7. politika monetare dhe fiskale e be

8,527 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
8,527
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
349
Actions
Shares
0
Downloads
145
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

7. politika monetare dhe fiskale e be

 1. 1. (VIII) Politikat Monetare dhe Fiskale ne BE Dr.sc. Gazmend QORRAJ
 2. 2. Politika Monetare e BE se <ul><li>Politika monetare e BE udhehiqet nga Banka Evropiane Qendrore dhe ka si qellim te: </li></ul><ul><ul><li>Siguroje stabilitetin e ç mimeve </li></ul></ul><ul><ul><li>Siguroje nivelin e duhur te inflacionit </li></ul></ul><ul><ul><li>Siguroje nivelin e optimal te outputit </li></ul></ul>
 3. 3. Politika Monetare e BE se <ul><li>Instrumentet e Politikes monetare te BE jane: </li></ul><ul><ul><li>Politika e tregut te hapur </li></ul></ul><ul><ul><li>Politika e linjave kreditore </li></ul></ul><ul><ul><li>Politika e minimumit te rezervave </li></ul></ul>
 4. 4. Politika e Tregut te hapur <ul><li>Politika e tregut te hapur qe njihet edhe si politika e rifinancimit nenkupton : </li></ul><ul><li>Shitjen dhe blerjen e letrave me vlere ne tregun e hapur </li></ul><ul><li>Kjo politike ndikon ne: </li></ul><ul><li>- Rritjen ose zvoglimin e ofertes monetare </li></ul><ul><li>- Nivelin e normave te kamates </li></ul>
 5. 5. Politika e linjave kreditore <ul><li>Politika e linjave kreditore nenkupton: </li></ul><ul><li>Sigurimin e likuiditetit nga ana e Bankave Qendrore Nacionale </li></ul><ul><li>Kjo arrihet duke: </li></ul><ul><li>- marre kredi nga Banka Qendrore Evropiane </li></ul><ul><li>- duke poseduar normat e rezerves te Banka Qendrore Evropiane </li></ul>
 6. 6. Politika e rezervave minimale <ul><li>Politika e Rezervave Minimale nenkupton: </li></ul><ul><li>Sigurimin e ofertes se parase dhe likuiditetin </li></ul><ul><li>Kjo arrihet duke: </li></ul><ul><li>- obliguar Bankat Qendrore nacionale qe te posedojne reserven e detyrueshme tek Banka Qendrore Evropiane </li></ul>
 7. 7. Politika Fiskale e BE se <ul><li>Me dallim prej politikes monetare , politika fiskale e BE se eshte me e decentralizuar . </li></ul><ul><li>Politika fiskale e BE eshte percaktuar sipas rregullave te ,,Paktit te stabilitetit dhe rritjes’’ dhe perfshin: </li></ul><ul><ul><li>Disiplinen Fiskale </li></ul></ul><ul><ul><li>Autonomine Fiskale dhe stabilizimin </li></ul></ul><ul><ul><li>Koordinimin Fiskal </li></ul></ul>
 8. 8. Politika Fiskale e BE se <ul><ul><li>Disiplina Fiskale </li></ul></ul><ul><ul><li>Ekzistojn kunderthenie mes teorive te ndryshme se si Unioni monetar mund te ndikoje ne disiplinen fiskale te qeverive nacionale . </li></ul></ul><ul><ul><li>Vendet qe i bashkohen Unionit Monetar e zvoglojne mundesine e tyre qe te financojne deficitin e tyre buxhetor me krijimin e parase. </li></ul></ul>
 9. 9. Politika Fiskale e BE se <ul><ul><li>Autonomia Fiskale dhe stabilizimi. </li></ul></ul><ul><ul><li>Expansioni Fiskal eshte i kufizuar nga rregullat fiskale te percaktuara nga Pakti i Stabilitetit dhe Rritjes. </li></ul></ul><ul><ul><li>Ketu paraqitet konflikt ne mes te Disiplines Fiskale dhe Stabilizimit. </li></ul></ul>
 10. 10. Politika Fiskale e BE se <ul><ul><li>Koordinimi Fiskal </li></ul></ul><ul><ul><li>Koordinimi makroekonomik eshte i nevojshem eshte I nevojshem per shkak te efekteve negative te shkaktuara ne njerin shtet por qe mund te reflektohen ne shtetin tjeter. </li></ul></ul><ul><ul><li>Nganjehere ndodhin tensione ne mes te Bankes Evropiane Qendrore dhe Qeverive te Vendeve anetare te BE se. </li></ul></ul>

×