Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tokoh Islam - Abu Ubaidah R.A

621 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Tokoh Islam - Abu Ubaidah R.A

 1. 1. Pahlawan Islam Yang Amanah Abu Ubaidah Al-Jarrah R.A
 2. 2. Maklumat diri Nama sebenar Amir bin Abdullah bin Jarrah Lahir di Mekah Suku al-harith ibn Fihr suku Quraisy terhormat. Antara y terawal memeluk islam bersama abdur rahman bin auf, uthman bin mazun dan arqam bin abu al- arqam Calon Khalifah bersama Saidina Umar Wafat pada tahun 18 Hijrah di Urdun dalam wilayah Syam (58thn)
 3. 3. Akhlak Diri Tinggi Kurus Berwibawa Bermuka ceria Rendah diri Sangat pemalu Disenangi semua Zuhud
 4. 4. Bukti Jihad Fisabilillah Membunuh ayahnya ketika perang Uhud Turun surah al- Mujadalah (pengaduan) (58:22) Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tergamak berkasih-mesra dengan orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, sekalipun orang-orang yang menentang itu ialah bapa-bapa mereka, atau anak-anak mereka atau saudara-saudara mereka ataupun keluarga mereka. Mereka (yang setia) itu, Allah telah menetapkan iman dalam hati mereka dan telah menguatkan mereka dengan semangat pertolongan daripadaNya dan Dia akan memasukkan mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka tetap kekal di dalamnya. Allah reda akan mereka dan mereka reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Merekalah penyokong- penyokong (agama) Allah. Ketahuilah! Sesungguhnya penyokong-penyokong (agama) Allah itu ialah orang-orang yang berjaya.
 5. 5. Bukti Kesetiaan dan Kasih Semasa peperangan Uhud, pada suatu ketika Rasulullah (s.a.w) telah diserang dengan hebatnya oleh pihak musuh di mana dua lengkaran di topi besi baginda dipukul dengan kerasnya lalu terlekat di kepala (atau muka) baginda. Abu Bakar dan Abu Ubaidah (r.a) telah berkejar untuk menolong baginda. Abu Ubaidah segera menarik lengkaran - lengkaran itu dengan gigi beliau. Semasa mengeluarkan lengkaran besi yang pertama itu salah satu daripada gigi beliau telah tercabut. Tanpa mengindahkan giginya itu, beliau sekali lagi menggunakan giginya untuk mengeluarkan lengkaran itu tetapi satu lagi giginya tercabut semasa usaha ini. Sebaik sahaja lengkaran itu dapat dikeluarkan darah mulai keluar dari tubuh Nabi (s.a.w). Malik bin Sanan (r.a) ayah kepada Abu Said Khudri (r.a) menjilat darah itu dengan bibir-bibirnya. Ketika itu Rasulullah (s.a.w) bersabda: " Api Neraka tidak akan menyentuh orang yang mempunyai darah saya bercampur dengan darahnya "
 6. 6. Bukti Zuhud, Tidak Tamak Kuasa & Harta Di bawah pemerintahan khalifah Umar al Khattab, Abu Ubaidah al Jarrah dilantik menjadi ketua pasukan tentera Islam bagi menakluk kota-kota besar yang berada di bawah pemerintahan Rom seperti Kota Damsyik, Syria, Syam, Kota Aleppo, Kota Hims, Kota Antakiah dan Kota al Quds di Baitul Maqdis. Ketika khalifah Umar al Khattab berkunjung ke Baitul Maqdis, beliau singgah di rumah Abu Ubaidah al Jarrah. Dilihatnya yang ada dalam rumah ketua panglima Islam itu hanyalah pedang, perisai dan pelana kuda sahaja.
 7. 7. Bukti Zuhud, Tidak Tamak Kuasa & Harta “Wahai sahabatku, mengapa engkau tidak mengambil sesuatu dari harta rampasan perang sebagaimana orang lain mengambilnya?” Tanya Umar al Khattab. “Wahai Amirul Mukminin, ini saja sudah cukup bagiku,” jawab Abu Ubaidah al Jarrah. Saidina Umar al Khattab melantik Abu Ubaidah al-Jarrah memimpin tentera Islam bagi merebut kembali kawasan tanah Arab yang dijajah oleh kerajaan Rom. Beliau berjaya dalam tugas yang diberikan itu sehingga berjaya menakluk Baitul Maqdis. .
 8. 8. Bukti Jujur dan Berani Suatu hari datang satu rombongan dari Najran menemui Rasulullah saw lalu meminta baginda menghantar seorang yang boleh dipercayai bagi menyelesaikan pertengkaran di kalangan mereka serta mengajar agama Islam. Rasulullah saw berjanji akan menghantar seorang sahabat yang gagah dan jujur. Sehubungan dengan itu Umar al-Khattab berharap beliau yang akan dipilih Rasulullah saw tetapi orang yang berani dan jujur yang dimaksudkan itu ialah Abu Ubaidah al Jarrah. .
 9. 9. Bukti Amanah dan dipercayai Rasulullah saw pernah bersabda; “Sesungguhnya dalam setiap kaum terdapat orang yang dipercayai. Orang kepercayaan di kalangan umatku adalah Abu Ubaidah al Jarrah.” Dalam hadis yang lain Rasulullah saw bersabda lagi. “Tiap-tiap umat ada orang yang memegang amanah. Dan pemegang amanah umat ini ialah Abu Ubaiodah al Jarrah.” .
 10. 10. Pesanan Terakhir “Dirikanlah shalat, tunaikanlah zakat, puasalah di bulan Ramadhan, berdermalah, tunaikanlah ibadah haji dan umrah, saling nasihat menasihatilah. Berilah nasihat kepada pimpinan kamu, jangan menipu, jangan terpesona dengan harta dunia. Sesungguhnya Allah telah menetapkan kematian untuk setiap manusia, kerana itu semua manusia pasti akan mati. Orang yang paling beruntung adalah orang yang paling taat kepada Allah dan paling banyak bekalnya untuk akhirat.”
 11. 11. Sekian Terima Kasih

×