Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
SHNDERRIMET GJEOMETRIKE
IZOMETRIA
Në matematikë ,
një izometria është
distanca midis hapësirave
metrike. Duke pasur parasysh
një hapësirë metrike,...
• Një simetri boshtore është një transformim, për këtë arsye çdo
pikë P në plan ka një tjetër pikë P’ te planit, në mënyrë...
Simetria Boshtore
Një simetri qendrore, me
qender ne pike O është një
lëvizje ne plan ku çdo pikë P e
planit ka ne plan në një tjetër
pikë P...
Rrotullimi është një lëvizje rrethore e një objekti rreth një qendre (ose pike) të
rrotullimit. Një objekt tre-dimensional...
Rrotullimi është një lëvizje rrotulluese rreth një
boshti
Shnderrimet Gjeometrike
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Shnderrimet Gjeometrike

Cfare jane shnderrimet gjeometrike ne matematike!

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Shnderrimet Gjeometrike

  1. 1. SHNDERRIMET GJEOMETRIKE
  2. 2. IZOMETRIA Në matematikë , një izometria është distanca midis hapësirave metrike. Duke pasur parasysh një hapësirë metrike, një izometri është një transformim i tillë që distanca e elementeve në hapësirën e re metrike është e barabartë me distancën mes elemente në hapësirën origjinale metrike. Në një hapësirë të dy-dimensionale ose tre- dimensionale, dy figura gjeometrike jane kongruente nëse ata janë të lidhura nga një izometri:të lidhura nga një lëvizje e ngurtë , ose nga një pasqyrim.
  3. 3. • Një simetri boshtore është një transformim, për këtë arsye çdo pikë P në plan ka një tjetër pikë P’ te planit, në mënyrë që boshti e do të jetë përgjysmues dhe pingul e segmentit PP’ . Te simetria boshtore është izometri e anasjellte, sepse simetria ruan distancat midis pikës së saj dhe homologes së saj, por drejtimi i saj është i anasjelltë. Simetria boshtore shfaqet jo vetëm në mes të një objekti dhe në reflektimin e tij, meqenese shumë figura mund të ndahen në dy pjesë me anë të një drejteze dhe janë simetrike në lidhje me drejtezen. Këto objekte kanë një (ose më shumë) simetri boshtore.
  4. 4. Simetria Boshtore
  5. 5. Një simetri qendrore, me qender ne pike O është një lëvizje ne plan ku çdo pikë P e planit ka ne plan në një tjetër pikë P’ , ku O është pika mesatare e segmentit me kulme P dhe P’. Veme re se një simetri qendrore është ekuivalente me një rrotullimi 180 gradë Një pikë është një simetri qendrore e një figure në qoftë se ajo përcakton një simetri qendrore.
  6. 6. Rrotullimi është një lëvizje rrethore e një objekti rreth një qendre (ose pike) të rrotullimit. Një objekt tre-dimensional gjithmonë rrotullohet rreth një vije imagjinare te quajtur një boshti i rrotullimit. Nëse boshti është brenda trupit, dhe kalon përmes qendrës së tij trupi rrotullohet rreth vetes. Një rrotullimit rreth një pike jashte trupit, p.sh. të Tokës rreth Diellit , është quajtur një cikël apo cikël orbital , në mënyrë tipike kur ajo është prodhuar nga graviteti.
  7. 7. Rrotullimi është një lëvizje rrotulluese rreth një boshti

×