SlideShare a Scribd company logo
ÇËSHTJE THEMELORE,
TË RËNDËSISHME
dhe JOESENCIALE
CILAT JANË ÇËSHTJE THEMELORE?
●
Frymëzimi i Shkrimeve të Shenjta
●
Trinia
● Hyjnia e Krishtit
● Mishërimi
● Vdekja e Tij zëvendësuese në Kryqin e
Kalvarit
●
Varrosja, ringjallja dhe ngjitja e Tij në qiell
● Ungjilli
●
Ardhja e Dytë
●
Bekimi i përjetshëm i të shpëtuarve
● Dënimi i përjetshëm i të pashpëtuarve
●
Unitet absolut mbi çështjet themelore
●
Asnjë devijim
● Kjo zbatohet edhe për ligjet morale.
CILAT ÇËSHTJE JANË TË RËNDËSISHME?
Në themeloret, unitet. Në çështjet dytësore,
liri. Në çdo gjë, dashuri. ~ Richard Baxter
Mateu 23:23
Urdhërime të Zotit ~ 1 Kor. 14:37
PAGËZIMI ?
DIVORCI dhe RIMARTESA ?
SKICIMI I PROFECISË ?
SIGURIA E PËRJETSHME ?
MBULIMI I KOKËS SË GRAVE ?
SHËRBESA E GRAVE ?
DHUNTITË SHENJA ?
SOVRANITETI I NJERIUT dhe VULLNETI I
NJERIUT?
CILAT ÇËSHTJE JANË JOESENCIALE?
Liri për të mos qenë në një mendje pa
shkaktuar grindje apo ndarje: jo gur pengese
(Rom. 14:13), nuk shkakton problem për paqen
e kishës (Rom. 14:19), nuk shkel ndërgjegjen e
tij (Rom. 14:23).
VOTIMI dhe SHËRBIMI USHTARAK ?
VERË apo LËNG RRUSHI në Darkën e Zotit ?
NJË KUPË apo KUPA INDIVIDUALE ?
PËRDORIMI I INSTRUMENTEVE MUZIKORE ?
ORARET E TAKIMEVE ?
VERSIONET E NDRYSHME TË BIBLËS ?
USHQIME, PIJE DHE FESTA ?
●
Rom. 14:5b
●
1 Kor. 6:12; 10:23
● Tit. 1:15; Rom. 14:20b
● Rom. 14:14a
PËRMBLEDHJE
●
Për çështjet themelore, unitet në çdo
asamble lokale të krishterë.
● Për çështje të rëndësishme çdo asamble ka
një pozicion të caktuar.
Jo mësime të kundërta (publikisht ose
privatisht) që shkakton grindje ose ndarje.
Nëse dikush nuk është dakord?
● Për çështjet joesenciale: “jep dhe merr”
për hir të unitetit (Efe. 4:1-6).
● Ju bëj thirrje nëpërmjet dhembshurisë së
Krishtit që ta përfytyroni të mundshme që
ju mund të jeni i gabuar. ~ Kromuell
●
Mirë, vëlla, kur të shkojmë në qiell, njëri
prej nesh do ta ketë gabim – dhe ndoshta
do të jem unë. ~ H. Ironside ~ “Kur
mungojnë drutë, zjarri shuhet” ~ Fja.
26:20a
●
Le të kthehemi te themeloret
●
Frymëzimi i Shkrimeve të Shenjta
● Trinia
● Hyjnia e Krishtit
● Mishërimi
● Vdekja e Tij zëvendësuese në Kryqin e
Kalvarit
● Varrosja, ringjallja dhe ngjitja e Tij në qiell
●
Ungjilli
●
Ardhja e Dytë
● Bekimi i përjetshëm i të shpëtuarve
●
Dënimi i përjetshëm i të pashpëtuarve
PËRMBLEDHJE
●
Për çështjet themelore, unitet në çdo
asamble lokale të krishterë.
● Për çështje të rëndësishme çdo asamble ka
një pozicion të caktuar.
Jo mësime të kundërta (publikisht ose
privatisht) që shkakton grindje ose ndarje.
Nëse dikush nuk është dakord?
● Për çështjet joesenciale: “jep dhe merr”
për hir të unitetit (Efe. 4:1-6).
● Ju bëj thirrje nëpërmjet dhembshurisë së
Krishtit që ta përfytyroni të mundshme që
ju mund të jeni i gabuar. ~ Kromuell
●
Mirë, vëlla, kur të shkojmë në qiell, njëri
prej nesh do ta ketë gabim – dhe ndoshta
do të jem unë. ~ H. Ironside ~ “Kur
mungojnë drutë, zjarri shuhet” ~ Fja.
26:20a
●
Le të kthehemi te themeloret
●
Frymëzimi i Shkrimeve të Shenjta
● Trinia
● Hyjnia e Krishtit
● Mishërimi
● Vdekja e Tij zëvendësuese në Kryqin e
Kalvarit
● Varrosja, ringjallja dhe ngjitja e Tij në qiell
●
Ungjilli
●
Ardhja e Dytë
● Bekimi i përjetshëm i të shpëtuarve
●
Dënimi i përjetshëm i të pashpëtuarve

More Related Content

Viewers also liked

Antoine de saint pragmática
Antoine de saint  pragmáticaAntoine de saint  pragmática
Antoine de saint pragmática
Gisela Coronado
 
Ringjallja (Luka 20)
Ringjallja (Luka 20)Ringjallja (Luka 20)
Ringjallja (Luka 20)
Asambleja Biblike
 
La economía colombiana
La economía colombianaLa economía colombiana
La economía colombiana
claudiayanethmunoz
 
Agenda enero 21 2013
Agenda enero 21 2013Agenda enero 21 2013
Agenda enero 21 2013
JUA MANUEL GONZALEZ
 
My sql数据库开发的三十六条军规
My sql数据库开发的三十六条军规My sql数据库开发的三十六条军规
My sql数据库开发的三十六条军规
isnull
 
Circuit Information For Wiki
Circuit Information For WikiCircuit Information For Wiki
Circuit Information For Wiki
stanhopekris
 
Vc e o grande amor da minha vida
Vc e o grande amor da minha vidaVc e o grande amor da minha vida
Vc e o grande amor da minha vida
VisualBee.com
 
Privilegjet Dhe Pergjegjesite - Luka 12b
Privilegjet Dhe Pergjegjesite - Luka 12bPrivilegjet Dhe Pergjegjesite - Luka 12b
Privilegjet Dhe Pergjegjesite - Luka 12b
Asambleja Biblike
 
Trupi im
Trupi imTrupi im
Tuketici psikolojisi sunumu ulas basar gezgin
Tuketici psikolojisi sunumu ulas basar gezginTuketici psikolojisi sunumu ulas basar gezgin
Tuketici psikolojisi sunumu ulas basar gezgin
Ulaş Başar Gezgin
 
Division
DivisionDivision
Division
stanhopekris
 
Bridges
BridgesBridges
1ª lista (1)
1ª lista (1)1ª lista (1)
Xabi
XabiXabi
Xabi
elja24
 
Pajzán ABC
Pajzán ABCPajzán ABC
Pajzán ABC
Kapitán József
 

Viewers also liked (20)

Lampiran
LampiranLampiran
Lampiran
 
Antoine de saint pragmática
Antoine de saint  pragmáticaAntoine de saint  pragmática
Antoine de saint pragmática
 
Ringjallja (Luka 20)
Ringjallja (Luka 20)Ringjallja (Luka 20)
Ringjallja (Luka 20)
 
La economía colombiana
La economía colombianaLa economía colombiana
La economía colombiana
 
Agenda enero 21 2013
Agenda enero 21 2013Agenda enero 21 2013
Agenda enero 21 2013
 
H Omework
H OmeworkH Omework
H Omework
 
My sql数据库开发的三十六条军规
My sql数据库开发的三十六条军规My sql数据库开发的三十六条军规
My sql数据库开发的三十六条军规
 
Circuit Information For Wiki
Circuit Information For WikiCircuit Information For Wiki
Circuit Information For Wiki
 
NLP Coach
NLP CoachNLP Coach
NLP Coach
 
Vc e o grande amor da minha vida
Vc e o grande amor da minha vidaVc e o grande amor da minha vida
Vc e o grande amor da minha vida
 
Ms project
Ms projectMs project
Ms project
 
Privilegjet Dhe Pergjegjesite - Luka 12b
Privilegjet Dhe Pergjegjesite - Luka 12bPrivilegjet Dhe Pergjegjesite - Luka 12b
Privilegjet Dhe Pergjegjesite - Luka 12b
 
Trupi im
Trupi imTrupi im
Trupi im
 
Tuketici psikolojisi sunumu ulas basar gezgin
Tuketici psikolojisi sunumu ulas basar gezginTuketici psikolojisi sunumu ulas basar gezgin
Tuketici psikolojisi sunumu ulas basar gezgin
 
Division
DivisionDivision
Division
 
Bridges
BridgesBridges
Bridges
 
1ª lista (1)
1ª lista (1)1ª lista (1)
1ª lista (1)
 
Hyfass-Letter (4)
Hyfass-Letter (4)Hyfass-Letter (4)
Hyfass-Letter (4)
 
Xabi
XabiXabi
Xabi
 
Pajzán ABC
Pajzán ABCPajzán ABC
Pajzán ABC
 

More from Asambleja Biblike

E TERE KESHILLA E PERENDISE
E TERE KESHILLA E PERENDISEE TERE KESHILLA E PERENDISE
E TERE KESHILLA E PERENDISE
Asambleja Biblike
 
Larg perendise
Larg perendiseLarg perendise
Larg perendise
Asambleja Biblike
 
Si t'i mundim tundimet
Si t'i mundim tundimetSi t'i mundim tundimet
Si t'i mundim tundimet
Asambleja Biblike
 
4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)
4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)
4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)
Asambleja Biblike
 
Jeta e kishës
Jeta e kishësJeta e kishës
Jeta e kishës
Asambleja Biblike
 
Bibla rreth punes
Bibla rreth punesBibla rreth punes
Bibla rreth punes
Asambleja Biblike
 
POHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHME
POHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHMEPOHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHME
POHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHME
Asambleja Biblike
 
Jezusi eshte Zot
Jezusi eshte ZotJezusi eshte Zot
Jezusi eshte Zot
Asambleja Biblike
 
Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2
Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2
Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2
Asambleja Biblike
 
Përmbledhja e Personit të Krishtit
Përmbledhja e Personit të KrishtitPërmbledhja e Personit të Krishtit
Përmbledhja e Personit të Krishtit
Asambleja Biblike
 
Josia - Një zemër e mallëngjyer
Josia - Një zemër e mallëngjyerJosia - Një zemër e mallëngjyer
Josia - Një zemër e mallëngjyer
Asambleja Biblike
 
Të paracaktuar për jetën e përjetshme? Si të ndajmë drejt fjalën e së vërtetës?
Të paracaktuar për jetën e përjetshme? Si të ndajmë drejt fjalën e së vërtetës?Të paracaktuar për jetën e përjetshme? Si të ndajmë drejt fjalën e së vërtetës?
Të paracaktuar për jetën e përjetshme? Si të ndajmë drejt fjalën e së vërtetës?
Asambleja Biblike
 
Mos u mashtroni!
Mos u mashtroni!Mos u mashtroni!
Mos u mashtroni!
Asambleja Biblike
 
Mos e lër pas dore këtë shpëtim kaq të madh!
Mos e lër pas dore këtë shpëtim kaq të madh!Mos e lër pas dore këtë shpëtim kaq të madh!
Mos e lër pas dore këtë shpëtim kaq të madh!
Asambleja Biblike
 
Kujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organike
Kujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organikeKujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organike
Kujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organike
Asambleja Biblike
 
6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe
6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe
6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe
Asambleja Biblike
 
Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2
Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2
Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2
Asambleja Biblike
 
Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1
Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1
Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1
Asambleja Biblike
 
LIBËR KËNGËSH
LIBËR KËNGËSHLIBËR KËNGËSH
LIBËR KËNGËSH
Asambleja Biblike
 
NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!
NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!
NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!
Asambleja Biblike
 

More from Asambleja Biblike (20)

E TERE KESHILLA E PERENDISE
E TERE KESHILLA E PERENDISEE TERE KESHILLA E PERENDISE
E TERE KESHILLA E PERENDISE
 
Larg perendise
Larg perendiseLarg perendise
Larg perendise
 
Si t'i mundim tundimet
Si t'i mundim tundimetSi t'i mundim tundimet
Si t'i mundim tundimet
 
4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)
4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)
4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)
 
Jeta e kishës
Jeta e kishësJeta e kishës
Jeta e kishës
 
Bibla rreth punes
Bibla rreth punesBibla rreth punes
Bibla rreth punes
 
POHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHME
POHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHMEPOHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHME
POHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHME
 
Jezusi eshte Zot
Jezusi eshte ZotJezusi eshte Zot
Jezusi eshte Zot
 
Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2
Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2
Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2
 
Përmbledhja e Personit të Krishtit
Përmbledhja e Personit të KrishtitPërmbledhja e Personit të Krishtit
Përmbledhja e Personit të Krishtit
 
Josia - Një zemër e mallëngjyer
Josia - Një zemër e mallëngjyerJosia - Një zemër e mallëngjyer
Josia - Një zemër e mallëngjyer
 
Të paracaktuar për jetën e përjetshme? Si të ndajmë drejt fjalën e së vërtetës?
Të paracaktuar për jetën e përjetshme? Si të ndajmë drejt fjalën e së vërtetës?Të paracaktuar për jetën e përjetshme? Si të ndajmë drejt fjalën e së vërtetës?
Të paracaktuar për jetën e përjetshme? Si të ndajmë drejt fjalën e së vërtetës?
 
Mos u mashtroni!
Mos u mashtroni!Mos u mashtroni!
Mos u mashtroni!
 
Mos e lër pas dore këtë shpëtim kaq të madh!
Mos e lër pas dore këtë shpëtim kaq të madh!Mos e lër pas dore këtë shpëtim kaq të madh!
Mos e lër pas dore këtë shpëtim kaq të madh!
 
Kujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organike
Kujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organikeKujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organike
Kujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organike
 
6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe
6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe
6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe
 
Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2
Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2
Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2
 
Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1
Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1
Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1
 
LIBËR KËNGËSH
LIBËR KËNGËSHLIBËR KËNGËSH
LIBËR KËNGËSH
 
NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!
NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!
NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!
 

Çeshtje themelore, te rendesishme dhe joesenciale

  • 2. CILAT JANË ÇËSHTJE THEMELORE? ● Frymëzimi i Shkrimeve të Shenjta ● Trinia ● Hyjnia e Krishtit ● Mishërimi ● Vdekja e Tij zëvendësuese në Kryqin e Kalvarit ● Varrosja, ringjallja dhe ngjitja e Tij në qiell ● Ungjilli ● Ardhja e Dytë ● Bekimi i përjetshëm i të shpëtuarve ● Dënimi i përjetshëm i të pashpëtuarve ● Unitet absolut mbi çështjet themelore ● Asnjë devijim ● Kjo zbatohet edhe për ligjet morale.
  • 3. CILAT ÇËSHTJE JANË TË RËNDËSISHME? Në themeloret, unitet. Në çështjet dytësore, liri. Në çdo gjë, dashuri. ~ Richard Baxter Mateu 23:23 Urdhërime të Zotit ~ 1 Kor. 14:37 PAGËZIMI ? DIVORCI dhe RIMARTESA ? SKICIMI I PROFECISË ? SIGURIA E PËRJETSHME ? MBULIMI I KOKËS SË GRAVE ? SHËRBESA E GRAVE ? DHUNTITË SHENJA ? SOVRANITETI I NJERIUT dhe VULLNETI I NJERIUT?
  • 4. CILAT ÇËSHTJE JANË JOESENCIALE? Liri për të mos qenë në një mendje pa shkaktuar grindje apo ndarje: jo gur pengese (Rom. 14:13), nuk shkakton problem për paqen e kishës (Rom. 14:19), nuk shkel ndërgjegjen e tij (Rom. 14:23). VOTIMI dhe SHËRBIMI USHTARAK ? VERË apo LËNG RRUSHI në Darkën e Zotit ? NJË KUPË apo KUPA INDIVIDUALE ? PËRDORIMI I INSTRUMENTEVE MUZIKORE ? ORARET E TAKIMEVE ? VERSIONET E NDRYSHME TË BIBLËS ? USHQIME, PIJE DHE FESTA ? ● Rom. 14:5b ● 1 Kor. 6:12; 10:23 ● Tit. 1:15; Rom. 14:20b ● Rom. 14:14a
  • 5. PËRMBLEDHJE ● Për çështjet themelore, unitet në çdo asamble lokale të krishterë. ● Për çështje të rëndësishme çdo asamble ka një pozicion të caktuar. Jo mësime të kundërta (publikisht ose privatisht) që shkakton grindje ose ndarje. Nëse dikush nuk është dakord? ● Për çështjet joesenciale: “jep dhe merr” për hir të unitetit (Efe. 4:1-6). ● Ju bëj thirrje nëpërmjet dhembshurisë së Krishtit që ta përfytyroni të mundshme që ju mund të jeni i gabuar. ~ Kromuell ● Mirë, vëlla, kur të shkojmë në qiell, njëri prej nesh do ta ketë gabim – dhe ndoshta do të jem unë. ~ H. Ironside ~ “Kur mungojnë drutë, zjarri shuhet” ~ Fja. 26:20a ● Le të kthehemi te themeloret ● Frymëzimi i Shkrimeve të Shenjta ● Trinia ● Hyjnia e Krishtit ● Mishërimi ● Vdekja e Tij zëvendësuese në Kryqin e Kalvarit ● Varrosja, ringjallja dhe ngjitja e Tij në qiell ● Ungjilli ● Ardhja e Dytë ● Bekimi i përjetshëm i të shpëtuarve ● Dënimi i përjetshëm i të pashpëtuarve
  • 6. PËRMBLEDHJE ● Për çështjet themelore, unitet në çdo asamble lokale të krishterë. ● Për çështje të rëndësishme çdo asamble ka një pozicion të caktuar. Jo mësime të kundërta (publikisht ose privatisht) që shkakton grindje ose ndarje. Nëse dikush nuk është dakord? ● Për çështjet joesenciale: “jep dhe merr” për hir të unitetit (Efe. 4:1-6). ● Ju bëj thirrje nëpërmjet dhembshurisë së Krishtit që ta përfytyroni të mundshme që ju mund të jeni i gabuar. ~ Kromuell ● Mirë, vëlla, kur të shkojmë në qiell, njëri prej nesh do ta ketë gabim – dhe ndoshta do të jem unë. ~ H. Ironside ~ “Kur mungojnë drutë, zjarri shuhet” ~ Fja. 26:20a ● Le të kthehemi te themeloret ● Frymëzimi i Shkrimeve të Shenjta ● Trinia ● Hyjnia e Krishtit ● Mishërimi ● Vdekja e Tij zëvendësuese në Kryqin e Kalvarit ● Varrosja, ringjallja dhe ngjitja e Tij në qiell ● Ungjilli ● Ardhja e Dytë ● Bekimi i përjetshëm i të shpëtuarve ● Dënimi i përjetshëm i të pashpëtuarve