SlideShare a Scribd company logo
1 of 10
Download to read offline
Riciklimi është procesimi i materialeve te
përdorura në produkte të reja, në mënyrë
që të reduktojë shpërdorimin e
materialeve të dobishme.
Per te bere sa me te thjeshte kete proces dhe riperfitimin e
materialeve te riciklueshme eshte vene ne funksion grumbullimi i
diferencuar i mbeturinave ne kontenitoret perkates: leter, qelq,
plastike apo mbetjet e njoma (qe jane mbetjet ushqimore).
Riciklimi i mbeturinave ndihmon planetin tone. Grumbullimi i mbeturinave
sjell nje mjedis me te paster per ne e femijet tane, kurse riciklimi i tyre
mbron burimet e pasurite natyrore qe te mos shteren kurre.
Riciklimi behet i mundur fale ndihmes tone. Jemi ne ata qe duhet te
diferencojme fillimisht mbeturinat qe prodhojme. Per te bere nje
grumbullim te diferencuar sa me efektiv, eshte e rendesishme te njohim
cilat jane materialet e riciklueshme dhe si duhet ti ndajme ato.
Një veprim shumë I thjeshtë mund të ndikojë në mjedis.Thjesht
ndajini mbeturinat sipas kosheve të ndara:qelq,letër,plastike.
IPERDORIMI, REDUKTIMI, RICIKLIMI...jane
3 fjalet me te rendesishme qe ndihmojne natyren dhe mjedisin
ku jetojme. ndryshe te quajtura 3R (nga anglishja. Redece,
Recycle, Reuse. nga italishtja. Ridurre, Ricilare,
Riutilizzare).
Riciklmi

More Related Content

What's hot

Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
 
Bimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyrexhessiana
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutmelissa cani
 
Polimeret sintetike
Polimeret sintetikePolimeret sintetike
Polimeret sintetikeD. Sh
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEKleaHaka
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 

What's hot (20)

Tema:Mjedisi
Tema:MjedisiTema:Mjedisi
Tema:Mjedisi
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Bimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyre
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Mbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisitMbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisit
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Polimeret sintetike
Polimeret sintetikePolimeret sintetike
Polimeret sintetike
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 

Viewers also liked

Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...Vilma Hoxha
 
Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Diana Lamaj
 
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.Klaudia D. Klau
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Darla Evangjeli
 
Evolucioni historik i globalizmit
Evolucioni historik i globalizmitEvolucioni historik i globalizmit
Evolucioni historik i globalizmitAn An
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - PlastmasaveWaste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - PlastmasaveArdian Bytyqi
 
Aspekti Politik I Globalizimit
Aspekti Politik I GlobalizimitAspekti Politik I Globalizimit
Aspekti Politik I Globalizimitha 15753
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globalenuraj12
 
Trajtimi i mbetjeve te ngurta urbane
Trajtimi i mbetjeve te ngurta urbaneTrajtimi i mbetjeve te ngurta urbane
Trajtimi i mbetjeve te ngurta urbaneKlotilda Gjoci
 
Mjedisi Kulturor Ndërkombëtar (Detyre Kursi) Maj 2014
Mjedisi Kulturor Ndërkombëtar (Detyre Kursi) Maj 2014Mjedisi Kulturor Ndërkombëtar (Detyre Kursi) Maj 2014
Mjedisi Kulturor Ndërkombëtar (Detyre Kursi) Maj 2014KetiGjipali
 

Viewers also liked (20)

Riciklimi
Riciklimi Riciklimi
Riciklimi
 
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
 
Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme
 
Riciklimi i mbeturinave
Riciklimi i mbeturinaveRiciklimi i mbeturinave
Riciklimi i mbeturinave
 
Une ricikloj
Une riciklojUne ricikloj
Une ricikloj
 
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
 
Evolucioni historik i globalizmit
Evolucioni historik i globalizmitEvolucioni historik i globalizmit
Evolucioni historik i globalizmit
 
Globalizmi
GlobalizmiGlobalizmi
Globalizmi
 
Globalizimi
GlobalizimiGlobalizimi
Globalizimi
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
Matematika8
Matematika8Matematika8
Matematika8
 
Wood recycling
Wood recyclingWood recycling
Wood recycling
 
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - PlastmasaveWaste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
 
Aspekti Politik I Globalizimit
Aspekti Politik I GlobalizimitAspekti Politik I Globalizimit
Aspekti Politik I Globalizimit
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Trajtimi i mbetjeve te ngurta urbane
Trajtimi i mbetjeve te ngurta urbaneTrajtimi i mbetjeve te ngurta urbane
Trajtimi i mbetjeve te ngurta urbane
 
Globalizmi
GlobalizmiGlobalizmi
Globalizmi
 
Mjedisi Kulturor Ndërkombëtar (Detyre Kursi) Maj 2014
Mjedisi Kulturor Ndërkombëtar (Detyre Kursi) Maj 2014Mjedisi Kulturor Ndërkombëtar (Detyre Kursi) Maj 2014
Mjedisi Kulturor Ndërkombëtar (Detyre Kursi) Maj 2014
 
Globalizimi
GlobalizimiGlobalizimi
Globalizimi
 

More from Esmer Alda

More from Esmer Alda (6)

Afghanistan
Afghanistan Afghanistan
Afghanistan
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
 
Animal abuse
Animal abuseAnimal abuse
Animal abuse
 
Family
FamilyFamily
Family
 
Family
Family Family
Family
 
Act now
Act nowAct now
Act now
 

Riciklmi

 • 1.
 • 2. Riciklimi është procesimi i materialeve te përdorura në produkte të reja, në mënyrë që të reduktojë shpërdorimin e materialeve të dobishme.
 • 3.
 • 4. Per te bere sa me te thjeshte kete proces dhe riperfitimin e materialeve te riciklueshme eshte vene ne funksion grumbullimi i diferencuar i mbeturinave ne kontenitoret perkates: leter, qelq, plastike apo mbetjet e njoma (qe jane mbetjet ushqimore).
 • 5. Riciklimi i mbeturinave ndihmon planetin tone. Grumbullimi i mbeturinave sjell nje mjedis me te paster per ne e femijet tane, kurse riciklimi i tyre mbron burimet e pasurite natyrore qe te mos shteren kurre.
 • 6. Riciklimi behet i mundur fale ndihmes tone. Jemi ne ata qe duhet te diferencojme fillimisht mbeturinat qe prodhojme. Per te bere nje grumbullim te diferencuar sa me efektiv, eshte e rendesishme te njohim cilat jane materialet e riciklueshme dhe si duhet ti ndajme ato.
 • 7.
 • 8. Një veprim shumë I thjeshtë mund të ndikojë në mjedis.Thjesht ndajini mbeturinat sipas kosheve të ndara:qelq,letër,plastike.
 • 9. IPERDORIMI, REDUKTIMI, RICIKLIMI...jane 3 fjalet me te rendesishme qe ndihmojne natyren dhe mjedisin ku jetojme. ndryshe te quajtura 3R (nga anglishja. Redece, Recycle, Reuse. nga italishtja. Ridurre, Ricilare, Riutilizzare).