SlideShare a Scribd company logo

Aparati i ekskretimit

1 of 18
Download to read offline
Projekt
        Lenda:Biologji
    Tema:Ne nuk jemi te persosur.
C’rregullimet e disa aparateve dhe sistemeve te
 organizmit dhe pasojat e tyre ne trupin tone
Nentema:Aparati I ekskretimit

Objektivat:
1)Te pershkruajm disa nga crregullimet me te shpeshta te aparatit te
ekskretimit
2) Te shpjegojme disa nga shkaqet dhe pasojat e crregullimit qe prekin
aparatin e ekskretimit
3)Te ndergjegjesohemi per menyrat e mbrojtjes diagnostikimit dhe
kurimit te aparatit te ekskretimit
Aparati i ekskretimit
Per cfare sherben aparati I  Pjeset perberese te
ekskretimit?         aparatit te ekskretimit.  Aparati I ekskretimit    Aparati I ekskretimit
 sherben per nxjerrjen     perbehet nga
 jashte te lendeve te     veshka,ureteret,
 teperta dhe produkteve
 perfundimtare te       fshikeza e urines dhe
 organizmit ne mjedisin e   uretra
 jashtem
1) Dy veshkat: këto janë organe ekskretore të cilat pastrojnë
 gjakun nëpërmjet filtrimit të mbeturinave dhe sasisë së tepërt të
 ujit.
 2) Dy ureterët: tuba muskulorë të cilët shtyjnë urinën nga
 veshkët në fshikëz.
 3) Fshikëza urinare: rezervuar i urinës. Fshikëza është e
 mbuluar me muskuj të cilat kontraktohen me qëllim që të zbrazin
 atë.
4) Uretra: kanal nëpërmjet të cilit kalon urina kur nxjerret nga
 fshikëza. Vrima e tij është e quajtur “meatus urinaris”. Tek femrat
 gjatësia e uretrës është nga 3 deri në 5 centimetra dhe ka hapjen
 në vulvë. Tek meshkujt, gjatësia e uretrës është midis 15 deri në 22
 cm, dhe hapja e tij është në glans penis (majën e penisit).
5) Sfinkterët e brendshëm dhe të jashtëm: janë muskuj me formë
 unazore të cilët tkuren rreth uretrës. Ato normalisht janë të tkurur duke
 mbyllur në këtë mënyrë kanalin për të mos lejuar rrjedhjen e urinës. Ato
 veprojnë si dyer automatike të cilat në momentin e duhur hapen dhe
 mundësojnë urinimin. Sfinkteri i brendshëm është i vendosur në qafën e
 fshikëzës, në vendin prej nga fillon uretra. Sfinkteri i jashtëm gjendet në
 majë ose në pjesën e sipërme të uretrës. Tek meshkujt, ai rrethon
 uretrën menjëherë nën prostatë. Tek femrat, ai ndodhet në një të tretën
 e sipërme të uretrës. Kur nuk ka dëmtim të palcës kurrizore, sfinkteri i
 jashtëm është nën kontrollin e vullnetshëm dhe mundëson kontrollimin
 e urinimit.
Ad

Recommended

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Sinjalistika Rrugore
Sinjalistika RrugoreSinjalistika Rrugore
Sinjalistika RrugoreJuljan Tahiri
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 

More Related Content

What's hot

Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijErhan Luma
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike Dritan Baha
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
 
Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10Luan Hykaj
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet16211903
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaOrgesaIbri
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 

What's hot (20)

Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tij
 
Projekt droga
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
 
Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10
 
Siguria rrugore
Siguria rrugoreSiguria rrugore
Siguria rrugore
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosinteza
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 

Similar to Aparati i ekskretimit

Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiUeda Rrukaj
 
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptxANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptxHouseXpanse
 
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXJoana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXlira kuca
 
Insuficienca renale
Insuficienca renaleInsuficienca renale
Insuficienca renaleErzana Bakiu
 
Projekt biologji zhvillimi
Projekt biologji zhvillimiProjekt biologji zhvillimi
Projekt biologji zhvillimiEr! Haxhiaj
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Denis Lezo
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri elonaharizi
 
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJITTERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJITMarjan DODAJ
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor D. Sh
 
Transplanti i veshkes
Transplanti i veshkesTransplanti i veshkes
Transplanti i veshkesElmaIljazi
 
sistemi degjestiv
sistemi degjestiv sistemi degjestiv
sistemi degjestiv Adela Sota
 
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIlira kuca
 
punim seminarik interno.docx
punim seminarik interno.docxpunim seminarik interno.docx
punim seminarik interno.docxDorjanKraja
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreFranceskasita
 

Similar to Aparati i ekskretimit (20)

Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Presentation1
Presentation1 Presentation1
Presentation1
 
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptxANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
 
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXJoana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
 
APENDECITI AKUT,,
APENDECITI AKUT,,APENDECITI AKUT,,
APENDECITI AKUT,,
 
Insuficienca renale
Insuficienca renaleInsuficienca renale
Insuficienca renale
 
Projekt biologji zhvillimi
Projekt biologji zhvillimiProjekt biologji zhvillimi
Projekt biologji zhvillimi
 
Mammals
MammalsMammals
Mammals
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
 
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJITTERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
 
literatur krimianlistik
literatur krimianlistikliteratur krimianlistik
literatur krimianlistik
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
 
Pankreatiti Akut
Pankreatiti AkutPankreatiti Akut
Pankreatiti Akut
 
Transplanti i veshkes
Transplanti i veshkesTransplanti i veshkes
Transplanti i veshkes
 
sistemi degjestiv
sistemi degjestiv sistemi degjestiv
sistemi degjestiv
 
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
 
Pune per portofol
Pune per portofolPune per portofol
Pune per portofol
 
punim seminarik interno.docx
punim seminarik interno.docxpunim seminarik interno.docx
punim seminarik interno.docx
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
 

More from Matilda Gremi

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitMatilda Gremi
 
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSMatilda Gremi
 
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorMatilda Gremi
 
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacienteveMatilda Gremi
 
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiMatilda Gremi
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
 
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Matilda Gremi
 
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Matilda Gremi
 
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneRoli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneMatilda Gremi
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 

More from Matilda Gremi (14)

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
 
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
 
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
 
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
 
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
 
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
 
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
 
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneRoli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Projekt fizike
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
 
Sindroma down
Sindroma downSindroma down
Sindroma down
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 

Aparati i ekskretimit

 • 1. Projekt Lenda:Biologji Tema:Ne nuk jemi te persosur. C’rregullimet e disa aparateve dhe sistemeve te organizmit dhe pasojat e tyre ne trupin tone
 • 2. Nentema:Aparati I ekskretimit Objektivat: 1)Te pershkruajm disa nga crregullimet me te shpeshta te aparatit te ekskretimit 2) Te shpjegojme disa nga shkaqet dhe pasojat e crregullimit qe prekin aparatin e ekskretimit 3)Te ndergjegjesohemi per menyrat e mbrojtjes diagnostikimit dhe kurimit te aparatit te ekskretimit
 • 4. Per cfare sherben aparati I Pjeset perberese te ekskretimit? aparatit te ekskretimit. Aparati I ekskretimit Aparati I ekskretimit sherben per nxjerrjen perbehet nga jashte te lendeve te veshka,ureteret, teperta dhe produkteve perfundimtare te fshikeza e urines dhe organizmit ne mjedisin e uretra jashtem
 • 5. 1) Dy veshkat: këto janë organe ekskretore të cilat pastrojnë gjakun nëpërmjet filtrimit të mbeturinave dhe sasisë së tepërt të ujit. 2) Dy ureterët: tuba muskulorë të cilët shtyjnë urinën nga veshkët në fshikëz. 3) Fshikëza urinare: rezervuar i urinës. Fshikëza është e mbuluar me muskuj të cilat kontraktohen me qëllim që të zbrazin atë. 4) Uretra: kanal nëpërmjet të cilit kalon urina kur nxjerret nga fshikëza. Vrima e tij është e quajtur “meatus urinaris”. Tek femrat gjatësia e uretrës është nga 3 deri në 5 centimetra dhe ka hapjen në vulvë. Tek meshkujt, gjatësia e uretrës është midis 15 deri në 22 cm, dhe hapja e tij është në glans penis (majën e penisit).
 • 6. 5) Sfinkterët e brendshëm dhe të jashtëm: janë muskuj me formë unazore të cilët tkuren rreth uretrës. Ato normalisht janë të tkurur duke mbyllur në këtë mënyrë kanalin për të mos lejuar rrjedhjen e urinës. Ato veprojnë si dyer automatike të cilat në momentin e duhur hapen dhe mundësojnë urinimin. Sfinkteri i brendshëm është i vendosur në qafën e fshikëzës, në vendin prej nga fillon uretra. Sfinkteri i jashtëm gjendet në majë ose në pjesën e sipërme të uretrës. Tek meshkujt, ai rrethon uretrën menjëherë nën prostatë. Tek femrat, ai ndodhet në një të tretën e sipërme të uretrës. Kur nuk ka dëmtim të palcës kurrizore, sfinkteri i jashtëm është nën kontrollin e vullnetshëm dhe mundëson kontrollimin e urinimit.
 • 7. Veshka Veshka, organ me disa funksione, luan rol themelor rregullues në shumicën e kafshëve, duke përfshirë vertebrorët dhe disa jovertebrorë. Veshkat janë të domosdoshme për funksionimin e sistemit urinar dhe kryejnë edhe funksione homeostatike të tilla si rregullimin e elektroliteve, dhe rregullimin e presionit të gjakut (përmes ruajtjes së ekuilibrit kripë-ujë). Ato i shërbejnë trupit si një filtër natyror i gjakut, dhe heqjen e mbeturinave të cilat devijohen në fshikëzën e urinës. Në prodhimin e urinës, veshkat nxjerrin mbeturina të tilla si ure dhe amoniak. Veshkat gjithashtu janë përgjegjëse për rithithjen e ujit, glukozës, dhe aminoacideve. Ato gjithashtu prodhojnë hormone, duke përfshirë kalçitriol, reninë, dhe eritropoetinë.
 • 8. Struktura Veshka ka një strukturë në formën e një fasuleje. Çdo veshkë ka sipërfaqe konkave dhe konvekse. Sipërfaqja konkave, gjiri është pika në të cilën hyn në veshkë arteria veshkore dhe dalin vena veshore dhe ureteri. Veshka është e rrethuar nga inde të forta fibroze, kapsula veshkore, e cila në vetvete është e rrethuar nga një shtresë dhjami.Veshka është përafërsisht 11-14 cm e gjatë, 6 cm e gjerë dhe 4 cm e trashë. 1. Piramida Renale • 2. Arteria Interlobulare • 3. Arteria Renale • 4.Vena Renale • 5. Hilumi (Hyrja) • 6. Hapësira Renale • 7. Ureteri • 8. Xhep i vogël • 9. Kapsula Renale • 10. Kapsula Renale e Poshtme • 11. Kapsula Renale e Sipërme • 12.Vena Interlobulare • 13. Nefroni • 14. Xhep i Vogël • 15. Xhep i Madh • 16.Tubi Renal • 17. Kollona Renale
 • 10. Nefroni  Nefroni eshte njesia baze strukturore dhe funksionale e veshkaveFunksioni I saj kyresor eshte per te rregulluar perqendrimin e ujit si dhe te substancave te tretshme. Një nefrone eliminon mbeturinat nga trupi, rregullon volumin e gjakut dhe presionin e gjakut, kontrollon nivelet e elektroliteve dhe metaboliteve, dhe rregullon pH të gjakut. Funksionet e tij janë jetike për jetën dhe janë të rregulluara.Në njerëzit, një veshkë normale përmban 800.000 në 1.5 milionë nefrone  Pjeset perberese: Glomerula(1lemsh me arterie(.Kapsula e baumanit dhe tubi I nefronit,(1-Pjesa fillestare,2-Kthesat e Henlit 3-Pjesa Fundore)
 • 11. Guri ne Veshka Nje gur i veshkave eshte nje pjese e forte materiali qe formohet ne veshke nga substancat qe ndodhen ne urine . Ai mund te jete i vogel sa nje kokerr rere ose mund te jete i madh sa nje perle. Shumica e gureve tne veshka dalin nga organizmi pa ndihmen e mjekut. Por ka raste qe guri nuk del. Ngec ne kanalinm urinar duke bllokuar rrjedhjen e urines dhe duke sjell shume dhimbje.. Keto jane disa nga shenjat e gureve te veshkave qe kane nevoje per ndihmen e doktorit 1.Dhimbje ekstreme ne shpine dhe ne ane qe nuk largohet 2.Gjak ne urina 3.Temperature dhe te dridhura 4.Te vjella 5.Nje ndjesi djegjeje gjate urinimit
 • 12. Menyrat e diagnostikimit 1)Menyrat dietike(Sic jan pijet dijetike dhe ushqimet e ndryshme ) 2)Analiza me letera reactive kur kemi gjak gjat urinimit. 3)Radiografija,Tomografija 4)urolografia nder venoze 5)Skaner dhe IRM 6)Operacioni perkuttan 7)Te ushqehemi sipas ushqimeve qe rekomandohen nga doktoret(perimet,frutat,duhet ulur sasia e ushqimeve me protein,duhet te kemi nje konsumim te reduktuar te kripes,)
 • 13. Infeksioni I aparatit te ekskretimit Infeksioni i aparatit te ekskrerimit eshte lloji i dyte me i zakonshem i infeksionit qe ndodh ne organizmin tone.Nqs ju vereni simptomat e meposhtme ju mund te keni infeksion te aparatit te ekskretimit : 1.Dhimbje ose djegje kur perdorni banjon 2.Temperature Lodhje dhe dridhje 3.Nevoje per ta perdorur shpesh banjon 4.Ere e keqe e urines 5.Vjellje ose dhimbje kurrizi Nese mendoni se keni nje infeksion te aparatit te ekskretimit eshte e rendesishme qe te vizitoheni nga doktori . Doktori mund ta testoje nqs ju keni nje infeksin duke testuar nje monster te urines suaj . Trajtimi me ilace kunder infeksionit do ta sheroje shpesh brenda 2 diteve.
 • 14. Kanceri I veshkave Ju keni 2 veshka ato jane 2 organe me masen e grushtit qe ndodhen ne te dy anet e shtylles kurrizore mbi bel. Tubat brenda filtrojne dhe pastrojne gjakun Duke nxjerre jasht produktet e demshme ne formen e urines. Kanceri i veshkave formohet ne rreshtimin e tubave te vegjel brenda veshkave . Kjo gje ndosh me shpesh tek personat mbi 40 vjec. Disa nga faktoret per zhvillimin e kancerit te veshkave jane pirja duhanit faktore te caktuar gjenetike dhe keqperdorimi i ilaceve per qetesimin e dhimbjeve per nje kohe te gjate. Disa nga simptomat e kacerit ne veshka jane : 1.Gjaku ne urine 2.Nje gunge mbi bark 3.Humbje pashpjegueshme peshe 4.Dhimbje ne ane 5.Humbje oreksit Mjekimi vaert nga mosha shendeti ne pergjithsi dhe sa i avacuar eshte kanceri . Kjo mund te perfshije operacion kimioterapi rrezatim ose terapi biologjike
 • 15. Kisti Nje kist eshte nje qese e mbushur me leng . Ka 2 lloje te kisteve ne veshka. Semundja e polikisteve te veshkave trashegohet ne familje.Ne semundje e PKD kistet zene vendin e indeve normale.Ato zgjerojne veshkat duke i bere ato te punojne keq dhe duke sjelle deshtimin e veshkave.Kur semundja PKD ben qe feshka te mosfunksionoje gje qe ndosh pas shume vitesh pacienti ka nevoje per dialize ose transplant veshkash.Gati gjysma e njerzve qe kane llojin me te zakonshem te PKD perfundojne duke mod i funksionuar veshkat.PKd shkakton kiste edhe ne pjese te tjera te trupit sic eshte melcia . Disa nga simptomat e PKD jane : 1.Dhimbje ne shpine 2. Dhimbje koke 3.Gjak ne urine 4.INfeksion ne fshikezen e urines Doktoret e diagnostikojne PKd me ane te testeve me imazh dhe me historine e familjes. TRajtimet perfshijen ilace dhe kur njerzve me PKD nuk i funksionojne me veshkat dialize dhe transplant veshkash
 • 16. Kanceri ne fshikezen e urines Fshikëza e Urinës është një organ ku depozitohet urina që vjen nga të dy veshkat me anë të kanaleve urinare. Ajo ka formën e një sfere. Kancerit të dëmshëm (malign) që shkaktohet në sipërfaqen e brendshme të këtij organi u thonë kanceri i fshikëzës së urinës. Kanceri i fshikëzës vërehet më tepër tek meshkujt se sa tek femrat. Ndër arsyet kryesore që dihen se e shkaktojnë këtë kancer janë pirja e duhanit dhe kontakti me lëndët kimike të punonjësve nëpër disa fabrika. Simptomat: 1-Uriniim I dhembshem me gjak si dhe me copeza te mpiksura gjaku. 2-Urinim I vazhdushem me dhimbje ose dhimbje ne fund te procesit te urinimit 3-Ne disa raste gjaku nuk vereht me sy por konstatohet ne analizat e urines.
 • 17. Si behet diagnostikimi?  Diagnostikimi i masës tek fshikëza e urinës mund të bëhet lehtë nëpërmjet të ekografisë (Ultrasonografisë) abdominale ose e sistemit urinar. Kjo analizë bëhet lehtësisht pa bërë përgatitje. Përveç kësaj duke injektuar ilaç në damar, në pjesët e sipërme dhe të poshtme të barkut mund të bëhet tomografia kompjuterike. Vetëm se ngandonjëherë këto analiza nuk japin rezultate bindëse prandaj në këto raste përdoret diagnostikimi nëpërmjet të hyrjes nga vrima urinare në fshikëzën e urinës me një sistem me kamera dhe video dhe vëzhgimin nga brenda të fshikëzës (Endoskopi=cistoskopi).
 • 18. Punuan:Matilda Gremi Klasa:XI-L