SlideShare a Scribd company logo

projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre

projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre

1 of 9
Download to read offline
PROJEKT
LENDA:GJUHE SHQIPE DHE LETERSI
TEMA:SHKRIMTARET BASHKOHOR SHQIPTAR
PUNOJ:FATJON CANE
LETERSIA BASHKOHORE‟
Letersia e kesaj periudhe kaloi neper shtigje teper te veshtira, duke u detyruar te kufizohet brenda
uniformes se ngushte te metodes se realizmit socialist. Ne vitet e parat te regjimit pati nje lirshmeri persa i
perket krijimtarise letrare. Ne vitet „50 lindi nje orientim i ri ne fushen e letersise shqiptare, si në rrafshin
tematik, ashtu dhe në atë të metodave krijuese. Tema mbizoteruese e letersise se ketyre viteve ishte liria e
fituar nga Lufta nacionalclirimtare. Gjuha e rrefimit letrar dhe protagonist ishin karakteristike e veprave
letrare te kesaj periudhe. Ne fillimin e viteve ‟60 do behen hapat e pare per te nxjerre letersine nga ky
shabllon. Ketu permendim kontributin e cmuar te Petro Markos me romanin e tij te pare “Hasta la vista”
qe sjell nje kendveshtrim te ri ne letersine e asj periudhe. Me pas, po Marko, boton romanin “Qyteti i
fundit”. Me 1962 Ismail Kadare boton romanin e tij te suksesshem “ Generali i ushtrise se vdekur”
perkthyer ne 40 gjuhe te ndryshme). Me pas Jakov Xoxa boton romanin e tij “Lumi i vdekur”, Dritero
Agolli boton nje seri romanesh. Nder shkrimtare me te njohur te kesaj periudhe permendim: Petro Marko,
Jakov Xoxa, Kasem Trebeshina, Fatos Arapi, Martin Camaj, dritero Agolli, Ismail Kadare, Anton
Pashku, Nazmi Rrahmani, Azem Shkreli, Ali Podrimja, Arshi Pipa, Lluka perone, Esat Mekuli, Vorea
Ujko.
Nazmi Rrahmani, botues dhe shkrimtar shqiptar.
Romane
Malësorja, 1965,
Pas vdekjes (Kthimi i njeriut të vdekur), 1975,
Tymi i votrës së fikur, 1969,
Toka e përgjakur, I, II, 1973,
Rruga e shtëpisë sime, 1978.
Lluka Perone, lindi në Ejaninë të Kalabrisë (vend afër Frasnitës së
Kozencës) në vitin 1920 ishte poet dhe folklorist arbëresh edhe
shkrimtar. Vdiq në vitin1984.
Tituj të veprave
Lule shkëmbi (1969)
Hjea e Ariut (1969)
Vjershe lirie (1971)
Dërrudhëz (1977)
Vorea Ujko lindi në fshatin Frasnita,
Frascineto, Kalabri, Itali më 1918 (ka shkrime ku thuhet se ka lindur edhe
më 1931); vdiq në një aksidenti automobilistik më 26 janar 1989.
Tituj të veprave
Zgjimet e gjakut, Castrovillari (1971)
Kosovë, Cosenza (1973)
Mote moderne Schiavonea (1976)
Ankth Prishtinë (1978)
Stinët e mia Corigliano Calabro Stazione (1980)
Këngë arbëreshe, Tiranë, (1982)
Burimi, Tiranë, (1985)
Hapma derën, zonja mëmë, Tiranë, (1990).
Anton Pashku lindi më 8 janar 1937 në Grazhdanik (katund
afër Prizrenit). Nënën, Getën, e kishte nga Zymi, kurse babën, Tonin
(bukëpjekës), nga Karashëngjergji (katund pak më larg Zymit,
rrëzë Pashtrikut). Kishte të kryer shkollimin e mesëm - Gjimnazin real
në Prishtinë.
Titujt e veprave
Tregime, Jeta e re, Prishtinë, 1961
Nji pjesë e lindjes, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1965
Kulla, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1968
Sinkopa, dramë, Rilindja, Prishtinë, 1969
Oh, roman, Rilindja, Prishtinë, 1971
Kjasina, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1973
Gof, dramë, Rilindja, Prishtinë, 1976
Lutjet e mbrëmjes, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1978
Tragjedi moderne, drama, Rilindja, Prishtinë, 1982
Tregime fantastike, Rilindja, Prishtinë, 1986
Oh, Rilindja, Prishtinë, 1986
Tragjedi moderne, Rilindja, Prishtinë, 1986
Ismail Kadare është një nga shkrimtarët më gjenialë bashkëkohorë,
disa herë i nominuar për çmimin "Nobel" për letërsi. Dallohet për
novela, romane, por ka shkruar dhe poezi dhe kritika.
VEPRAT
Gjenerali i ushtrisë së vdekur - roman- 1963
Dasma - 1968
Motive me diell poezi - (1968)
Kështjella - roman - 1970
Kronikë në gur - roman - 1971
Dimri i madh - roman - 1977
Ura me tri harqe - 1978
Kush e solli Doruntinën - roman - 1979
Prilli i thyer - 1980
Gjakftohtësia - përmbledhje novelash - 1980
Nata me hënë - 1985
Koha e shkrimeve - 1986
Koncert në fund të dimrit - 1988
Vepra Letrare - 1981-1989
Dosja H - 1990
Përbindëshi - 1991
Piramida - 1992
Shqipëri - 1995
Pallati i ëndrrave - 1996
Dialog me Alain Bosquet - 1996
Spiritus - roman- 1996
Kombi shqiptar në prag të mijëvjeçarit të tretë. Tiranë: Onufri.
Tri këngë zie për Kosovën - triptik - 1998
Ikja e shtërgut - tregim - 1999
Qorrfermani - roman - 1999
Vjedhja e gjumit mbretëror - tregime - 1999
Ra ky mort e u pamë - ditar për Kosovën, artikuj, letra - 2000
Kohë barbare (Nga Shqipëria në Kosovë) - biseda - 2000
Breznitë e Hankonatëve - 2000
Vajza e Agamemnonit - 2000
Bisedë përmes hekurash - 2000
Elegji për Kosovën - 2000
Lulet e ftohta të marsit - roman - 2000
Unaza në kthetra - 2001
Eskili, ky humbës i madh - 2001 (ribotim)
Qyteti pa reklama - roman - 2001
Jeta, loja dhe vdekja e Lul Mazrekut - roman - 2002
Princesha Argjiro -lektyrë - 2003
Pasardhësi - roman - 2004
Shkaba - 2004
Ftese ne studio - 2004
Dantja i pashmangshëm - 2005
Identiteti evropian i shqiptarëve - 2006
Hamleti, princi i vështirë - Sprovë - 2006
Hija (roman) - 2007
Spiritus - 2007
Çështje të marrëzisë -
Poshtërimi në Ballkan -
Muzgu i perëndive të stepës -
Darka e gabuar - roman - 2008
E penguara - roman - 2009
Aksidenti - roman - 2010
Ditë kafenesh - novelë
Mosmarrëveshja, mbi raportet e Shqipërisë me vetveten - 2010
Stinë e mërzitshme në Olymp
Vepra 1
Vepra 2
Vepra 3
Viti i mbrapshtë
Mbi krimin në Ballkan. Letërkëmbim i zymtë - 2011
Çlirimi i Serbisë prej Kosovës – 2012
Besnik Mustafaj lindi më 23 shtator të vitit 1958 në Bajram Curr.
(Tropojë), është një politikan dhe shkrimtar i njohur shqiptar.
Tituj të veprave
Veprat e tij janë të botuara në shumë gjuhë
si shqip, frëngjisht, anglisht, gjermanisht, italisht, greqisht etj... Ka fituar
çmimin Mesdhetar për letërsi me librin e tij "Daullja prej letre" në 1998.
Motive të gëzuara (1978)
Pragu i verës (1985)
Fytyrë burri (1987)
Bregu i lumit të kthjellët (1986)
Vera pa kthim (1989)
Shqipëria, midis krimeve dhe mirazheve
Nje sagë e vogël
Daullja prej letre
Ditari i një ambasadori në Paris
Boshi
Autoportret me teleskop - 2013
Dritëro Agolli poet, prozator dhe publicist, që nga viti 1973 kryetar
i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe të Artistëve të Shqipërisë.
Tituj të veprave
Në rrugë dolla, 1958
Hapat e mia në asfalt, 1961
Zhurma e erërave të dikurshme, 1964
Shtigje malesh dhe trotuare, 1965
Mesditë, 1968
Komisari Memo, roman, 1969
Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo, roman 1973
Nënë Shqipëri, 1974
Njeriu me top, 1975
Fjala gdhend gurin, 1977
Trëndafili në gotë, roman, 1980
Fytyra e dytë, dramë
Mosha e bardhë, dramë
Udhëtoj i menduar, 1985
Njeriu i mirë qe ben seks, tregime
Kalorësi lakuriq, roma
Petro Marko
Tituj të veprave
Hasta la vista (1958)
Qyteti i fundit (1960)
Një emër në katër rrugë
"Ara në mal" - roman
Nata e Ustikës (1989)
Shpella e piratëve- roman
Vepra autobiografike
"Horizont" - roman
Fantazma dhe plani 3+4
Çuka e shtegtarit
Një natë dhe dy agime
"Stina e armëve" - roman
"Halimi" - roman
"Tregime" - tregime
"Gazetari, mbreti e uria" - - roman
"Retë dhe gurët" - 2000
Ultimatumi - 2002
Tregime të zgjedhura – 2003
Bardhyl Londo lindur në vitin 1948 në Përmet, Shqipëri.
Tituj të veprave
Si ta qetësoj detin - roman (1988)
Ditë njerëzore
Shën Shiu – 2010
Jakov Xoxa (1923 - 1979) lindi në qytetin e Fierit.
Tituj të veprave
Novela (1949)
Buçet Osumi (1957)
Lumi i vdekur - roman (1965)
Juga e bardhë 1 dhe 2 - roman (1971)
Lulja e kripës 1 dhe 2 - (botuar pas vdekjes ne dy vëllime, 1980/81)
Kasëm Trebeshina u lind në Berat më 5 gusht 1926. Filloi studimet në
Shkollën Normale të Elbasanit, por i ndërpreu më 1942, kur u aktivizua
gjallërisht në Luftën Nacionalçlirimtare, prej së cilës i kanë mbetur disa
plagë.
Titujt e Veprave
Letra e tij "Promemorje" 5 tetor 1953
"Artani dhe Min`ja ose hijet e fundit të maleve", poemën 1961
“Stina e stinëve”, 1991, Prishtinë
Mekami, melodi turke, 1994, Prishtinë
“Histori e atyre që nuk janë”, 1995, Prishtinë
“Legjenda e asaj që iku”, 1992, Tiranë
“Koha tani, vendi këtu”, 1992, Tiranë
“Qezari niset për në luftë”, 1993, Tiranë
“Rruga e Golgotës”, 1993, Tiranë
“Lirika dhe satira” 1994, Tiranë
“Hijet e shekujve”, 1996, Tiranë
“Ëndrra dhe hije drama”; 1996, Tiranë
Martin Camaj (1927-1992) ishte shkrimtar dhe albanolog shqiptar.
Tituj të veprave
Nji fyell ndër male - Prishtinë 1953
Kanga e vërrinit - Prishtinë 1954
Djella (novelë) - Romë 1958
Meshari i Gjon Buzukut - Romë, 1960 Il "Messale" Legjenda -
Romë 1964
Lirika mes dy moteve - Munih 1967
Poezi (1953-1967)- Munih 1967
Tekst mësimor i gjuhës shqipe - Wiesbaden 1969
E folmja shqipe në provincën e Avelinos - Firence 1971
Antologjia: Këngë shqiptare - Dusseldorf 1974
Njeriu më vete dhe me të tjerë - 1978
Poezi 1981
Drandja (proza poetike)- Munih 1981
Rrathë (novelë) - 1981
Shkundullima - 1985
Karpa [4]
(novelë)- 1987
Poezi 1981
Tingujt e parë
Gramatika shqipe - Wiesbaden 1984

Recommended

Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 

More Related Content

What's hot

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
 
Letersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xxJozefKola
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 

What's hot (20)

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Letersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 

Viewers also liked (20)

Projekt letersi
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersi
 
Projekt Letersi
Projekt LetersiProjekt Letersi
Projekt Letersi
 
Ismail kadare
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
 
lasgush poradeci
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
 
Ismail Kadare Writer
Ismail Kadare WriterIsmail Kadare Writer
Ismail Kadare Writer
 
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
 
Dritero Agolli.
Dritero Agolli.Dritero Agolli.
Dritero Agolli.
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Projekt kurrikular
Projekt kurrikularProjekt kurrikular
Projekt kurrikular
 
Lasgush
LasgushLasgush
Lasgush
 
Dritëro Agolli Writer
Dritëro Agolli WriterDritëro Agolli Writer
Dritëro Agolli Writer
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Letersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
 
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
 
Jeronim dhe dritero
Jeronim dhe driteroJeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero
 
Teksti tregimtar
Teksti tregimtarTeksti tregimtar
Teksti tregimtar
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Analiza e raportit të buxhetit të masht it 2012-2013
Analiza e raportit të buxhetit të masht it 2012-2013Analiza e raportit të buxhetit të masht it 2012-2013
Analiza e raportit të buxhetit të masht it 2012-2013
 
Fatos kongoli
Fatos kongoliFatos kongoli
Fatos kongoli
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 

Similar to projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre

Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaDriton Nuha
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
 
Biografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresActuallyican
 
Koment vepre (1)
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)pjetri
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
 
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Matilda Gremi
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
 
Gjergj Fishta
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj FishtaElio Mema
 
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurDaniela Muhaj
 
OLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQI
OLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQIOLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQI
OLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQIMarjan DODAJ
 

Similar to projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre (20)

Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
 
Biografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
 
Ismail kadare
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
 
Mrizi i Zanave
Mrizi i ZanaveMrizi i Zanave
Mrizi i Zanave
 
Koment vepre (1)
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
 
Gjergj Fishta
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
 
Jeronim de rada
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
 
Jeronim De Rada
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
 
Naim Frasheri
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim Frasheri
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
 
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
 
OLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQI
OLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQIOLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQI
OLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQI
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
 
Projekt muzike
Projekt muzikeProjekt muzike
Projekt muzike
 
Gjergj Fishta
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
 

projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre

 • 1. PROJEKT LENDA:GJUHE SHQIPE DHE LETERSI TEMA:SHKRIMTARET BASHKOHOR SHQIPTAR PUNOJ:FATJON CANE
 • 2. LETERSIA BASHKOHORE‟ Letersia e kesaj periudhe kaloi neper shtigje teper te veshtira, duke u detyruar te kufizohet brenda uniformes se ngushte te metodes se realizmit socialist. Ne vitet e parat te regjimit pati nje lirshmeri persa i perket krijimtarise letrare. Ne vitet „50 lindi nje orientim i ri ne fushen e letersise shqiptare, si në rrafshin tematik, ashtu dhe në atë të metodave krijuese. Tema mbizoteruese e letersise se ketyre viteve ishte liria e fituar nga Lufta nacionalclirimtare. Gjuha e rrefimit letrar dhe protagonist ishin karakteristike e veprave letrare te kesaj periudhe. Ne fillimin e viteve ‟60 do behen hapat e pare per te nxjerre letersine nga ky shabllon. Ketu permendim kontributin e cmuar te Petro Markos me romanin e tij te pare “Hasta la vista” qe sjell nje kendveshtrim te ri ne letersine e asj periudhe. Me pas, po Marko, boton romanin “Qyteti i fundit”. Me 1962 Ismail Kadare boton romanin e tij te suksesshem “ Generali i ushtrise se vdekur” perkthyer ne 40 gjuhe te ndryshme). Me pas Jakov Xoxa boton romanin e tij “Lumi i vdekur”, Dritero Agolli boton nje seri romanesh. Nder shkrimtare me te njohur te kesaj periudhe permendim: Petro Marko, Jakov Xoxa, Kasem Trebeshina, Fatos Arapi, Martin Camaj, dritero Agolli, Ismail Kadare, Anton Pashku, Nazmi Rrahmani, Azem Shkreli, Ali Podrimja, Arshi Pipa, Lluka perone, Esat Mekuli, Vorea Ujko. Nazmi Rrahmani, botues dhe shkrimtar shqiptar. Romane Malësorja, 1965, Pas vdekjes (Kthimi i njeriut të vdekur), 1975, Tymi i votrës së fikur, 1969, Toka e përgjakur, I, II, 1973, Rruga e shtëpisë sime, 1978. Lluka Perone, lindi në Ejaninë të Kalabrisë (vend afër Frasnitës së Kozencës) në vitin 1920 ishte poet dhe folklorist arbëresh edhe shkrimtar. Vdiq në vitin1984. Tituj të veprave Lule shkëmbi (1969) Hjea e Ariut (1969) Vjershe lirie (1971) Dërrudhëz (1977) Vorea Ujko lindi në fshatin Frasnita, Frascineto, Kalabri, Itali më 1918 (ka shkrime ku thuhet se ka lindur edhe më 1931); vdiq në një aksidenti automobilistik më 26 janar 1989. Tituj të veprave Zgjimet e gjakut, Castrovillari (1971) Kosovë, Cosenza (1973) Mote moderne Schiavonea (1976) Ankth Prishtinë (1978) Stinët e mia Corigliano Calabro Stazione (1980) Këngë arbëreshe, Tiranë, (1982) Burimi, Tiranë, (1985) Hapma derën, zonja mëmë, Tiranë, (1990).
 • 3. Anton Pashku lindi më 8 janar 1937 në Grazhdanik (katund afër Prizrenit). Nënën, Getën, e kishte nga Zymi, kurse babën, Tonin (bukëpjekës), nga Karashëngjergji (katund pak më larg Zymit, rrëzë Pashtrikut). Kishte të kryer shkollimin e mesëm - Gjimnazin real në Prishtinë. Titujt e veprave Tregime, Jeta e re, Prishtinë, 1961 Nji pjesë e lindjes, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1965 Kulla, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1968 Sinkopa, dramë, Rilindja, Prishtinë, 1969 Oh, roman, Rilindja, Prishtinë, 1971 Kjasina, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1973 Gof, dramë, Rilindja, Prishtinë, 1976 Lutjet e mbrëmjes, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1978 Tragjedi moderne, drama, Rilindja, Prishtinë, 1982 Tregime fantastike, Rilindja, Prishtinë, 1986 Oh, Rilindja, Prishtinë, 1986 Tragjedi moderne, Rilindja, Prishtinë, 1986 Ismail Kadare është një nga shkrimtarët më gjenialë bashkëkohorë, disa herë i nominuar për çmimin "Nobel" për letërsi. Dallohet për novela, romane, por ka shkruar dhe poezi dhe kritika. VEPRAT Gjenerali i ushtrisë së vdekur - roman- 1963 Dasma - 1968 Motive me diell poezi - (1968) Kështjella - roman - 1970 Kronikë në gur - roman - 1971 Dimri i madh - roman - 1977 Ura me tri harqe - 1978 Kush e solli Doruntinën - roman - 1979 Prilli i thyer - 1980 Gjakftohtësia - përmbledhje novelash - 1980 Nata me hënë - 1985 Koha e shkrimeve - 1986 Koncert në fund të dimrit - 1988 Vepra Letrare - 1981-1989 Dosja H - 1990 Përbindëshi - 1991 Piramida - 1992 Shqipëri - 1995 Pallati i ëndrrave - 1996 Dialog me Alain Bosquet - 1996 Spiritus - roman- 1996 Kombi shqiptar në prag të mijëvjeçarit të tretë. Tiranë: Onufri. Tri këngë zie për Kosovën - triptik - 1998 Ikja e shtërgut - tregim - 1999 Qorrfermani - roman - 1999 Vjedhja e gjumit mbretëror - tregime - 1999 Ra ky mort e u pamë - ditar për Kosovën, artikuj, letra - 2000 Kohë barbare (Nga Shqipëria në Kosovë) - biseda - 2000
 • 4. Breznitë e Hankonatëve - 2000 Vajza e Agamemnonit - 2000 Bisedë përmes hekurash - 2000 Elegji për Kosovën - 2000 Lulet e ftohta të marsit - roman - 2000 Unaza në kthetra - 2001 Eskili, ky humbës i madh - 2001 (ribotim) Qyteti pa reklama - roman - 2001 Jeta, loja dhe vdekja e Lul Mazrekut - roman - 2002 Princesha Argjiro -lektyrë - 2003 Pasardhësi - roman - 2004 Shkaba - 2004 Ftese ne studio - 2004 Dantja i pashmangshëm - 2005 Identiteti evropian i shqiptarëve - 2006 Hamleti, princi i vështirë - Sprovë - 2006 Hija (roman) - 2007 Spiritus - 2007 Çështje të marrëzisë - Poshtërimi në Ballkan - Muzgu i perëndive të stepës - Darka e gabuar - roman - 2008 E penguara - roman - 2009 Aksidenti - roman - 2010 Ditë kafenesh - novelë Mosmarrëveshja, mbi raportet e Shqipërisë me vetveten - 2010 Stinë e mërzitshme në Olymp Vepra 1 Vepra 2 Vepra 3 Viti i mbrapshtë Mbi krimin në Ballkan. Letërkëmbim i zymtë - 2011 Çlirimi i Serbisë prej Kosovës – 2012 Besnik Mustafaj lindi më 23 shtator të vitit 1958 në Bajram Curr. (Tropojë), është një politikan dhe shkrimtar i njohur shqiptar. Tituj të veprave Veprat e tij janë të botuara në shumë gjuhë si shqip, frëngjisht, anglisht, gjermanisht, italisht, greqisht etj... Ka fituar çmimin Mesdhetar për letërsi me librin e tij "Daullja prej letre" në 1998. Motive të gëzuara (1978) Pragu i verës (1985) Fytyrë burri (1987) Bregu i lumit të kthjellët (1986) Vera pa kthim (1989) Shqipëria, midis krimeve dhe mirazheve Nje sagë e vogël Daullja prej letre Ditari i një ambasadori në Paris Boshi Autoportret me teleskop - 2013
 • 5. Dritëro Agolli poet, prozator dhe publicist, që nga viti 1973 kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe të Artistëve të Shqipërisë. Tituj të veprave Në rrugë dolla, 1958 Hapat e mia në asfalt, 1961 Zhurma e erërave të dikurshme, 1964 Shtigje malesh dhe trotuare, 1965 Mesditë, 1968 Komisari Memo, roman, 1969 Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo, roman 1973 Nënë Shqipëri, 1974 Njeriu me top, 1975 Fjala gdhend gurin, 1977 Trëndafili në gotë, roman, 1980 Fytyra e dytë, dramë Mosha e bardhë, dramë Udhëtoj i menduar, 1985 Njeriu i mirë qe ben seks, tregime Kalorësi lakuriq, roma Petro Marko Tituj të veprave Hasta la vista (1958) Qyteti i fundit (1960) Një emër në katër rrugë "Ara në mal" - roman Nata e Ustikës (1989) Shpella e piratëve- roman Vepra autobiografike "Horizont" - roman Fantazma dhe plani 3+4 Çuka e shtegtarit Një natë dhe dy agime "Stina e armëve" - roman "Halimi" - roman "Tregime" - tregime "Gazetari, mbreti e uria" - - roman "Retë dhe gurët" - 2000 Ultimatumi - 2002 Tregime të zgjedhura – 2003 Bardhyl Londo lindur në vitin 1948 në Përmet, Shqipëri. Tituj të veprave Si ta qetësoj detin - roman (1988) Ditë njerëzore Shën Shiu – 2010 Jakov Xoxa (1923 - 1979) lindi në qytetin e Fierit. Tituj të veprave Novela (1949) Buçet Osumi (1957) Lumi i vdekur - roman (1965)
 • 6. Juga e bardhë 1 dhe 2 - roman (1971) Lulja e kripës 1 dhe 2 - (botuar pas vdekjes ne dy vëllime, 1980/81) Kasëm Trebeshina u lind në Berat më 5 gusht 1926. Filloi studimet në Shkollën Normale të Elbasanit, por i ndërpreu më 1942, kur u aktivizua gjallërisht në Luftën Nacionalçlirimtare, prej së cilës i kanë mbetur disa plagë. Titujt e Veprave Letra e tij "Promemorje" 5 tetor 1953 "Artani dhe Min`ja ose hijet e fundit të maleve", poemën 1961 “Stina e stinëve”, 1991, Prishtinë Mekami, melodi turke, 1994, Prishtinë “Histori e atyre që nuk janë”, 1995, Prishtinë “Legjenda e asaj që iku”, 1992, Tiranë “Koha tani, vendi këtu”, 1992, Tiranë “Qezari niset për në luftë”, 1993, Tiranë “Rruga e Golgotës”, 1993, Tiranë “Lirika dhe satira” 1994, Tiranë “Hijet e shekujve”, 1996, Tiranë “Ëndrra dhe hije drama”; 1996, Tiranë Martin Camaj (1927-1992) ishte shkrimtar dhe albanolog shqiptar. Tituj të veprave Nji fyell ndër male - Prishtinë 1953 Kanga e vërrinit - Prishtinë 1954 Djella (novelë) - Romë 1958 Meshari i Gjon Buzukut - Romë, 1960 Il "Messale" Legjenda - Romë 1964 Lirika mes dy moteve - Munih 1967 Poezi (1953-1967)- Munih 1967 Tekst mësimor i gjuhës shqipe - Wiesbaden 1969 E folmja shqipe në provincën e Avelinos - Firence 1971 Antologjia: Këngë shqiptare - Dusseldorf 1974 Njeriu më vete dhe me të tjerë - 1978 Poezi 1981 Drandja (proza poetike)- Munih 1981 Rrathë (novelë) - 1981 Shkundullima - 1985 Karpa [4] (novelë)- 1987 Poezi 1981 Tingujt e parë Gramatika shqipe - Wiesbaden 1984
 • 7. Poetet Fatos Arapi lindi në vitin 1930 në Vlorë, ShqipëriVepra e Fatos Arapit është e pasur në llojet e zhanret e ndryshme që ai lëvroi. Poezitë e para F. Arapi i botoi në gjysmën e dytë të viteve pesëdhjetë, dhe, përkatësisht në vitet 1962 e 1966 botoi vëllimet "Shtigje poetike" dhe "Poezia dhe vjersha". Tituj të veprave Shtigje poetike, 1962 Partizani pa emër, 1962 Poema dhe vjersha, 1966 Ritme të hekurta, 1968 Patat e egra, 1969 dhjetori i shqetësuar, 1970 Dikush më buzëqështë, 1972 Poezi të zgjedhura, 1974 Drejt qindra shekujsh shkojmë 1977 Shokët, 1977 Cipa e borës, 1985 Deti në mes, 1986 Ku shkoni ju statuja, 1990 Qezari dhe ushtari i mirë Shvejk, në front diku, 1995 Gjeniu pa kokë, 1999 Agron Tufa është poet e prozator shqiptar. Veprat Letrare "Aty te portat Skee" (Elbasan, 1996) "Rrethinat e Atlantidës" (Tirana, 2002) "Dueli (Tiranë 2002) "Fabula Rosa" (Tiranë 2004) Ali Podrimja (28 Gusht, 1942 - 21 Korrik, 2012), ishte shkrimtar shqiptar nga Kosova. VEPRAT Dashuria Vetem ose hamlet i semure Lum Lumi. Kush do ta vras Ujkun Ura e Arte Kulla Hija e tokes Azem Shkrelí lindi më 1938 në Rugovë të Pejës. Poezi Bulzat (1960), Engjujt e rrugëve (1963), E di një fjalë prej guri (1969), Nga bibla e heshtjes (1975), Pagëzimi i fjalës (1981),
 • 8. Nata e papagajve (1990), "Lirikë me shi (1994), Zogj dhe gurë (1997). Mimoza Ahmeti lindi me 12 Qershor,1963 është shkrimtare shqiptare. Poezia e Mimozës Pjalmimi i luleve është përkthyer në gjuhen bullgare nga Elica Velinova ndërsa përmbledhj e tregimeve e titulluar E fshehta e rinisе sime po ashtu është përkthyer në gjuhën bullgare nga Iskra Cankova. Tituj të veprave:  Pjalmimi i luleve  E fshehta e rinisе sime Poezi  ANKTH PER MIQTE NE NEW YORK  ARMIKU  BALADE PER HALIL GASHIN  BINJAK I SHPIRTIT  CMENDINA ME PORTE HAPUR  DIKUSHI  DLIRIUM  ESHTE CUDI KUR JE FEMER  FIKJE  FLUTUROJ E LIRE  GJINKALLA  GJITHCKAJA IME  GJUMI ME KA BRAKTISUR  I DOBETI DHE I FORTI  ISHTE NJE RRUGE  JETA ESHTE E GJATE  KLITHMA IME AbdullahKonushevci  DHE IKIM IKIM IKIM  DUKE PRITUR GJERGJIN E RI  ËNDRRA… PASTAJ VLORA  JETA NË MOZOMAZI  KTHIMI I DRITËSORËVE  KUR VRITET BIRI I MADH  MUNGESA E LIRISË  PËRPJEKJE PËR T‟I ZËNË KONTURET E MBINJERIUT  PIKAT AD  SI E KRIJOI ZOJSI DARDANINË  SKICË PËR NJË ELEGJI  VDEKJA E DYTË E GJERGJIT*  VJERSHË EKSPRESIONISTE  ZONJA MËMË Vellimet me poezi:  Pasqyrë dhe diell (poezi, “Rilindja”, Prishtinë, 1979},  Rënia e mollës (poezi, “Rilindja”, Prishtinë,1981),  Pad jabuke (serbisht, “Jedinstvo”, Prishtinë 1982),
 • 9.  Qerrja e diellit (poezi, “Rilindja”, Prishtinë,1983),  Loja e strucit (poezi, “Rilindja”, Prishtinë,1987),  Të qenët të mosqenë (poezi, “Rilindja”, Prishtinë, 1990),  Pikat AD (poezi, “Papyrus”, Prishtinë,2002),  Dashni dhe vdekje (poezi. “Nositi”, Prishtinë, 2011) AdelinaMamaqi Poezitë e autorit:  FESTA JOTE – FESTA IME  KENGET E STINEVE  MOJ KEPUCE  ORKESTRA JONE GAZMORE Tituj të veprave:  Orizi i milngonave (poemë)  Bregu i kaltër (vjersha)  Goni trazovaçi (poemë)  Fishekzjarrët (vjersha)  Klloçka dhe kotelet (poemë)  Si thoni ju ? (vjersha humoristike)  Kaltëroshi tekanjozi (poemë)  Një zog gëzimi (vjersha)  Mësoi Adi shkronjën A AdemZaplluzha Poezite e autorit  I shtrirë në parkun e vjetër  Një trung prej mishi  Poeme per Vace Zelen  Poetet jane bijte e zerit