Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Marika Häggqvist: Hunaja hoitaa myös apteekin hyllyltä

1,664 views

Published on

Miten hunajaa hyödynnetään apteekin tuotteissa ja miksi hunaja tehoaa esimerkiksi haavojen hoitoon tai kurkkukipuun? MarikaHäggqvistin esitys Mehiläishoitajain Liiton Sadonkorjuuseminaarissa 15.11.2014

Published in: Food
 • Be the first to comment

Marika Häggqvist: Hunaja hoitaa myös apteekin hyllyltä

 1. 1. Hunaja hoitaa myös apteekin hyllyltä Marika Häggqvist Mehiläistarhaaja, agrologi ja farmaseutti Porin Yliopiston apteekki Iho ja haavanhoito koulutus Hunajan käyttö haavanhoidossa
 2. 2. Hunajan terveysvaikutukset ● Hunajalla on pitkät perinteet haavojen hoidossa ● Mielenkiinto hunajaa kohtaan lisääntynyt antibioottiresistenttejen bakteerien myötä. ● Hunajalla on todettu olevan antimikrobinen vaikutus aerobisiin ja anaerobisiin, grampositiivisiin ja gramnegatiivisiin bakteereihin ja myös sieniä vastaan.
 3. 3. Vaikutusmekanismit ● Aiheuttaa osmoottisen paineen, bakteerit eivät pysty kasvamaan. ● Korkea viskositetti hankaloittaa bakteerien liikkumista hunajassa. ● Pitää haavan optimaalisen kosteana, poistaa hajut ja estää biofilmin muodostumisen. Edistää sidekudoksen muodostumista. ● Hunaja sisältää vitamiinejä ja kivennäisaineita. Aktivoi immuunipuolustusta.
 4. 4. Vaikutusmekanismit ● Kudosneste laimentaa nopeasti hunajan, mutta silti vaikutus pysyy, jopa kasvaa. ● Tämä johtuu hunajan glukoosi-oksidaasienzyymistä. Tuottaa vetyperoksidia veteen laimennettuna. Tämä on n.s. Peroksidinen vaikutus. ● Glukoosioksidaasi tuottaa myös glukonihappoa. Tekee hunajasta hapanta. ● Hunaja suojaa vetyperoxidin aiheuttamilta kudosvahingoilta.
 5. 5. Vaikutusmekanismit ● Hunajalla on myös ei-peroksidisia vaikutuksia. Esim. Manuka-hunajasta on löydetty bentsoehappoa ja eri johdannaisia, kuten syringiinihappoa ja fenyylihappoa. Antimikrobisia. ● Myös kotimaisesta hunajasta löydetty samankaltaisia terveysvaikutuksia.
 6. 6. Hunajan haasteet ● Hunajan laatuerot, mistä kukasta ja ympäristöstä. ● Käsittely ja varastointi. ● Peroksidiset vaikutukset heikentyvät valon ja lämmityksen seurauksena. ● Ei-peroksidiset vaikutukset säilyy paremmin. Esim, Manuka-hunaja.
 7. 7. Manuka-hunaja MediBee Manuka Hunaja UMF 5+Tuote loppunut Ilmoita sähköpostiin kun tuotetta saatavilla: 29,90EUR 28,90EUR Pakkauskoko: 500g Manuka hunajaa tuotetaan syrjäisillä seuduilla Uudessa-Seelannissa ja on tunnettu sen ainutlaatuisista ominaisuuksista. MediBee UMF 5 hunaja on testattu että UMF taso on vähintään luvattu 5. Manuka hunaja on tehokas apu vatsaongelmiin, suolistosairauksiin, vatsahaavaan, ripuliin, närästykseen, haavoihin, sieni -infektioihin, palovammoihin, makuuhaavoihin ja erilaisiin virussairauksiin. Hunaja sisältää myös rutkasti antioksidantteja. Hunajan vahvuus: Active UMF/ NPA (Unique Manuka Factor/ Non Peroxid Activity) Hunajan vahvuus määritellään tuottajista riippumattomassa laboratoriossa ja sertifioidaan asteikolla 5+ – 30+ näin ollen varmistetaan, että jokaisella asteikolla on aina sama laatutaso. Mitä korkeampi luku on sitä vahvempi on lääkinnällinen vaikutus, esimerkiksi 10+ on vähintään 10 kertaa voimakkaampi kuin Manuka 0. Hunajaa joka on korkeammilla asteikoilla saadaan kerättyä vähemmän vuodessa.
 8. 8. Tutkimuksia ● Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa valmistuneessa tutkimuksessa havaittiin että horsma- , kanerva- ja tattarihunaja olivat erityisen antibakteerisia. ● Kaikilla hunajilla (horsma-, lakka-, kanerva-, puolukka-, tattari- ja luomumonikukkahunaja.) oli vaikutusta pneumokokkibakteeria vastaan. ● Staphylococcus aureus ja MRSA. Streptococcus pyogenes. ● Hunajaa antibioottihoidon tukena, vähentämään
 9. 9. Tutkimuksia ● V. 2010 Amsterdamilainen tutkimusyksikkö ilmoitti eristäneensä defensin-1-proteiinin. ● Osa mehiläisen immuunisysteemiä jota ne lisäävät hunajaan. ● Tutkijat tulivat siihen tulokseen että suurin osa hunajan antibakteerisista vaikutuksista johtuvat tästä proteiinista. ● Toivovat saavan kehitettyä hoitoja palovamma- /ihotulehduspotilaille ja lääkkeitä antibioottiressistenttejä infektioita vastaan.
 10. 10. Tutkimuksia ● Syyskuussa 2014 julkaistu tutkimus mehiläisten mesimahassa löytyvistä maitohappobakteereista Lundin yliopistossa, Ruotsissa. ● Maitohappobakteerit tuottavat bakteereja tappavia yhdisteitä, kuten orgaanisia happoja, etanolia, enzymejä, vetyperoxidia, antibiootteja y.m. ● 13 maitohappobakteeriakantaa. Löytyivät kaikista mehiläislajeista ympäri maapallon ja niiden tuottamasta juuri lingotusta hunajasta.
 11. 11. Tutkimuksia ● MHB määrät kuitenkin vaihtelee riippuen kasvilajista, mehiläisterveydestä ja altistumisesta muihin mikrobeihin. ● Maitohappobakteerit eivät elä hunajassa jonka kosteus on alle 20 %! ● Nämä maitohappobakteerit tuottavat sellaisia bakteereja tappavia yhdisteitä jotka suojaavat niitä ulkoisia uhkia vastaan joihin mehiläinen törmää hunajankeruumatkoillaan. Esim. Pseudonomas, Bacillus ja candida.
 12. 12. Tutkimuksia ● Maitohappobakteerejä voi lisätä hunajaan jolloin ne tuottavat samanlaisia bakteereja tappavia yhdisteitä kroonisen haavan hoidossa. ● Kokeilu 10 hevosen hankaliin haavoihin, jotka eivät muulla tavoin parantuneet. Kaikkien hevosten haavat paranivat. ● Syksyn aikana on tarkoitus tehdä kokeilua 20 potilaan kroonisten haavojen hoidossa Blekingessä.
 13. 13. Tutkimuksia ● Tutkijoiden mukaan MHB teho perustuu siihen että ne erittävät hyvin laajan valikoiman patogeeneja estäviä ainesosia. Antibiooteissa on yhtä vaikuttavaa ainetta, joka tehoaa vain joihinkin tiettyihin patogeeneihin.
 14. 14. Hunaja apteekissa Terveysportista löydetyt käyttöaiheet hunajalle: ● Lasten yskän hoito ● Herpeksen hoito ● Haavan hoito
 15. 15. Dermagiq
 16. 16. Vetramil
 17. 17. Pharysol
 18. 18. Posivil
 19. 19. L-Mesitran
 20. 20. Haavavoiteen käyttö ● Haava puhdistetaan lämpimällä vedellä suihkuttamalla ja kuivataan hankaamatta. ● 2 eri tapaa levittää haavapinnalle. ● -voidetta levitetään haavataitokselle. - voide levitetään suoraan haavapohjaan, jonka jälkeen asetetaan päälle taitos. ● Ohut kerros. Voidetta koko haava-alueelle mukaan- lukien haavan reunat. ● Siteen vaihto 2 kertaa vrk.- 2 kertaa viikossa.
 21. 21. Activon tube
 22. 22. A.Vogel
 23. 23. Floradix (Kreuterblutsaft)
 24. 24. Lavera Honey Moments
 25. 25. Oma hunaja apteekin hyllylle?

×