SlideShare a Scribd company logo
1 of 26
Download to read offline
Do të vijë koha . . .
◦2 Tim. 4:3 Sepse do të vijë koha kur
njerëzit nuk do ta durojnë doktrinën e
shëndoshë, por, sipas ëndjeve të veta,
do të mbledhin grumbull mësues për të
gudulisur veshët
◦2 Tim. 4:4 dhe do t’i largojnë veshët nga
e vërteta e do t’i sjellin drejt përrallave.
◦Kisha organike, ekumenizëm,
homoseksualizëm
Në fakt,
ka ardhur!
Shumë njerëz nuk durojnë doktrinën e
shëndoshë sidomos në lidhje me ungjillin
◦Baily, Miçigan
◦Në kohën e fundit
◦Krishti na deshi dhe vdiq për
të gjithë njerëzit
◦Kalvinizëm
Doktrinë e shëndoshë?
• Gjon Kalvini (1509 - 1564), nga koha e
reformimit protestant
• “Ne themi, atëherë, se Shkrimi e provon
shumë qartë këtë, që Perëndia, me anë të
vendimit të tij të përjetshëm dhe të
palëkundshëm, përcaktoi njëherë e
përgjithmonë ata për të cilët ishte dëshira e
tij një ditë të pranonin shpëtimin dhe ata të
cilët, nga ana tjetër, ishte dëshira e tij t'i
paracaktonte për shkatërrim.
Radari frymëror
◦6 pika të domosdoshme në
lidhje me doktrinën e
shëndoshë
1. Mos ndiq një njeri
◦ “Jam një kalvinist”
◦ Përdor vetëm emra biblike
◦ Besimtarë
◦ Dishepuj
◦ Vëllezër, motra
◦ Të krishterë
◦ Vep 11:26 . . . për të parën herë në
Antioki, dishepujt u quajtën të Krishterë.
Mos e bëj këtë!
◦ “Kisha e Hirit (Tiranë) është një kishë
Ungjillore Protestante e cila ndjek
mësimet e reformatorëve të mëdhenj të
kishës si Martin Luteri, Xhon Kalvini, Xhon
Noks dhe të tjerë. Ne NUK kemi të bëjmë
me Dëshmitarët e Jehovait apo
Mormonët.”
◦ A e kanë lexuar katekizmin e Luterit?
◦ Shumë konfuzion – sakramenti i
pagëzimit, priftëria zyrtare, sakramenti i
eukaristit, shumë ngjashmëri me
doktrinat e kishës katolike!
U bë si moda në Shqipëri
◦ Facebook - Sot është dita për të festuar 505-
vjetorin e lindjes të një shërbëtori të Perëndisë,
predikimin besnik, të zjarrtë e të paepur të
Ungjillit të të cilit Zoti e përdori për të shpërthyer
revolucione frymërore . . . Të falënderojmë o Zot
për shërbëtorin tënd Gjon Kalvin . . .
◦ POR, jeta, doktrinat dhe veprat e Kalvinit kanë
shumë për të dëshiruar!
Doktrinë e shëndoshë?
◦Ka shumë gabime serioze në
shkrimet e Kalvinit:
◦Sakramenti i pagëzimit
◦pagëzimi i foshnjave,
◦rilindja me anë të pagëzimit
2. Mos e shtrembëro Fjalën
◦ 2Ti 2:15 Mundohu të dalësh përpara
Perëndisë si i sprovuar, si punëtor që nuk
ka pse të turpërohet, që thotë drejt
fjalën e së vërtetës.
◦ 2Pje 3:16 . . . të cilat të paditurit dhe të
paqëndrueshmit i shtrëmbërojnë, sikurse
bëjnë me Shkrimet e tjera, për
përhumbjen e tyre.
Shembull - fjala “zgjedhje”
• Shtrembërimi i fjalës “zgjedhje”
• Ata thonë që Perëndia zgjedh ata
që shpëtohen
• Pavarësisht nga njeriu
• Si? Sovrane, arbitrare, “rastësisht”
Zgjedhje Biblike
• Por, fjala “zgjedhje” nuk përdoret
kështu, as në jetën e përditëshme, as
në Bibël
• Kur njerëzit zgjedhin një deputet,
votat nuk jepen në mënyrë arbitrare
apo të rastësishme,
• por njerëzit votojnë për atë njeri që
besojnë se është kandidati më i mirë.
Zgjedhje biblike
• Edhe grekët e sotëm e dinë shumë mirë
kuptimin e kësaj fjale (zgjedhje=eclecton).
• Shitet një produkt kosi me emrin "Eklekton".
• A e ka vënë shitësi këtë emër në mënyrë
arbitrare?
• Jo, ai e ka vënë këtë emër sepse është i
bindur se prodhimi i tij është jashtëzakonisht
i mirë dhe me cilësi të lartë.
•
Domethënia biblike
• Lluka 23:35 …po qe se me të vërtetë është
Krishti, i zgjedhuri (eklektos) i Perëndisë.
• Vep. 6:5 Dhe zgjodhën (eklegomai)
Stefanin, njeri plot besim dhe Frymë të
Shenjtë…
• Ro 8:33 Kush do t’i padisë të zgjedhurit e
Perëndisë? – ata që kanë besuar
• Shih librin tim
•
3. Doktrina e shëndoshë është
sipas perëndishmërisë
◦ 1Tim 6:3 . . . doktrinën sipas perëndishmërisë,
◦ Tit 1:1 . . . njohjes të së vërtetës që është sipas
perëndishmërisë,
◦ Por, shkakton shumë përçarje
◦ Ka shumë besimtarë me doktrinë të shëndoshë të cilët
e refuzojnë kalvinizmin.
◦ Taktika e zakonshme – “Nëse nuk je kalvinist, atëherë ti
je një arminian, nuk je i shpëtuar etj.”
4. Themeli i doktrinës së shëndoshë
është dashuria e Perëndisë
◦ Gjo 3:16 Sepse Perëndia e deshi aq
botën, sa dha Birin e tij të
vetëmlindurin, që, kushdo që beson
në të, të mos humbasë, por të ketë
jetë të përjetshme.
Dashuri për të gjithë njerëzit
• 2Pje 3:9 Zoti . . . nuk do që ndokush të
humbasë, por që të gjithë të vijnë në pendim.
• 1Tim 2:4 i cili dëshiron që gjithë njerëzit të
shpëtohen dhe t’ia arrijnë njohjes të së
vërtetës.
• Tit 2:11 Sepse hiri shpëtues i Perëndisë iu shfaq
gjithë njerëzve,
• 1Gjo 4:14 Dhe ne pamë dhe dëshmojmë se
Ati e dërgoi Birin për të qënë Shpëtimtar i
botës.
•
5. Përdor gjithë Biblën
◦ Vep 20:27 sepse nuk u tërhoqa prapa për të
mos ju treguar gjithë këshillën e Perëndisë.
◦ Paralajmërim – pa përdorur gjithë këshillën e
Perëndisë, do të përfundosh në gabime
doktrinore serioze.
◦ “Perëndia është aq sovran, që bëhet autori i
mëkatit”
◦ Një kalvinist nuk mund ta dijë nëse është
vërtet i shpëtuar apo jo
◦ Një kalvinist nuk e ka sigurinë e shpëtimit
Parlajmërim!
◦Nëse ne nuk e përdorim të gjithë
këshillën e Perëndisë, do të përfundojmë
duke anuluar pjesë nga Fjala e
Perëndisë.
◦Mr 7:13 duke e anuluar kështu fjalën e
Perëndisë me traditën tuaj, që ju e keni
trashëguar.
◦P.sh. Njeriu është përgjegjës dhe mund të
zgjedh
Shembull – Faraoni dhe sovraniteti
◦ Ro 9:17 Sepse Shkrimi i thotë Faraonit:
“Pikërisht për këtë gjë të ngrita, që të tregoj
te ti fuqinë time dhe që të shpallet emri im
mbi mbarë dheun’’
◦ Ro 9:18 Kështu ai ka mëshirë për atë që do
dhe e ngurtëson atë që do.
Çfarë thotë Shkrimi?
◦ Eksodi 4:21 - …por unë do ta ngurtësoj
zemrën e tij dhe ai nuk do ta lërë
popullin të shkojë.
◦ Por nuk tha KUR?
Në fillim Faraoni e ngurtësoi zemrën
◦ Po kur Faraoni pa që kishte pak
lehtësim, e ngurtësoi zemrën e tij dhe
nuk i dëgjoi më (plaga e dytë). (Eks
8:15)
◦ Faraoni e fortësoi zemrën e tij (plaga e
katërt). (Eks 8:32)
Pastaj Zoti e ngurtësoi
◦ Por Zoti e ngurtësoi zemrën e Faraonit (pas
plagës së gjashtë). (Eks 9:12)
◦ …e kam fortësuar zemrën e tij (para plagës
së tetë). (Eks 10:1)
◦ Por Zoti e fortësoi zemrën e Faraonit (pas
plagës së tetë). (Eks 10:20)
◦ Eksodi 10:27, Eksodi 11:10, Eksodi 14:4
◦
6. Njeriu është përgjegjës
◦"Jezusi erdhi . . . duke predikuar
ungjillin . . . ‘Pendohuni dhe
besoni ungjillin'" (Marku 1:14,15).
Besimi përfshin ushtrimin e vullnetit njerëzor
• "Përpiquni të hyni nëpër derën e
ngushtë" (Lluka 13:24).
• "Beso në Zotin Jezu Krisht dhe do
të shpëtohesh…" (Vep 16:31).
• Njeriu ka përgjegjësi dhe ai duhet
të zgjedh
• Po, ti?
•
Për ata që humben?
• "Jeruzalem, Jeruzalem! Sa herë
kam dashur t'i mbledh bijtë e tu
ashtu si i mbledh klloçka zogjtë e
vet nën krahë, por ju nuk
deshët!" (Mat. 23:37).
• "…ju nuk doni të vini tek unë që
të keni jetën" (Gjoni 5:40).
• Sot është dita e shpëtimit
•
“S’kam interes”
6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe

More Related Content

What's hot

E TERE FJALA E PERENDISE - Zbulesa 10
E TERE FJALA E PERENDISE - Zbulesa 10E TERE FJALA E PERENDISE - Zbulesa 10
E TERE FJALA E PERENDISE - Zbulesa 10
Asambleja Biblike
 

What's hot (20)

POHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHME
POHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHMEPOHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHME
POHUES dhe ZOTERUES te JETES SE PERJETSHME
 
Psalmi 40 - Misherimi i Mesias
Psalmi 40 - Misherimi i MesiasPsalmi 40 - Misherimi i Mesias
Psalmi 40 - Misherimi i Mesias
 
Si t'i mundim tundimet
Si t'i mundim tundimetSi t'i mundim tundimet
Si t'i mundim tundimet
 
ZBULESA 1 - Pjesa II
ZBULESA 1 - Pjesa IIZBULESA 1 - Pjesa II
ZBULESA 1 - Pjesa II
 
Ungjillëzimi - Pjesa 2 (Kisha sipas Dhiatës së Re)
Ungjillëzimi - Pjesa 2 (Kisha sipas Dhiatës së Re)Ungjillëzimi - Pjesa 2 (Kisha sipas Dhiatës së Re)
Ungjillëzimi - Pjesa 2 (Kisha sipas Dhiatës së Re)
 
Shenjtëri dhe disiplinë (Kisha sipas Dhiatës së Re)
Shenjtëri dhe disiplinë (Kisha sipas Dhiatës së Re)Shenjtëri dhe disiplinë (Kisha sipas Dhiatës së Re)
Shenjtëri dhe disiplinë (Kisha sipas Dhiatës së Re)
 
PENDIMI - Luka 13
PENDIMI - Luka 13PENDIMI - Luka 13
PENDIMI - Luka 13
 
Ardhja e Krishtit (Luka12c)
Ardhja e Krishtit (Luka12c)Ardhja e Krishtit (Luka12c)
Ardhja e Krishtit (Luka12c)
 
Kush është Jezusi (Luka 9b)
Kush është Jezusi (Luka 9b)Kush është Jezusi (Luka 9b)
Kush është Jezusi (Luka 9b)
 
TË JESH NJË SHËRBËTOR - Lluka 22b
TË JESH NJË SHËRBËTOR - Lluka 22bTË JESH NJË SHËRBËTOR - Lluka 22b
TË JESH NJË SHËRBËTOR - Lluka 22b
 
KISHA sipas DHIATES SE RE - Dallime biblike
KISHA sipas DHIATES SE RE - Dallime biblikeKISHA sipas DHIATES SE RE - Dallime biblike
KISHA sipas DHIATES SE RE - Dallime biblike
 
Trupi im
Trupi imTrupi im
Trupi im
 
Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2
Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2
Personi i Perëndisë -- PDK Mësimi 2
 
Jezusi eshte Zot
Jezusi eshte ZotJezusi eshte Zot
Jezusi eshte Zot
 
Mos u mashtroni!
Mos u mashtroni!Mos u mashtroni!
Mos u mashtroni!
 
MBRETI I LAVDISE - Psalmi 24
MBRETI I LAVDISE - Psalmi 24MBRETI I LAVDISE - Psalmi 24
MBRETI I LAVDISE - Psalmi 24
 
Ungjillëzimi - Pjesa 3 (Kisha sipas Dhiatës së Re)
Ungjillëzimi - Pjesa 3 (Kisha sipas Dhiatës së Re)Ungjillëzimi - Pjesa 3 (Kisha sipas Dhiatës së Re)
Ungjillëzimi - Pjesa 3 (Kisha sipas Dhiatës së Re)
 
DY NATYRAT E BESIMTARIT
DY NATYRAT E BESIMTARITDY NATYRAT E BESIMTARIT
DY NATYRAT E BESIMTARIT
 
Luka 8 - Shembelltyra e mbjellesit
Luka 8 - Shembelltyra e mbjellesitLuka 8 - Shembelltyra e mbjellesit
Luka 8 - Shembelltyra e mbjellesit
 
E TERE FJALA E PERENDISE - Zbulesa 10
E TERE FJALA E PERENDISE - Zbulesa 10E TERE FJALA E PERENDISE - Zbulesa 10
E TERE FJALA E PERENDISE - Zbulesa 10
 

Similar to 6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe

Dr. musli vërbani 6.besimi ne kaderin e zotit
Dr. musli vërbani  6.besimi ne kaderin e zotitDr. musli vërbani  6.besimi ne kaderin e zotit
Dr. musli vërbani 6.besimi ne kaderin e zotit
Libra Islame
 
Dr. Musli Vërbani - 5. Dita e kijametit
Dr. Musli Vërbani - 5. Dita e kijametitDr. Musli Vërbani - 5. Dita e kijametit
Dr. Musli Vërbani - 5. Dita e kijametit
Shkumbim Jakupi
 
Marrja e kuranit_si_udherrefyes
Marrja e kuranit_si_udherrefyesMarrja e kuranit_si_udherrefyes
Marrja e kuranit_si_udherrefyes
Durim Bajrami
 

Similar to 6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe (17)

Sq Kuptimi i xhuzit 30-te
Sq Kuptimi i xhuzit 30-teSq Kuptimi i xhuzit 30-te
Sq Kuptimi i xhuzit 30-te
 
Albanian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptx
Albanian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptxAlbanian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptx
Albanian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptx
 
Jesus is God: The Biblical Proof
Jesus is God: The Biblical ProofJesus is God: The Biblical Proof
Jesus is God: The Biblical Proof
 
Jesus is God: The Biblical Proof (Albanian version in A4 Format)
Jesus is God: The Biblical Proof (Albanian version in A4 Format)Jesus is God: The Biblical Proof (Albanian version in A4 Format)
Jesus is God: The Biblical Proof (Albanian version in A4 Format)
 
NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!
NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!
NXITJE PRAKTIKE PËR 2013!
 
Psalmi 91 - Siguria e atij që gjen strehë te Perëndia
Psalmi 91 - Siguria e atij që gjen strehë te PerëndiaPsalmi 91 - Siguria e atij që gjen strehë te Perëndia
Psalmi 91 - Siguria e atij që gjen strehë te Perëndia
 
HISTORIA E TIJ - Krishti në Psalmet
HISTORIA E TIJ - Krishti në PsalmetHISTORIA E TIJ - Krishti në Psalmet
HISTORIA E TIJ - Krishti në Psalmet
 
Islami, bazat dhe parimet e tij
Islami, bazat dhe parimet e tijIslami, bazat dhe parimet e tij
Islami, bazat dhe parimet e tij
 
Islami, bazat dhe parimet e tij
Islami, bazat dhe parimet e tijIslami, bazat dhe parimet e tij
Islami, bazat dhe parimet e tij
 
Agjerimi dhe Kisha sipas Dhiates se Re
Agjerimi dhe Kisha sipas Dhiates se ReAgjerimi dhe Kisha sipas Dhiates se Re
Agjerimi dhe Kisha sipas Dhiates se Re
 
REALITETI I JETES SE PERDITSHME
REALITETI I JETES SE PERDITSHMEREALITETI I JETES SE PERDITSHME
REALITETI I JETES SE PERDITSHME
 
Larg perendise
Larg perendiseLarg perendise
Larg perendise
 
Dr. musli vërbani 6.besimi ne kaderin e zotit
Dr. musli vërbani  6.besimi ne kaderin e zotitDr. musli vërbani  6.besimi ne kaderin e zotit
Dr. musli vërbani 6.besimi ne kaderin e zotit
 
Dr. Musli Vërbani - 5. Dita e kijametit
Dr. Musli Vërbani - 5. Dita e kijametitDr. Musli Vërbani - 5. Dita e kijametit
Dr. Musli Vërbani - 5. Dita e kijametit
 
Jeta e kishës
Jeta e kishësJeta e kishës
Jeta e kishës
 
Marrja e kuranit_si_udherrefyes
Marrja e kuranit_si_udherrefyesMarrja e kuranit_si_udherrefyes
Marrja e kuranit_si_udherrefyes
 
"KODI I SHKRIM - Një WORLD BURGJEVE Matrix OUT SHPIRTËROR
"KODI I SHKRIM - Një WORLD BURGJEVE Matrix OUT SHPIRTËROR "KODI I SHKRIM - Një WORLD BURGJEVE Matrix OUT SHPIRTËROR
"KODI I SHKRIM - Një WORLD BURGJEVE Matrix OUT SHPIRTËROR
 

More from Asambleja Biblike

Çeshtje themelore, te rendesishme dhe joesenciale
Çeshtje themelore, te rendesishme dhe joesencialeÇeshtje themelore, te rendesishme dhe joesenciale
Çeshtje themelore, te rendesishme dhe joesenciale
Asambleja Biblike
 
DY MBRETËRI - Në cilën bën pjesë ti? (Zbulesa 18)
DY MBRETËRI - Në cilën bën pjesë ti? (Zbulesa 18)DY MBRETËRI - Në cilën bën pjesë ti? (Zbulesa 18)
DY MBRETËRI - Në cilën bën pjesë ti? (Zbulesa 18)
Asambleja Biblike
 
ZGJIDHNI SOT KUJT DONI T'I SHËRBENI - Zbulesa 14
ZGJIDHNI SOT KUJT DONI T'I SHËRBENI - Zbulesa 14ZGJIDHNI SOT KUJT DONI T'I SHËRBENI - Zbulesa 14
ZGJIDHNI SOT KUJT DONI T'I SHËRBENI - Zbulesa 14
Asambleja Biblike
 
Zbulesa 11
Zbulesa 11Zbulesa 11
Zbulesa 11
Asambleja Biblike
 
Zbulesa 8
Zbulesa 8Zbulesa 8
CILI ËSHTË FATI YT? - Zbulesa 7
CILI ËSHTË FATI YT? - Zbulesa 7CILI ËSHTË FATI YT? - Zbulesa 7
CILI ËSHTË FATI YT? - Zbulesa 7
Asambleja Biblike
 

More from Asambleja Biblike (17)

E TERE KESHILLA E PERENDISE
E TERE KESHILLA E PERENDISEE TERE KESHILLA E PERENDISE
E TERE KESHILLA E PERENDISE
 
4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)
4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)
4 SHENJA TE THATESIRES FRYMERORE (L. Roko)
 
Bibla rreth punes
Bibla rreth punesBibla rreth punes
Bibla rreth punes
 
TE VARROSUR NE PAGEZIM
TE VARROSUR NE PAGEZIMTE VARROSUR NE PAGEZIM
TE VARROSUR NE PAGEZIM
 
Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2
Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2
Përmbledhja e Personit të Krishtit, Pjesa 2
 
Një panoramë e Ungjillit (BCT 1)
Një panoramë e Ungjillit (BCT 1)Një panoramë e Ungjillit (BCT 1)
Një panoramë e Ungjillit (BCT 1)
 
Josia - Një zemër e mallëngjyer
Josia - Një zemër e mallëngjyerJosia - Një zemër e mallëngjyer
Josia - Një zemër e mallëngjyer
 
Kujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organike
Kujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organikeKujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organike
Kujdes nga ajo lëvizje që njihet si kisha organike
 
Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1
Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1
Fjala jote është e vërteta -- PDK Mësimi 1
 
Çeshtje themelore, te rendesishme dhe joesenciale
Çeshtje themelore, te rendesishme dhe joesencialeÇeshtje themelore, te rendesishme dhe joesenciale
Çeshtje themelore, te rendesishme dhe joesenciale
 
LIBËR KËNGËSH
LIBËR KËNGËSHLIBËR KËNGËSH
LIBËR KËNGËSH
 
DY MBRETËRI - Në cilën bën pjesë ti? (Zbulesa 18)
DY MBRETËRI - Në cilën bën pjesë ti? (Zbulesa 18)DY MBRETËRI - Në cilën bën pjesë ti? (Zbulesa 18)
DY MBRETËRI - Në cilën bën pjesë ti? (Zbulesa 18)
 
Gruaja qe rri mbi bishen - Zbulesa 17
Gruaja qe rri mbi bishen - Zbulesa 17Gruaja qe rri mbi bishen - Zbulesa 17
Gruaja qe rri mbi bishen - Zbulesa 17
 
ZGJIDHNI SOT KUJT DONI T'I SHËRBENI - Zbulesa 14
ZGJIDHNI SOT KUJT DONI T'I SHËRBENI - Zbulesa 14ZGJIDHNI SOT KUJT DONI T'I SHËRBENI - Zbulesa 14
ZGJIDHNI SOT KUJT DONI T'I SHËRBENI - Zbulesa 14
 
Zbulesa 11
Zbulesa 11Zbulesa 11
Zbulesa 11
 
Zbulesa 8
Zbulesa 8Zbulesa 8
Zbulesa 8
 
CILI ËSHTË FATI YT? - Zbulesa 7
CILI ËSHTË FATI YT? - Zbulesa 7CILI ËSHTË FATI YT? - Zbulesa 7
CILI ËSHTË FATI YT? - Zbulesa 7
 

6 pika te domosdoshme per te patur doktrine te shendoshe

 • 1. Do të vijë koha . . . ◦2 Tim. 4:3 Sepse do të vijë koha kur njerëzit nuk do ta durojnë doktrinën e shëndoshë, por, sipas ëndjeve të veta, do të mbledhin grumbull mësues për të gudulisur veshët ◦2 Tim. 4:4 dhe do t’i largojnë veshët nga e vërteta e do t’i sjellin drejt përrallave. ◦Kisha organike, ekumenizëm, homoseksualizëm Në fakt, ka ardhur!
 • 2. Shumë njerëz nuk durojnë doktrinën e shëndoshë sidomos në lidhje me ungjillin ◦Baily, Miçigan ◦Në kohën e fundit ◦Krishti na deshi dhe vdiq për të gjithë njerëzit ◦Kalvinizëm
 • 3. Doktrinë e shëndoshë? • Gjon Kalvini (1509 - 1564), nga koha e reformimit protestant • “Ne themi, atëherë, se Shkrimi e provon shumë qartë këtë, që Perëndia, me anë të vendimit të tij të përjetshëm dhe të palëkundshëm, përcaktoi njëherë e përgjithmonë ata për të cilët ishte dëshira e tij një ditë të pranonin shpëtimin dhe ata të cilët, nga ana tjetër, ishte dëshira e tij t'i paracaktonte për shkatërrim.
 • 4. Radari frymëror ◦6 pika të domosdoshme në lidhje me doktrinën e shëndoshë
 • 5. 1. Mos ndiq një njeri ◦ “Jam një kalvinist” ◦ Përdor vetëm emra biblike ◦ Besimtarë ◦ Dishepuj ◦ Vëllezër, motra ◦ Të krishterë ◦ Vep 11:26 . . . për të parën herë në Antioki, dishepujt u quajtën të Krishterë.
 • 6. Mos e bëj këtë! ◦ “Kisha e Hirit (Tiranë) është një kishë Ungjillore Protestante e cila ndjek mësimet e reformatorëve të mëdhenj të kishës si Martin Luteri, Xhon Kalvini, Xhon Noks dhe të tjerë. Ne NUK kemi të bëjmë me Dëshmitarët e Jehovait apo Mormonët.” ◦ A e kanë lexuar katekizmin e Luterit? ◦ Shumë konfuzion – sakramenti i pagëzimit, priftëria zyrtare, sakramenti i eukaristit, shumë ngjashmëri me doktrinat e kishës katolike!
 • 7. U bë si moda në Shqipëri ◦ Facebook - Sot është dita për të festuar 505- vjetorin e lindjes të një shërbëtori të Perëndisë, predikimin besnik, të zjarrtë e të paepur të Ungjillit të të cilit Zoti e përdori për të shpërthyer revolucione frymërore . . . Të falënderojmë o Zot për shërbëtorin tënd Gjon Kalvin . . . ◦ POR, jeta, doktrinat dhe veprat e Kalvinit kanë shumë për të dëshiruar!
 • 8. Doktrinë e shëndoshë? ◦Ka shumë gabime serioze në shkrimet e Kalvinit: ◦Sakramenti i pagëzimit ◦pagëzimi i foshnjave, ◦rilindja me anë të pagëzimit
 • 9. 2. Mos e shtrembëro Fjalën ◦ 2Ti 2:15 Mundohu të dalësh përpara Perëndisë si i sprovuar, si punëtor që nuk ka pse të turpërohet, që thotë drejt fjalën e së vërtetës. ◦ 2Pje 3:16 . . . të cilat të paditurit dhe të paqëndrueshmit i shtrëmbërojnë, sikurse bëjnë me Shkrimet e tjera, për përhumbjen e tyre.
 • 10. Shembull - fjala “zgjedhje” • Shtrembërimi i fjalës “zgjedhje” • Ata thonë që Perëndia zgjedh ata që shpëtohen • Pavarësisht nga njeriu • Si? Sovrane, arbitrare, “rastësisht”
 • 11. Zgjedhje Biblike • Por, fjala “zgjedhje” nuk përdoret kështu, as në jetën e përditëshme, as në Bibël • Kur njerëzit zgjedhin një deputet, votat nuk jepen në mënyrë arbitrare apo të rastësishme, • por njerëzit votojnë për atë njeri që besojnë se është kandidati më i mirë.
 • 12. Zgjedhje biblike • Edhe grekët e sotëm e dinë shumë mirë kuptimin e kësaj fjale (zgjedhje=eclecton). • Shitet një produkt kosi me emrin "Eklekton". • A e ka vënë shitësi këtë emër në mënyrë arbitrare? • Jo, ai e ka vënë këtë emër sepse është i bindur se prodhimi i tij është jashtëzakonisht i mirë dhe me cilësi të lartë. •
 • 13. Domethënia biblike • Lluka 23:35 …po qe se me të vërtetë është Krishti, i zgjedhuri (eklektos) i Perëndisë. • Vep. 6:5 Dhe zgjodhën (eklegomai) Stefanin, njeri plot besim dhe Frymë të Shenjtë… • Ro 8:33 Kush do t’i padisë të zgjedhurit e Perëndisë? – ata që kanë besuar • Shih librin tim •
 • 14. 3. Doktrina e shëndoshë është sipas perëndishmërisë ◦ 1Tim 6:3 . . . doktrinën sipas perëndishmërisë, ◦ Tit 1:1 . . . njohjes të së vërtetës që është sipas perëndishmërisë, ◦ Por, shkakton shumë përçarje ◦ Ka shumë besimtarë me doktrinë të shëndoshë të cilët e refuzojnë kalvinizmin. ◦ Taktika e zakonshme – “Nëse nuk je kalvinist, atëherë ti je një arminian, nuk je i shpëtuar etj.”
 • 15. 4. Themeli i doktrinës së shëndoshë është dashuria e Perëndisë ◦ Gjo 3:16 Sepse Perëndia e deshi aq botën, sa dha Birin e tij të vetëmlindurin, që, kushdo që beson në të, të mos humbasë, por të ketë jetë të përjetshme.
 • 16. Dashuri për të gjithë njerëzit • 2Pje 3:9 Zoti . . . nuk do që ndokush të humbasë, por që të gjithë të vijnë në pendim. • 1Tim 2:4 i cili dëshiron që gjithë njerëzit të shpëtohen dhe t’ia arrijnë njohjes të së vërtetës. • Tit 2:11 Sepse hiri shpëtues i Perëndisë iu shfaq gjithë njerëzve, • 1Gjo 4:14 Dhe ne pamë dhe dëshmojmë se Ati e dërgoi Birin për të qënë Shpëtimtar i botës. •
 • 17. 5. Përdor gjithë Biblën ◦ Vep 20:27 sepse nuk u tërhoqa prapa për të mos ju treguar gjithë këshillën e Perëndisë. ◦ Paralajmërim – pa përdorur gjithë këshillën e Perëndisë, do të përfundosh në gabime doktrinore serioze. ◦ “Perëndia është aq sovran, që bëhet autori i mëkatit” ◦ Një kalvinist nuk mund ta dijë nëse është vërtet i shpëtuar apo jo ◦ Një kalvinist nuk e ka sigurinë e shpëtimit
 • 18. Parlajmërim! ◦Nëse ne nuk e përdorim të gjithë këshillën e Perëndisë, do të përfundojmë duke anuluar pjesë nga Fjala e Perëndisë. ◦Mr 7:13 duke e anuluar kështu fjalën e Perëndisë me traditën tuaj, që ju e keni trashëguar. ◦P.sh. Njeriu është përgjegjës dhe mund të zgjedh
 • 19. Shembull – Faraoni dhe sovraniteti ◦ Ro 9:17 Sepse Shkrimi i thotë Faraonit: “Pikërisht për këtë gjë të ngrita, që të tregoj te ti fuqinë time dhe që të shpallet emri im mbi mbarë dheun’’ ◦ Ro 9:18 Kështu ai ka mëshirë për atë që do dhe e ngurtëson atë që do.
 • 20. Çfarë thotë Shkrimi? ◦ Eksodi 4:21 - …por unë do ta ngurtësoj zemrën e tij dhe ai nuk do ta lërë popullin të shkojë. ◦ Por nuk tha KUR?
 • 21. Në fillim Faraoni e ngurtësoi zemrën ◦ Po kur Faraoni pa që kishte pak lehtësim, e ngurtësoi zemrën e tij dhe nuk i dëgjoi më (plaga e dytë). (Eks 8:15) ◦ Faraoni e fortësoi zemrën e tij (plaga e katërt). (Eks 8:32)
 • 22. Pastaj Zoti e ngurtësoi ◦ Por Zoti e ngurtësoi zemrën e Faraonit (pas plagës së gjashtë). (Eks 9:12) ◦ …e kam fortësuar zemrën e tij (para plagës së tetë). (Eks 10:1) ◦ Por Zoti e fortësoi zemrën e Faraonit (pas plagës së tetë). (Eks 10:20) ◦ Eksodi 10:27, Eksodi 11:10, Eksodi 14:4 ◦
 • 23. 6. Njeriu është përgjegjës ◦"Jezusi erdhi . . . duke predikuar ungjillin . . . ‘Pendohuni dhe besoni ungjillin'" (Marku 1:14,15).
 • 24. Besimi përfshin ushtrimin e vullnetit njerëzor • "Përpiquni të hyni nëpër derën e ngushtë" (Lluka 13:24). • "Beso në Zotin Jezu Krisht dhe do të shpëtohesh…" (Vep 16:31). • Njeriu ka përgjegjësi dhe ai duhet të zgjedh • Po, ti? •
 • 25. Për ata që humben? • "Jeruzalem, Jeruzalem! Sa herë kam dashur t'i mbledh bijtë e tu ashtu si i mbledh klloçka zogjtë e vet nën krahë, por ju nuk deshët!" (Mat. 23:37). • "…ju nuk doni të vini tek unë që të keni jetën" (Gjoni 5:40). • Sot është dita e shpëtimit • “S’kam interes”