Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
KESANTUNAN
BAHASA
MENGANALISIS KONSEP PENJAGAAN
MUKA SEBAGAI ASAS KESANTUNAN
DAN
CONTOH-CONTOH YANG TERDAPAT
DALAM
CERPEN-...
AHLI KUMPULAN
LIM JUN WEI
TEOH JEN CHING
TEH MEN XIN
JAMES LIN TZY LUN
Ianya boleh diterjemahkan sebagai lambang kepada
perasaan dalaman seseorang yang diluahkan dalam bentuk
mimik muka yang l...
 Komunikasi ialah pemberian makna kepada perilaku
iaitu apa yang diperhatikan.
 Budaya akan membentuk perilaku seseorang...
 Konteks fizikal terdiri daripada keselesaan dan
kenyamanan tempat komunikasi berlaku.
 Komunikasi ini berlaku apabila k...
 Setiap budaya mempunyai tanggapan masing-
masing mengenai apa yang betul atau salah.
 Komunikasi sangat berbudaya ialah...
 Sebagai contoh,seorang pakar penasihat kepada Hicom
Sdn Bhd bermesyurat dengan ahli lembaga pengarah
Hicom Sdn Bhd yang ...
 Jika diperhatikan,peranan air muka dalam konteks
kebudayaan amat berkait rapat dengan kepandaian kita
dalam menjaga air ...
 Jika kita melihat di Malaysia norma atau adat yang dipegang
sangat lembut dan santun ianya juga mempengaruhi kita
dalam ...
 Contohnya, orang Amerika biasanya bertegur
dengan orang yang tidak dikenali. Manakala, orang
Malaysia hanya bertegur den...
 Orang Asia lebih menjaga kedudukan hieraki,
air muka orang lain dan teguran.
 Cakap kasar dan menyampuk adalah dilarang...
 Terdapat kesan yang besar bagi mereka yang
berjaya menyampaikan komunikasi dengan air
muka yang sewajarnya.
 Hal terseb...
 “Saudara, apa sebenarnya yang ingin saudara
dapatkan daripada saya?”
“Err … . Tidak ada apa-apa. Saya … saya cuma
mengag...
 “Vika ini buat kamu !”
 “ Oh… makasi yaahh !”
- Cerpen SURAT MISTERIUS -
 Dialog di atas adalah perbualan antara
Vika ...
 Si penjaga panggung terus mengangguk-angguk.
- Cerpen Idola, Zaen Kasturi -
 Gerakan badan mengangguk-angguk kepala men...
Penjagaan air muka
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Penjagaan air muka

220 views

Published on

Penjagaan air muka

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Penjagaan air muka

 1. 1. KESANTUNAN BAHASA MENGANALISIS KONSEP PENJAGAAN MUKA SEBAGAI ASAS KESANTUNAN DAN CONTOH-CONTOH YANG TERDAPAT DALAM CERPEN-CERPEN
 2. 2. AHLI KUMPULAN LIM JUN WEI TEOH JEN CHING TEH MEN XIN JAMES LIN TZY LUN
 3. 3. Ianya boleh diterjemahkan sebagai lambang kepada perasaan dalaman seseorang yang diluahkan dalam bentuk mimik muka yang lebih dikenali sebagai air muka. Hal ini demikian kerana berikutan beberapa faktor iaitu keadaan dan situasi yang berlaku dalam kalangan persekitarannya menyebabkan individu terbabit sukar untuk menterjemahkan melalui lisan. Antara contoh air muka:
 4. 4.  Komunikasi ialah pemberian makna kepada perilaku iaitu apa yang diperhatikan.  Budaya akan membentuk perilaku seseorang yang akhirnya terus menjurus ke dalam proses komunikasi.  Komunikasi adalah dinamik iaitu terus berlangsung dan selalu berubah-ubah.  Komunikasi adalah interaktif antara sumber dengan penerima dan ia adalah suatu penghubung antara interaksi manusia dengan manusia laninnya.  Komunikasi berlaku dalam konteks fizikal dan sosial.  Konteks fizikal terdiri daripada keselesaan dan kenyamanan tempat komunikasi berlaku. Komunikasi
 5. 5.  Konteks fizikal terdiri daripada keselesaan dan kenyamanan tempat komunikasi berlaku.  Komunikasi ini berlaku apabila kita bercakap dengan orang yang berbeza bangsa, ras, bahasa, agama, tingkat pendidikan dan status sosial.  Komunikasi silang budaya ialah komunikasi dengan mereka yang berlainan etnik dan jantina dalam pelbagai konteks seperti konteks pendidikan, politik, teknologi dan lain-lain.
 6. 6.  Setiap budaya mempunyai tanggapan masing- masing mengenai apa yang betul atau salah.  Komunikasi sangat berbudaya ialah komunikasi di mana tahap perbezaan budaya adalah sangat tinggi.  Komunikasi kurang berbudaya ialah tahap perbezaan budaya yang rendah, ini bermaksud dalam kalangan masyarakat itu sendiri tidak mempunyai pelbagai kebudayaan yang terlalu banyak serta sangat kurang adat resamnya.
 7. 7.  Sebagai contoh,seorang pakar penasihat kepada Hicom Sdn Bhd bermesyurat dengan ahli lembaga pengarah Hicom Sdn Bhd yang terdiri dari orang Malaysia, Orang Jepun, Orang Kanada dan Orang UK.  Jika amalan menjaga air muka dalam kalangan yang terlibat diamalkan, segala komunikasi yang terjadi ini akan lebih secara toleransi serta mencapai matlamat yang maksimum  Jika air muka yang dilemparkan adalah positif dan menyenangkan jadi segala urusan akan lancar tanpa sebarang konflik.
 8. 8.  Jika diperhatikan,peranan air muka dalam konteks kebudayaan amat berkait rapat dengan kepandaian kita dalam menjaga air muka bagi menjaga keharmonian sejagat.  Walaupun hal ini kelihatan remeh namun air muka adalah salah satu yang menyumbang terhadap keberkesanan komunikasi yang berlaku.  Nilai yang dipegang akan membentuk tingkah laku yang akhirnya akan “terbawa” ke dalam proses komunikasi serta akan mempamerkan reaksi ketika kita berinteraksi dan inilah yang dinamakan air muka.
 9. 9.  Jika kita melihat di Malaysia norma atau adat yang dipegang sangat lembut dan santun ianya juga mempengaruhi kita dalam mempamerkan air muka itu sendiri secara tidak langsung.  Kebanyakan anak-anak yang terdidik dengan kesantunan ini akan manis tersenyum dengan tetamu yang datang bertandang kerumah keranan menjaga air muka ibu bapa.  Budaya inilah yang menjadikan komunikasi silang budaya akan lebih harmoni kerana terjaganya air muka  Oleh itu interaksi yang berlaku juga akan lancar dan harmoni.
 10. 10.  Contohnya, orang Amerika biasanya bertegur dengan orang yang tidak dikenali. Manakala, orang Malaysia hanya bertegur dengan orang yang dikenali sahaja.  Perbezaan cara teguran menggambarkan budaya antara mereka berbeza.  Air muka (senyuman) yang dilemparkan juga hanya pada yang dikenali sahaja menyebabkan jaringan budaya di Malaysia tidak begitu meluas seperti di barat.
 11. 11.  Orang Asia lebih menjaga kedudukan hieraki, air muka orang lain dan teguran.  Cakap kasar dan menyampuk adalah dilarang.  Segala komunikasi yang berjalan adalah seiring dengan penjagaan air muka bagi seseorang .  Jadi kepentingan air muka dalam berinteraksi adalah menentukan proses penyampaian itu terjadi dengan lancar ataupun tidak.
 12. 12.  Terdapat kesan yang besar bagi mereka yang berjaya menyampaikan komunikasi dengan air muka yang sewajarnya.  Hal tersebut akan menggambarkan keseluruhan pencapaian matlamat komunikasi itu, sama ada baik atau sebaliknya  Malah dengan keputusan daripada itu juga menyebabkan sesuatu pendamaian atau konflik akan wujud.
 13. 13.  “Saudara, apa sebenarnya yang ingin saudara dapatkan daripada saya?” “Err … . Tidak ada apa-apa. Saya … saya cuma mengagumi saudara.” - Cerpen Idola, Zaen Kasturi –  Dialog di atas adalah perbualan antara si hero dan si penjaga panggung.  Penggunaan “saudara” untuk memanggil satu sama lain menunjukkan bahawa mereka baru berkenalan antara satu sama lain dan bersopan santun ketika berucap.
 14. 14.  “Vika ini buat kamu !”  “ Oh… makasi yaahh !” - Cerpen SURAT MISTERIUS -  Dialog di atas adalah perbualan antara Vika dan Arini. Penggunaan “kamu” ketika memanggil satu sama lain menunjukkan hubungan mereka yang akrab sebagai kawan sekelas.
 15. 15.  Si penjaga panggung terus mengangguk-angguk. - Cerpen Idola, Zaen Kasturi -  Gerakan badan mengangguk-angguk kepala menyatakan bahawa seseorang setuju dengan sesuatu isu.  "Apa, Ustaz Atan minta sepuluh minit untuk beri penjelasan sewaktu perhimpunan?" Cikgu Bari menggaru kepalanya yang tidak berambut itu. - Cerpen Rambut Palsu Cikgu Bari –  Gerakan badan menggaru-garu kepala menandakan terdapat ketidakfahaman dan pertanyaan.

×