SlideShare a Scribd company logo
1 of 13
Menaxhimi I perdorimit te
ambalazheve qe ndotin mjedisin
Lenda:Etike e te Ushqyerit
Klasa:XIIA
Punoi:Daniela Muhaj
• Gjithmonë do të ketë mbeturina mirëpo
këto nuk duhet të jenë të tepruara, toksike
apo jo të riciklueshme. Duhet që të gjitha
përpjekjet të shkojnë në drejtim të parandalimit
të mbeturinave në burim.
• Nëse jo atëherë duhet të insistohet në përdorimin e
materialeve që mund të riciklohen. Hedhja
do të duhej të ishte akti i fundit. Mirëpo,
hedhja e mbeturinave nuk duhet të krijon
situata mjedisore më të rrezikshme se më
parë (djegja dhe groposja e pakontrolluar e
mbeturinave, hedhja e mbeturinave toksike).
• Shprehja "PARANDALO, PAKËSO,
RIPËRDOR,RICIKLO" nuk është vetëm
shprehje për pllakate por tregon edhe
hierarkinë e parandalimit dhe menagjimit të
mbeturinave, të cilën ne duhet ta përcjellim me
përpikëri nëse dëshirojmë të arrijmë një shoqëri
të qëndrueshme, ku fëmijët nuk do të notojnë
në mbeturina dhe ku sasia dhe lloji i
konsumimit është në përputhshmëri me ruajtjen
dhe Shfrytëzimin largpamës të pasurive të
kësaj planete.
Masat Qe Duhet Te Ndermarrim
1.Parandalimi
2.Minimalizimi/pakesimi
3.Riperdorimi
4.Riciklimi/shfrytezimi dytesor
Rrugët kryesore, në të cilat
konsumi i materialeve reduktohet
janë:
• Dematerializimi, që nënkupton përdorimin e më pak lëndës së parë për një
produkt të caktuar.
• Zëvendësimi, që nënkupton përdorimin e një materiali të bollshëm në natyrë
dhe të sigurt për ambientin në vend të një materiali deficitar dhe/ose toksik.
• Ripërdorimi i produkteve/materialeve (përdorimi disa herë i qeseve
plastike).
• Rritja e jetëgjatësisë së produkteve (p.sh. bateri të rikarikueshme).
• Riciklimi.
• Nxjerrja e materialeve të dobishme nga mbeturinat (Komposti i mbetjeve
organike).
-Duke parandaluar materialet të jo-riciklueshme (duke përfshirë këtu
edhe paketimet shumështresore që përbëhen nga materiale tendryshme) dhe
jo të ripërdorshme dhe duke parandaluar përfshirjen e materialeve të
rrezikshme në prodhime (të cilat do të bëhen mbeturina).
-Parandalimi mund të jetë më i suksesshëm nëse prodhohen produkte jetëgjata
në vend të produkteve që do të duhen të hidhen pas një kohe shumë të
shkurtë për shkak të jetëgjatësisë së shkurtër.
-Është e rëndësishme të theksojme se, blerësit mund të kenë ndikim të
madh duke përdorur "fuqinë e kuletës" dheduke mos blerë produkte të
tejpaketuara ose produkte që përmbajnë materiale të rrezikshme.
Prsh:të blejnë pije të gazuara në shishetë ripërdorshme të qelqit në vend të
kanaqeve të aluminit .
- Parandalimi është përgjegjësi e çdokujt dhe prodhimi dhe
teknologjia e pastër duhet të jenë rregull.Nëse nuk mund të parandalohen më
shumë mbeturina në burimin e tyre, hapat e përshkruar në vazhdim duhet
përcillen me përpikmëri:
Duke e zvogëluar përdorimin e materialeve të
rrezikshme kur ato nuk mund të parandalohen (që
nënkupton se nuk ka më alternative të
përshtatshme për mjedis), duke pakësuar
konsumimin dhe duke e pakësuar peshën dhe
sasinë e materialeve përbërëse në artikullin e
prodhuar,mbeturinat e ngurta mund të pakësohen
dukshëm. Më tej, prodhuesit mund të ofrojnë dhe
blerësit mund të zgjedhin të blejnë produkte me
shumicë ose pa paketim.
Në Holandë shishja e lehtë e qelqtë e qumeshtit, që
është edhe e ripërdorshme,është vërtetuar të jetë
shumë efektive.Shembull tjetër është fotokopijimi
në të dy anët e fletës dhe standardizimi i shisheve
nëEvropë (Euro-shishja) ose paketimi që mund të
ripërdoret edhe për transport.
Reduktimi i mbetjeve do
të thotë:
1. Blejrjen në mënyrë të ndërgjegjëshme për
mjedisin
(kursimi i paketimeve);
2. Prodhimin e vet produkte ( p.sh. kos);
3. Zgjedhjen e paketimit të ricikluar;
4. Kursimin e energjisë, ujit, kimikatet;
5. Mos flakjen e artikujve;
6. Zgjedhjen e produkteve me paketim minimal;
7. Reduktimin e qeseve plastike për të hedhur tutje,
duke e zevendesuar me çantë
pazari shumë përdorëmshe në supermarket;
8. Ripërdorimi i poçeve të kosit për të rritur lulet;
• Me ripërdorim nënkuptojmë materialet apo
produktet që përdoren rishtas, përbërësit
material dhe karakteristikat e rrezikshme të të
cilave janë pakësuar, si dhe janë riprodhuar në
mënyrën më të pastër që është e mundshme. Si
shembuj të ripërdorimit mund të marrim
përdorimin e pjesës së prapme të pashkruar të
letrave të përdorura për porosi telefonike ose
në faks, shishet e qelqit për qumësht dhe pije
të gazuara,. Shishet e ripërdorshme të qelqit
për qumësht dhe birrë mund të ripërdoren
mesatarisht rreth 30-35 herë pa u dëmtuar
shumë.
Nënkupton ripërpunimin e materialeve (paketuese) që
janë ripërdorë aq sa ka qenë e mundshme për
produkte të njejta apo për produkte të reja. Por edhe
riciklimi i ka kufizimet e veta. Mbeturinat e letrës
mund të riciklohen dhe të shëndrrohen në letër të
re,por gjithashtu mund të shëndrrohen në apo nuk
është kjo e vërtetë, mund të themi se mbeturinat
janë diçka që ata i shohin çdo ditë dhe për atë arsye
si problem e ka zënë vendin e parë në listat e tyre.
Mbeturinat shtëpiake natyrisht hidhen në fund të
rrugës për shkak të mungesës së ndonjë zgjidhje
tjetër. Edhe në fshatrat më të vogla të Hungarisë,
mbeturinat e paketimeve perëndimore mund të
gjenden gjithkund nëpër rrugë. Mbeturinat e
paketimit janë përbërësit kryesorë të mbeturinave
shtëpiake nëEvropën Perëndimore dhe në Evropën
Qendrore dhe Lindore dhe për atë arsye,mbeturinat
e paketimit do të merren si shembull kryesor në këtë
broshurë.
• Përfitimet nga Riciklimi në përgjithësi
• ‐ Zvogëlon nevojën për hapësira të landfilli‐it;
• ∙ Kursen taksat;
• ∙ Kursen harxhimin e energjinë me 2/3..;
• ∙ Zvogëlon ndotjen;
• ∙ Mbron burimet tona të pamjaftueshme;
• ∙ E bën botën një vënd të këndshëm për të
jetuar;
• Riciklimi kontribuonë në togun e madh të
mbetjeve, duke i ndarë që në shtëpi
• Administrimi Dhe Menaxhimi I Integruar I
Mbetjeve Urbane Përfshinë:
• Reduktim te mbeturinave që në burim;
• Ndarje, vend depozitime familjare;
• Riperdorim te mbeturinave;
• Mbledhjen dhe transportimin e mbeturinave;
• Riciklimin jashtë vendit të grumbullimit;
• Trajtimin primar të mbeturinave (biologjik, kimik/trajtim fizik,
kompostim);
• Verifikimin e sistemit për transportin dhe venddepozitimin e
mbeturinave urbane
• Karakteristikat e mbeturinave urbane
• Vend depozitim përfundimtar (landfill)

More Related Content

What's hot

Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriErgi Nushi
 
Matematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiAdmin Nuriu
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Darla Evangjeli
 
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Egla Mërzheku
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
 
Regjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
 

What's hot (20)

Riciklimi i letres
Riciklimi i letresRiciklimi i letres
Riciklimi i letres
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
 
Perrallat
PerrallatPerrallat
Perrallat
 
Matematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesi
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
 
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
 
Regjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 

Similar to Ambalazhet..etika..daniela

Mbeturinat dhe riciklimi
Mbeturinat dhe riciklimiMbeturinat dhe riciklimi
Mbeturinat dhe riciklimiMenderezEmini1
 
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...Vilma Hoxha
 
trajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinaveornela rama
 
Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Diana Lamaj
 
Cikli jetesor i nje produkti - sylabus
Cikli jetesor i nje produkti - sylabusCikli jetesor i nje produkti - sylabus
Cikli jetesor i nje produkti - sylabusIbrahim Hajdari
 

Similar to Ambalazhet..etika..daniela (10)

Projekt: Riciklimi
Projekt: RiciklimiProjekt: Riciklimi
Projekt: Riciklimi
 
Mbeturinat dhe riciklimi
Mbeturinat dhe riciklimiMbeturinat dhe riciklimi
Mbeturinat dhe riciklimi
 
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
 
Riciklmi
RiciklmiRiciklmi
Riciklmi
 
Riciklimi i mbeturinave
Riciklimi i mbeturinaveRiciklimi i mbeturinave
Riciklimi i mbeturinave
 
trajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinave
 
Te reciklojme
Te reciklojmeTe reciklojme
Te reciklojme
 
Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme
 
Une ricikloj
Une riciklojUne ricikloj
Une ricikloj
 
Cikli jetesor i nje produkti - sylabus
Cikli jetesor i nje produkti - sylabusCikli jetesor i nje produkti - sylabus
Cikli jetesor i nje produkti - sylabus
 

More from Daniela Muhaj

Rilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaDaniela Muhaj
 
Ftesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaFtesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaDaniela Muhaj
 
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurDaniela Muhaj
 
Zbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..historiZbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..historiDaniela Muhaj
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikDaniela Muhaj
 
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhajProjekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhajDaniela Muhaj
 
Projekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xiaProjekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xiaDaniela Muhaj
 
Projekt informatike..
Projekt informatike..Projekt informatike..
Projekt informatike..Daniela Muhaj
 
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpKimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpDaniela Muhaj
 
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIADaniela Muhaj
 

More from Daniela Muhaj (17)

Ushqimet
UshqimetUshqimet
Ushqimet
 
Sida Shqiperi
Sida ShqiperiSida Shqiperi
Sida Shqiperi
 
Rilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..daniela
 
Publiciteti
PublicitetiPubliciteti
Publiciteti
 
Ftesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaFtesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..daniela
 
Fjalimi..letersi
Fjalimi..letersiFjalimi..letersi
Fjalimi..letersi
 
Bardha e temalit
Bardha e temalitBardha e temalit
Bardha e temalit
 
Zonja BOVARI
Zonja BOVARIZonja BOVARI
Zonja BOVARI
 
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
 
Zbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..historiZbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..histori
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizik
 
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhajProjekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
 
Projekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xiaProjekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xia
 
Projekt informatike..
Projekt informatike..Projekt informatike..
Projekt informatike..
 
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpKimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
 
Eu and albania
Eu and albaniaEu and albania
Eu and albania
 
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
 

Ambalazhet..etika..daniela

 • 1. Menaxhimi I perdorimit te ambalazheve qe ndotin mjedisin Lenda:Etike e te Ushqyerit Klasa:XIIA Punoi:Daniela Muhaj
 • 2. • Gjithmonë do të ketë mbeturina mirëpo këto nuk duhet të jenë të tepruara, toksike apo jo të riciklueshme. Duhet që të gjitha përpjekjet të shkojnë në drejtim të parandalimit të mbeturinave në burim. • Nëse jo atëherë duhet të insistohet në përdorimin e materialeve që mund të riciklohen. Hedhja do të duhej të ishte akti i fundit. Mirëpo, hedhja e mbeturinave nuk duhet të krijon situata mjedisore më të rrezikshme se më parë (djegja dhe groposja e pakontrolluar e mbeturinave, hedhja e mbeturinave toksike).
 • 3. • Shprehja "PARANDALO, PAKËSO, RIPËRDOR,RICIKLO" nuk është vetëm shprehje për pllakate por tregon edhe hierarkinë e parandalimit dhe menagjimit të mbeturinave, të cilën ne duhet ta përcjellim me përpikëri nëse dëshirojmë të arrijmë një shoqëri të qëndrueshme, ku fëmijët nuk do të notojnë në mbeturina dhe ku sasia dhe lloji i konsumimit është në përputhshmëri me ruajtjen dhe Shfrytëzimin largpamës të pasurive të kësaj planete.
 • 4. Masat Qe Duhet Te Ndermarrim 1.Parandalimi 2.Minimalizimi/pakesimi 3.Riperdorimi 4.Riciklimi/shfrytezimi dytesor
 • 5. Rrugët kryesore, në të cilat konsumi i materialeve reduktohet janë: • Dematerializimi, që nënkupton përdorimin e më pak lëndës së parë për një produkt të caktuar. • Zëvendësimi, që nënkupton përdorimin e një materiali të bollshëm në natyrë dhe të sigurt për ambientin në vend të një materiali deficitar dhe/ose toksik. • Ripërdorimi i produkteve/materialeve (përdorimi disa herë i qeseve plastike). • Rritja e jetëgjatësisë së produkteve (p.sh. bateri të rikarikueshme). • Riciklimi. • Nxjerrja e materialeve të dobishme nga mbeturinat (Komposti i mbetjeve organike).
 • 6. -Duke parandaluar materialet të jo-riciklueshme (duke përfshirë këtu edhe paketimet shumështresore që përbëhen nga materiale tendryshme) dhe jo të ripërdorshme dhe duke parandaluar përfshirjen e materialeve të rrezikshme në prodhime (të cilat do të bëhen mbeturina). -Parandalimi mund të jetë më i suksesshëm nëse prodhohen produkte jetëgjata në vend të produkteve që do të duhen të hidhen pas një kohe shumë të shkurtë për shkak të jetëgjatësisë së shkurtër. -Është e rëndësishme të theksojme se, blerësit mund të kenë ndikim të madh duke përdorur "fuqinë e kuletës" dheduke mos blerë produkte të tejpaketuara ose produkte që përmbajnë materiale të rrezikshme. Prsh:të blejnë pije të gazuara në shishetë ripërdorshme të qelqit në vend të kanaqeve të aluminit . - Parandalimi është përgjegjësi e çdokujt dhe prodhimi dhe teknologjia e pastër duhet të jenë rregull.Nëse nuk mund të parandalohen më shumë mbeturina në burimin e tyre, hapat e përshkruar në vazhdim duhet përcillen me përpikmëri:
 • 7. Duke e zvogëluar përdorimin e materialeve të rrezikshme kur ato nuk mund të parandalohen (që nënkupton se nuk ka më alternative të përshtatshme për mjedis), duke pakësuar konsumimin dhe duke e pakësuar peshën dhe sasinë e materialeve përbërëse në artikullin e prodhuar,mbeturinat e ngurta mund të pakësohen dukshëm. Më tej, prodhuesit mund të ofrojnë dhe blerësit mund të zgjedhin të blejnë produkte me shumicë ose pa paketim. Në Holandë shishja e lehtë e qelqtë e qumeshtit, që është edhe e ripërdorshme,është vërtetuar të jetë shumë efektive.Shembull tjetër është fotokopijimi në të dy anët e fletës dhe standardizimi i shisheve nëEvropë (Euro-shishja) ose paketimi që mund të ripërdoret edhe për transport.
 • 8. Reduktimi i mbetjeve do të thotë: 1. Blejrjen në mënyrë të ndërgjegjëshme për mjedisin (kursimi i paketimeve); 2. Prodhimin e vet produkte ( p.sh. kos); 3. Zgjedhjen e paketimit të ricikluar; 4. Kursimin e energjisë, ujit, kimikatet; 5. Mos flakjen e artikujve; 6. Zgjedhjen e produkteve me paketim minimal; 7. Reduktimin e qeseve plastike për të hedhur tutje, duke e zevendesuar me çantë pazari shumë përdorëmshe në supermarket; 8. Ripërdorimi i poçeve të kosit për të rritur lulet;
 • 9. • Me ripërdorim nënkuptojmë materialet apo produktet që përdoren rishtas, përbërësit material dhe karakteristikat e rrezikshme të të cilave janë pakësuar, si dhe janë riprodhuar në mënyrën më të pastër që është e mundshme. Si shembuj të ripërdorimit mund të marrim përdorimin e pjesës së prapme të pashkruar të letrave të përdorura për porosi telefonike ose në faks, shishet e qelqit për qumësht dhe pije të gazuara,. Shishet e ripërdorshme të qelqit për qumësht dhe birrë mund të ripërdoren mesatarisht rreth 30-35 herë pa u dëmtuar shumë.
 • 10. Nënkupton ripërpunimin e materialeve (paketuese) që janë ripërdorë aq sa ka qenë e mundshme për produkte të njejta apo për produkte të reja. Por edhe riciklimi i ka kufizimet e veta. Mbeturinat e letrës mund të riciklohen dhe të shëndrrohen në letër të re,por gjithashtu mund të shëndrrohen në apo nuk është kjo e vërtetë, mund të themi se mbeturinat janë diçka që ata i shohin çdo ditë dhe për atë arsye si problem e ka zënë vendin e parë në listat e tyre. Mbeturinat shtëpiake natyrisht hidhen në fund të rrugës për shkak të mungesës së ndonjë zgjidhje tjetër. Edhe në fshatrat më të vogla të Hungarisë, mbeturinat e paketimeve perëndimore mund të gjenden gjithkund nëpër rrugë. Mbeturinat e paketimit janë përbërësit kryesorë të mbeturinave shtëpiake nëEvropën Perëndimore dhe në Evropën Qendrore dhe Lindore dhe për atë arsye,mbeturinat e paketimit do të merren si shembull kryesor në këtë broshurë.
 • 11. • Përfitimet nga Riciklimi në përgjithësi • ‐ Zvogëlon nevojën për hapësira të landfilli‐it; • ∙ Kursen taksat; • ∙ Kursen harxhimin e energjinë me 2/3..; • ∙ Zvogëlon ndotjen; • ∙ Mbron burimet tona të pamjaftueshme; • ∙ E bën botën një vënd të këndshëm për të jetuar; • Riciklimi kontribuonë në togun e madh të mbetjeve, duke i ndarë që në shtëpi
 • 12.
 • 13. • Administrimi Dhe Menaxhimi I Integruar I Mbetjeve Urbane Përfshinë: • Reduktim te mbeturinave që në burim; • Ndarje, vend depozitime familjare; • Riperdorim te mbeturinave; • Mbledhjen dhe transportimin e mbeturinave; • Riciklimin jashtë vendit të grumbullimit; • Trajtimin primar të mbeturinave (biologjik, kimik/trajtim fizik, kompostim); • Verifikimin e sistemit për transportin dhe venddepozitimin e mbeturinave urbane • Karakteristikat e mbeturinave urbane • Vend depozitim përfundimtar (landfill)