Bruk av nye nettjenester - Web 2.0

669 views

Published on

Presentasjon for Spesialgruppen for medisin og helsefag i Norsk bibliotekforening (SMH) 25. februar 2008.

Published in: Technology
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
669
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Bruk av nye nettjenester - Web 2.0

  1. 1. Bruk av nye nettjenester – «Web 2.0» SMHs medlemsmøte 25. februar 2008 Hans Petter Fosseng, nettredaktør Helsebiblioteket.no
  2. 2. Web 2.0: definisjon <ul><li>Web 2.0: Fellesbetegnelse for internetts utvikling de siste årene </li></ul><ul><li>Enkel definisjon: Web 2.0 er andregenerasjons internett, som hovedsakelig kjennetegnes ved dynamisk innhold og åpen deling </li></ul><ul><li>Tim O’Reilly lanserte begrepet på en konferanse i 2004, </li></ul><ul><ul><li>Oppsummerte selv diskusjonen rundt begrepet i en artikkel fra 2005 </li></ul></ul><ul><li>Web 2.0 er ikke et nytt internett, dvs. en versjon 2 av www </li></ul>
  3. 3. Web 2.0: teknologisk perspektiv <ul><li>Web 2.0-begrepet kan deles i to – det teknologiske og det sosiale perspektivet: </li></ul><ul><ul><li>Det teknologiske perspektivet handler om den teknologiske utviklingen på internett de siste årene (XML, RSS, Ajax, CSS, Mashups …) </li></ul></ul><ul><ul><li>Nettjenester overtar funksjoner fra datamaskinen = nettet som plattform </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>Både «programmer» og lagring på nett, nettleseren er ditt nye skrivebord </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><li>Eks.: Google Dokumenter (tekstbehandling, presentasjoner og regneark) </li></ul></ul></ul></ul>
  4. 4. Web 2.0: sosialt perspektiv <ul><ul><li>Det sosiale perspektivet handler om det brukerstyrte og sosiale nettet </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>Fra «én til mange-kommunikasjon» til mange til mange-kommunikasjon </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Alle nettbrukere kan bidra med innhold, er ikke bare passive mottakere av informasjon (fra push til pull). Tilrettelagt for åpen deling og gjenbruk. Eksempler: </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><li>Bildedeling: Flickr , Album2 </li></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><li>Blogger: Blogger.com , WordPress.com , Blogg.no </li></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><li>Sosiale bokmerketjenester: del.icio.us , Ma.gnolia </li></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><li>Sosiale nettverkstjenester: MySpace , Facebook , Nettby </li></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><li>Videodeling: YouTube , Snutter </li></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><li>Wikiprosjekter: Wikipedia , Ganfyd </li></ul></ul></ul></ul>
  5. 5. Nettbrukeren i sentrum <ul><li>I Web 2.0-tankegangen er enkeltbrukeren og hennes behov og ønsker satt i sentrum </li></ul><ul><li>Bruker nettet slik det passer henne og bygger sin egen nettopplevelse fullt og helt </li></ul><ul><li>Bygger en egen nettidentitet, anonym og/eller offentlig </li></ul><ul><ul><li>Summen av alle nettaktivitetene er brukerens nettidentitet </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>Blogging, deling av bokmerker, aktiviteter i sosiale nettverkssamfunn, tagging, innholdsbidrag, … </li></ul></ul></ul>
  6. 6. Min Web 2.0-hverdag…
  7. 7. Helsebibliotekets Web 2.0-verden
  8. 8. Helsebibliotekets Web 2.0-verden <ul><li>Helsebiblioteket har eksperimentert med å prøve ut ulike Web 2.0-tjenester </li></ul><ul><ul><li>Blogger: </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>Offisiell blogg om avtaler o.l. </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Konferansebloggen </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Redaksjonsbloggen (lukket) </li></ul></ul></ul><ul><ul><li>Wikipedia </li></ul></ul><ul><ul><li>RSS-strømmer – andres og egen (nyheter på hovedsiden) </li></ul></ul><ul><ul><li>Slideshare </li></ul></ul><ul><ul><li>Facebook-gruppe: Helsebibliotekets venner </li></ul></ul><ul><ul><li>Flickr </li></ul></ul><ul><ul><li>YouTube </li></ul></ul><ul><ul><li>Google Docs </li></ul></ul>
  9. 9. Ideer for videreutvikling <ul><li>Flere RSS-muligheter for våre brukere </li></ul><ul><ul><li>Abonnere på faste søk </li></ul></ul><ul><ul><li>Andre oppdateringer enn bare nyheter, eks. retningslinjedatabasen </li></ul></ul><ul><li>Lukkede forum for helsepersonell </li></ul><ul><li>Kommentere tidsskriftene, foreslå nye </li></ul><ul><li>Kommentere artikler, retningslinjer </li></ul><ul><li>Personalisering – «ditt helsebibliotek» </li></ul><ul><li>Identifisere aktuelle arenaer å være til stede på </li></ul>
  10. 10. Takk for meg! <ul><li>Foredraget er tilgjengelig på SlideShare: slideshare.net/helsebiblioteket </li></ul><ul><li>Noen utvalgte bokmerker relatert til dette foredraget er tilgjengelig på del.icio.us: del.icio.us/helsebiblioteket </li></ul><ul><li>Hans Petter Fosseng </li></ul><ul><li>[email_address] </li></ul>

  ×