Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
FITXA 7: ELS GUERRERS DE RIACE 
Júlia López Valera 
INSTITUT BANÚS
 Obra: Guerrers de Riace 
 Autor: desconegut 
 Estil: Grec clàssic 
 Dimensions: 2,05 metres d’altura i 400 kg cadascu...
Júlia López Valera 
LOCALITZACIÓ I TROBALLA
Júlia López Valera 
LOCALITZACIÓ I TROBALLA 
• El 1972 el bussejador Stefano Mariottini s’havia summergit a 300 m de la co...
Júlia López Valera 
LOCALITZACIÓ I TROBALLA 
• Després de 5 anys de restauració, van ser 
exposades al Museu de Florència,...
Júlia López Valera 
Tot i que l’autor és 
desconegut, hi ha la 
possibilitat de que aquesta 
obra hagi pogut ser feta per ...
PERÍODE CLÀSSIC : 
CARACTERÍSTIQUES: 
A principis s. V aC, els escultors havien progressat molt en la representació del co...
Júlia López Valera 
DESCRIPCIÓ FORMAL 
 El guerrer A, representa a un 
home més jove que la figura B. 
 Els cabells els ...
Júlia López Valera 
DESCRIPCIÓ FORMAL 
 Representa a un home més gran 
que l’estàtua A. 
 Cert cansament es manifesta en...
2,05 m alçada i 400 kg de pes 
Júlia López Valera 
Composició 
Braços esquerres 
flexionats pels colzes, 
conserven restes...
LA TÈCNICA 
 La tècnica de la «cera perduda» ja era coneguda 
en el període arcaic i es comença a utilitzar en 
grans fig...
Júlia López Valera 
Mugrons de coure incrustats, la fan 
més realista i mostren l' interès pels 
detalls.
Júlia López Valera 
TEMÀTICA 
 Poden ser déus o herois, presentats com a guerrers. 
 Els dos tenen relació i podien have...
Júlia López Valera 
MODELS I INFLUÈNCIES 
 Encara apunten algunes de les característiques pròpies 
de l’escultura arcaica...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×
Upcoming SlideShare
07 Formes úniques de continuïtat
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

2

Share

Download to read offline

Fitxa 7 guerrers de riace

Download to read offline

Presentació de l'alumnat de 2n de Batxillerat de la matèria d'Història de l'Art

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Fitxa 7 guerrers de riace

 1. 1. FITXA 7: ELS GUERRERS DE RIACE Júlia López Valera INSTITUT BANÚS
 2. 2.  Obra: Guerrers de Riace  Autor: desconegut  Estil: Grec clàssic  Dimensions: 2,05 metres d’altura i 400 kg cadascuna  Material: Bronze  Tècnica: Fosa  Cronologia: Segle V a.C. (460 - 430 a.C.)  Tipologia: Escultura exempta  Cromatisme (color): Policroma  Localització: Museu Nacional de Reggio di Calàbria  Estat conservació: Tot i estar atacades inicialment per l’aigua de mar, després de 5 anys es van poder restaurar. Júlia López Valera FITXA TÈCNICA:
 3. 3. Júlia López Valera LOCALITZACIÓ I TROBALLA
 4. 4. Júlia López Valera LOCALITZACIÓ I TROBALLA • El 1972 el bussejador Stefano Mariottini s’havia summergit a 300 m de la costa de Riace Marina, a Calàbria. Casualment va veure un braç i va pensar que hi havia una persona ofegada. Amb l’ajuda de dos col·legues van alliberar una estàtua que estava enterrada des de feia 2 mil·lennis sota aigua. • Al mateix temps, Stefano va trobar la segona estàtua. Després d’avisar les autoritats, les dues figures van ser finalment recuperades per “el cos de carabiners submarinistes de Messina”. Es va utilitzar un globus plàstic el qual es va omplir d’oxigen.
 5. 5. Júlia López Valera LOCALITZACIÓ I TROBALLA • Després de 5 anys de restauració, van ser exposades al Museu de Florència, després a Roma i, actualment, es troben al Museu nacional de la Magna Grècia de Reggio di Calàbria.
 6. 6. Júlia López Valera Tot i que l’autor és desconegut, hi ha la possibilitat de que aquesta obra hagi pogut ser feta per Alcàmenes, un deixeble de Policlet i de Fídies. Al mateix temps, també pot ser que hagi estat feta per Pitàgores de Reggio, un gran bronzer d’aquesta època. BIOGRAFIA DE L’AUTOR
 7. 7. PERÍODE CLÀSSIC : CARACTERÍSTIQUES: A principis s. V aC, els escultors havien progressat molt en la representació del cos masculí. Hi va tenir un paper fonamental l’ús del bronze, que va permetre la representació del cos humà en actituds més vitals i en moviment. Les escultures encara apunten algunes característiques pròpies de l’època arcaica (frontalitat, rigidesa, geometrització…) però cada vegada més es nota una voluntat de dinamitzar les figures i un gust pel naturalisme. Júlia López Valera ESTIL • Evolució cap a formes més naturalistes. • Preocupació per l’anatomia. • Interès per representar el moviment. • La frontalitat comença a trencar-se, amb el gir del cap i un braç avançat. • Aplicació del contrapposto. • Interès pels detalls, que serà una constant a partir del classicisme ple. • Encara hi ha certa simplificació en alguns motius, especialment els caberlls, representats d’una forma força artificiosa. • Recerca de la bellesa ideal i l’equilibri del cos humà.
 8. 8. Júlia López Valera DESCRIPCIÓ FORMAL  El guerrer A, representa a un home més jove que la figura B.  Els cabells els porta sense recollir, fets amb una precisió molt detallada.  L’expressió és tranquil·la.  La posició del cos està en contrapposto, és a dir, dividit en dues zones, una tensa amb la cama recta i és la que aguanta el pes, i l’altra cama relaxada.
 9. 9. Júlia López Valera DESCRIPCIÓ FORMAL  Representa a un home més gran que l’estàtua A.  Cert cansament es manifesta en el rostre.  Té el cap amb forma aplanada, degut a que potser portava casc.  Contrapposto
 10. 10. 2,05 m alçada i 400 kg de pes Júlia López Valera Composició Braços esquerres flexionats pels colzes, conserven restes del lligat d’un escut. Braços drets cauen al llarg del cos amb naturalitat i tenen la mà tancada, fent el gest d’agafar una llança o una espasa. Llavis de coure Boca entreoberta, expressió més «ferotge» Dents de plata Celles de plata Ulls de vori Dos homes madurs. Tots dos barbuts, de peus i completament despullats. Barbes rinxolades a «l’estil jònic». És un toc sensual i dolç que contrasta amb la poderosa musculatura Gran naturalisme. S’observen les venes i els tendons dels braços, mans i peus. Barbes rinxolades Contrapposto
 11. 11. LA TÈCNICA  La tècnica de la «cera perduda» ja era coneguda en el període arcaic i es comença a utilitzar en grans figures a finals del s. V aC.  Era un procés lent i complicat.  En acabar el procés, la superfície s’havia de polir  Normalment s’afegien els ulls amb pasta de vidre Júlia López Valera o vori, per donar més realisme.  Altres parts del cos es ressaltaven amb metalls diferents: coure per als llavis, els mugrons i les pestanyes o argent per a les dents (és el cas dels Guerrers de Riace).  Per acabar, es retocaven alguns detalls amb policromia.
 12. 12. Júlia López Valera Mugrons de coure incrustats, la fan més realista i mostren l' interès pels detalls.
 13. 13. Júlia López Valera TEMÀTICA  Poden ser déus o herois, presentats com a guerrers.  Els dos tenen relació i podien haver format part d’un grup escultòric.  Recentment, els especialistes han identificat cada escultura amb dos guerrers de la Guerra de Troia, narrada per Homer: - la fig. A seria la imatge d’Àiax fill d’Oileu, cap dels Locris, qui va lluitar sovint al costat del seu pare. Va ser castigat per la deessa Atena pels seus continus actes de crueltat, entre els que destaca la violació de la sacerdotessa Cassandra. - La fig. B seria Àiax fill de Telamó, gran guerrer aqueu que va combatre amb el seu cosí Aquil·les a la Guerra de Troia. Va embogir després de recuperar el cadàver d’Aquil·les i lliurar les armes del seu amic i heroi a Ulisses.  Altres versions apunten que podrien ser els guerres Tideu i Amfiarau, herois de la llegenda grega dels Set contra Tebes.  Encara hi ha una altra versió que els identifica com als fills de Zeus, Càstor i Pòl·lux.
 14. 14. Júlia López Valera MODELS I INFLUÈNCIES  Encara apunten algunes de les característiques pròpies de l’escultura arcaica: frontalitat, rigidesa, ús de la geometria en certes parts del cos.  Són un dels pocs originals de l’escultura en bronze conservats. Zeus del Cap d’Artemision
 • NajatBenyoussef

  Nov. 22, 2016
 • ToniRaya

  Oct. 28, 2014

Presentació de l'alumnat de 2n de Batxillerat de la matèria d'Història de l'Art

Views

Total views

2,937

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1,934

Actions

Downloads

59

Shares

0

Comments

0

Likes

2

×