ARC. Brunelleschi. Església de San lorenzo

1,983 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,983
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
385
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ARC. Brunelleschi. Església de San lorenzo

 1. 1. Filippo de Brunelleschi.Església de San Lorenzo Autora: ARC
 2. 2. 1. Context històricEs considera que el Renaixemnt s’inicia a Florència a principis del s.XV i que s’estén pertota Itàlia i posteriorment per Europa. Al territori espanyol abasta part del s.XVI.És una època de grans canvis en la manera de viure i d’entendre el món per part delseuropeus. Comença a les ciutats d’Itàlia, on hi ha un desenvolupament del capitalismemercantil i s’inicia l’auge de la burgesia com a grup dominant. Les comunicacionsmilloren, la indústria creix i la moneda circula àmpliament.És una època de descobriments geogràfics, el món s’amplia. Aquests descobrimentsseran promoguts, sobretot, per Espanya i Portugal.Hi ha un creixement demogràfic que deixa enrere l’època de la Pesta Negra i obre unperíode de relativa prosperitat en molts territoris.Políticament, comencen a desenvolupar-se les monarquies autoritàries.La Reforma protestant, iniciada per Luter, va ser contestada per lesglésia catòlica. És elque s’anomena Contrareforma, que tindrà la seva plasmació en el Concili de Trento(mitjans segle XVI).A nivell cultural, la invenció de la impremta per l’alemany Gutenberg, va contribuir engran manera en la difusió de les idees.Es recupera la centralitat de l’esser humà. El teocentrisme medieval dóna pas al’antropocentrisme i els artistes s’inspiren en les fonts clàssiques grecollatines.
 3. 3. Brunelleschi va ser un dels arquitectes florentins méscèlebres del segle XV. Es va iniciar com a orfebre iescultor.La derrota en el concurs per decorar les portes delbaptisteri de la ciutat de Florència, projecte que va seradjudicat a Ghiberti, va impulsar a Brunelleschi aabandonar l’escultura per dedicar-se a l’arquitectura. Enaquest camp va aconseguir grans èxits i va aportarinnovacions tècniques.És l’inventor de la perspectiva, tècnica que també vautilitzar per projectar les seves construccions. L’autor ésreconegut per l’Església de San Lorenzo i per la famosacúpula de Santa Maria dei Fiori.
 4. 4. 2. EstilL’autor de lesglésia de San Lorenzo va ser Filippo Brunelleschi,artista renaixentista italià que va treballar durant elQuatroccento, segle XV. L’església, d’estil renaixentista, es trobaa Florència (Itàlia) i va ser construïda entre els anys 1421 i 1470.Característiques de l’estil renaixentista: Inspiració en els models arquitectònics romans ipaleocristians. Trenca amb l’estil gòtic i agafa com a referèncial’art de l’antiga Roma. Ús dels ordres arquitectònics clàssics: dòric, jònic, corinti,toscà i compost. Es torna a utilitzar l’arc de mig punt, la volta de canó i lacúpula de mitja taronja. La utilització de la perspectiva lineal permet a l’arquitecteprojectar amb exactitud la obra i fixar-ne les proporcions. Inici de dinterès pels edificis de planta centralitzada, encaraque predominen les plantes de creu llatina.
 5. 5. 3. Anàlisi formal i estilístic El sistema constructiu de l’església de San Lorenzo és arquitravat i voltat. El material utilitzat per construir-la és, bàsicament, la pedra. L’ús de la pedra grisa (la pietra serena característica de l’arquitectura toscana) per remarcar els elements estructurals: arcs, pilastres... obeeix a la voluntat de Brunelleschi de convertir l’arquitectura en la gran protagonista.
 6. 6. La planta de lesglésia de San Lorenzoés de creu llatina.La sagristia vella, la de l’esquerra desdel punt de vista dels fidels mirant capa l’altar (la del costat, per tant, del’evangeli) va ser feta per Brunelleschi.La sagristia nova, la del costat delepístola, va ser feta per Miguel Angel. Sagristia vella
 7. 7. Com a elements de suport de la construcció s’hi troben els murs; les columnes ambcapitells d’ordre corinti; i, en el creuer, pilars, que conserven els capitells corintis. Perreforçar els murs, s’hi van construir contraforts.Com a elements sostinguts, les voltes bufades tenen una gran importància a les nauslaterals. Els arcs de mig punt, suportats per columnes corínties, separen la nau central de lesnaus laterals. Els arcs de mig punt també van ser construïts a les naus laterals per tal d’obrirles capelles. Encara que les naus laterals tinguin un sostre amb voltes bufades, a la naucentral trobem un sostre pla, amb cassetons que proporcionen més dinamisme a la coberta.La cúpula semiesfèrica és la protagonista, lleugerament ogival, situada en el centre delcreuer sobre petxines. És una de les característiques més importants de l’obra.
 8. 8. Voltes bufades Cassetons Finestres Cúpula sobre petxinesEntaulament Òculs Arc de Pilastres mig punt corinties Columnes D’ordre corinti Interior de l’Església de San Lorenzo
 9. 9. La planta de San Lorenzo s’articula en tres naus: unacentral i dues laterals (les laterals tenen un seguit decapelles als costats); un transsepte; un creuer, que ésl’espai comú a la nau longitudinal i a la nau transversal;l’absis central (la capçalera de l´església) i dues sagristies.La nau central és el doble de gran que les laterals.Al pis superior, s’obren grans finestrals que són laprincipal font de llum de l’edifici. Les naus lateralss’il·luminen gràcies als òculs situats damunt dels arcs demig punt de les capelles.Al mig de la cúpula, s’hi troba un llanternó que tambédeixa entrar una gran quantitat de llum. Aquesta esglésiano conté una gran càrrega decorativa: les pintures de lacúpula, alguns frescos... Llanternó
 10. 10. Les línies que predominen són les horitzontals(el renaixement recupera la mida humana isubratlla l’horitzontalitat) i tot el conjunt estàregit per un sistema de proporcionsmatemàtiques basades en el cercle i en elquadrat, cercant la simetria i l’harmonia.Totes les línies, seguint una tipologia espacialunidireccional, convergeixen en l’altar, el puntreligiós més important. Les seves proporcionsa escala humana reflecteixen una novamentalitat, on l’home és el centre de totes lescoses.Bernelleschi aconsegueix crear un espaiinterior ampli, amb una estructura clara,proporcionada i harmònica.
 11. 11. L’element més important de l’espai exterior és la façana inacabada, molt tosca, quefinalment no es va cobrir amb el marbre que li pertocava segons els plans deBrunelleschi. A la mort de Brunelleschi, Antonio Manetti se n’encarregarà de lesobres, però la façana no es conclourà. Miguel Ángel va fer una maqueta que esconserva en la Casa Buonarroti. En aquesta façana hi ha tres portes de fusta per on es pot accedir a l’interior del’edifici. Des de l’exterior, és pot apreciar molt clarament l’estructura de planta decreu llatina de l’església. Igual que a l’interior, a lexterior s’aprecia la simetria del’estructura, les diverses alçades de les naus i el cimbori que cobreix la cúpula.
 12. 12. 4. Funció i significat L’església de San Lorenzo, es troba en el centre històric de Florència, molt a prop del Palau dels Medici. La seva funció era, i és actualment, litúrgica. L’edifici amb la seva harmonia, aportava serenitat i inspiració, això el convertia en un lloc ideal per celebrar cerimònies religioses segons el pensament dels humanistes del renaixement Interior de l’església San Lorenzo
 13. 13. La família Medici, especialment Joan di Bicci, va encarregar personalment a Brunelleschi laconstrucció de l’església de San Lorenzo el 1419. Aquesta família, que governarà Florènciadurant tot aquest període, va aportar una gran quantitat de diners perquès es realitzés laconstrucció. Les tombes de la familia s’hi troben a l’interior de l’església. Michelangelo. Tomba de Giuliano de Medicis
 14. 14. Aquesta església és un exemple d’equilibri i de sobrietat constructiva. L’arquitecteva tenir en compte la mesura de l’home i va recuperar a consciència el llenguatgeclàssic.Els elements constructius i l’ús de la geometria serveixen per ordenar l’espai, estanpensants per provocar una sensació de pau i d’equilibri al visitant. Les sevesproporcions a escala humana reflecteixen el naixement d’una nova societathumanística que ha deixat enrere l’Edat Mitjana.
 15. 15. Brunelleschi, per dissenyar l’església va prendre com a referent les basíliquespaleocristianes (principalment) però també models de l’arquitectura romànica toscana ibizantina. La cúpula, per exemple, té com a referent l’antiguitat clàssica i l’art bizantí.També es va inspirar en una obra pròpia, l’Hospital dels Innocents. L’església de sanLorenzo va ser la primera església plenament renaixentista. L’hospital dels Innocents, Brunelleschi
 16. 16. Bibliografia http://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%A8dici http://artgentona.blogspot.com.es/search?q=brunelleschi http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2012/01/25/l%E2%80%99esglesia-de- san-lorenzo-de-florencia/ Llibre d’història de l’art de 2n de batxillerat, Vicens Vives.

×