Batasan aurat

7,373 views
6,924 views

Published on

Published in: Education
2 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
7,373
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
490
Comments
2
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Batasan aurat

 1. 1. BATASAN AURAT
 2. 2. Ayat alQuranSurah anNur:30 hingga 31
 3. 3. Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supayamereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), danmemelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka;sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang merekakerjakan. [30]Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekatpandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memeliharakehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuhmereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahanleher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah merekamemperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, ataubapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anaktiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudaramereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yangperempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atauorang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepadaperempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang auratperempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orangakan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamusekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.[31]
 4. 4. Apa itu Aurat? Aurat adalah suatu kehormatan diri bagi seseorang, yang wajib dijaga dan dipelihara sepanjang masa. Walau di dalam apa jua keadaan, menjadi kewajipan ke atas umat Islam menutup aurat. Definisi lain ialah sesuatu yang tidak dibenarkan wanita mempersembahkannya di hadapan lelaki ajnabi ataupun sebaliknya.Wahai anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah dan berhias pada tiap-tiapkali kamu pergi tempat ibadat ( masjid ) dan makan serta minumlah. Dan jangankamu melampaui batas. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yangmelampaui batas.(al-A`raaf :31) “Aurat mukmin terhadap mukmin yang lain adalah haram.” (Hadith Riwayat Aththahawi) “Jagalah auratmu kecuali terhadap isterimu atau budak(hamba) wanita yang kamu miliki. Aku bertanya, ‘Ya Rasulullah, bagaimana kalau dia sedang bersendirian?’ Nabi saw menjawab, “Allah lebih berhak (patut) kamu berasa malu.” (Hadith Riwayat Bukhari) “Jika seorang anak wanita telah mencapai usia baligh, tidak pantas terlihat darinya selain wajah dan kedua telapak tangannya sampai bahagian pergelangannya.” (Hadith Riwayat Imam Abu Daud)
 5. 5. BATASAN-BATASAN AURATAurat di Khalayak RamaiAurat lelaki di khalayak ramai ialah antara pusat dan lutut. Namun begitu diadilarang keluar rumah seperti ke pejabat atau pasar hanya dengan menutupbahagian itu kerana nilai adab turut dihormati oleh Islam dalam pembinaan syarak.Aurat perempuan di khalayak ramai ialah seluruh tubuh badan, kecuali muka dandua tapak tangan. Namun jika wajah yang dimilikinya sangat cantik, sehinggakanmenimbul fitnah, wajib ditutup wajahnya.Aurat dengan Ahli Keluarga Aurat Sesama JantinaBagi lelaki, antara pusat dan lutut Aurat lelaki dengan lelaki, antara pusatBagi perempuan, antara pusat dan lutut dan lutut Aurat perempuan denganAurat ketika berseorangan perempuan, antara pusat dan lututAurat lelaki, antara pusat dan lutut dan ** Jika menimbulkan fitnah wajibsetengah ulama berpendapat hanya dua ditutup seluruh tubuh badankemaluan yang wajib ditutup.Aurat perempuan, antara pusat dan lutut
 6. 6. ETIKA MENUTUP AURAT1. Berpakaian mengikut garisan syarak, yang mana mesti menutup aurat. Aurat bagi lelaki ialah antara pusat hingga ke lutut. Bagi perempuan ialah seluruh tubuh badannya, kecuali muka dan kedua tangan hingga ke pergelangannya. Aurat ini wajib ditutupi dari pandangan penglihatan manusia umum. Haram diperlihat dan haram melihatnya2. Tidak menyerupai dengan kaum yang engkar kepada Allah. Seperti pakaian ahli gereja, ahli ibadat agama lain atau pakaian yang menjadi symbol kepada ahli kemungkaran, seperti ahli muzik, pelacur dan sebagainya.3. Pakaian yang dipakai mestilah menutup susuk tubuh badan. Iaitu pakaian yang longgar dengan kesesuaian tubuh badan. Pakaian yang ketat atau sendat, tetap haram sekalipun pada zahir ia telah menutup aurat. Ia adalah kerana susuk tubuh badan merupakan aurat yang perlu dijaga.4. Pakaian yang tidak bercorak atau berwarna-warni, yang ada daya penggamit pandangan.
 7. 7. HUKUM MELIHAT AURAT1. Haram bagi seseorang melihat kepada aurat orang lain sekalipun sesama jenis. Lebih berat lagi jika memandang kepada aurat yang berlainan jenis.2. Dimaafkan jika terlihat sekilas pandangan sahaja, tanpa memakukan pandangan ke tempat haram tersebut atau mengikuti pandangan pertama dengan pandangan kedua3. Namun jika melihat kepada aurat sendiri ia dimakruhkan, samada seorang lelaki ataupun perempuan.4. Makruh juga membuka aurat di tempat yang sunyi dari pandangan manusia seperti di dalam bilik secara bersendirian.5. Jika terpaksa, seperti perubatan, harus bagi seorang ahli perubatan sesama jenis dengan pesakit melihat kepada aurat pesakit tersebut, tanpa ada mahram yang menemani. Jika ahli perubatan berlainan jenis dengan pesakit, diwajibkan ada bersama mahram yang menemani dan dengan syarat tiadanya ahli perubatan sama jantina di sana. Ketika ini, haruslah melihat kepada aurat pesakit tersebut.
 8. 8. AURAT DAN MARUAH Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan muhram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki. Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci. Begitu juga diumpamakan dengan wanita. Kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum.
 9. 9. Kesempurnaan dalam menutup AURATWanita tidak sepatutnya mengorbankan maruah dan dirinya semata-mata untuk mengejar pangkat, darjat, nama, harta dan kemewahandunia. Walaupun pelbagai gaya tudung diperaga dan dipakai, namunpemakaiannya masih tidak lengkap dan sempurna. Masih lagimenampakkan batang leher, dada dan sebagainya. Ada yang memakaitudung, tetapi pada masa yang sama memakai kain belah bawah atauberseluar ketat dan sebagainya. Pakaian bagi seorang wanita mukmin itu adalah bukan sahaja menutup auratnya, malah sekaligus menutup maruahnya sebagai seorang wanita. Iaitu pakaian dan tudung yang tidak menampakkan bentuk tubuh badan wanita, dan tidak berhias-hias yang mana akan menjadikan daya tarikan kepada lelaki bukan muhramnya. Sekaligus pakaian boleh melindungi wanita dari menjadi bahan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab. Bilamana wanita bertudung tetapi masih berhias-hias, maka terjadilah pakaian wanita Islam sekarang walaupun bertudung, tetapi semakin membesarkan riak dan bangga dalam diri.
 10. 10. MENJADI FITNAH???Ada orang bertudung tetapi lalai atau tidak bersembahyang. Adaorang yang bertudung tapi masih lagi berkepit dan keluar denganteman lelaki . Ada orang bertudung yang masih terlibat denganpergaulan bebas. Ada orang bertudung yang masih menyentuh tangan-tangan lelaki yang bukan muhramnya. Dan bermacam-macam lagimaksiat yang dibuat oleh orang-orang bertudung termasuk kes-kesbesar seperti zina, khalwat dan sebagainya.Jadi, nilai tudung sudah dicemari oleh orang-orang yang sebegini.Orang Islam lain yang ingin ikut jejak orang-orang bertudung puntersekat melihat sikap orang-orang yang mencemari hukum Islam.Mereka rasakan bertudung atau menutup aurat sama sahaja dengantidak bertudung. Lebih baik tidak bertudung.
 11. 11. Aurat wajib ditutup tapi dalam masa yang sama, perbaikilah kesilapan diri darimasa ke semasa. Tudung di luar tudung di dalam (hati). Buang perangai sukamengumpat, berdengki, berbangga, ego, riak dan lain-lain penyakit hati. Walauapapun, kewajipan bertudung tidak terlepas dari tanggungjawab setiap wanita Muslim.Samada baik atau tidak akhlak mereka, itu adalah antara mereka dengan Allah. Elakkan pergaulan bebas. Jangan lagi berjalan ke hulu ke hilir dengan teman lelaki. Serahkan pada Allah tentang jodoh. Memang Allah sudah tetapkan jodoh masing-masing. Yakinlah pada ketentuan qada dan qadar dari Allah. Apabila sudah menutup aurat, cuba tingkatkan amalan lain. Jangan tinggal sembahyang. Didik diri menjadi orang yang lemah-lembut. Buang sifat kasar dan sifat suka bercakap dengan suara meninggi,sikap suka mengumpat, suka mengeji dan mengata hal orang lain. Jaga tertib sebagai seorang wanita. Jaga diri dan maruah sebagai wanita Islam.
 12. 12. KESILAPAN WANITA DALAM MENUTUP AURAT 1. Bertudung tetapi berT-Shirt berlengan pendek. 2. Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya. 3. Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah menggoda. 4. Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya. 5. Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya. 6. Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung. 7. Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya. Sebahagian wanita menyangka bahawa tutup aurat tu adalah tutup rambut sahaja. Ia adalah tidak tepat sama sekali.
 13. 13. “Hana, setiap ciptaan tuhan yang berharga didunia ini akan terlindung dan amat sukaruntuk diperolehi. Dimana kamu bolehdapatkan permata? Tertanam jauh di perutbumi, tertudung dan dilindungi. Dimanakamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh didalam lautan, tertudung dan dilindungi olehkulit kerang yang cantik. Di mana kamu cariemas? Terperosok di lapisan bumi tertudungdengan lapisan demi lapisan tanah dan batu.Kamu kena berkerja keras untukmendapatkanya.”“Tubuh kamu adalah suci. Kamu adalahlebih berharga daripada emas mahupunpermata oleh itu kamu juga perlubertudung.”Petikan dari buku : More Than A hero :Muhammad Alis Life Lessons ThroughHis Daughters Eyes.Hana Ali
 14. 14. Sekian…Semoga menjadiperingatan kitabersama

×