Solat: Pengertian, Syarat, Rukun & Sunat

44,236 views

Published on

Published in: Education
19 Comments
37 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
44,236
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,053
Actions
Shares
0
Downloads
2,682
Comments
19
Likes
37
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Solat: Pengertian, Syarat, Rukun & Sunat

 1. 1. "Sesunguhnya solat itu adalah satu ketetapan ke atas orang yang beriman yang tertentu waktunya " ayat 103 : Surah An-Nisa
 2. 2. Pengertian Solat Solat = Doa Solat ialah ucapan dan perbuatan yang dimulai dengan takbir dan di sudahi dengan salam dengan syarat-syarat tertentu. Hukum solat fardu: wajib ke atas individu yang mukallaf.
 3. 3. Pengertian Syarat Wajib & Syarat Sah Syarat Wajib Syarat Sah• Syarat wajib ialah • Syarat sah ialah syarat sesuatu yang yang menentukan bergantung kepadanya kesahihan sesuatu ketentuan wajib atau sembahyang atau tidaknya sembahyang dengan kata lain ke atas seseorang. kesahihan sesuatu sembahyang bergantung kepadanya.
 4. 4. SYARAT WAJIB SOLAT -B- BALIGH -S- -I- SUCI ISLAM -A- BERAKAL
 5. 5. B - BALIGH Baligh = mencapai had umur yang mewajibkan seseorang melaksanakan semua tuntutan ibadat wajib ke atasnya. Contoh ibadah wajib: 1. Solat fardu 5 waktu. 2. Puasa di bulan Ramadan. 3. Zakat 4. Haji bagi yang mampu. Tanda-tanda baligh:
 6. 6. TANDA BALIGH BAGI TANDA BALIGH BAGI LELAKI PEREMPUANIhtilam (mimpi basah) Haid (datang bulan) Tumbuh rambut kemaluan, danTumbuh rambut kemaluan berlaku perubahan pada fizikal badanCukup umur (15 tahun) Cukup umur (15 tahun)
 7. 7. I - Islam Muslim yang mengucap 2 kalimah syahadah. Tidak wajib bagi orang yang bukan Islam. Tidak wajib ke atas orang yang murtad.
 8. 8. A - Berakal Mempunyai fikiran yang waras dan boleh membezakan antara yang baik dan buruk. Solat tidak wajib kepada seseorang yang dilahirkan dengan akal yang tidak sempurna seperti: 1. Gila 2. Kecacatan otak 3. Pengsan 4. Koma
 9. 9. S – Suci Iaitu suci daripada haid dan nifas. Wanita yang didatangi haid dan nifas, tidak wajib solat ke atasnya sehinggalah dia mengangkat hadas besar (mandi wajib).
 10. 10. SYARAT SAH SOLAT • Yakin masuk waktu solat.W • Suci daripada hadas besar dan hadas kecil.S • Anggota badan, pakaian dan tempat bersih daripada najis.B • Menutup aurat dengan sempurna.A • Menghadap ke arah kiblat.K
 11. 11. WAKTU SOLAT SOLAT WAKTU MASUK WAKTU AKHIRSubuh Terbit fajar sadiq Terbit matahariZohor Gelincir matahari ke arah Bayang-bayang benda barat (bayang sesuatu menjadi lebih panjang benda berada di sebelah daripada asalnya. timur)Asar Bayang-bayang benda Terbenam seluruh bulatan menjadi lebih panjang matahari. Ada cahaya daripada asalnya. merah di kaki langit.Maghrib Terbenam seluruh bulatan Hilang cahaya merah di kaki matahari. Ada cahaya langit. merah di kaki langit.Isyak Hilang cahaya merah di kaki Terbit fajar sadiq. langit.
 12. 12. PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN SOLAT1. Meninggalkan salah satu rukun solat.2. Bercakap dgn sengaja.3. Berhadas kecil @ besar.4. Terkena najis pada pakaian @ badan.5. Terbuka aurat dgn sengaja.6. Ketawa mengeluarkan suara.7. Berubah niat.8. Makan @ minum dgn sengaja.9. Bergerak 3 kali berturut-turut.10. Berpaling dada dari arah kiblat.11. Murtad.
 13. 13. RUKUN SOLAT
 14. 14. PERKARA-PERKARA SUNAT DALAM SOLAT SUNAT AB’AD – Perkara sunat yang sangat dituntut dan diberi pahala jika melakukannya. Jika tertinggal, tidak membatalkan solat, tetapi SUNAT diganti dgn SUJUD SAHWI. Ia terdiri daripada: a) Membaca tasyahud awal b) Duduk membaca tasyahud awal c) Selawat ke atas nabi selepas membaca tasyahud awal d) ke atas nabi selepas membaca tasyahud akhir e) membaca Qunut. f) Berdiri ketika membaca Qunut. g) Selawat ke atas nabi selepas membaca Qunut. h) Selawat ke atas keluarga nabi selepas membaca Qunut.
 15. 15. PERKARA-PERKARA SUNAT DALAM SOLAT SUNAT HAIAT - Perkara sunat yang sangat dituntut dan diberi pahala jika melakukannya. Jika tertinggal, tidak membatalkan solat. Ia terdiri daripada: a) Membaca doa Iftitah. b) Membaca Ta’awuz. c) Mengucap Amin selepas membaca al-Fatihah. d) Mengucap takbir ketika hendak rukuk. e) Membaca tasbih ketika rukuk, iktidal dan sujud f) Mengangkat tangan hingga ke telinga ketika takbiratul ihram g) Meletakkan tapak tangan kanan ke atas tangan kiri h) Membaca ayat al-Quran selepas membaca al-Fatihah i) Membaca doa ketika duduk di antara 2 sujud j) Berpaling muka ke kanan dan kiri ketika memberi salam
 16. 16. Semua gambar adalah hakmilik penerbit asal nota kecil BESTARI SOLAT: GENG PINTAR SOLAT http://munimontel.blogspot.com/201 0/12/jom-solat-1-solat-fardhu.html

×