Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ciri komunikasi yg berkesan (kumpulan 4)

ciri-ciri komunikasi yang berkesan
- penjagaan air muka dan sikap terbuka

 • Login to see the comments

Ciri komunikasi yg berkesan (kumpulan 4)

 1. 1. Kumpulan 4 : Sofea, Shereen, Umairah & Amirul
 2. 2. Oleh : Sofea
 3. 3.  Simpulan Bahasa : rupa atau wajah yang menggambarkan perasaan seseorang  Maruah seseorang  Juga boleh diterjemahkan sebagai lambang kepada perasaan dalaman seseorang yang diluahkan dalam bentuk mimik muka.  Hal ini demikian kerana berikutan beberapa faktor iaitu keadaan dan situasi yang berlaku dalam kalangan persekitarannya menyebabkan individu terbabit sukar untuk menterjemahkan melalui lisan.
 4. 4.  Muka sebagai nilai sosial yang positif yang dituntut oleh seseorang daripada pihak lain dalam sesuatu interaksi  Muka ialah imej yang menggambarkan penerimaan sosial yang dikongsi apabila seseorang mempamerkan sesuatu tindakan dan perlakuan yang baik  Goffman telah mengemukakan pembahagian tugas seseorang untuk menjaga muka kepada dua tugas, iaitu tanggungjawab menjaga muka sendiri dan tanggungjawab menjaga muka orang lain.
 5. 5.  Bagi menunaikan tanggungjawab tersebut, setiap orang boleh bertindak dengan mengelakkan sesuatu keadaan yang mengancam muka. Antara caranya : (a) Elakkan daripada terlibat dalam sesuatu topik yang akan memalukan sendiri kerana tidak pasti tentang topik tersebut. (b) Selalu membuat timbang tara bagi mengelakkan malu sendiri ataupun pihak lain. (c) Tarik diri dan berpura-pura tidak perasan dengan keadaan yang memalukan itu.
 6. 6.  Supaya orang lain (penerima/pendengar) tidak berasa tersinggung, terhina atau rendah diri semasa berkomunikasi  Menjaga hubungan baik, elak konflik dan salah faham atau perasaan tidak suka  Menunjukkan rasa hormat dan tidak memalukan (menjejaskan imej) diri sendiri atau orang lain  Menghasilkan komunikasi yang lancar dan berkesan (tiada gangguan)
 7. 7. Oleh : Shereen
 8. 8.  Di Malaysia, norma dan adat masyarakat amat bersantun. Ini menyebabkan rakyatnya secara sendirinya mempamerkan air muka yang bersopan secara langsung.  Kebanyakkan anak-anak yang dididik dengan santun ini secara automatik senyum kepada tetamu yang datang ke rumah mereka sebagai tanda menghormati tetamu.  Di Barat, masyarakatnya akan senyum dengan sesiapa sahaja yang mereka lihat. Sebaliknya, masyarakat di Malaysia hanya akan senyum kepada orang yang mereka kenali.  Ini menjadikan jaringan budaya di Barat lebih luas berbanding di Malaysia.
 9. 9.  Masyarakat di Malaysia lebih mementingkan kedudukan heiraki, air muka orang lain, dan teguran.  Bercakap secara kasar dan perbuatan menyampuk semasa berkomunikasi adalah dilarang sama sekali.  Segala komunikasi yang dilakukan adalah seiring denagn air muka orang lain.  Oleh itu, komunikasi yang dilakukan haruslah denagn sopan agar orang lain tidak kecil hati.
 10. 10.  Komunikasi akan berlaku diantara dua individu dengan lebih toleransi  Matlamat dalam sesuatu perbincangan antara individu akan tercapai  Segala urusan akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang konflik  Menyumbang kepada keberkesanan komunikasi yang berlaku  Mampu menjaga keharmonian sejagat  Komunikasi silang budaya akan lebih harmoni  Jaringan budaya akan menjadi lebih luas seperti di Barat
 11. 11. “Saudara, apa yang sebenarnya saudara ingin dapatkan daripada saya?” “Errr.. Tidak ada apa-apa… Saya.. Saya Cuma mengagumi saudara.”  Dialog tersebut adalah di antara si hero dengan si penjaga panggung.  Penggunaan perkataan „saudara‟ menunjukkan mereka baru sahaja mengenali satu sama lain dan saling menghormati antara satu sama lain ketika berucap.
 12. 12. “Vika.. Ini buat kamu!” “Oh! Makasi ya!”  Dialog di atas adalah perbualan antara Vika dan Arini.  Penggunaan perkataan „kamu‟ dalam teks menunjukkan bahawa mereka akrab sebagai teman sekelas.
 13. 13. Oleh : Umairah
 14. 14.  Terbuka Menerima Pendapat Yang Benar  Ertinya, kita tidak boleh mendakwa diri kita yang paling benar atau paling hebat  Kalau ada pendapat lain yang lebih benar/tepat, kita harus menerimanya.
 15. 15.  Dengan adanya sikap dan metode ilmiah akan menghasilkan penemuan-penemuan yang berkualiti tinggi dan dapat membantu meningkatkan kesejahteraan manusia.  Beberapa kegunaan metode ilmiah dalam kehidupan manusia : 1. Membantu memecahkan permasalahan dengan bukti yang memuaskan. 2. Menguji hasil penelitian orang lain sehingga memperoleh kebenaran yang objektif. 3. Memecahkan atau menemukan jawapan rahsia alam yang sebelumnya masih teka teki
 16. 16.  Sikap terbuka diperlukan dalam kehidupan bermasyarakat untuk menghindari konflik kepentingan.  Keterbukaan dijadikan landasan/dasar untuk melakukan interaksi dan komunikasi dalam pergaulan di masyarakat.  Sikap keterbukaan dapat mewujudkan sikap saling memahami, menghormati, menghargai dan bekerjasama antara anggota masyarakat.
 17. 17. a. masing-masing memahami hak dan kewajipannya dalam berkomunikasi. Memberi peluang orang lain untuk berkomunikasi (memberi pendapat, mengemukakan soalan dan lain-lain) b. setiap individu dapat memelihara keinginan dan keperluan bersama c. Penghantar dan penerima saling menghargai dan menghormati serta menjamin hak-hak orang lain e. Kedua –dua belah pihak harus mampu bekerjasama antara satu sama lain secara terbuka. Contohnya, tidak mencelah dalam perbualan.
 18. 18. a. mahu menerima kritik dan saran orang lain b. saling mengingatkan apabila ada yang berbuat salah c. memberi kesempatan kepada orang lain untuk berpendapat dan menyampaikan aspirasi secara terbuka d. tidak mengejek, apabila ada yang salah ditegur secara terbuka e. mengajukan usulan, pendapat, dan saran dalam perbincangan secara terbuka.
 19. 19. Oleh : Amirul
 20. 20.  Menimbulkan rasa yakin penerima terhadap kita.  Mengelakkan pertelingkahan semasa atau selepas mesej disampaikan.  Percambahan idea baru.  Mesej yang disampaikan diterima dengan jelas.  Komunikasi antara penyampai dan penerima menjadi lebih efektif atau berkesan.  Mampu menambah baik kesilapan atau kekurangan yang ada pada diri.  Sering mengemukakan idea atau soalan secara terbuka.  Mengeratkan silaturrahim antara anggota masyarakat.
 21. 21.  Tidak akan mampu mencapai konklusi diri.  Mudah untuk dipengaruhi atau ditipu.  Tiada pendirian diri.  Hanya akan berlaku sekiranya bersifat terlebih terbuka.
 22. 22. Terima kasih atas perhatian anda 

×