Penjagaan air muka

1,949 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,949
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
387
Actions
Shares
0
Downloads
33
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Penjagaan air muka

 1. 1. KESANTUNAN BAHASA MENGANALISIS KONSEP PENJAGAAN MUKA SEBAGAI ASAS KESANTUNAN DAN CONTOH-CONTOH YANG TERDAPAT DALAM CERPEN-CERPEN
 2. 2. AHLI KUMPULAN LIM JUN WEI TEOH JEN CHING TEH MEN XIN JAMES LIN TZY LUN
 3. 3. Ianya boleh diterjemahkan sebagai lambang kepada perasaan dalaman seseorang yang diluahkan dalam bentuk mimik muka yang lebih dikenali sebagai air muka. Hal ini demikian kerana berikutan beberapa faktor iaitu keadaan dan situasi yang berlaku dalam kalangan persekitarannya menyebabkan individu terbabit sukar untuk menterjemahkan melalui lisan. Antara contoh air muka:
 4. 4.  Komunikasi ialah pemberian makna kepada perilaku iaitu apa yang diperhatikan.  Budaya akan membentuk perilaku seseorang yang akhirnya terus menjurus ke dalam proses komunikasi.  Komunikasi adalah dinamik iaitu terus berlangsung dan selalu berubah-ubah.  Komunikasi adalah interaktif antara sumber dengan penerima dan ia adalah suatu penghubung antara interaksi manusia dengan manusia laninnya.  Komunikasi berlaku dalam konteks fizikal dan sosial.  Konteks fizikal terdiri daripada keselesaan dan kenyamanan tempat komunikasi berlaku. Komunikasi
 5. 5.  Konteks fizikal terdiri daripada keselesaan dan kenyamanan tempat komunikasi berlaku.  Komunikasi ini berlaku apabila kita bercakap dengan orang yang berbeza bangsa, ras, bahasa, agama, tingkat pendidikan dan status sosial.  Komunikasi silang budaya ialah komunikasi dengan mereka yang berlainan etnik dan jantina dalam pelbagai konteks seperti konteks pendidikan, politik, teknologi dan lain-lain.
 6. 6.  Setiap budaya mempunyai tanggapan masing- masing mengenai apa yang betul atau salah.  Komunikasi sangat berbudaya ialah komunikasi di mana tahap perbezaan budaya adalah sangat tinggi.  Komunikasi kurang berbudaya ialah tahap perbezaan budaya yang rendah, ini bermaksud dalam kalangan masyarakat itu sendiri tidak mempunyai pelbagai kebudayaan yang terlalu banyak serta sangat kurang adat resamnya.
 7. 7.  Sebagai contoh,seorang pakar penasihat kepada Hicom Sdn Bhd bermesyurat dengan ahli lembaga pengarah Hicom Sdn Bhd yang terdiri dari orang Malaysia, Orang Jepun, Orang Kanada dan Orang UK.  Jika amalan menjaga air muka dalam kalangan yang terlibat diamalkan, segala komunikasi yang terjadi ini akan lebih secara toleransi serta mencapai matlamat yang maksimum  Jika air muka yang dilemparkan adalah positif dan menyenangkan jadi segala urusan akan lancar tanpa sebarang konflik.
 8. 8.  Jika diperhatikan,peranan air muka dalam konteks kebudayaan amat berkait rapat dengan kepandaian kita dalam menjaga air muka bagi menjaga keharmonian sejagat.  Walaupun hal ini kelihatan remeh namun air muka adalah salah satu yang menyumbang terhadap keberkesanan komunikasi yang berlaku.  Nilai yang dipegang akan membentuk tingkah laku yang akhirnya akan “terbawa” ke dalam proses komunikasi serta akan mempamerkan reaksi ketika kita berinteraksi dan inilah yang dinamakan air muka.
 9. 9.  Jika kita melihat di Malaysia norma atau adat yang dipegang sangat lembut dan santun ianya juga mempengaruhi kita dalam mempamerkan air muka itu sendiri secara tidak langsung.  Kebanyakan anak-anak yang terdidik dengan kesantunan ini akan manis tersenyum dengan tetamu yang datang bertandang kerumah keranan menjaga air muka ibu bapa.  Budaya inilah yang menjadikan komunikasi silang budaya akan lebih harmoni kerana terjaganya air muka  Oleh itu interaksi yang berlaku juga akan lancar dan harmoni.
 10. 10.  Contohnya, orang Amerika biasanya bertegur dengan orang yang tidak dikenali. Manakala, orang Malaysia hanya bertegur dengan orang yang dikenali sahaja.  Perbezaan cara teguran menggambarkan budaya antara mereka berbeza.  Air muka (senyuman) yang dilemparkan juga hanya pada yang dikenali sahaja menyebabkan jaringan budaya di Malaysia tidak begitu meluas seperti di barat.
 11. 11.  Orang Asia lebih menjaga kedudukan hieraki, air muka orang lain dan teguran.  Cakap kasar dan menyampuk adalah dilarang.  Segala komunikasi yang berjalan adalah seiring dengan penjagaan air muka bagi seseorang .  Jadi kepentingan air muka dalam berinteraksi adalah menentukan proses penyampaian itu terjadi dengan lancar ataupun tidak.
 12. 12.  Terdapat kesan yang besar bagi mereka yang berjaya menyampaikan komunikasi dengan air muka yang sewajarnya.  Hal tersebut akan menggambarkan keseluruhan pencapaian matlamat komunikasi itu, sama ada baik atau sebaliknya  Malah dengan keputusan daripada itu juga menyebabkan sesuatu pendamaian atau konflik akan wujud.
 13. 13.  “Saudara, apa sebenarnya yang ingin saudara dapatkan daripada saya?” “Err … . Tidak ada apa-apa. Saya … saya cuma mengagumi saudara.” - Cerpen Idola, Zaen Kasturi –  Dialog di atas adalah perbualan antara si hero dan si penjaga panggung.  Penggunaan “saudara” untuk memanggil satu sama lain menunjukkan bahawa mereka baru berkenalan antara satu sama lain dan bersopan santun ketika berucap.
 14. 14.  “Vika ini buat kamu !”  “ Oh… makasi yaahh !” - Cerpen SURAT MISTERIUS -  Dialog di atas adalah perbualan antara Vika dan Arini. Penggunaan “kamu” ketika memanggil satu sama lain menunjukkan hubungan mereka yang akrab sebagai kawan sekelas.
 15. 15.  Si penjaga panggung terus mengangguk-angguk. - Cerpen Idola, Zaen Kasturi -  Gerakan badan mengangguk-angguk kepala menyatakan bahawa seseorang setuju dengan sesuatu isu.  "Apa, Ustaz Atan minta sepuluh minit untuk beri penjelasan sewaktu perhimpunan?" Cikgu Bari menggaru kepalanya yang tidak berambut itu. - Cerpen Rambut Palsu Cikgu Bari –  Gerakan badan menggaru-garu kepala menandakan terdapat ketidakfahaman dan pertanyaan.

×