Informatika e biznesit java12(1)

640 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
640
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Informatika e biznesit java12(1)

 1. 1. Informatika e Biznesit Besart Hashani
 2. 2. Pyetje nga java paraprake?
 3. 3. Biznesi Elektronik • E-Biznesi – përdorimi i ICT-së për të mbështetur të gjitha aktivitetet biznesore. • Termi e-business ka origjinën nga IBM (1996) • E-biznesi përfshinë: – – – – – – – – Tregun elektronik Marketingun elektronik Bursat elektronike Transaksionet elektronike bankare Distribuimin elektronik të njohurive dhe shërbimeve Industrinë elektronike Rezervimet elektronike E-rekrutimin
 4. 4. • Aplikacione kryesore që mundësojnë biznesin elektronik janë: – Posta elektronike (e-mail) – Posta me zë (Voice mail) – Faksi (Fax) – VoIP – Telekonferencat – Shkëmbim elektronik i të dhënave (EDI = Electronic Data Interchange) – kompanitë e mëdha përdorin kompjuterë për të bërë transmetmin e dokumenteve të formatuara – Rrjetet sociale • Facebook, Twitter, LinkedIn, Solaborate…
 5. 5. Marketingu elektronik • Përdorim i internetit dhe ICT-së për aktivitetet e marketingut – Informimi lidhur me tregun (Market Intelligence) – Hulumtimi i tregut (Market Research) – Zhvillimi i politikës së produktit ose shërbimeve (Product/Service Development Policy) – Politika e shitjes (Sales Policy) – Promocioni dhe reklamat (Promotion and Advertising) • Market Intelligence ≠ Market Research
 6. 6. Transaksionet elektronike bankare
 7. 7. Shërbimet e e-banking • Çka ofron e-bankingu? – Përcjellja e bilancit të llogarisë – Përcjellja e transaksioneve – Ruajtja e pasqyrave bankare si PDF – Transaksionet e ndryshme financiare – Blerjet online – Rezervimet e ndryshme –…
 8. 8. Problemet me e-banking
 9. 9. Fjalekalimet me te dobeta • • • • • • • • • • password 123456 12345678 abc123 qwerty monkey letmein dragon 111111 baseball • http://www.password-find.com/
 10. 10. Sulmet kryesore • • • • • • Sulmi ndaj serverit të bankës Vjedhja e informatave Phishing (social engineering) Pharming Në përgjithësi – Sulmet me viruset Trojan Sulmet përmes kanaleve tjera
 11. 11. ISO/IEC 27001 – Standardi Ndërkombëtar për siguri të informatave • • • • • • Vlerësimi i rrezikut Politika e sigurisë Menaxhimi i sigurisë së informacionit Menaxhimi i aseteve Siguria e resurseve humane Siguria fizike e hapësirave kompjuterike
 12. 12. Bursat elektronike • Bursat e mallrave • Bursat e parave • Bursat e gjërave të çmueshme
 13. 13. Rezervimet elektronike
 14. 14. Shpërndarja elektronike e diturisë dhe shërbimeve • Përfshinë: – E-edukimin – Shpërndarjen e librave – Shpërndarjen e punimeve shkencore – Bibliotekat elektronike – Gazetat (revistat) elektronike – Shpërndarjen e softverëve – Telekonferencat • http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_build _a_school_in_the_cloud.html?utm_source=fa cebook&source=facebook&utm_medium=soci al&utm_campaign=ios-share
 15. 15. Strategjia digjitale • Çfarë varësie ka kompania ndaj zhvillimit teknologjik? • Cila është më e kushtueshme? – Mos pasja e një strategjie apo ndërtimi i një strategjie zhvillimore? • Çfarë pozicionimi ka kompania ndaj ICT-së • Cikli PDCA (Plan-Do-Check-Act)
 16. 16. Globalizimi i biznesit
 17. 17. E-Qeverisja • Qeverisja elektronike është ofrimi i shërbimeve të institucioneve qeveritare përmes ICT-së ndaj qytetarëve, bizneseve dhe kategorive të tjera. – G2C – G2B – G2G • Pse është e rëndësishme e-qeverisja?
 18. 18. • http://map.rksgov.net/userfiles/file/Strategjit%C3%AB%20dhe%20Planet/e_Qeverisja_p er_Buletin_te_MAP_it.pdf
 19. 19. Votimi elektronik • Rritë besueshmërinë në sistemin e votimit • Pamundëson votimin e personave më shumë se një herë. • Krahasimet e shenjave të gishtërinjëve në mënyrë digjitale • Mundëson votë anonime • http://www.youtube.com/watch?v=5KAOlxq0UF w • http://www.universitypress.org.uk/journals/cc/1 7-858.pdf
 20. 20. ICT-ja ka ndikime globale edhe në ngjarjet politike globale
 21. 21. STRATEGJIA E QEVERISJES ELEKTRONIKE 2009-2015 • http://www.kryeministriks.net/repository/docs/STRATEGJIA_E_QEVERI SJES_ELEKTRONIKE_2009_2015.pdf
 22. 22. Rasti: Dell • • • • Rasti më tipik i shfrytëzimit të e-biznesit 15 % e biznesit të Dell është B2C Pjesa tjetër është B2B Dizajne sipas porosisë

×