SlideShare a Scribd company logo
1 of 12
Interneti dhe
pjeset e tij
perberese
Lenda: Informatike
Klasa: XIA
Punoi: Daniela Muhaj
Permbajtja:
• Komponentet teknologjike te tij
• Lidhja me Internetin
• Format e mjedisit per komunikim
• Konfigurimi I tij
Zhvillimi I internetit filloi ne vitin 1960 kur shkencetari J.C.K Licklider,I cili
hodhi I pari idene e krijimit te nje rrjeti te lidhur kompjuterik.Kjo ide u
zhvillua nga ARPA ( Advanced Research Project Agency) I cili krijoi rrjetin e
pare te kompjuterace Arpanet ne vitin 1969.Ne Vitin 1973 Nga
shkencetaret amerikan Vinton Cerf dhe Bob Khan te cilet shpiken
Transmission Control Protocol/internet Protocol (TCP/IP),I cili lejon
kompjuterat e ndryshem per te komunikuar ndermjet tyre ne nje gjuhe te
perbashket.Nje percaktim I thjesht I internetit eshte se ai eshte rrjet I
rrjetave I cili lidh nje numer mjaft te madh rrjetash ne te gjithe boten
Me poshte paraqesim ne menyre
sistematike vendosjen e
elementeve rrjetor rreth modelit te
internetit:
Ne baze te perkufizimit qe dham mund te themi qe nepermjet internetit realizohet
transportimi I informacioneve nga nej kompjuter ne tjetrin brenda nje kohe relativisht
te shkurter sado larg te jene kompjuterat nga njeri tjetri.Transportimi I informacioneve
ne internet behet ne formen e paketave te vogla te informacionit me qellim qe te
zvogelohet koha e transportimit dhe gjetja e cdo lloj gabimi.
•Pajisja per dergimin e kerkesave dhe marrjen e pergjigjes-Kompjuteri klient
•Mekanizmi per dergimin dhe marrjen e te dhenave-Rrjeti komjuterik ose telefonik
•Skema e adresimit e cila ka te beje me percaktimin e adesave te cdo komjuteri qe quhet IP.
IP perbehet nga 2 pjese : Pjesa qe indetifikon rrjetin ne internet
Pjesa qe identifikon pajisjen qe eshte lidhur ne kete rrjet.
Nje protokoll komunikimi percakton rregullat e komunikimit qe duhen respektuar
nga dy bashkebiseduesit.Kompjuterat ne dy anet e rrjetit duhet te perputhen ne
protokollet e tyre te komunkimit.Ne rast se kjo nuk ndodh do te ket nje situate
kaotike anormale ne komunikimin ndermjet kompjuterave dhe nuk do te lejohej
komunikimi midis kompjuterave,pra shkembimi I informacionit.
Protokollet ndahen ne :
1.TCP-bashkesia e te dhenave dhe informacioneve qe do te transmetohen ne piken
e origjines se rrjetit ne ato qe quhen paketa nga protokolli TCP(transmission control
protokol).TCP realizon intergritetin e te dhenave duke siguruar qe te dhenat te
shkojn ne destinacionin e duhur pa gabime.Ky protokoll”copeton” informacione te
ndryshme si informacion mbi me shum se 1500 karaktere.
2.IP-eshte pergjegjese per transmetimin e te dhenave midis pajisjeve te
rrjetit.Ndersa TCP ben copetimin e mesazheve ne paketa,protokolli IP fut keto
paketa ne zarfe te cilet permbajne adresa qe tregojne seper ku eshte destinuar
paketa.
Interneti eshte nej bashkesi rrjetash te shumellojshme te shperndara ne te gjithe
rruzullin tokesor.Rrjetat jane te lidhura me njeri tjetrin dhe realizojne shkembimin e
informacionit ndermjet tyre.Qe nje kompjuter te jete I lidhur me internetin duhet qe ai
te kete akses ne pikat e lidhjes.Lidhja me Internetin e nje kompjuteri personal behet
duke lidhur me nje ISP
ISP-> eshte nje kompani e cila ben te mundur aksesimin e nje personal kompjuteri ose
rrjeti kompjuterash ne kompani.ISP eshte e lidhur me nje NAP(Network Acces Point) e
cila eshte nje ISP e nje rendi me te larte.
Dial-Up->eshte nje lidhje me ane te linjes telefonike me shum linja qe ofrohen per shum
perdorues se bashku.
Linjat e dedikuara->jane lidhje fikse.Ne ndryshim nga dial-up linjat e dedikuara jane
krijuar per nje shfrytezim te internetit per nje kohe sa me te plote.Ne momentin qe nje
kompjuter lidhet me internet me nje linje te dedikuar atehere ky kompjuter pajiset me
nje adrese statike,e cila nuk ndryshon sa here futemi ne internet sic ndodh me rastin e
Diap-up kur kjo eshte e ndryshueshme.
Wireless->eshte nje teknologji qe mundeson nje menyre shperndarje te internetit
nepermjet valeve elektromagnetike pa patur nevoje per kabell.
Projekt informatike..
Projekt informatike..
Projekt informatike..
Projekt informatike..

More Related Content

What's hot

Rrjeta kompjuterike leksion 7 tcp-ip dhe interneti
Rrjeta kompjuterike leksion 7  tcp-ip dhe internetiRrjeta kompjuterike leksion 7  tcp-ip dhe interneti
Rrjeta kompjuterike leksion 7 tcp-ip dhe internetiXhendris Ismaili
 
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Besart Gashi
 
Bazat e sistemeve komutuese
Bazat e sistemeve komutueseBazat e sistemeve komutuese
Bazat e sistemeve komutueseXhelal Bislimi
 
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet TracerDetyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet TracerDurim Hysa
 
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyreDetyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyreDurim Hysa
 
Rrjeta kompjuterike leksion 6
Rrjeta kompjuterike leksion 6 Rrjeta kompjuterike leksion 6
Rrjeta kompjuterike leksion 6 Xhendris Ismaili
 
rrjetat kompjuterike
rrjetat kompjuterikerrjetat kompjuterike
rrjetat kompjuterikeMiallaq Rusta
 
Informatike Biznesi
Informatike Biznesi Informatike Biznesi
Informatike Biznesi Faton_Mustafa
 

What's hot (13)

Leksioni 8 portat io
Leksioni 8  portat ioLeksioni 8  portat io
Leksioni 8 portat io
 
Rrjeta kompjuterike leksion 7 tcp-ip dhe interneti
Rrjeta kompjuterike leksion 7  tcp-ip dhe internetiRrjeta kompjuterike leksion 7  tcp-ip dhe interneti
Rrjeta kompjuterike leksion 7 tcp-ip dhe interneti
 
1. network fundamentals
1. network fundamentals1. network fundamentals
1. network fundamentals
 
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
 
Bazat e sistemeve komutuese
Bazat e sistemeve komutueseBazat e sistemeve komutuese
Bazat e sistemeve komutuese
 
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet TracerDetyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer
 
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyreDetyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
 
Rrjeta kompjuterike leksion 6
Rrjeta kompjuterike leksion 6 Rrjeta kompjuterike leksion 6
Rrjeta kompjuterike leksion 6
 
interneti
internetiinterneti
interneti
 
rrjetat kompjuterike
rrjetat kompjuterikerrjetat kompjuterike
rrjetat kompjuterike
 
Interneti
Interneti Interneti
Interneti
 
Rrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterikeRrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterike
 
Informatike Biznesi
Informatike Biznesi Informatike Biznesi
Informatike Biznesi
 

Similar to Projekt informatike..

Similar to Projekt informatike.. (20)

Interneti
Interneti Interneti
Interneti
 
Historiku i internetit
Historiku i internetit Historiku i internetit
Historiku i internetit
 
Ligjerata 8
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8
 
Ligjerata 8
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8
 
Puna me internet (Komunikimet)
Puna me internet (Komunikimet)Puna me internet (Komunikimet)
Puna me internet (Komunikimet)
 
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptxRrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx
 
Rrjeti Kompjuterik.pptx
Rrjeti Kompjuterik.pptxRrjeti Kompjuterik.pptx
Rrjeti Kompjuterik.pptx
 
Rrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterikeRrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterike
 
Kapitulli 5 e korigjuar
Kapitulli 5 e korigjuarKapitulli 5 e korigjuar
Kapitulli 5 e korigjuar
 
Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2 Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2
 
Automatikë.pptx
Automatikë.pptxAutomatikë.pptx
Automatikë.pptx
 
Informatika e biznesit java11(1)
Informatika e biznesit  java11(1)Informatika e biznesit  java11(1)
Informatika e biznesit java11(1)
 
Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.
 
Network interface card
Network interface cardNetwork interface card
Network interface card
 
Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4 Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4
 
Rrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid
Rrjeta kompjuterike - Modeli HibridRrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid
Rrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid
 
Kastriot Blakaj
Kastriot BlakajKastriot Blakaj
Kastriot Blakaj
 
Protokollet
Protokollet Protokollet
Protokollet
 
Kastriot Blakaj
Kastriot BlakajKastriot Blakaj
Kastriot Blakaj
 
Vpn technologie
Vpn technologieVpn technologie
Vpn technologie
 

More from Daniela Muhaj

Rilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaDaniela Muhaj
 
Ftesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaFtesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaDaniela Muhaj
 
Ambalazhet..etika..daniela
Ambalazhet..etika..danielaAmbalazhet..etika..daniela
Ambalazhet..etika..danielaDaniela Muhaj
 
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurDaniela Muhaj
 
Zbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..historiZbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..historiDaniela Muhaj
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikDaniela Muhaj
 
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhajProjekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhajDaniela Muhaj
 
Projekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xiaProjekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xiaDaniela Muhaj
 
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpKimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpDaniela Muhaj
 
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIADaniela Muhaj
 

More from Daniela Muhaj (17)

Ushqimet
UshqimetUshqimet
Ushqimet
 
Sida Shqiperi
Sida ShqiperiSida Shqiperi
Sida Shqiperi
 
Rilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..daniela
 
Publiciteti
PublicitetiPubliciteti
Publiciteti
 
Ftesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaFtesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..daniela
 
Fjalimi..letersi
Fjalimi..letersiFjalimi..letersi
Fjalimi..letersi
 
Bardha e temalit
Bardha e temalitBardha e temalit
Bardha e temalit
 
Ambalazhet..etika..daniela
Ambalazhet..etika..danielaAmbalazhet..etika..daniela
Ambalazhet..etika..daniela
 
Zonja BOVARI
Zonja BOVARIZonja BOVARI
Zonja BOVARI
 
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
 
Zbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..historiZbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..histori
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizik
 
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhajProjekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
 
Projekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xiaProjekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xia
 
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpKimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
 
Eu and albania
Eu and albaniaEu and albania
Eu and albania
 
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
 

Projekt informatike..

 • 1. Interneti dhe pjeset e tij perberese Lenda: Informatike Klasa: XIA Punoi: Daniela Muhaj
 • 2. Permbajtja: • Komponentet teknologjike te tij • Lidhja me Internetin • Format e mjedisit per komunikim • Konfigurimi I tij
 • 3. Zhvillimi I internetit filloi ne vitin 1960 kur shkencetari J.C.K Licklider,I cili hodhi I pari idene e krijimit te nje rrjeti te lidhur kompjuterik.Kjo ide u zhvillua nga ARPA ( Advanced Research Project Agency) I cili krijoi rrjetin e pare te kompjuterace Arpanet ne vitin 1969.Ne Vitin 1973 Nga shkencetaret amerikan Vinton Cerf dhe Bob Khan te cilet shpiken Transmission Control Protocol/internet Protocol (TCP/IP),I cili lejon kompjuterat e ndryshem per te komunikuar ndermjet tyre ne nje gjuhe te perbashket.Nje percaktim I thjesht I internetit eshte se ai eshte rrjet I rrjetave I cili lidh nje numer mjaft te madh rrjetash ne te gjithe boten
 • 4.
 • 5. Me poshte paraqesim ne menyre sistematike vendosjen e elementeve rrjetor rreth modelit te internetit: Ne baze te perkufizimit qe dham mund te themi qe nepermjet internetit realizohet transportimi I informacioneve nga nej kompjuter ne tjetrin brenda nje kohe relativisht te shkurter sado larg te jene kompjuterat nga njeri tjetri.Transportimi I informacioneve ne internet behet ne formen e paketave te vogla te informacionit me qellim qe te zvogelohet koha e transportimit dhe gjetja e cdo lloj gabimi.
 • 6. •Pajisja per dergimin e kerkesave dhe marrjen e pergjigjes-Kompjuteri klient •Mekanizmi per dergimin dhe marrjen e te dhenave-Rrjeti komjuterik ose telefonik •Skema e adresimit e cila ka te beje me percaktimin e adesave te cdo komjuteri qe quhet IP. IP perbehet nga 2 pjese : Pjesa qe indetifikon rrjetin ne internet Pjesa qe identifikon pajisjen qe eshte lidhur ne kete rrjet.
 • 7. Nje protokoll komunikimi percakton rregullat e komunikimit qe duhen respektuar nga dy bashkebiseduesit.Kompjuterat ne dy anet e rrjetit duhet te perputhen ne protokollet e tyre te komunkimit.Ne rast se kjo nuk ndodh do te ket nje situate kaotike anormale ne komunikimin ndermjet kompjuterave dhe nuk do te lejohej komunikimi midis kompjuterave,pra shkembimi I informacionit. Protokollet ndahen ne : 1.TCP-bashkesia e te dhenave dhe informacioneve qe do te transmetohen ne piken e origjines se rrjetit ne ato qe quhen paketa nga protokolli TCP(transmission control protokol).TCP realizon intergritetin e te dhenave duke siguruar qe te dhenat te shkojn ne destinacionin e duhur pa gabime.Ky protokoll”copeton” informacione te ndryshme si informacion mbi me shum se 1500 karaktere. 2.IP-eshte pergjegjese per transmetimin e te dhenave midis pajisjeve te rrjetit.Ndersa TCP ben copetimin e mesazheve ne paketa,protokolli IP fut keto paketa ne zarfe te cilet permbajne adresa qe tregojne seper ku eshte destinuar paketa.
 • 8. Interneti eshte nej bashkesi rrjetash te shumellojshme te shperndara ne te gjithe rruzullin tokesor.Rrjetat jane te lidhura me njeri tjetrin dhe realizojne shkembimin e informacionit ndermjet tyre.Qe nje kompjuter te jete I lidhur me internetin duhet qe ai te kete akses ne pikat e lidhjes.Lidhja me Internetin e nje kompjuteri personal behet duke lidhur me nje ISP ISP-> eshte nje kompani e cila ben te mundur aksesimin e nje personal kompjuteri ose rrjeti kompjuterash ne kompani.ISP eshte e lidhur me nje NAP(Network Acces Point) e cila eshte nje ISP e nje rendi me te larte. Dial-Up->eshte nje lidhje me ane te linjes telefonike me shum linja qe ofrohen per shum perdorues se bashku. Linjat e dedikuara->jane lidhje fikse.Ne ndryshim nga dial-up linjat e dedikuara jane krijuar per nje shfrytezim te internetit per nje kohe sa me te plote.Ne momentin qe nje kompjuter lidhet me internet me nje linje te dedikuar atehere ky kompjuter pajiset me nje adrese statike,e cila nuk ndryshon sa here futemi ne internet sic ndodh me rastin e Diap-up kur kjo eshte e ndryshueshme. Wireless->eshte nje teknologji qe mundeson nje menyre shperndarje te internetit nepermjet valeve elektromagnetike pa patur nevoje per kabell.