Java e 10te,l.ekipor

380 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
380
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Java e 10te,l.ekipor

 1. 1. Java e Xte LIDERSHIPI EKIPOR Vjollca V.Hasani Puna ekipore ne Organizata Copyright © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-1
 2. 2. Objektivat e mesimit 1. 2. 3. 4. 5. Identifiko llojet e grupeve ne organizate. Aplikimi i diskutimeve te reja të ekipeve për të lehtësuar përfshirjen e punonjësve. Identifikimi i roleve brenda ekipeve dhe llojin e rolit që mund të luajë për të ndihmuar një ekip të jetë efektive. Shpjegojë fazat e përgjithshme te zhvillimit të ekipit. Identifikimi i mënyrave në të cilat madhësia e grupit dhe diversiteti i anëtarësimit ndikon në paraqitjen e ekipit. © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-2
 3. 3. Objektivat e mesimit(vzhd.) 6.Shpjego konceptet e ekipit te kohezionit dhe normat e ekipit dhe marrëdhëniet e tyre për punën e ekipit. 7.Kuptoni shkaqet e konfliktit brenda dhe në mes të ekipeve dhe si duhet reduktuar konflikti. 8.Diskutoni aktivet dhe pasivet e ekipeve organizative. © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-3
 4. 4. Cka eshte Ekipi? Uniteti II dy apo me shume njerezve te cilet Uniteti dy apo me shume njerezve te cilet nderveprojn dhe koordinojn punet e tyre per nderveprojn dhe koordinojn punet e tyre per te permbushur nje qellim te caktuar. te permbushur nje qellim te caktuar. © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-4
 5. 5. Efikasiteti I punes ekipore Rezultat produktiv Bazuar ne dy dalje(rezultate) 1 © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 2 Kenaqesi personale 14-5
 6. 6. Modeli I punes efikase te ekipit daft figure 14.2.CLP © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-6
 7. 7. Llojet e Ekipit Formal VERTIKAL:  Përbëhet nga menaxher dhe vartësve në një zinxhir formal të komandës  Ndonjëherë quhet një ekip funksional. HORIZONTAL:  Tërhequr nga disa departamente  Dhënë një detyrë të veçantë. © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-7
 8. 8. Elementet e Ekipit Vete-drejtues       Perfshin punonjes me disa aftesi dhe Perfshin punonjes me disa aftesi dhe funksione. funksione. Ka qasje ne resurse. Ka qasje ne resurse. Është e autorizuar me autoritet vendimarrës Është e autorizuar me autoritet vendimarrës © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-8
 9. 9. Karakteristikat e Ekipit  Madhesia-Madhesia ideal eshte7.  Ndryshimet prej5 deri 12 jane te percjellura me performans te mire te ekipit.  Ekipet e vogla(2-4 anetar) kane me shume marreveshje, bejn me shume pyetje.  Ekipet e medha(12 e me shume) kane me shume gjasa te kene me shume pakenqasi qe rezultojn me mosmareveshje.  © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-9
 10. 10. Karakteristikat e Ekipit  Rolet e Anetareve-  Roli i specialistit(ekspertit) te detyresshpenzonë kohë dhe energji duke ndihmuar ekipin per te arritur qëllimet e tij.  Roli socio-emocional mbështet anëtarët e ekipit në nevojat emocionale. © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-10
 11. 11. Ex. 14.4 Larte Sjellja e Anetarit te detyres Rolet e anetareve te ekipit Roli Specialistit ne detyre Fokusuar në realizimin detyrës mbi nevojat e njeriut. Rol të rëndësishëm, por në qoftë se miratohet nga të gjithë, nevojat sociale ekipit nuk do të permbushen Roli Jopjesemarres Kontribuon shumë pak në detyrë dhe nevojat e ekipit. Roli i dyfishtë Fokusohet në detyrë dhe njerëzit. Mund të jetë një udhëheqës i ekipit. Rol të rëndësishëm, por jo thelbësore në qoftë se anëtarët do të miratojnë detyrën e specialistit dhe rolet socioemotionale. Roli Socioemotional Përqendrohet në nevojat e njerëz . ulet ulet Sjellja sociale e anetarit © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. larte 14-11
 12. 12. Dy role te ekipit te suksesshem Sjellja e specialistit(ekspertit) te detyres · Inciativ · Dhenia e opinioneve · informacion · permbledh • aktivizon © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. Sjellja Socioemocionale · inkurajon · Harmonizon · Ul tensionin · percjell · perfshin 14-12
 13. 13. Formimi: Pese shkallet e zhvillimit 1 te ekipit Orientim,thyerja e akullit Lider: ofron lehetsime shoqerore Stuhite/krizat 2 Konflikt, mosmarreveshje Lider:inkurajon pjesemarrjen, siperfaqeson dallimet Normat: 3 Vendosja e rregullave dhe normave Lider: Ndihmon ne qartesimin e roleve,vlerave dhe normave ekipore Performansa: 4 5 Bashkepunimi,zgjedhja e problemeve Lider: Realizon lehtesime ne detyre Nderprerja/Shperberja: Kompletimi I detyres Lider: ben mbylljen duke bere te ditur perfundimin e msionit/detyres © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-13
 14. 14. Determinimet e kohezionit te ekipit    Integrimi I ekipit Synime te perbashketa Tërheqje personale të ekipit © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-14
 15. 15. Pasojat e Kohezionit te Ekipit     Morali eshte ne pergjithesi me II larte ne Morali eshte ne pergjithesi me larte ne ekipe kohezive. ekipe kohezive. Produktiviteti,Rezulatate ketu jane me te Produktiviteti,Rezulatate ketu jane me te perziera por produktiviteti synon te jete me perziera por produktiviteti synon te jete me konstant(uniform). konstant(uniform). © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-15
 16. 16. * Kater menyra te zhvillimit te normave te ekipit Ngjarjet Kritike në historinë e ekipit Primare: e paraprecedentë sjellje Normat e ekipit deklaratat nga udhëheqësit e ose anëtarët Te marra nga përvojat e tjera © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-16
 17. 17. Shkaqet e konfliktit ekipor       Burime te pakta Parregulesi juridike Avari ne komunikim Dyndje personalitetesh Dallime ne pushtet dhe status Dallime ne synime © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-17
 18. 18. Modelet e stileve per te perballuar konfliktet kembengulesia Garimi bashkepunimi Këmbëngulësi Kompromisi Jo-kembengulesi Shmangija Akomodimi Jo-bashkepunues bashkepunues bashkepunimi (Përpjekje për të kënaqur shqetësimet e paleve te tjera) Source: Adapted from Kenneth Thomas, “Conflict and Conflict Management,” in Handbook of Industrial and Organizational Behavior, ed. M. D. Dunnette (New York: John Wiley, 1976), 900. © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-18
 19. 19. Kostot potenciale te ekipit    Rikonfigurim I pushtetit Koordinimi I shpenzimeve Rishikimi I sistemeve © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-19
 20. 20. Lehtësimi i komunikimit Fokusi ne fakte. Fokusi ne fakte.  Zhvillimi I alternativave te  Zhvillimi I alternativave te shumellojshme. shumellojshme.  Mirembajtja e balansit te  Mirembajtja e balansit te pushtetit. pushtetit.  Kurre mos impono konsesus.  Kurre mos impono konsesus.   © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-20
 21. 21. Benefitet e Ekipit     Niveli I perpjekjeve Kenaqesia e anetareve Zgjerimi I njohurive dhe aftesive te punes Reagime organizative © 2006 by South-Western, a division of Thomson Learning. All rights reserved. 14-21

×