Informatika e biznesit java 3 -

945 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
945
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Informatika e biznesit java 3 -

 1. 1. Informatika e Biznesit Besart Hashani
 2. 2. Pyetje nga java e kaluar?
 3. 3. Sistemi Informatik
 4. 4. Nga java e kaluar • Javen e shkuar folem per: – Cilesine e Informates – Sasine e Informates – Rendesine e informates ne kohe – Teorine kibernetike te vendim-marrjes • E nenkuptuam rendesine e informates ne biznes per krijimin e nje produkti, per tregun, per konkuerrentin … • Informacioni eshte vital per nje kompani
 5. 5. Rast studimi - Kodak • 1839 – kamera e pare ne France • Kamerat e para ne pllaka – shume te renda dhe te komplikuara • George Eastman krijoi makinerine per prodhim masiv te pllakave te thata per berjen e fotografive. • Me mbeshtetjen e nje miku te tij te pasur Eastman krijoi kompanine Kodak ne vitin 1880. • Nuk ishte e suksesshme
 6. 6. • 1870 - Leon Warnerke kishte shpikur kamerat me film, por keto qe ishin shume te veshtira per t’u perdorur. • 1885 – Eastman ia doli ta permiresoj dukshem kete sistem dhe krijoi kamere me film per treg. • Kamera ishte shume me e lehte, por kishte rezolucion shume te ulte, ishte shume e ngadalte dhe kishte kontrast jo te mire. • 1888 – Kodak ia doli te krijoj film prej celuloidi. • Pervec tjerash e thjeshtesoi shume edhe perdorimin e saj • Thjeshtesia e perdorimit solli treg edhe te perdoruesit amatore
 7. 7. • 1902 – Kodak prodhonte midis 80 dhe 90 % te perdorimit boteror te filmit ne celuloid. • Kompanite qe nuk iu bashkuan trendit te ri, qendruan ne treg per rreth 15 a 20 vite, dhe pastaj deshtuan. • 1921 – Kodak paraqet filmin e pare per rreze X • 1928 – Eastman dhe Edison shpallin prodhimin e kameres se pare me ngjyra per video dhe me ze • 1935 – Kamera e pare me ngjyra qe u shpernda ne treg te gjere • 1975 – Kodak krijon kameren e pare digjitale (CCD) me rezolucion 10 kPixels • 1976 – filteri Bayer per ngjyra.
 8. 8. • 1991 – Kodak krijoi kameren digjitale me rezolucion 1.3 Mpixels. • Vitet e 90ta – Kodak investoi miliarda ne teknologjine e CMOS Image Sensors… • Kodak ishte shume fanatike e mbrojtjes se kamerave me film celuloidi, prandaj nuk futi ne treg kamera digjitale deri ne vitin 2001. • Atehere ishte vone. Tregun e kishin marre konkurrentet japonez (Sony, Nikon) • 2009 – pas 74 viteve prodhim, Kodak ndalon shitjen e filmave 35mm prej celuloidi. • 2012 – Kodak aplikon per bankrot
 9. 9. • Kodak ishte treguar kompani inovative dhe shume dinamike gjate gjithe kohes. • Jetoi 132 vite dhe dhuroi shume te reja teknologjike per njerezimin • Fanatizmi dhe mungesa e informacioneve e bene kompani dukshem statike. • Rrjedhimisht, kerkesa dhe ruajtja e informacionit eshte bazike per nje kompani.
 10. 10. Shembull Ilustrues- Spiunazhi industrial dhe inteligjenca kompetitive • Informacioni ben dallimin ndermjet suksesit dhe deshtimit • Spiunazhi dhe inteligjenca kompetitive ekonomike – zakonisht behet per qellime komerciale dhe jo ekskluzivisht per qellime te sigurise kombetare. • Legale apo ilegale? • Etike apo jo-etike?
 11. 11. • Inteligjenca kompetitive eshte etike dhe legale – Mbledhja e informacioneve duke percjelle gazetat, publikimet, patentat, bashkepunimet, ose cfaredo studimi tjeter te veprimtarise se konkurrentit. • Spiunazhi ekonomike eshte ilegal. – Marrja e informacioneve teknike qe vijne nga hulumtimet, menyres se prodhimit, teknikave te ndryshme etj., apo informacioneve operacionale sic jane te dhenat per klientelen, shitjet, cmimet, tenderet, politikat zhvillimore etj. • Spiunazhi mund te perfshije vjedhjet, sabotazhet, korruptimin, apo edhe mbikqyrjen teknologjike. • Kompanite e medha angazhojne ish-agjente sekrete, ish-ushtarake per te shfrytezuar eksperiencen e tyre ne kete fushe.
 12. 12. Raste… • 1993 – GM vs VW – Jose Lopez, gjeniu qe beri revolucion ne GM, kalon ne VW. – Merr me vete informata konfidenciale. – VW akuzohet dhe denohet me $100M, dhe brenda 7 viteve te bleje pjese nga GM ne vlere prej $1Miliarde. • 1994 – Cadence Design Systems vs Avant! – – – – Cadence akuzon Avant! se ka vjedhur kode nga ajo Avant! u denua per rastin kriminal me $200M Avant! paraprakisht ishte blere nga Synopsys Me pas bene marreveshje per rastin civil edhe per nje pagese prej $260M te tjera.
 13. 13. • Raste ne Kosove?
 14. 14. Teknologjia e Informacionit (IT) • Teknologjia e Informacionit (IT) – ka te beje me perpunimin, ruajtjen dhe/ose transferin e informacionit. • Sistemet e IT-se – mund te perbehen nga kompjuteret, rrjetet telekomunikuese, dhe pajisje tjera elektronike te programueshme. • Rrjetet e IT-se – na lejojne shperndarjen e informacionit ne menyre te shpejte dhe efikase (interneti etj.) 20
 15. 15. Sistemi informatik • Sistemi i cili eshte ne marredhenie dhe interaksion me rrethinen ne te cilen kemben madhesite hyrese dhe dalese quhet sistem informatik. • Sistemi informatik shnderron te dhenat ne informata • Elemente kryesore te sistemit informatik jane njerezit dhe pajisjet => sisteme artificiale • Inputet, procesimi, outputet dhe ruajtja e te dhenave realizohet nga personeli dhe pajisjet
 16. 16. • Kombinim hardver – softver • Ne liber: Ai i cili meson ti perdore hardverin dhe softverin me sukses do te arrije rezultate te konsiderueshme ne cdo fushe te biznesit: financa, marketing, menaxhment, kontabilitet apo investime. :P
 17. 17. • Sistemet informative jane dinamike, ose perndryshe kane jete-gjatesi shume te shkurte • Kompleksiteti i sistemit informatik eshte gjithnje ne rritje. • Brain teaser: – – – – – – – Dita e pare 1 cent Dita e dyte 2 cent Dita e trete 4 cent Dita e katert 8 cent Dita e peshte 16 cent … Dita e 31-te…
 18. 18. www.ti.com 24
 19. 19. • Detyrat dhe aktivitet e sistemit informativ sipas J.W. Wilkinson
 20. 20. Organizimi i sistemit informatik • Te perfshihen te gjitha qellimet • Minimizimi i aktiviteteve te dyfishta dhe menjanimi i konflikteve • Motivimi i personelit • Nxitja e interaksionit midis nen-sistemeve • Numeroni disa profile ekspertesh qe merren me sistemet informatike ne nje ndermarrje… • A mund nje ekspert i TI te merret me te gjitha punet?
 21. 21. Klasifikimi i sistemeve informatike • Kritere te ndryshme te klasifikimit. • Sipas marredhenies midis inputeve dhe outputeve: – Sisteme neutrale – sistem vetem transmetues – Sisteme te informuara – sistem pasiv – Sistemi informatik qeverises – sistem kreativ • Ekzistojne edhe kritere tjera te klasifikimit: sipas vellimit te te dhenave, sipas fushave te perdorimit, sipas menyres se organizimit…
 22. 22. Definicioni i informatikes se biznesit • Informatika e biznesit eshte nje discipline e cila fokusohet ne dizajnimin e sistemeve informatike te cilat perdoren ne biznes. • Kemi te bejme me nje nderlidhje ndermjet administrimit te biznesit, te teknologjise dhe te shkencave kompjuterike.
 23. 23. Sistemi Informatik i biznesit • Detyra e sistemit informatik te biznesit eshte te siguroje informata te sakta, relevante dhe me kohe. • Nensistemet: – – – – – – Nensistemi informatik i blerjes se materialit Nensistemi informatik i shitjes me shumice ose pakice Nensistemi i kontabilitetit Nensistemi i vleresimit te kapitalit Nensistemi i shitjeve ditore Nensisitemi i kontrollit te prodhimit • Ekziston nderlidhje ndermjet ketyre nensistemeve
 24. 24. Fazat e zhvillimit te sistemit informatik • Cikli jetesor i sistemit informatik eshte i ngjashem me ciklin jetesor te cfaredo produkti • Fazat e zhvillimit te ciklit jetesor te sistemit jane: – Faza iniciale (e krijimit) – Faza e rritjes (ekspansionit) – Faza e zhvillimit (konsolidimit) – Faza e pjekurise – Faza e zhdukjes
 25. 25. Sistemi informatik ne nje ndermarrje
 26. 26. • Sistemet informatike moderne mundesojne edhe punen ne distance. • Ndryshohet menyra si punojme, komunikojme e bejme biznes. • Ndermarrja ka ndikim ne sistemin informatik dhe anasjelltas. • Lidhshmeri komplekse – shume faktore ndikojne reciprokisht – rrethina afariste, struktura organizative, proceset afariste, vendimmarrja menaxheriale…
 27. 27. • Sistemi informatik perdoret si per operacione te perditshme ashtu edhe per marrjen e vendimeve strategjike. • Rritje e vazhdueshme e ndervarshmerise ndermjet ndermarrjes dhe SI
 28. 28. Ndikimi i ndermarrjes ne sistemin informatik • Ndermarrja vendose si te perdore TI-ne dhe cfare roli do te kete ajo ne ndermarrje • Ndermarrja vendose se kush do te dizajnoje, aplikoje dhe te punoje me kete teknologji • Ndermarrja vendose se cfare ndikimi do te kete TI ne biznes, varesisht nga qellimi i vertete i tyre. • Faktoret ndikues mund te ndahen ne te jashtem dhe te brendshem
 29. 29. Ndikimi i sistemit informatik ne ndermarrje • SI mundeson qe ndermarrja te percjelle ndryshimet ne rrethine. • SI shkurton rrugen e qarkullimit te informatave brenda ndermarrjes • SI zvogelon shpenzimet, rrite te ardhurat dhe zvogelimin e numrit te punetoreve • SI zvogelon shpenzimet e menaxhmentit
 30. 30. Shembulli i Walmart • Wal-Mart eshte kompani amerikane e shitjes qe sot ka rreth 2.2 milione te punesuar • 1987 – Wal-Mart kishte 9% te tregut amerikan, por kishte produktivitet 40 % (shitje per punetore) me te larte se konkurrentet. • Wal-Mart ka krijuar shume standarde industriale – Formatin Large-scale (big-box) – gjithcka ne nje vend – Everyday low price – cmime me te ulta cdo dite – Electronic Data Interchange – komunikime elektronike ndermjet kompanive partnere – Zgjerimi rreth qendrave te shperndarjes - depove • 1995 – Wal-Mart arriti 27% te tregut dhe 48% produktivitet me te larte se konkurrentet
 31. 31. • Konkurrentet qe imituan teknikat e WalMart paten rritje te prodktuivitetit prej 28% nga 1995-1999. Wal-Mart shtoi ne te njejten kohe edhe 22% ne produktivitet • IT ka qene faktor i domosdoshem por jo i mjaftueshem ne suksesin e Wal-Mart. • 1969 – nder te paret qe perdoren PC-te per regjistrim te inventarit • 1980 – nder te paret qe perdoren barcodet • 1985 – EDI • Fundi i te 80ave Skaneret e mallrave pa tela • Wal-Mart investoi edhe ne programin Retail Link, qe u jep partnerve te dhena direkte mbi shitjet.

×