SlideShare a Scribd company logo
PUNOI:OLTI CANO
MUHAMET PUSHAJ
FIBRAT OPTIKE
Historia
1880 –Alexander Graham Bell
1930 – U prodhuan fibrat e para optike
1950 –U prodhan fibrat me kapacitet me te larte te
transmetimit te informacionit
1960 – Lazeri perdoeret per here te pare si burim drite.
1965 – U zbulua shkaku I humbjes(demtimit)te informacionit.
1970s – Filloi prodhimi ne mase I fibrave optike.
1980s – Fibra optike perdoret per teknologjine e
telekomunikacionit ne distanca te gjata ne Amerike.
HYRJA
 Fibra optike eshte e lakueshme,transparente dhe e
prodhuar nga nje cilesi e mire xhami ose plastike.
 Ajo mund te funksionoje si nje valesjelles ose pipe
drite qe transmeton drite midis dy fundeve te
fibres.
Fibrat Optike
 Fibra optike eshte nje teknologji e re, ajo konverton te
dhenat ne impulse drite dhe i dergon ne linje. Ne destinacion
impulsi i drites konvertohet ne te dhena. Per shkak te
humbjeve te vogla ne linje dhe sepse transmetimi i te dhenave
behet nga impluset te drites, fibra mund te perdoret per
distanca te medha pa nevoje per repeater. Bandwidth i fibres
mund te jete 100Mbps, 1Gbps, 10 Gbps por kjo varet nga
aksesoret qe vendosen ne linje. Nuk ka interferenca ne linjat
me fiber optike. Permasat fizike te fibres jane shume te vogla
cka lejon dhe lehtesi ne instalimet e saj, per kapacitete te
medha.
FIBRAT OPTIKE
 Fibrat optike perdoren gjeresisht ne fushen e
telekomunimacionit,e cila mundeson
transmetimin e te dhenave ne distanca shume te
gjata me nje BW te madh.
 Fibrat optike perdoren gjithashtu edhe per
ndricim,si sensore ose si lazera.
Ndertimi I fibres optike
 Fibra optike ndertohet nga:berthama plastike eshte 8µm(diametri).berthama
eshte e mbeshtjelle nga ne faqe qe quhet(cladding) e cila gjithashtu eshte e
perbere nga material xham ose plastik dhe pjesa e jashtme e berthames eshte e
reflektuar ne berthame,dhe pjesa e fundit eshte nje mbeshtjellje e cila e mbron
ate nga efektet e mjedisit.
 Kjo gje e ben fibren te veproje si nje valetransmetues.
Avantazhet e fibrave optike
 I Holle
 Cmim I ulet.
 Kapacitet I larte mbartes.
 Humbje shume e vogel informacioni
 Sinjal drite
 Nuk digjet
 Peshojne pak
 BW I madh (Gbps) – Mijera kanale mund te
multipleksohen ne nje fiber te vetme.
 Imune ndaj zhurmes – Imune kundrejt
valeve elektromagnetike. (EMI).
 Siguria –Nuk transmeton elektricitet duke
e bere me te sigurt ne perdorim.
 Security – E pamundur te “te nderhysh.”
Disavantazhet e fibrave Optike
 E shtrenjte per distanca te shkurtra.
 Kerkon nje staf te kualifikuar per instalimin e tyre.
 Bashkimi I fibrave me njera tjetren eshte pak kompleks.
Fibrat optike,cfare jane edhe si perdoren??
Ndiqni Videon!!!
Fibra Optike ne Telekomunikacion
 Fibrat optike ne telekomunikacion eshte metoda e transmetimit te
informacionit nga nje vend ne nje tjeter duke derguar pulse drite
nepermjet nje fibre optike.
 Drita formon nje percjelles elektromagnetik qe eshte i prodhuar
te percjelle informacion.
 Formuar per here te pare in 1970,sistemet e komunikimit me
fibra optike kane revolucionizuar industrine e telekomunikacionit
dhe kane luajtur nje rol te rendesishem ne epoken e informacionit.
 Per shkak te avantazheve te transmetimit elektrik,fibrat optike ka
zevendesuar telat e bakrit ne fushen e telekomunikacionit ne te
gjithe boten.

Ku aplikohen fibrat optike
 Fibrat optike perdoret nga shume kompani telekomunikacioni per
te transmetuar sinjale telefonike,interneti dhe sinjale televizioni
kabllor.
 Ne saje te zbutjes dhe interferences shume te ulet, fibra optike ka
avantazhe shume te medha mbi telin e bakrit ne distanca te gjata
dhe ne disa aplikime te tjera.
 Sidoqofte,zhvillimi i infrastriktures ne qytete ishte relativisht i
veshtire dhe donte shume kohe,dhe sistemet e fibrave optike ishin
shume komplekse dhe te shtrnjta per tu instaluar dhe per te
operuar.
 Ne saje te ketyre veshtiresive, sistemet me FO ne menyre primare
jane instaluar per kalimin e informacionit ne distanca te gjata,ku
mund te perdoren me kapacitet te plote transmetimi.
Humbjet e informacionit.
 Humbjet e informacionit ne fibrat optike jan shume te uleta.
 Humbje informacioni kemi vetem kur fibra optike demtohet
ose perthyhet.
n1 sin1  n2 sin2
FIBRAT OPTIKE NE FUSHEN E TELEKOMUNIKACIONIT.
NDIQNI VIDEON!!!
FUND

More Related Content

What's hot

Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega
 
SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
#MesueseAurela Elezaj
 
energjia
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Michail Michail
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
Vilma Kafexhiu
 
Arsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
#MesueseAurela Elezaj
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
Klarisa Klara
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu
 
Matematika dhe Mjekesia
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe Mjekesia
Mehmet Emiri
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
jola cenollari
 
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutProjekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Shkelzen Tarja
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Sa Ide
 

What's hot (20)

Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Arsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Matematika dhe Mjekesia
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe Mjekesia
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutProjekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 

Viewers also liked

Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2 Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2 Xhendris Ismaili
 
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Besart Gashi
 
Rrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterikeRrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterike
Xhelal Bislimi
 
Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Saimir Ciraku
 
Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4 Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4 Xhendris Ismaili
 
IPTV over FTTH - Albanian
IPTV over FTTH - AlbanianIPTV over FTTH - Albanian
IPTV over FTTH - Albanianyllferizi
 
Topologjit e rrjetave
Topologjit e rrjetaveTopologjit e rrjetave
Topologjit e rrjetaveRamadan Lohaj
 
Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Xhendris Ismaili
 
Leksioni 10 rrjetet kompjuterike
Leksioni 10  rrjetet kompjuterikeLeksioni 10  rrjetet kompjuterike
Leksioni 10 rrjetet kompjuterikeXhendris Ismaili
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10
Mehmet Emiri
 
Projekt fizik optika
Projekt fizik optika Projekt fizik optika
Projekt fizik optika
ermela01
 
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
Adriatik Rexha
 
Philip k
Philip kPhilip k
Philip k
Luca Toscano
 
Interneti
Interneti Interneti
Interneti
Akademia Virtuale
 
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMDKrahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMDyllferizi
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Anja Cami
 

Viewers also liked (20)

Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2 Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2
 
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
 
Rrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterikeRrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterike
 
Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.
 
Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4 Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4
 
IPTV over FTTH - Albanian
IPTV over FTTH - AlbanianIPTV over FTTH - Albanian
IPTV over FTTH - Albanian
 
Topologjit e rrjetave
Topologjit e rrjetaveTopologjit e rrjetave
Topologjit e rrjetave
 
Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1
 
Leksioni 10 rrjetet kompjuterike
Leksioni 10  rrjetet kompjuterikeLeksioni 10  rrjetet kompjuterike
Leksioni 10 rrjetet kompjuterike
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10
 
Projekt fizik optika
Projekt fizik optika Projekt fizik optika
Projekt fizik optika
 
teknologjia wan
 teknologjia wan teknologjia wan
teknologjia wan
 
Aaaa
AaaaAaaa
Aaaa
 
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
 
Gjakmarrja
GjakmarrjaGjakmarrja
Gjakmarrja
 
Philip k
Philip kPhilip k
Philip k
 
Interneti
Interneti Interneti
Interneti
 
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMDKrahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
 
Fashizmi
FashizmiFashizmi
Fashizmi
 

Fibrat optike

 • 2. Historia 1880 –Alexander Graham Bell 1930 – U prodhuan fibrat e para optike 1950 –U prodhan fibrat me kapacitet me te larte te transmetimit te informacionit 1960 – Lazeri perdoeret per here te pare si burim drite. 1965 – U zbulua shkaku I humbjes(demtimit)te informacionit. 1970s – Filloi prodhimi ne mase I fibrave optike. 1980s – Fibra optike perdoret per teknologjine e telekomunikacionit ne distanca te gjata ne Amerike.
 • 3. HYRJA  Fibra optike eshte e lakueshme,transparente dhe e prodhuar nga nje cilesi e mire xhami ose plastike.  Ajo mund te funksionoje si nje valesjelles ose pipe drite qe transmeton drite midis dy fundeve te fibres.
 • 4. Fibrat Optike  Fibra optike eshte nje teknologji e re, ajo konverton te dhenat ne impulse drite dhe i dergon ne linje. Ne destinacion impulsi i drites konvertohet ne te dhena. Per shkak te humbjeve te vogla ne linje dhe sepse transmetimi i te dhenave behet nga impluset te drites, fibra mund te perdoret per distanca te medha pa nevoje per repeater. Bandwidth i fibres mund te jete 100Mbps, 1Gbps, 10 Gbps por kjo varet nga aksesoret qe vendosen ne linje. Nuk ka interferenca ne linjat me fiber optike. Permasat fizike te fibres jane shume te vogla cka lejon dhe lehtesi ne instalimet e saj, per kapacitete te medha.
 • 5. FIBRAT OPTIKE  Fibrat optike perdoren gjeresisht ne fushen e telekomunimacionit,e cila mundeson transmetimin e te dhenave ne distanca shume te gjata me nje BW te madh.  Fibrat optike perdoren gjithashtu edhe per ndricim,si sensore ose si lazera.
 • 6. Ndertimi I fibres optike  Fibra optike ndertohet nga:berthama plastike eshte 8µm(diametri).berthama eshte e mbeshtjelle nga ne faqe qe quhet(cladding) e cila gjithashtu eshte e perbere nga material xham ose plastik dhe pjesa e jashtme e berthames eshte e reflektuar ne berthame,dhe pjesa e fundit eshte nje mbeshtjellje e cila e mbron ate nga efektet e mjedisit.  Kjo gje e ben fibren te veproje si nje valetransmetues.
 • 7. Avantazhet e fibrave optike  I Holle  Cmim I ulet.  Kapacitet I larte mbartes.  Humbje shume e vogel informacioni  Sinjal drite  Nuk digjet  Peshojne pak
 • 8.  BW I madh (Gbps) – Mijera kanale mund te multipleksohen ne nje fiber te vetme.  Imune ndaj zhurmes – Imune kundrejt valeve elektromagnetike. (EMI).  Siguria –Nuk transmeton elektricitet duke e bere me te sigurt ne perdorim.  Security – E pamundur te “te nderhysh.”
 • 9. Disavantazhet e fibrave Optike  E shtrenjte per distanca te shkurtra.  Kerkon nje staf te kualifikuar per instalimin e tyre.  Bashkimi I fibrave me njera tjetren eshte pak kompleks.
 • 10. Fibrat optike,cfare jane edhe si perdoren?? Ndiqni Videon!!!
 • 11. Fibra Optike ne Telekomunikacion  Fibrat optike ne telekomunikacion eshte metoda e transmetimit te informacionit nga nje vend ne nje tjeter duke derguar pulse drite nepermjet nje fibre optike.  Drita formon nje percjelles elektromagnetik qe eshte i prodhuar te percjelle informacion.  Formuar per here te pare in 1970,sistemet e komunikimit me fibra optike kane revolucionizuar industrine e telekomunikacionit dhe kane luajtur nje rol te rendesishem ne epoken e informacionit.  Per shkak te avantazheve te transmetimit elektrik,fibrat optike ka zevendesuar telat e bakrit ne fushen e telekomunikacionit ne te gjithe boten. 
 • 12. Ku aplikohen fibrat optike  Fibrat optike perdoret nga shume kompani telekomunikacioni per te transmetuar sinjale telefonike,interneti dhe sinjale televizioni kabllor.  Ne saje te zbutjes dhe interferences shume te ulet, fibra optike ka avantazhe shume te medha mbi telin e bakrit ne distanca te gjata dhe ne disa aplikime te tjera.  Sidoqofte,zhvillimi i infrastriktures ne qytete ishte relativisht i veshtire dhe donte shume kohe,dhe sistemet e fibrave optike ishin shume komplekse dhe te shtrnjta per tu instaluar dhe per te operuar.  Ne saje te ketyre veshtiresive, sistemet me FO ne menyre primare jane instaluar per kalimin e informacionit ne distanca te gjata,ku mund te perdoren me kapacitet te plote transmetimi.
 • 13. Humbjet e informacionit.  Humbjet e informacionit ne fibrat optike jan shume te uleta.  Humbje informacioni kemi vetem kur fibra optike demtohet ose perthyhet. n1 sin1  n2 sin2
 • 14. FIBRAT OPTIKE NE FUSHEN E TELEKOMUNIKACIONIT. NDIQNI VIDEON!!!
 • 15. FUND