SlideShare a Scribd company logo

Pitagora

Pitagora

1 of 6
Download to read offline
Tema : Pitagora
Punoi:Jola Cenollari
Pranoi:Donika Hasanaj
Perfituesit: Une dhe te interesuarit
Oret e dispozicion: 3 ore
Data e dorzimit:26.04.2016
Nota____
Qellimi:
Te arijme te mesojme per
Pitagoren
Objektivat:
Te arrijme te njohim jeten e
pitagores
Te arrijme te njohim dokrinen e tij
Te arrijme te njohim formulen e
pitagores qe perdoret edhe sot
Pitagora
• Pitagora lindi afërsisht në vitin 570 p.e.s. dhe vdiq
më 495 p.e.s. ishte matematikan dhe filozof grek.
Pitagora është shumë i njohur me teoremëm e tij në
matematikë, e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" e cila
shprehet me barazimin është mjaft e thjeshtë por për
nga rëndësia është e jashtzakonshme. Pitagora u lind në
ishullin grek Samos. Që i vogël shfaqi shumë dhunti të
veçanta që më vonë do të krijojnë një legjendë. Në
moshë të re merr pjesë në Lojrat Olimpike ku dhe bëhet
kampion në mundjen e lirë. Rikthehet në Samo dhe
themelon shkollën e tij duke arritur të mbledhë mbi
3.000 nxënës. Madhështia e tij do të provokojë reagimet
e pushtetarëve të Samosit dhe kështu do të detyrohet
të largohet nga ishulli, ku pas një udhëtimi të gjatë do të
arrijë në Krotone ku dhe do të themelojë shkollën e tij
të famshme rreth vitit 520 para erës sonë.
Doktrina
Doktrina e tij është nje ‘’formulë’’ që do të udhëheqë
njeriun në kuptimin e ligjeve të natyrës dhe të
përmisojë dhe të zhvillojë aftësitë e tij. Fillimi i kësaj
‘’formule’’ është Matematika. Por jo me kuptimin e
sotëm mbi këtë shkencë. Por me një konsiderim që
mund të na udhëheqë në shkakun e parë të gjërave.
Numrat janë Perëndi do të thotë Platoni më vonë, që
për shumë mëndimtarë është Pitagorieni i fundit i
madh, pavarësisht se kurrë nuk e njohu Pitagorën.
Nga numrat fillon faza e shfaqjes së botës. Pitagora
shpreh krijimin e botës si më poshtë:
• BASHKIMI ËSHTË LIGJI I ZOTIT
• ZHVILLIMI ËSHTË LIGJI I JETËS
• NUMRI ËSHTË LIGJI I BOTËS
Teorema e Pitagorës
Teorema e Pitagorës thotë: Në
çdo trekëndësh këndrejtë shuma e
katrorëve te kateteve është e barabartë
me katrorin e hipotenuzës.
a2+b2=c2
Pitagora

Recommended

Pune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagoraPune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagoraDhimitër Boçe
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9arbanhlalni
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 

More Related Content

What's hot

Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeutenis vladi
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë Esmer Alda
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeJetmira Sula
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaOrgesaIbri
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Thënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenFaton Hyseni
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALEroni45
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Bimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyrexhessiana
 

What's hot (20)

Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
FILOZOFIA
FILOZOFIA FILOZOFIA
FILOZOFIA
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosinteza
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Thënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematiken
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Bimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyre
 
Droga dhe shendeti
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendeti
 

Pitagora

  • 1. Tema : Pitagora Punoi:Jola Cenollari Pranoi:Donika Hasanaj Perfituesit: Une dhe te interesuarit Oret e dispozicion: 3 ore Data e dorzimit:26.04.2016 Nota____
  • 2. Qellimi: Te arijme te mesojme per Pitagoren Objektivat: Te arrijme te njohim jeten e pitagores Te arrijme te njohim dokrinen e tij Te arrijme te njohim formulen e pitagores qe perdoret edhe sot
  • 3. Pitagora • Pitagora lindi afërsisht në vitin 570 p.e.s. dhe vdiq më 495 p.e.s. ishte matematikan dhe filozof grek. Pitagora është shumë i njohur me teoremëm e tij në matematikë, e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" e cila shprehet me barazimin është mjaft e thjeshtë por për nga rëndësia është e jashtzakonshme. Pitagora u lind në ishullin grek Samos. Që i vogël shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë një legjendë. Në moshë të re merr pjesë në Lojrat Olimpike ku dhe bëhet kampion në mundjen e lirë. Rikthehet në Samo dhe themelon shkollën e tij duke arritur të mbledhë mbi 3.000 nxënës. Madhështia e tij do të provokojë reagimet e pushtetarëve të Samosit dhe kështu do të detyrohet të largohet nga ishulli, ku pas një udhëtimi të gjatë do të arrijë në Krotone ku dhe do të themelojë shkollën e tij të famshme rreth vitit 520 para erës sonë.
  • 4. Doktrina Doktrina e tij është nje ‘’formulë’’ që do të udhëheqë njeriun në kuptimin e ligjeve të natyrës dhe të përmisojë dhe të zhvillojë aftësitë e tij. Fillimi i kësaj ‘’formule’’ është Matematika. Por jo me kuptimin e sotëm mbi këtë shkencë. Por me një konsiderim që mund të na udhëheqë në shkakun e parë të gjërave. Numrat janë Perëndi do të thotë Platoni më vonë, që për shumë mëndimtarë është Pitagorieni i fundit i madh, pavarësisht se kurrë nuk e njohu Pitagorën. Nga numrat fillon faza e shfaqjes së botës. Pitagora shpreh krijimin e botës si më poshtë: • BASHKIMI ËSHTË LIGJI I ZOTIT • ZHVILLIMI ËSHTË LIGJI I JETËS • NUMRI ËSHTË LIGJI I BOTËS
  • 5. Teorema e Pitagorës Teorema e Pitagorës thotë: Në çdo trekëndësh këndrejtë shuma e katrorëve te kateteve është e barabartë me katrorin e hipotenuzës. a2+b2=c2