Median kanssa kasvamassa

177 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
177
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Median kanssa kasvamassa

 1. 1. Mediakasvatusprojekti Kytöpuiston koulun 1. luokallakevätlukukaudella 2013
 2. 2.  Aiheena on mediakasvatus alkuopetuksessa. On osa opetussuunnitelmaa, mutta valitettavasti jäänytlähes huomiotta omassa opetuksessa Ideana on tutustua mediakasvatusta tukeviinmateriaaleihin netissä ja kokeilla uusia toimintatapojaoppilaiden kanssa. Viikon 20 puitteissa on mahdollista toteuttaa kolmeopetustuokiota, lisäksi tavoitteena kokeilla pariatehtävää vielä kahden viimeisen kouluviikon aikana.
 3. 3.  Jakson tavoitteena on herätellä oppilaita ajattelemaantietokoneen käyttöä muunakin kuin pelivälineenä. Opettelemme käyttämään uutta työkalua, Paint.Netiä. Laajennamme TVT:n käsitettä liikkuvaan kuvaan jaohjelmointiin.
 4. 4.  Kevätlukukauden aikana olemme luokan kanssaopetelleet: kirjautumaan omilla tunnuksilla koneelle, käyttämään luokan omaa Fronter –huonetta käyttämään Microsoft Word – tekstinkäsittelyohjelmaa(kirjoittaminen ja Clip Art –kuvan liittäminen sekätallentaminen) äidinkielen ja matematiikan sisältöjä nettipeleillä(Mangahigh, Tuhattaituri, Kirjakuja, TutkiNet,Pikkumetsä ja National Library of VirtualManipulatives)
 5. 5.  Valitsin materiaaliksi Pelastakaa Lapset ry:n Hiiripiiri-materiaalin. tuttu materiaali nimeltä ilmainen ja tilattavissa yhdistykseltä Hain materiaalit itselleni verkosta .
 6. 6.  Aihealueet on jaettu kolmeen riiheen. Tehtäviä voidaan integroida useimpiin koulussa opetettaviinaineisiin. Esi- ja alkuopetukseen suositellaan kahden ensimmäisenriihen tehtäviä. Valitsin näistä omaan projektiini mielekkäitä tehtäviä. Riihessä yksi harjoitellaan perusasioista, tutustutaanaihemaailmaan ja käsitteisiin sekä harjoitellaanyksinkertaisten työvälineiden kanssa työskentelyä. Riihessä kaksi sovelletaan perustaitoja, harjoitellaanmediaympäristön tarkkailua sekä luovaa mediantuottamista, tutustutaan verkkomaailmaan ja jatketaantyövälineiden kanssa työskentelyä.
 7. 7.  Laaditaan yhdessä luokan tietokonesäännöt. Pohjustetaan katsomalla Opettaja.tv:n Hiiripiirintietokonesääntöihin liittyvä video. Keskustellaan videon pohjalta, mihin ja miten tietokonettakäytetään. Kiinnitetään huomiota etenkin seuraaviin kysymyksiin: Ollaanko koneella yksin, kavereiden kanssa vai vain aikuisenseurassa? Keneltä kysytään lupa? Kuinka kauan koneella saa olla? Mitä koneella saa tehdä? Mitä tehdään, jos avattu nettisivu tai peli pelottaa? Tavoitteena tietotekniikan käytön pohtiminen, terveydellisetseikat ja mediaturvallisuuden käsitteen pohjustaminen
 8. 8.  Pari piirtää kuvan piirto-ohjelmalla ja toisen tuleearvata, mitä kuva esittää. Käytetään Paint.Net –piirto-ohjelmaa. Tavoitteena opetella piirto-ohjelman käyttöä,tulkitsemaan kuvia ja toimimaan yhteistyössä parinkanssa.
 9. 9.  Kirjoitetaan tarinaa parin kanssa vuorolausein. Opettaja valitsee parit niin, että heikommat kirjoittajatsaavat tukea taitavammilta. Käytetään Word –ohjemaa.
 10. 10.  Varsinaisen projektiviikon jälkeen aion vielä kokeillaluokan kanssa seuraavia tehtävätyyppejä: Robotti ja ohjelmoija (ohjelmoinnin käsite, ohjelmoijaohjaa annetuilla käskyillä robottia) Liikkuuko kuva? (kuvamanipulaatiota paperilla) Tarkoituksena oli ottaa nämä ohjelmaan varsinaisellaprojektiviikolla, mutta aikataulu ei antanut myöten.
 11. 11.  Opetustuokiot 1-3 sujuivat suunnitellusti. Luokkani on varsin keskusteleva, jotentietokonesäännöt syntyivät mukavasti yhdessäkeskustellen. Yhden oppilaan kohdalla otan vieläyhteyttä huoltajaan kodin tietokonesäännöistä. Yhteistoiminnalliset tehtävät sujuivat yllättävänjouhevasti, etenkin piirtotehtävä oli oppilaillemieleinen. Itseä vaivasi kiireen tuntu (samalla viikolla kahdenpäivän koulutus ja kevätretki), mutta tästä on hyväjatkaa ensi syksynä. Syksyn tavoitteena laajentaa materiaalivalikoimaa.

×