαλύτερο μέρος του μυκηναϊκού τείχους για να μην οχυρωθεί πια πίσω απ’ αυτό κανένας τύραννος. Η ακρόπολη παύει να χρησιμοποιείται ως φρούριο και αφιερώνεται στους θεούς.
Κατά την περίοδο των Περσικών πολέμων, οι Πέρσες κατέστρεψαν τα ιερά της Ακρόπολης και άλλους ναούς σε διάφορα σημεία της Αττικής. Με πρωτοβουλία του Περικλή οι Αθηναίοι αποφασίζουν να ξαναχτίσουν τους ναούς τους. Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης πήρε τη μορφή που είναι γνωστή έως σήμερα από το 447 ως το 406 π.Χ. με το όραμα του Περικλή και τα σχέδια των εξαίρετων συνεργατών του, κυρίως του Φειδία .
Μνημεία της Ακρόπολης
Προπύλαια Άγαλμα Αθηνάς Προμάχου Παρθενώνας Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος Ναός Αθηνάς Νίκης Πινακοθήκη Ερέχθειο Χαλκοθήκη Αρρηφόρειο Ναός Δία Θέση ναού Αθηνάς Πολιάδος Βωμός
Ωδείο Ηρώδη του Αττικού Θέατρο Διονύσου Στοά Ευμένους Νότια κλιτύς Ακρόπολης
Παρθενώνας
Μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) οι Αθηναίοι άρχισαν να χτίζουν στην Ακρόπολη ένα ναό προς τιμή της θεάς Αθηνάς. Ο ναός αυτός, που ονομάζεται Προπαρθενώνας , δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού καταστράφηκε από τους Πέρσες, το 480 π.Χ.
Στην ίδια θέση άρχισε να χτίζεται το 447 π.Χ. νέος ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ. Αρχιτέκτονες του ναού ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης .
Το γλυπτό διάκοσμό του είχε αναλάβει ο Φειδίας . Η διακόσμησή του έγινε μεταξύ 438 και 432 π.Χ. Από τη ζωφόρο του Παρθενώνα
Είναι κατασκευασμένος όλος από μάρμαρο Πεντέλης. - μήκος: 69,51 μ. - - πλάτος: 30,86 μ. -
17 κίονες σε καθεμιά από τις μακρές πλευρές 8 κίονες σε καθεμιά από τις στενές πλευρές Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού, περίπτερος.
Οι λίθοι από τους οποίους αποτελείται ο ναός έχουν υπολογιστεί σε 13.400 περίπου κομμάτια όλων των μεγεθών. Το εκπληκτικό με αυτούς τους λίθους είναι ότι κανένας δεν είναι όμοιος με κάποιον άλλο. Όλοι διαφέρουν έστω και ελάχιστα.
Ο κάθε κίονας στηρίζεται απευθείας στη βάση του ναού και έχει 20 ραβδώσεις
Σε μικρή απόσταση από τη βάση οι κίονες αρχίζουν να «φουσκώνουν» μέχρι κάποιο ύψος και μετά…
… αρχίζουν να λεπταίνουν όσο πλησιάζουν προς το κιονόκρανο…
Επίσης, οι κίονες δε στέκονται κάθετα πάνω στο στυλοβάτη, αλλά κλίνουν ελαφρά προς τα μέσα.
Στη μέση του ναού το δάπεδο είναι 10 εκατοστά ψηλότερο από τα άκρα
Στον Παρθενώνα, λοιπόν, δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές . Όλα αυτά έχουν γίνει για αισθητικούς λόγους, για να δώσουν στο μνημείο ζωή και κίνηση. Ταυτόχρονα του δίνουν και μεγάλη σταθερότητα και αντοχή στους σεισμούς.
Αν προεκτείνουμε τους κίονες προς τα πάνω οι γραμμές τους θα ενωθούν σε ύψος 1.700 μ.
εκατόμπεδος οπισθόδομος πρόναος άγαλμα της θεάς Αθηνάς Ο σηκός ήταν χωρισμένος σε δύο άνισα μέρη, το ανατολικό και το δυτικό : Σηκός (κυρίως ναός)
πρόναος εκατόμπεδος ζωφόρος τρίγλυφα και μετόπες οπισθόδομος σηκός
 
Στο εσωτερικό του Παρθενώνα, στο σηκό, ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Είχε ξύλινο σκελετό, τα γυμνά μέρη του σώματος ήταν από ελεφαντόδοντο και τα ντυμένα από φύλλο χρυσού (βάρος χρυσού περίπου 1 τόνος). Στη θέση των ματιών ήταν τοποθετημένοι πολύτιμοι λίθοι. Το συνολικό του ύψος έφτανε περίπου τα 12 μέτρα.
 
Άγαλμα Αθηνάς Παρθένου (αναπαράσταση) Κράνος με μυθολογικά ζώα Η γέννηση της Πανδώρας Χρυσελεφάντινη Νίκη ύψους 2 μ. Οικουρός όφις (φίδι-φύλακας της Ακρόπολης)
 
Τα θέματα στις μετόπες ήταν: Β - Τρωικός πόλεμος Ν - Κενταυρομαχία Α - Γιγαντομαχία Δ - Αμαζονομαχία τρίγλυφο
μετόπη τρίγλυφο
Ο Παρθενώνας είναι ο μόνος ναός που έφερε γλυπτές παραστάσεις σε όλες του τις μετόπες (92) και που ο σηκός του περιβαλλόταν από μια ιωνική ζωφόρο μήκους 160 μ.
Για πρώτη φορά συνδυάζεται ο δωρικός με τον ιωνικό ρυθμό. ζωφόρος – στοιχείο ιωνικού ρυθμού
Τρίγλυφα και μετόπες (στοιχείο δωρικού ρυθμού) Ζωφόρος (στοιχείο ιωνικού ρυθμού)
Η ζωφόρος «έτρεχε» στο επάνω εξωτερικό μέρος του τοίχου του σηκού του ναού, καθώς και στο πάνω μέρος των εσωτερικών παραστάσεων, ανατολικά και δυτικά.
Στη ζωφόρο απεικονιζόταν η πομπή των Παναθηναίων . Απεικόνιζε μορφές θεών, ζώων και ανθρώπων (360)
Αναπαράσταση ανατολικής ζωφόρου
Κομμάτι από τη δυτική ζωφόρο
 
Τα δύο αετώματα του ναού απεικονίζουν σκηνές από τη μυθολογία: Ανατολικό αέτωμα: γέννηση της θεάς Αθηνάς
Λεπτομέρεια από το ανατολικό αέτωμα
Κεφάλι αλόγου από το άρμα της Σελήνης (Βρετανικό Μουσείο)
Ο θεός Διόνυσος δίπλα στο άρμα του ήλιου (αντίγραφο)
 
Δυτικό αέτωμα: διαμάχη Αθηνάς - Ποσειδώνα
Προσωποποίηση του ποταμού Κηφισού στην αριστερή άκρη του αετώματος (Βρετανικό Μουσείο)
Μπροστινό τμήμα του κορμού του σώματος του Ποσειδώνα (Μουσείο Ακρόπολης)
Προπύλαια
Τα Προπύλαια άρχισαν να αναγείρονται το 437 π.Χ. σε σχέδια του Μνησικλή και εγκαινιάστηκαν εσπευσμένα το 432 π.Χ. , μάλλον πριν από την αποπεράτωσή τους. Η επίσπευση των εγκαινίων ίσως οφείλεται στην έκρηξη του Πελοποννησιακού πολέμου. Τα Προπύλαια είναι η είσοδος της Ακρόπολης στη δυτική πλευρά του βράχου.
 
 
Στα Προπύλαια, όπως και στον Παρθενώνα, συνδυάστηκε ο δωρικός με τον ιωνικό ρυθμό.
 
Ερέχθειο
 
Το Ερέχθειο χτίστηκε ανάμεσα στο 421 και το 405 π.Χ. Οικοδομήθηκε στη θέση όπου παλαιότερα λατρεύονταν πρωταρχικές αθηναϊκές θεότητες, όπως ο Κέκρωψ, ο Ερεχθεύς, ο Ποσειδώνας, ο Ήφαιστος, η Θάλασσα και η ιερή ελιά της Αθηνάς.
[object Object],[object Object],[object Object],Στην κάθε πλευρά του κτηρίου ενσωματώθηκε μια πρόσταση.
Στη βόρεια και ανατολική μια πρόσταση ιωνικού ρυθμού.
Στη δυτική πλευρά δημιουργήθηκε ο υπαίθριος χώρος του ιερού, με το ιερό της Πανδρόσου και την ιερή ελιά της Αθηνάς.
Στη νότια πλευρά οι Καρυάτιδες .
6 περήφανες κόρες, που το όνομά τους το πήραν από τη ρωμαϊκή εποχή κι έπειτα (ίσως επειδή θύμιζαν την ομορφιά των κοριτσιών από τις Καρυές της Λακωνίας, ιέρειες της Άρτεμης).
Στο κεφάλι τους έχουν καλάθι στολισμένο με ιωνικά σχέδια επάνω στο οποίο στηρίζεται η οροφή.
Μοιάζουν εντελώς ίδιες, μα δεν είναι. Μια έχει τρυπημένα τα αυτιά της και όλες διαφέρουν στην κόμμωση.
Λεπτομέρεια Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ναός Αθηνάς Νίκης ή Απτέρου Νίκης
Ο ναός της Αθηνάς Νίκης βρίσκεται στο ΝΔ άκρο του βράχου της Ακρόπολης. Το έργο ανατέθηκε στον Καλλικράτη το 449 π.Χ., αλλά δεν προχώρησε, αφού στο μεταξύ είχε ξεκινήσει η ανέγερση του Παρθενώνα. Οι εργασίες ξεκίνησαν αρκετά χρόνια αργότερα και ολοκληρώθηκαν μάλλον το 424 π.Χ.
Ο ναός είναι ιωνικού ρυθμού, αμφιπρόστυλος με 4 κίονες στην ανατολική πλευρά και άλλους τόσους πίσω.
 
Στη ζωφόρο του απεικονίζονται συνέλευση θεών και μάχες ανάμεσα σε Έλληνες και βαρβάρους.
Λεπτομέρεια ζωφόρου από τη μάχη των Πλαταιών
Άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου
Το χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς ήταν έργο του Φειδία και το συναντούσε κανείς αμέσως μετά την έξοδό του από τα Προπύλαια. Χρονολογείται γύρω στο 460 π.Χ. Η Αθηνά αυτή ονομαζόταν Πρόμαχος ή Παλλάδα , γιατί τρόμαζε τους εχθρούς όταν «έπαλλε» (έκρουε, χτυπούσε) το δόρυ της. 16 μ. ύψος
Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος Χτίστηκε ανάμεσα στο 430 και 420 π.Χ. και είχε σχήμα Π ανοιχτού προς την οδό των Παναθηναίων. Θυγατρικός ναός, κατά κάποιον τρόπο του ιερού της θεότητας στη Βραυρώνα.
Χαλκοθήκη Κτήριο που βρισκόταν λίγο πριν από τον Παρθενώνα και το χρησιμοποιούσαν για να φυλάνε τα ιερά σκεύη και τα πολύτιμα αντικείμενα-αφιερώματα από τα ιερά της Ακρόπολης.
Αρρηφόρρειο Κτήριο κοντά στο Β τείχος όπου εκεί υφαινόταν ο ιερός πέπλος της Αθηνάς επί 9 μήνες από μια ιέρεια με τις «εργαστίνες» και τις μικρούλες αρρηφόρους.
Πινακοθήκη
Η Πινακοθήκη είναι η αίθουσα στη Β πτέρυγα των Προπυλαίων όπου εκεί εξέθεταν τους πίνακες τους οι καλλιτέχνες του 5ου αι. π.Χ.
Νότια κλιτύς Ακρόπολης
Θέατρο Διονύσου
Το θέατρο του Διονύσου , λαξευμένο στη νότια κλιτύ του ιερού βράχου τον 5ο αι. π.Χ., φιλοξενούσε στην αρχική του μορφή 15.000 θεατές. Δεν έχουν σωθεί ίχνη του θεάτρου με την αρχική του μορφή, του 5ου π.Χ. Τμήμα του θεάτρου και της σκηνής που βλέπουμε σήμερα οφείλεται σε μεταγενέστερη ανακαίνιση του 86 π.Χ.
 
Ωδείο Ηρώδη του Αττικού
Το Ωδείο οικοδομήθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό στη μνήμη της συζύγου της Ρηγίλλης που πέθανε το 160 μ.Χ. Έχει σχήμα ημικυκλικού θεάτρου, ακτίνας 38 μ. και μπορούσε να περιλάβει 5.000 θεατές. Ο τοίχος της σκηνής είχε πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο.
 
Στοά Ευμένους
Η Στοά του Ευμένους είναι ελληνιστικής εποχής και αποδίδεται στον Περγαμηνό βασιλέα Ευμένη τον ΙΙ (197-159 π.Χ.). Η στοά τοποθετήθηκε κατά μήκος της γραμμής του περιπάτου της Ακρόπολης, που διέρχεται πάνω από αυτήν.
Προπύλαια Άγαλμα Αθηνάς Προμάχου Παρθενώνας Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος Ναός Αθηνάς Νίκης Πινακοθήκη Ερέχθειο Χαλκοθήκη Αρρηφόρειο Θέση ναού Αθηνάς Πολιάδος Βωμός Ναός Δία
Ωδείο Ηρώδη του Αττικού Θέατρο Διονύσου Στοά Ευμένους

More Related Content

What's hot

Κεφάλαιο 29 Η ηγεμονία της Θήβας (Δ΄)
Κεφάλαιο 29 Η ηγεμονία της Θήβας (Δ΄)Κεφάλαιο 29 Η ηγεμονία της Θήβας (Δ΄)
Κεφάλαιο 29 Η ηγεμονία της Θήβας (Δ΄)
Maniatis Kostas
 
Ιστορία Α Γυμνασίου κεφάλαιο β κυκλαδικός πολιτισμός.
 Ιστορία Α Γυμνασίου κεφάλαιο β κυκλαδικός πολιτισμός. Ιστορία Α Γυμνασίου κεφάλαιο β κυκλαδικός πολιτισμός.
Ιστορία Α Γυμνασίου κεφάλαιο β κυκλαδικός πολιτισμός.
Ria Papamanoli
 
28η οκτωβρίου 1940
28η οκτωβρίου 194028η οκτωβρίου 1940
28η οκτωβρίου 1940
Aristea Papantonopoulou
 
Ιστορία Δ΄ 3. 30. ΄΄Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη΄΄
Ιστορία Δ΄ 3. 30. ΄΄Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη΄΄Ιστορία Δ΄ 3. 30. ΄΄Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη΄΄
Ιστορία Δ΄ 3. 30. ΄΄Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη΄΄
Χρήστος Χαρμπής
 
Περικλής. Ιστορία Α΄γυμνασίου
Περικλής. Ιστορία Α΄γυμνασίουΠερικλής. Ιστορία Α΄γυμνασίου
Περικλής. Ιστορία Α΄γυμνασίου
Δέσποινα Γέμελου
 
Ιστορία Δ΄ 3. Κλασικά χρόνια 2. Ο χρυσός αιώνας 22. ΄΄ Η καθημερινή ζωή και η...
Ιστορία Δ΄ 3. Κλασικά χρόνια 2. Ο χρυσός αιώνας 22. ΄΄ Η καθημερινή ζωή και η...Ιστορία Δ΄ 3. Κλασικά χρόνια 2. Ο χρυσός αιώνας 22. ΄΄ Η καθημερινή ζωή και η...
Ιστορία Δ΄ 3. Κλασικά χρόνια 2. Ο χρυσός αιώνας 22. ΄΄ Η καθημερινή ζωή και η...
Χρήστος Χαρμπής
 
Μελέτη Δ΄ Επανάληψη 1ης ενότητας: ΄΄ Ελλάδα - η χώρα μας ΄΄
Μελέτη Δ΄ Επανάληψη 1ης ενότητας: ΄΄ Ελλάδα - η χώρα μας ΄΄Μελέτη Δ΄ Επανάληψη 1ης ενότητας: ΄΄ Ελλάδα - η χώρα μας ΄΄
Μελέτη Δ΄ Επανάληψη 1ης ενότητας: ΄΄ Ελλάδα - η χώρα μας ΄΄
Χρήστος Χαρμπής
 
οι περσικοι πολεμοι
οι περσικοι πολεμοιοι περσικοι πολεμοι
οι περσικοι πολεμοιskabardon
 
Ιστορική Γραμμή Ελληνικής Ιστορίας (http://blogs.sch.gr/goma/) (http://blogs...
Ιστορική Γραμμή Ελληνικής Ιστορίας (http://blogs.sch.gr/goma/) (http://blogs...Ιστορική Γραμμή Ελληνικής Ιστορίας (http://blogs.sch.gr/goma/) (http://blogs...
Ιστορική Γραμμή Ελληνικής Ιστορίας (http://blogs.sch.gr/goma/) (http://blogs...
Παπαδημητρακοπούλου Τζένη
 
1. Οι μεταβατικοί χρόνοι
1. Οι μεταβατικοί χρόνοι1. Οι μεταβατικοί χρόνοι
1. Οι μεταβατικοί χρόνοι
Kvarnalis75
 
Κυκλαδικός πολιτισμός
Κυκλαδικός πολιτισμόςΚυκλαδικός πολιτισμός
Κυκλαδικός πολιτισμός
irinikel
 
ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Αστραδενή
 
10. Η τέχνη της Αρχαϊκής Εποχής
10. Η τέχνη της Αρχαϊκής Εποχής10. Η τέχνη της Αρχαϊκής Εποχής
10. Η τέχνη της Αρχαϊκής Εποχής
Kvarnalis75
 
1. ΤΑ ΑIΤIΑ ΚΑI ΟI ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟY ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣIΑΚΟY ΠΟΛΕΜΟY - Ο ΑΡΧIΔΑΜΕIΟΣ ΠΟΛΕΜ...
1. ΤΑ ΑIΤIΑ ΚΑI ΟI ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟY ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣIΑΚΟY ΠΟΛΕΜΟY - Ο ΑΡΧIΔΑΜΕIΟΣ ΠΟΛΕΜ...1. ΤΑ ΑIΤIΑ ΚΑI ΟI ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟY ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣIΑΚΟY ΠΟΛΕΜΟY - Ο ΑΡΧIΔΑΜΕIΟΣ ΠΟΛΕΜ...
1. ΤΑ ΑIΤIΑ ΚΑI ΟI ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟY ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣIΑΚΟY ΠΟΛΕΜΟY - Ο ΑΡΧIΔΑΜΕIΟΣ ΠΟΛΕΜ...
Kvarnalis75
 
39. Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη (Δ΄)
39. Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη (Δ΄)39. Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη (Δ΄)
39. Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη (Δ΄)
Maniatis Kostas
 
H συμμαχία της Δήλου
H συμμαχία της ΔήλουH συμμαχία της Δήλου
H συμμαχία της Δήλου
irinikel
 
Τα Πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα
Τα Πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα Τα Πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα
Τα Πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα
Dimitra Mylonaki
 
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Maria Froudaraki
 

What's hot (20)

Κεφάλαιο 29 Η ηγεμονία της Θήβας (Δ΄)
Κεφάλαιο 29 Η ηγεμονία της Θήβας (Δ΄)Κεφάλαιο 29 Η ηγεμονία της Θήβας (Δ΄)
Κεφάλαιο 29 Η ηγεμονία της Θήβας (Δ΄)
 
Ιστορία Α Γυμνασίου κεφάλαιο β κυκλαδικός πολιτισμός.
 Ιστορία Α Γυμνασίου κεφάλαιο β κυκλαδικός πολιτισμός. Ιστορία Α Γυμνασίου κεφάλαιο β κυκλαδικός πολιτισμός.
Ιστορία Α Γυμνασίου κεφάλαιο β κυκλαδικός πολιτισμός.
 
28η οκτωβρίου 1940
28η οκτωβρίου 194028η οκτωβρίου 1940
28η οκτωβρίου 1940
 
Ιστορία Δ΄ 3. 30. ΄΄Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη΄΄
Ιστορία Δ΄ 3. 30. ΄΄Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη΄΄Ιστορία Δ΄ 3. 30. ΄΄Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη΄΄
Ιστορία Δ΄ 3. 30. ΄΄Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη΄΄
 
Περικλής. Ιστορία Α΄γυμνασίου
Περικλής. Ιστορία Α΄γυμνασίουΠερικλής. Ιστορία Α΄γυμνασίου
Περικλής. Ιστορία Α΄γυμνασίου
 
Ιστορία Δ΄ 3. Κλασικά χρόνια 2. Ο χρυσός αιώνας 22. ΄΄ Η καθημερινή ζωή και η...
Ιστορία Δ΄ 3. Κλασικά χρόνια 2. Ο χρυσός αιώνας 22. ΄΄ Η καθημερινή ζωή και η...Ιστορία Δ΄ 3. Κλασικά χρόνια 2. Ο χρυσός αιώνας 22. ΄΄ Η καθημερινή ζωή και η...
Ιστορία Δ΄ 3. Κλασικά χρόνια 2. Ο χρυσός αιώνας 22. ΄΄ Η καθημερινή ζωή και η...
 
25 μαρτίου σχολική γιορτή
25 μαρτίου σχολική γιορτή25 μαρτίου σχολική γιορτή
25 μαρτίου σχολική γιορτή
 
Μελέτη Δ΄ Επανάληψη 1ης ενότητας: ΄΄ Ελλάδα - η χώρα μας ΄΄
Μελέτη Δ΄ Επανάληψη 1ης ενότητας: ΄΄ Ελλάδα - η χώρα μας ΄΄Μελέτη Δ΄ Επανάληψη 1ης ενότητας: ΄΄ Ελλάδα - η χώρα μας ΄΄
Μελέτη Δ΄ Επανάληψη 1ης ενότητας: ΄΄ Ελλάδα - η χώρα μας ΄΄
 
ISTORIKH GRAMMH D' DIM
ISTORIKH GRAMMH D' DIMISTORIKH GRAMMH D' DIM
ISTORIKH GRAMMH D' DIM
 
οι περσικοι πολεμοι
οι περσικοι πολεμοιοι περσικοι πολεμοι
οι περσικοι πολεμοι
 
Ιστορική Γραμμή Ελληνικής Ιστορίας (http://blogs.sch.gr/goma/) (http://blogs...
Ιστορική Γραμμή Ελληνικής Ιστορίας (http://blogs.sch.gr/goma/) (http://blogs...Ιστορική Γραμμή Ελληνικής Ιστορίας (http://blogs.sch.gr/goma/) (http://blogs...
Ιστορική Γραμμή Ελληνικής Ιστορίας (http://blogs.sch.gr/goma/) (http://blogs...
 
1. Οι μεταβατικοί χρόνοι
1. Οι μεταβατικοί χρόνοι1. Οι μεταβατικοί χρόνοι
1. Οι μεταβατικοί χρόνοι
 
Κυκλαδικός πολιτισμός
Κυκλαδικός πολιτισμόςΚυκλαδικός πολιτισμός
Κυκλαδικός πολιτισμός
 
ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
 
10. Η τέχνη της Αρχαϊκής Εποχής
10. Η τέχνη της Αρχαϊκής Εποχής10. Η τέχνη της Αρχαϊκής Εποχής
10. Η τέχνη της Αρχαϊκής Εποχής
 
1. ΤΑ ΑIΤIΑ ΚΑI ΟI ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟY ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣIΑΚΟY ΠΟΛΕΜΟY - Ο ΑΡΧIΔΑΜΕIΟΣ ΠΟΛΕΜ...
1. ΤΑ ΑIΤIΑ ΚΑI ΟI ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟY ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣIΑΚΟY ΠΟΛΕΜΟY - Ο ΑΡΧIΔΑΜΕIΟΣ ΠΟΛΕΜ...1. ΤΑ ΑIΤIΑ ΚΑI ΟI ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟY ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣIΑΚΟY ΠΟΛΕΜΟY - Ο ΑΡΧIΔΑΜΕIΟΣ ΠΟΛΕΜ...
1. ΤΑ ΑIΤIΑ ΚΑI ΟI ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟY ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣIΑΚΟY ΠΟΛΕΜΟY - Ο ΑΡΧIΔΑΜΕIΟΣ ΠΟΛΕΜ...
 
39. Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη (Δ΄)
39. Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη (Δ΄)39. Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη (Δ΄)
39. Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη (Δ΄)
 
H συμμαχία της Δήλου
H συμμαχία της ΔήλουH συμμαχία της Δήλου
H συμμαχία της Δήλου
 
Τα Πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα
Τα Πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα Τα Πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα
Τα Πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα
 
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 

Viewers also liked

Εννοιολογικά πλάνα των μαθημάτων Ιστορίας Δ΄
Εννοιολογικά πλάνα των μαθημάτων Ιστορίας Δ΄ Εννοιολογικά πλάνα των μαθημάτων Ιστορίας Δ΄
Εννοιολογικά πλάνα των μαθημάτων Ιστορίας Δ΄
Ηλιάδης Ηλίας
 
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας (κεφ. 5-9): ΄΄Αρχαϊκά χρόνια΄΄
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας (κεφ. 5-9): ΄΄Αρχαϊκά χρόνια΄΄Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας (κεφ. 5-9): ΄΄Αρχαϊκά χρόνια΄΄
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας (κεφ. 5-9): ΄΄Αρχαϊκά χρόνια΄΄
Χρήστος Χαρμπής
 
Slideshare slideboom
Slideshare slideboomSlideshare slideboom
Slideshare slideboom
George Asimakopoulos
 
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας: ΄΄Αρχαϊκά χρόνια, κεφ. 10 - 14΄΄
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας: ΄΄Αρχαϊκά χρόνια, κεφ. 10 - 14΄΄Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας: ΄΄Αρχαϊκά χρόνια, κεφ. 10 - 14΄΄
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας: ΄΄Αρχαϊκά χρόνια, κεφ. 10 - 14΄΄
Χρήστος Χαρμπής
 
Ιστορία Δ΄, Ελληνιστικά χρόνια, Επαναληπτικό Ιστορίας - Κεφ. 34-40
Ιστορία Δ΄, Ελληνιστικά χρόνια, Επαναληπτικό Ιστορίας - Κεφ. 34-40Ιστορία Δ΄, Ελληνιστικά χρόνια, Επαναληπτικό Ιστορίας - Κεφ. 34-40
Ιστορία Δ΄, Ελληνιστικά χρόνια, Επαναληπτικό Ιστορίας - Κεφ. 34-40
Ηλιάδης Ηλίας
 
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια 5ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Η Μακεδονία
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια 5ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Η ΜακεδονίαΙστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια 5ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Η Μακεδονία
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια 5ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Η Μακεδονία
Ηλιάδης Ηλίας
 
Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας 1ης Ενότητας: "Γεωμετρικά χρόνια" - Κεφ. 1 - ...
Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας 1ης Ενότητας: "Γεωμετρικά χρόνια" - Κεφ. 1 - ...Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας 1ης Ενότητας: "Γεωμετρικά χρόνια" - Κεφ. 1 - ...
Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας 1ης Ενότητας: "Γεωμετρικά χρόνια" - Κεφ. 1 - ...
Ηλιάδης Ηλίας
 
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 1ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Περσικοί Πόλεμοι
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 1ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Περσικοί Πόλεμοι  Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 1ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Περσικοί Πόλεμοι
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 1ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Περσικοί Πόλεμοι
Ηλιάδης Ηλίας
 
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 3ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Πελοποννησιακός Πόλε...
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 3ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Πελοποννησιακός Πόλε...Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 3ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Πελοποννησιακός Πόλε...
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 3ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Πελοποννησιακός Πόλε...
Ηλιάδης Ηλίας
 
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 2ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Χρυσός αιώνας
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 2ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Χρυσός αιώναςΙστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 2ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Χρυσός αιώνας
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 2ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Χρυσός αιώνας
Ηλιάδης Ηλίας
 
2ο Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας: Αρχαϊκά χρόνια - Ιστορία Δ΄
2ο Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας: Αρχαϊκά χρόνια - Ιστορία Δ΄ 2ο Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας: Αρχαϊκά χρόνια - Ιστορία Δ΄
2ο Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας: Αρχαϊκά χρόνια - Ιστορία Δ΄
Ηλιάδης Ηλίας
 
Μαθηματικά Δ΄ τάξη - Συμπεράσματα ενοτήτων
Μαθηματικά Δ΄ τάξη - Συμπεράσματα ενοτήτωνΜαθηματικά Δ΄ τάξη - Συμπεράσματα ενοτήτων
Μαθηματικά Δ΄ τάξη - Συμπεράσματα ενοτήτων
Ηλιάδης Ηλίας
 
Αρχιτεκτονικοί Ρυθμοί
Αρχιτεκτονικοί ΡυθμοίΑρχιτεκτονικοί Ρυθμοί
αρχαϊκή τέχνη (1) (1)
αρχαϊκή τέχνη (1) (1)αρχαϊκή τέχνη (1) (1)
αρχαϊκή τέχνη (1) (1)Lamprini Botsari
 
αυτόματοι πωλητες
αυτόματοι πωλητεςαυτόματοι πωλητες
αυτόματοι πωλητεςAngelos Skalis
 
Σχολεία απ' όλο τον κόσμο!
Σχολεία απ' όλο τον κόσμο!Σχολεία απ' όλο τον κόσμο!
Σχολεία απ' όλο τον κόσμο!Angelos Skalis
 
το όνομά μου είναι μοναδικό!
 το όνομά μου είναι μοναδικό! το όνομά μου είναι μοναδικό!
το όνομά μου είναι μοναδικό!Angelos Skalis
 
το όνομά μου είναι μοναδικό!
το όνομά μου είναι μοναδικό!το όνομά μου είναι μοναδικό!
το όνομά μου είναι μοναδικό!Angelos Skalis
 
Ιστορία Δ΄ 6ο επαναληπτικό: ΄΄Η Μακεδονία΄΄
Ιστορία Δ΄ 6ο επαναληπτικό: ΄΄Η Μακεδονία΄΄Ιστορία Δ΄ 6ο επαναληπτικό: ΄΄Η Μακεδονία΄΄
Ιστορία Δ΄ 6ο επαναληπτικό: ΄΄Η Μακεδονία΄΄
Χρήστος Χαρμπής
 
Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας - Ιστορία Δ΄ Κεφ. 12 (η παρουσίαση μαθήματος μ...
Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας - Ιστορία Δ΄ Κεφ. 12 (η παρουσίαση μαθήματος μ...Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας - Ιστορία Δ΄ Κεφ. 12 (η παρουσίαση μαθήματος μ...
Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας - Ιστορία Δ΄ Κεφ. 12 (η παρουσίαση μαθήματος μ...
Ηλιάδης Ηλίας
 

Viewers also liked (20)

Εννοιολογικά πλάνα των μαθημάτων Ιστορίας Δ΄
Εννοιολογικά πλάνα των μαθημάτων Ιστορίας Δ΄ Εννοιολογικά πλάνα των μαθημάτων Ιστορίας Δ΄
Εννοιολογικά πλάνα των μαθημάτων Ιστορίας Δ΄
 
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας (κεφ. 5-9): ΄΄Αρχαϊκά χρόνια΄΄
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας (κεφ. 5-9): ΄΄Αρχαϊκά χρόνια΄΄Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας (κεφ. 5-9): ΄΄Αρχαϊκά χρόνια΄΄
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας (κεφ. 5-9): ΄΄Αρχαϊκά χρόνια΄΄
 
Slideshare slideboom
Slideshare slideboomSlideshare slideboom
Slideshare slideboom
 
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας: ΄΄Αρχαϊκά χρόνια, κεφ. 10 - 14΄΄
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας: ΄΄Αρχαϊκά χρόνια, κεφ. 10 - 14΄΄Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας: ΄΄Αρχαϊκά χρόνια, κεφ. 10 - 14΄΄
Ιστορία Δ΄. Επανάληψη 2ης ενότητας: ΄΄Αρχαϊκά χρόνια, κεφ. 10 - 14΄΄
 
Ιστορία Δ΄, Ελληνιστικά χρόνια, Επαναληπτικό Ιστορίας - Κεφ. 34-40
Ιστορία Δ΄, Ελληνιστικά χρόνια, Επαναληπτικό Ιστορίας - Κεφ. 34-40Ιστορία Δ΄, Ελληνιστικά χρόνια, Επαναληπτικό Ιστορίας - Κεφ. 34-40
Ιστορία Δ΄, Ελληνιστικά χρόνια, Επαναληπτικό Ιστορίας - Κεφ. 34-40
 
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια 5ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Η Μακεδονία
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια 5ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Η ΜακεδονίαΙστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια 5ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Η Μακεδονία
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια 5ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Η Μακεδονία
 
Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας 1ης Ενότητας: "Γεωμετρικά χρόνια" - Κεφ. 1 - ...
Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας 1ης Ενότητας: "Γεωμετρικά χρόνια" - Κεφ. 1 - ...Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας 1ης Ενότητας: "Γεωμετρικά χρόνια" - Κεφ. 1 - ...
Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας 1ης Ενότητας: "Γεωμετρικά χρόνια" - Κεφ. 1 - ...
 
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 1ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Περσικοί Πόλεμοι
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 1ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Περσικοί Πόλεμοι  Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 1ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Περσικοί Πόλεμοι
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 1ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Περσικοί Πόλεμοι
 
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 3ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Πελοποννησιακός Πόλε...
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 3ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Πελοποννησιακός Πόλε...Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 3ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Πελοποννησιακός Πόλε...
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 3ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Ο Πελοποννησιακός Πόλε...
 
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 2ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Χρυσός αιώνας
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 2ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Χρυσός αιώναςΙστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 2ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Χρυσός αιώνας
Ιστορία Δ΄, Αρχαϊκά χρόνια, 2ο Επαναληπτικό Ιστορίας - Χρυσός αιώνας
 
2ο Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας: Αρχαϊκά χρόνια - Ιστορία Δ΄
2ο Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας: Αρχαϊκά χρόνια - Ιστορία Δ΄ 2ο Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας: Αρχαϊκά χρόνια - Ιστορία Δ΄
2ο Επαναληπτικό μάθημα Ιστορίας: Αρχαϊκά χρόνια - Ιστορία Δ΄
 
Μαθηματικά Δ΄ τάξη - Συμπεράσματα ενοτήτων
Μαθηματικά Δ΄ τάξη - Συμπεράσματα ενοτήτωνΜαθηματικά Δ΄ τάξη - Συμπεράσματα ενοτήτων
Μαθηματικά Δ΄ τάξη - Συμπεράσματα ενοτήτων
 
Αρχιτεκτονικοί Ρυθμοί
Αρχιτεκτονικοί ΡυθμοίΑρχιτεκτονικοί Ρυθμοί
Αρχιτεκτονικοί Ρυθμοί
 
αρχαϊκή τέχνη (1) (1)
αρχαϊκή τέχνη (1) (1)αρχαϊκή τέχνη (1) (1)
αρχαϊκή τέχνη (1) (1)
 
αυτόματοι πωλητες
αυτόματοι πωλητεςαυτόματοι πωλητες
αυτόματοι πωλητες
 
Σχολεία απ' όλο τον κόσμο!
Σχολεία απ' όλο τον κόσμο!Σχολεία απ' όλο τον κόσμο!
Σχολεία απ' όλο τον κόσμο!
 
το όνομά μου είναι μοναδικό!
 το όνομά μου είναι μοναδικό! το όνομά μου είναι μοναδικό!
το όνομά μου είναι μοναδικό!
 
το όνομά μου είναι μοναδικό!
το όνομά μου είναι μοναδικό!το όνομά μου είναι μοναδικό!
το όνομά μου είναι μοναδικό!
 
Ιστορία Δ΄ 6ο επαναληπτικό: ΄΄Η Μακεδονία΄΄
Ιστορία Δ΄ 6ο επαναληπτικό: ΄΄Η Μακεδονία΄΄Ιστορία Δ΄ 6ο επαναληπτικό: ΄΄Η Μακεδονία΄΄
Ιστορία Δ΄ 6ο επαναληπτικό: ΄΄Η Μακεδονία΄΄
 
Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας - Ιστορία Δ΄ Κεφ. 12 (η παρουσίαση μαθήματος μ...
Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας - Ιστορία Δ΄ Κεφ. 12 (η παρουσίαση μαθήματος μ...Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας - Ιστορία Δ΄ Κεφ. 12 (η παρουσίαση μαθήματος μ...
Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας - Ιστορία Δ΄ Κεφ. 12 (η παρουσίαση μαθήματος μ...
 

Similar to Ακρόπολη

ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣΜΝΗΜΕΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
savvasg
 
ακρόπολη
ακρόποληακρόπολη
ακρόποληvasonip
 
Ακρόπολη των Αθηνών,Α.Γραμμόζης
Ακρόπολη των Αθηνών,Α.ΓραμμόζηςΑκρόπολη των Αθηνών,Α.Γραμμόζης
Ακρόπολη των Αθηνών,Α.Γραμμόζης
Iliana Kouvatsou
 
Μουσείο Ακρόπολης
Μουσείο ΑκρόποληςΜουσείο Ακρόπολης
Μουσείο Ακρόπολης
ANTONOPOULOU HELEN
 
Acropolis
AcropolisAcropolis
Ακρόπολη
ΑκρόποληΑκρόπολη
Ακρόπολη
ANTONOPOULOU HELEN
 
Akropolh
AkropolhAkropolh
Akropolh
Vicky Morenou
 
Ακρόπολη
ΑκρόποληΑκρόπολη
Ακρόπολη
alpanagi
 
Ακροπολη
ΑκροποληΑκροπολη
Ακροποληithomi
 
ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ELENI EFSTATHIADOU
 
Η επίσκεψή μας στην Ακρόπολη
Η επίσκεψή μας στην ΑκρόποληΗ επίσκεψή μας στην Ακρόπολη
Η επίσκεψή μας στην Ακρόποληdimkokkonioupoulitsas
 
Παρθενώνας,Βέρα- Γιωργία-Μάριος
Παρθενώνας,Βέρα- Γιωργία-ΜάριοςΠαρθενώνας,Βέρα- Γιωργία-Μάριος
Παρθενώνας,Βέρα- Γιωργία-Μάριος
Iliana Kouvatsou
 
αρχαιολογικοσ χωροσ βραυρωνασ
αρχαιολογικοσ χωροσ βραυρωνασαρχαιολογικοσ χωροσ βραυρωνασ
αρχαιολογικοσ χωροσ βραυρωνασElef Kent
 
Αρχιτεκτονικη
ΑρχιτεκτονικηΑρχιτεκτονικη
Αρχιτεκτονικηgeormak
 
θησειο ακροπολη δαφνη
θησειο ακροπολη δαφνηθησειο ακροπολη δαφνη
θησειο ακροπολη δαφνη
gympentelis
 
Θησείο Ακρόπολη Δάφνη
Θησείο Ακρόπολη ΔάφνηΘησείο Ακρόπολη Δάφνη
Θησείο Ακρόπολη Δάφνη
gympentelis
 
0 εικονικη ακροπολη
0 εικονικη ακροπολη0 εικονικη ακροπολη
0 εικονικη ακροποληguest51ef46b
 

Similar to Ακρόπολη (20)

ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣΜΝΗΜΕΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
 
ακρόπολη
ακρόποληακρόπολη
ακρόπολη
 
Ακρόπολη των Αθηνών,Α.Γραμμόζης
Ακρόπολη των Αθηνών,Α.ΓραμμόζηςΑκρόπολη των Αθηνών,Α.Γραμμόζης
Ακρόπολη των Αθηνών,Α.Γραμμόζης
 
Μουσείο Ακρόπολης
Μουσείο ΑκρόποληςΜουσείο Ακρόπολης
Μουσείο Ακρόπολης
 
Acropolis
AcropolisAcropolis
Acropolis
 
Ακρόπολη
ΑκρόποληΑκρόπολη
Ακρόπολη
 
Akropolh
AkropolhAkropolh
Akropolh
 
Ακρόπολη
ΑκρόποληΑκρόπολη
Ακρόπολη
 
Ακροπολη
ΑκροποληΑκροπολη
Ακροπολη
 
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
 
ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
 
Η επίσκεψή μας στην Ακρόπολη
Η επίσκεψή μας στην ΑκρόποληΗ επίσκεψή μας στην Ακρόπολη
Η επίσκεψή μας στην Ακρόπολη
 
Παρθενώνας,Βέρα- Γιωργία-Μάριος
Παρθενώνας,Βέρα- Γιωργία-ΜάριοςΠαρθενώνας,Βέρα- Γιωργία-Μάριος
Παρθενώνας,Βέρα- Γιωργία-Μάριος
 
αρχαιολογικοσ χωροσ βραυρωνασ
αρχαιολογικοσ χωροσ βραυρωνασαρχαιολογικοσ χωροσ βραυρωνασ
αρχαιολογικοσ χωροσ βραυρωνασ
 
Αρχιτεκτονικη
ΑρχιτεκτονικηΑρχιτεκτονικη
Αρχιτεκτονικη
 
θησειο ακροπολη δαφνη
θησειο ακροπολη δαφνηθησειο ακροπολη δαφνη
θησειο ακροπολη δαφνη
 
Θησείο Ακρόπολη Δάφνη
Θησείο Ακρόπολη ΔάφνηΘησείο Ακρόπολη Δάφνη
Θησείο Ακρόπολη Δάφνη
 
παρθενώνα
παρθενώναπαρθενώνα
παρθενώνα
 
0 εικονικη ακροπολη
0 εικονικη ακροπολη0 εικονικη ακροπολη
0 εικονικη ακροπολη
 
Mνημεία της Aθήνας
Mνημεία της Aθήνας Mνημεία της Aθήνας
Mνημεία της Aθήνας
 

More from Γρηγόρης Ζερβός

World press photo 2010
World press photo 2010World press photo 2010
World press photo 2010
Γρηγόρης Ζερβός
 
Η Οθωμανική αυτοκρατορία
Η Οθωμανική αυτοκρατορίαΗ Οθωμανική αυτοκρατορία
Η Οθωμανική αυτοκρατορία
Γρηγόρης Ζερβός
 
Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια
Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνιαΗ Ευρώπη στα νεότερα χρόνια
Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια
Γρηγόρης Ζερβός
 
Διακόπτης
ΔιακόπτηςΔιακόπτης
Διακόπτης
Γρηγόρης Ζερβός
 
Αγωγοί & μονωτές
Αγωγοί & μονωτέςΑγωγοί & μονωτές
Αγωγοί & μονωτές
Γρηγόρης Ζερβός
 
Το ηλεκτρικό ρεύμα
Το ηλεκτρικό ρεύμαΤο ηλεκτρικό ρεύμα
Το ηλεκτρικό ρεύμα
Γρηγόρης Ζερβός
 
Ένα απλό κύκλωμα
Ένα απλό κύκλωμαΈνα απλό κύκλωμα
Ένα απλό κύκλωμα
Γρηγόρης Ζερβός
 
Πότε ανάβει το λαμπάκι 1
Πότε ανάβει το λαμπάκι 1Πότε ανάβει το λαμπάκι 1
Πότε ανάβει το λαμπάκι 1
Γρηγόρης Ζερβός
 
Ηλεκτροσκόπιο 1
Ηλεκτροσκόπιο 1Ηλεκτροσκόπιο 1
Ηλεκτροσκόπιο 1
Γρηγόρης Ζερβός
 
Στατικός ηλεκτρισμός 1
Στατικός ηλεκτρισμός 1Στατικός ηλεκτρισμός 1
Στατικός ηλεκτρισμός 1
Γρηγόρης Ζερβός
 
Μυκήνες
ΜυκήνεςΜυκήνες
Ακρόπολη - φύλλο εργασίας
Ακρόπολη - φύλλο εργασίαςΑκρόπολη - φύλλο εργασίας
Ακρόπολη - φύλλο εργασίας
Γρηγόρης Ζερβός
 
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα στερεά
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα στερεάΘερμαίνοντας & ψύχοντας τα στερεά
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα στερεά
Γρηγόρης Ζερβός
 
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα αέρια
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα αέριαΘερμαίνοντας & ψύχοντας τα αέρια
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα αέρια
Γρηγόρης Ζερβός
 
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα υγρά
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα υγράΘερμαίνοντας & ψύχοντας τα υγρά
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα υγρά
Γρηγόρης Ζερβός
 
Βρασμός
ΒρασμόςΒρασμός
Τήξη & Πήξη
Τήξη & ΠήξηΤήξη & Πήξη
Τήξη & Πήξη
Γρηγόρης Ζερβός
 
Εξάτμιση & Συμπύκνωση
Εξάτμιση & ΣυμπύκνωσηΕξάτμιση & Συμπύκνωση
Εξάτμιση & Συμπύκνωση
Γρηγόρης Ζερβός
 
Θερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικές
Θερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικέςΘερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικές
Θερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικές
Γρηγόρης Ζερβός
 
Θερμόμετρο
ΘερμόμετροΘερμόμετρο
Θερμόμετρο
Γρηγόρης Ζερβός
 

More from Γρηγόρης Ζερβός (20)

World press photo 2010
World press photo 2010World press photo 2010
World press photo 2010
 
Η Οθωμανική αυτοκρατορία
Η Οθωμανική αυτοκρατορίαΗ Οθωμανική αυτοκρατορία
Η Οθωμανική αυτοκρατορία
 
Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια
Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνιαΗ Ευρώπη στα νεότερα χρόνια
Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια
 
Διακόπτης
ΔιακόπτηςΔιακόπτης
Διακόπτης
 
Αγωγοί & μονωτές
Αγωγοί & μονωτέςΑγωγοί & μονωτές
Αγωγοί & μονωτές
 
Το ηλεκτρικό ρεύμα
Το ηλεκτρικό ρεύμαΤο ηλεκτρικό ρεύμα
Το ηλεκτρικό ρεύμα
 
Ένα απλό κύκλωμα
Ένα απλό κύκλωμαΈνα απλό κύκλωμα
Ένα απλό κύκλωμα
 
Πότε ανάβει το λαμπάκι 1
Πότε ανάβει το λαμπάκι 1Πότε ανάβει το λαμπάκι 1
Πότε ανάβει το λαμπάκι 1
 
Ηλεκτροσκόπιο 1
Ηλεκτροσκόπιο 1Ηλεκτροσκόπιο 1
Ηλεκτροσκόπιο 1
 
Στατικός ηλεκτρισμός 1
Στατικός ηλεκτρισμός 1Στατικός ηλεκτρισμός 1
Στατικός ηλεκτρισμός 1
 
Μυκήνες
ΜυκήνεςΜυκήνες
Μυκήνες
 
Ακρόπολη - φύλλο εργασίας
Ακρόπολη - φύλλο εργασίαςΑκρόπολη - φύλλο εργασίας
Ακρόπολη - φύλλο εργασίας
 
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα στερεά
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα στερεάΘερμαίνοντας & ψύχοντας τα στερεά
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα στερεά
 
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα αέρια
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα αέριαΘερμαίνοντας & ψύχοντας τα αέρια
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα αέρια
 
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα υγρά
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα υγράΘερμαίνοντας & ψύχοντας τα υγρά
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα υγρά
 
Βρασμός
ΒρασμόςΒρασμός
Βρασμός
 
Τήξη & Πήξη
Τήξη & ΠήξηΤήξη & Πήξη
Τήξη & Πήξη
 
Εξάτμιση & Συμπύκνωση
Εξάτμιση & ΣυμπύκνωσηΕξάτμιση & Συμπύκνωση
Εξάτμιση & Συμπύκνωση
 
Θερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικές
Θερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικέςΘερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικές
Θερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικές
 
Θερμόμετρο
ΘερμόμετροΘερμόμετρο
Θερμόμετρο
 

Recently uploaded

Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑ Π.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑ Π.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑ Π.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑ Π.ppt
nikzoit
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ.ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Νίκη Γιάννης).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Νίκη Γιάννης).pptΕργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Νίκη Γιάννης).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Νίκη Γιάννης).ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Χαρά Μαριάμι).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Χαρά Μαριάμι).pptΕργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Χαρά Μαριάμι).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Χαρά Μαριάμι).ppt
nikzoit
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΡΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΡΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΡΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΡΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ.ppt
nikzoit
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΕΙΡΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΕΙΡΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΕΙΡΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΕΙΡΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΗΣ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΗΣ).ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Τάσος Βανέσα).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Τάσος Βανέσα).pptΕργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Τάσος Βανέσα).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Τάσος Βανέσα).ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ).ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΑΛΥΨΩ ΜΥΡΤΩ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΑΛΥΨΩ ΜΥΡΤΩ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΑΛΥΨΩ ΜΥΡΤΩ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΑΛΥΨΩ ΜΥΡΤΩ).ppt
nikzoit
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΗ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΗ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΗ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΗ.ppt
nikzoit
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.ppt
nikzoit
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΑΡΗΣ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΑΡΗΣ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΑΡΗΣ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΑΡΗΣ.ppt
nikzoit
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ.ppt
nikzoit
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΝΝΑ ΜΕΛΙΝΑ Μ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΝΝΑ ΜΕΛΙΝΑ Μ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΝΝΑ ΜΕΛΙΝΑ Μ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΝΝΑ ΜΕΛΙΝΑ Μ.ppt
nikzoit
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑ.ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΥΡΤΩ) .ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΥΡΤΩ)        .pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΥΡΤΩ)        .ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΥΡΤΩ) .ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Δημήτρης Σ Χρήστος).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Δημήτρης Σ Χρήστος).pptΕργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Δημήτρης Σ Χρήστος).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Δημήτρης Σ Χρήστος).ppt
nikzoit
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ).ppt
nikzoit
 

Recently uploaded (20)

Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑ Π.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑ Π.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑ Π.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑ Π.ppt
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ.ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Νίκη Γιάννης).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Νίκη Γιάννης).pptΕργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Νίκη Γιάννης).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Νίκη Γιάννης).ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Χαρά Μαριάμι).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Χαρά Μαριάμι).pptΕργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Χαρά Μαριάμι).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Χαρά Μαριάμι).ppt
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΡΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΡΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΡΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΡΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ.ppt
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΕΙΡΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΕΙΡΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΕΙΡΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΕΙΡΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΗΣ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΗΣ).ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Τάσος Βανέσα).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Τάσος Βανέσα).pptΕργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Τάσος Βανέσα).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Τάσος Βανέσα).ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ).ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΑΛΥΨΩ ΜΥΡΤΩ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΑΛΥΨΩ ΜΥΡΤΩ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΑΛΥΨΩ ΜΥΡΤΩ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΚΑΛΥΨΩ ΜΥΡΤΩ).ppt
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΗ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΗ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΗ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΗ.ppt
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.ppt
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΑΡΗΣ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΑΡΗΣ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΑΡΗΣ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΑΡΗΣ.ppt
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ.ppt
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΝΝΑ ΜΕΛΙΝΑ Μ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΝΝΑ ΜΕΛΙΝΑ Μ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΝΝΑ ΜΕΛΙΝΑ Μ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΑΝΝΑ ΜΕΛΙΝΑ Μ.ppt
 
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑ.pptΟι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑ.ppt
Οι περιπέτειες του Ηρακλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑ.ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΥΡΤΩ) .ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΥΡΤΩ)        .pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΥΡΤΩ)        .ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΜΥΡΤΩ) .ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Δημήτρης Σ Χρήστος).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Δημήτρης Σ Χρήστος).pptΕργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Δημήτρης Σ Χρήστος).ppt
Εργασία ΤΠΕ Μέσα μεταφοράς (Δημήτρης Σ Χρήστος).ppt
 
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ).pptΕργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ).ppt
Εργασία ΤΠΕ Οι 4 εποχές (ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ).ppt
 

Ακρόπολη

 • 2. Τι σημαίνει η λέξη «ακρόπολη» ακρόπολη: το ψηλότερο σημείο μιας πόλης που κατά την αρχαιότητα το οχύρωναν με τείχη.
 • 3. Ιστορία Στα μυκηναϊκά χρόνια ο λόφος της Ακρόπολης φιλοξενούσε το παλάτι του βασιλιά. Γύρω απ’ αυτό υπήρχε ένα ισχυρό τείχος. Έξω από τα τείχη, στις πλαγιές του λόφου, βρίσκονταν τα σπίτια των κατοίκων της πόλης. Οι πλαγιές και οι πρόποδες της Ακρόπολης κατοικήθηκαν από τη νεολιθική εποχή, όπως δείχνουν λείψανα που έχουν βρεθεί.
 • 4. Κατά την αρχαϊκή εποχή έχουμε αρκετά κτίσματα για τη λατρεία των θεών. Υπήρχε ο αρχαίος ναός της Αθηνάς, αφιερωμένος στην Πολιάδα, την προστάτισσα της πολιτείας. Ο πρώτος ναός στην Ακρόπολη χτίστηκε στα Γεωμετρικά χρόνια (1100-750 π.Χ.), ήταν δωρικού ρυθμού από πωρόλιθο.
 • 5. Μέχρι τα χρόνια των Πεισιστρατιδών οι βασιλείς της Αθήνας κατοικούσαν στην Ακρόπολη. Οι Αθηναίοι, μη μπορώντας να ανεχθούν άλλο το τυραννικό καθεστώς του Ιππία, γιου του τυράννου Πεισίστρατου, τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει την κατοικία του. Γκρεμίζουν το μεγαλύτερο μέρος του μυκηναϊκού τείχους για να μην οχυρωθεί πια πίσω απ’ αυτό κανένας τύραννος. Η ακρόπολη παύει να χρησιμοποιείται ως φρούριο και αφιερώνεται στους θεούς.
 • 6. Κατά την περίοδο των Περσικών πολέμων, οι Πέρσες κατέστρεψαν τα ιερά της Ακρόπολης και άλλους ναούς σε διάφορα σημεία της Αττικής. Με πρωτοβουλία του Περικλή οι Αθηναίοι αποφασίζουν να ξαναχτίσουν τους ναούς τους. Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης πήρε τη μορφή που είναι γνωστή έως σήμερα από το 447 ως το 406 π.Χ. με το όραμα του Περικλή και τα σχέδια των εξαίρετων συνεργατών του, κυρίως του Φειδία .
 • 8. Προπύλαια Άγαλμα Αθηνάς Προμάχου Παρθενώνας Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος Ναός Αθηνάς Νίκης Πινακοθήκη Ερέχθειο Χαλκοθήκη Αρρηφόρειο Ναός Δία Θέση ναού Αθηνάς Πολιάδος Βωμός
 • 9. Ωδείο Ηρώδη του Αττικού Θέατρο Διονύσου Στοά Ευμένους Νότια κλιτύς Ακρόπολης
 • 11. Μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) οι Αθηναίοι άρχισαν να χτίζουν στην Ακρόπολη ένα ναό προς τιμή της θεάς Αθηνάς. Ο ναός αυτός, που ονομάζεται Προπαρθενώνας , δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού καταστράφηκε από τους Πέρσες, το 480 π.Χ.
 • 12. Στην ίδια θέση άρχισε να χτίζεται το 447 π.Χ. νέος ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ. Αρχιτέκτονες του ναού ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης .
 • 13. Το γλυπτό διάκοσμό του είχε αναλάβει ο Φειδίας . Η διακόσμησή του έγινε μεταξύ 438 και 432 π.Χ. Από τη ζωφόρο του Παρθενώνα
 • 14. Είναι κατασκευασμένος όλος από μάρμαρο Πεντέλης. - μήκος: 69,51 μ. - - πλάτος: 30,86 μ. -
 • 15. 17 κίονες σε καθεμιά από τις μακρές πλευρές 8 κίονες σε καθεμιά από τις στενές πλευρές Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού, περίπτερος.
 • 16. Οι λίθοι από τους οποίους αποτελείται ο ναός έχουν υπολογιστεί σε 13.400 περίπου κομμάτια όλων των μεγεθών. Το εκπληκτικό με αυτούς τους λίθους είναι ότι κανένας δεν είναι όμοιος με κάποιον άλλο. Όλοι διαφέρουν έστω και ελάχιστα.
 • 17. Ο κάθε κίονας στηρίζεται απευθείας στη βάση του ναού και έχει 20 ραβδώσεις
 • 18. Σε μικρή απόσταση από τη βάση οι κίονες αρχίζουν να «φουσκώνουν» μέχρι κάποιο ύψος και μετά…
 • 19. … αρχίζουν να λεπταίνουν όσο πλησιάζουν προς το κιονόκρανο…
 • 20. Επίσης, οι κίονες δε στέκονται κάθετα πάνω στο στυλοβάτη, αλλά κλίνουν ελαφρά προς τα μέσα.
 • 21. Στη μέση του ναού το δάπεδο είναι 10 εκατοστά ψηλότερο από τα άκρα
 • 22. Στον Παρθενώνα, λοιπόν, δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές . Όλα αυτά έχουν γίνει για αισθητικούς λόγους, για να δώσουν στο μνημείο ζωή και κίνηση. Ταυτόχρονα του δίνουν και μεγάλη σταθερότητα και αντοχή στους σεισμούς.
 • 23. Αν προεκτείνουμε τους κίονες προς τα πάνω οι γραμμές τους θα ενωθούν σε ύψος 1.700 μ.
 • 24. εκατόμπεδος οπισθόδομος πρόναος άγαλμα της θεάς Αθηνάς Ο σηκός ήταν χωρισμένος σε δύο άνισα μέρη, το ανατολικό και το δυτικό : Σηκός (κυρίως ναός)
 • 25. πρόναος εκατόμπεδος ζωφόρος τρίγλυφα και μετόπες οπισθόδομος σηκός
 • 26.  
 • 27. Στο εσωτερικό του Παρθενώνα, στο σηκό, ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Είχε ξύλινο σκελετό, τα γυμνά μέρη του σώματος ήταν από ελεφαντόδοντο και τα ντυμένα από φύλλο χρυσού (βάρος χρυσού περίπου 1 τόνος). Στη θέση των ματιών ήταν τοποθετημένοι πολύτιμοι λίθοι. Το συνολικό του ύψος έφτανε περίπου τα 12 μέτρα.
 • 28.  
 • 29. Άγαλμα Αθηνάς Παρθένου (αναπαράσταση) Κράνος με μυθολογικά ζώα Η γέννηση της Πανδώρας Χρυσελεφάντινη Νίκη ύψους 2 μ. Οικουρός όφις (φίδι-φύλακας της Ακρόπολης)
 • 30.  
 • 31. Τα θέματα στις μετόπες ήταν: Β - Τρωικός πόλεμος Ν - Κενταυρομαχία Α - Γιγαντομαχία Δ - Αμαζονομαχία τρίγλυφο
 • 33. Ο Παρθενώνας είναι ο μόνος ναός που έφερε γλυπτές παραστάσεις σε όλες του τις μετόπες (92) και που ο σηκός του περιβαλλόταν από μια ιωνική ζωφόρο μήκους 160 μ.
 • 34. Για πρώτη φορά συνδυάζεται ο δωρικός με τον ιωνικό ρυθμό. ζωφόρος – στοιχείο ιωνικού ρυθμού
 • 35. Τρίγλυφα και μετόπες (στοιχείο δωρικού ρυθμού) Ζωφόρος (στοιχείο ιωνικού ρυθμού)
 • 36. Η ζωφόρος «έτρεχε» στο επάνω εξωτερικό μέρος του τοίχου του σηκού του ναού, καθώς και στο πάνω μέρος των εσωτερικών παραστάσεων, ανατολικά και δυτικά.
 • 37. Στη ζωφόρο απεικονιζόταν η πομπή των Παναθηναίων . Απεικόνιζε μορφές θεών, ζώων και ανθρώπων (360)
 • 39. Κομμάτι από τη δυτική ζωφόρο
 • 40.  
 • 41. Τα δύο αετώματα του ναού απεικονίζουν σκηνές από τη μυθολογία: Ανατολικό αέτωμα: γέννηση της θεάς Αθηνάς
 • 42. Λεπτομέρεια από το ανατολικό αέτωμα
 • 43. Κεφάλι αλόγου από το άρμα της Σελήνης (Βρετανικό Μουσείο)
 • 44. Ο θεός Διόνυσος δίπλα στο άρμα του ήλιου (αντίγραφο)
 • 45.  
 • 46. Δυτικό αέτωμα: διαμάχη Αθηνάς - Ποσειδώνα
 • 47. Προσωποποίηση του ποταμού Κηφισού στην αριστερή άκρη του αετώματος (Βρετανικό Μουσείο)
 • 48. Μπροστινό τμήμα του κορμού του σώματος του Ποσειδώνα (Μουσείο Ακρόπολης)
 • 50. Τα Προπύλαια άρχισαν να αναγείρονται το 437 π.Χ. σε σχέδια του Μνησικλή και εγκαινιάστηκαν εσπευσμένα το 432 π.Χ. , μάλλον πριν από την αποπεράτωσή τους. Η επίσπευση των εγκαινίων ίσως οφείλεται στην έκρηξη του Πελοποννησιακού πολέμου. Τα Προπύλαια είναι η είσοδος της Ακρόπολης στη δυτική πλευρά του βράχου.
 • 51.  
 • 52.  
 • 53. Στα Προπύλαια, όπως και στον Παρθενώνα, συνδυάστηκε ο δωρικός με τον ιωνικό ρυθμό.
 • 54.  
 • 56.  
 • 57. Το Ερέχθειο χτίστηκε ανάμεσα στο 421 και το 405 π.Χ. Οικοδομήθηκε στη θέση όπου παλαιότερα λατρεύονταν πρωταρχικές αθηναϊκές θεότητες, όπως ο Κέκρωψ, ο Ερεχθεύς, ο Ποσειδώνας, ο Ήφαιστος, η Θάλασσα και η ιερή ελιά της Αθηνάς.
 • 58.
 • 59. Στη βόρεια και ανατολική μια πρόσταση ιωνικού ρυθμού.
 • 60. Στη δυτική πλευρά δημιουργήθηκε ο υπαίθριος χώρος του ιερού, με το ιερό της Πανδρόσου και την ιερή ελιά της Αθηνάς.
 • 61. Στη νότια πλευρά οι Καρυάτιδες .
 • 62. 6 περήφανες κόρες, που το όνομά τους το πήραν από τη ρωμαϊκή εποχή κι έπειτα (ίσως επειδή θύμιζαν την ομορφιά των κοριτσιών από τις Καρυές της Λακωνίας, ιέρειες της Άρτεμης).
 • 63. Στο κεφάλι τους έχουν καλάθι στολισμένο με ιωνικά σχέδια επάνω στο οποίο στηρίζεται η οροφή.
 • 64. Μοιάζουν εντελώς ίδιες, μα δεν είναι. Μια έχει τρυπημένα τα αυτιά της και όλες διαφέρουν στην κόμμωση.
 • 65. Λεπτομέρεια Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
 • 66. Ναός Αθηνάς Νίκης ή Απτέρου Νίκης
 • 67. Ο ναός της Αθηνάς Νίκης βρίσκεται στο ΝΔ άκρο του βράχου της Ακρόπολης. Το έργο ανατέθηκε στον Καλλικράτη το 449 π.Χ., αλλά δεν προχώρησε, αφού στο μεταξύ είχε ξεκινήσει η ανέγερση του Παρθενώνα. Οι εργασίες ξεκίνησαν αρκετά χρόνια αργότερα και ολοκληρώθηκαν μάλλον το 424 π.Χ.
 • 68. Ο ναός είναι ιωνικού ρυθμού, αμφιπρόστυλος με 4 κίονες στην ανατολική πλευρά και άλλους τόσους πίσω.
 • 69.  
 • 70. Στη ζωφόρο του απεικονίζονται συνέλευση θεών και μάχες ανάμεσα σε Έλληνες και βαρβάρους.
 • 71. Λεπτομέρεια ζωφόρου από τη μάχη των Πλαταιών
 • 73. Το χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς ήταν έργο του Φειδία και το συναντούσε κανείς αμέσως μετά την έξοδό του από τα Προπύλαια. Χρονολογείται γύρω στο 460 π.Χ. Η Αθηνά αυτή ονομαζόταν Πρόμαχος ή Παλλάδα , γιατί τρόμαζε τους εχθρούς όταν «έπαλλε» (έκρουε, χτυπούσε) το δόρυ της. 16 μ. ύψος
 • 74. Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος Χτίστηκε ανάμεσα στο 430 και 420 π.Χ. και είχε σχήμα Π ανοιχτού προς την οδό των Παναθηναίων. Θυγατρικός ναός, κατά κάποιον τρόπο του ιερού της θεότητας στη Βραυρώνα.
 • 75. Χαλκοθήκη Κτήριο που βρισκόταν λίγο πριν από τον Παρθενώνα και το χρησιμοποιούσαν για να φυλάνε τα ιερά σκεύη και τα πολύτιμα αντικείμενα-αφιερώματα από τα ιερά της Ακρόπολης.
 • 76. Αρρηφόρρειο Κτήριο κοντά στο Β τείχος όπου εκεί υφαινόταν ο ιερός πέπλος της Αθηνάς επί 9 μήνες από μια ιέρεια με τις «εργαστίνες» και τις μικρούλες αρρηφόρους.
 • 78. Η Πινακοθήκη είναι η αίθουσα στη Β πτέρυγα των Προπυλαίων όπου εκεί εξέθεταν τους πίνακες τους οι καλλιτέχνες του 5ου αι. π.Χ.
 • 81. Το θέατρο του Διονύσου , λαξευμένο στη νότια κλιτύ του ιερού βράχου τον 5ο αι. π.Χ., φιλοξενούσε στην αρχική του μορφή 15.000 θεατές. Δεν έχουν σωθεί ίχνη του θεάτρου με την αρχική του μορφή, του 5ου π.Χ. Τμήμα του θεάτρου και της σκηνής που βλέπουμε σήμερα οφείλεται σε μεταγενέστερη ανακαίνιση του 86 π.Χ.
 • 82.  
 • 84. Το Ωδείο οικοδομήθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό στη μνήμη της συζύγου της Ρηγίλλης που πέθανε το 160 μ.Χ. Έχει σχήμα ημικυκλικού θεάτρου, ακτίνας 38 μ. και μπορούσε να περιλάβει 5.000 θεατές. Ο τοίχος της σκηνής είχε πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο.
 • 85.  
 • 87. Η Στοά του Ευμένους είναι ελληνιστικής εποχής και αποδίδεται στον Περγαμηνό βασιλέα Ευμένη τον ΙΙ (197-159 π.Χ.). Η στοά τοποθετήθηκε κατά μήκος της γραμμής του περιπάτου της Ακρόπολης, που διέρχεται πάνω από αυτήν.
 • 88. Προπύλαια Άγαλμα Αθηνάς Προμάχου Παρθενώνας Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος Ναός Αθηνάς Νίκης Πινακοθήκη Ερέχθειο Χαλκοθήκη Αρρηφόρειο Θέση ναού Αθηνάς Πολιάδος Βωμός Ναός Δία
 • 89. Ωδείο Ηρώδη του Αττικού Θέατρο Διονύσου Στοά Ευμένους