Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Disiplin dan Kerohanian

2,417 views

Published on

Persetiaan dan Undang Undang Pengakap
Lagu Lagu Pengakap
Kata Kata Hikmah

Published in: Education

Disiplin dan Kerohanian

 1. 1. Persetiaan dan Undang- Undang Pengakap
 2. 2. Pengertian Persetiaan Pengakap a) Pengakap b) Pengakap Muda c) Pengakap kelana Kanak-kanak / Remaja / Pemimpin• Mengenal • Memupuk dan • Mempraktikkan Persetiaan asas menanam Persetiaan , mengenal semangat serta sebagai diri, bangsa dan menjadikan pemimpin Raja. darah daging Remaja tujuan menunjukkan pergerakan. teladan yang baik dengan tugas- tugas yang lebih luas lagi.
 3. 3. PERSETIAAN PENGAKAP BAHAWA DENGAN SESUNGGUHNYA SAYA BERJANJI DAN BERSETIA YANG SAYA DENGAN SEBERAPA DAYA UPAYA SAYA AKAN:TAAT KEPADA TUHAN, RAJA DAN NEGARAMENOLONG ORANG PADA SETIAP MASAMENURUT UNDANG-UNDANG PENGAKAP
 4. 4. • Semasa melafazkannya, ahli Pengakap mestilah berdiri dalam keadaan sedia.• Tangan kanan diangkat separas bahu.Tapak tangan ke hadapan, manakala ibu jari diletakkan di atas kuku jari kelingking dan tiga jari tengah diluruskan.
 5. 5. PENGERTIAAN PERSETIAAN PENGAKAPTaat kepada Tuhan Taat kepada Raja• beragama dan mematuhi • mentaati dan mematuhi ajaran agama. Yang Dipertuan• sentiasa bersyukur kepada Agong, Raja-raja dan tuhan yang wakil-wakil raja. memberikan rezeki dan • Undang-undang negara kesihatan. dan istiadat raja difahami.• yakin kepada diri • Disiplin dan tatatertib sendiri dan sentiasa mestilah sentiasa menunjukkan contoh diamalkan. yang baik.
 6. 6. PENGERTIAAN PERSETIAAN PENGAKAP Menolong orang padaTaat kepada Negara setiap masa• menghormati undang- • jujur dan rela hati undang berbakti kepada orang negara, pemimpin- yang memerlukan pemimpin dan dasar- pertolongan. dasar kerajaan. • membantu pihak• Mencegah diri keselamatan atau orang daripada hal-hal yang ramai ketika berlaku boleh memburukkan malapetaka, kecemasan negara. atau kemalangan.
 7. 7. PENGERTIAAN PERSETIAAN PENGAKAP Menurut Undang-undang Pengakap • mematuhi dan mengamalkan semua prinsip yang terkandung dalam undang-undang pengakap.
 8. 8. MASA MELAFAZKAN PERSETIAAN PENGAKAP1. Sewaktu seseorang dilantik sebagai ahli Pengakap.2. Semasa istiadat mengibarkan bendera dalam sesuatu perjumpaankumpulan ataupun kursus Pengakap.3. Semasa seseorang Pemimpin atau Pesuruhjaya menerima TauliahPerlantikan4. Semasa seseorang Pemimpin menerima Anugerah atau TauliahManikayu.5. Di awal sesebuah Majlis khas yang dianjurkan oleh Pengakap.
 9. 9. MASA MELAFAZKAN PERSETIAAN PENGAKAP6. Perlantikan Pengakap Kanak-kanak/Muda/Remaja7. Pertabalan Bakal Pengakap Kelana8. Pertabalan Pengakap Kelana9. Pertabalan Pengakap Kelana Kanan10. Sebelum memulakan mesyuarat Pengakap.11. Bila-bila masa atau istiadat atau majlis yang diperkirakan perluoleh Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri.
 10. 10. Undang-Undang Pengakap Pertama Kedua• Pengakap adalah • Pengakap adalah seorang yang sentiasa seorang yang taat dipercayai maruah dan kepada Yang Dipertuan kehormatan dirinya. Agong, kepada Rajanya, Negaranya, pe mimpin-pemimpin pengakapnya, ibu- bapanya, orang-orang
 11. 11. Undang-Undang Pengakap • Pengakap wajib menjadikan dirinya berguna dan menolong orang pada Ketiga setiap masa. • Pengakap itu sahabat kepada sekalian dan saudara kepada lain-lain pengakap walau apa negeri, pangkat dan agamanyaKeempat sekalipun.
 12. 12. Undang-Undang PengakapKelima Keenam• Pengakap itu baik • Pengakap itu baik dan sempurna budi dan kasih kepada pekertinya dan segala binatang. sentiasa berbudi.
 13. 13. Undang-Undang Pengakap Ketujuh Kelapan Pengakap itu seorangyang sentiasa menurut perintah dan suruhan Pengakap itu seorang ibu-bapanya, kepala yang sentiasa sabar patrolnya atau dan manis mukanya pemimpin-pemimpin dalam kesusahanpengakapnya denganatiada apa-apa soalan.
 14. 14. Undang-Undang PengakapKesembilan• Pengakap itu jimat dan cermatKesepuluh• Pengakap itu bersih dan suci fikirannya, perkataannya dan perbuatannya.
 15. 15. Lagu Lagu Pengakap
 16. 16. APA GUNA KELUH KESAHApa guna keluh kesahApa guna keluh kesahPengakap tak pernah bersusahApa guna keluh kesahThere is no reason to be sadThere is no reason to be sadWe are always happy togetherThere is no reason to be sad
 17. 17. UNDANG UNDANG PENGAKAP Dipercayai taat berguna Bersaudara berbudi kasihkan binatang Menurut perintah Tabah hati, berjima Suci fikiran Suci perkataan Suci perbuatan
 18. 18. SELAMAT JUMPASelamat Jump, (x2)Selamat Jumpa Kawanku,Apa Khabar, (x2)Apa Khabar Kawanku,Senang Hey, Riang Hey,Hura, Hure, Hiro,Enak, Enak, Enak Hey, (x2)Hura, Hure, Hiro.
 19. 19. SAYA PILIH PENGAKAPYepi, Yey, Yey,Yey,Yepi, Yey, Yey,Yey.Saya Pilih Pengakap Saja,Siang Jadi Kenangan,Malam Jadi ImpianCintaku Semakin Mendalam
 20. 20. APUSEApuse ko -kon da-ooya - rabay soron do vei-veiOf lenso beni de-mo , beni - fa – say (x2)Ara fa-bay , as-wa rak-wa (x2)Selamat tinggal kawan, kita kanberjumpa lagi,Selamat-ku doakan engkau pergi, (x2)Selamat jalan......jumpa lagi, (x2)
 21. 21. BERTEMU DAN BERPISAH Bertemua dan berpisah Adat manusia biasa Hilang di mata tapi di hati tidak lupa Berdoalah kita gar aman dan sentosaSemoga dapat kita berjumpa di lain masaSemoga dapat kita berjumpa di lain masa
 22. 22. PENGAKAP BERKHEMAH Ku ambil buluh di hutan Ku jadikan perkakasanKhemah buruk ku jadikan bagai taman Siapa pandang kan tertawan Berkhemah di hutan Pengakap tidah pernah rasa bosanPenat lelah itu semua kkami tak hairan Asal dapat kepuasan
 23. 23. MENDOLO Mendolo mendolo de pa pa le (x4) Ala tendang (x8) (tepuk tangan x3)Berkhemah mari kita berkhemah-khemah (x4) Ala hujan (x8) (Tepuk tangan x3).....Basah!
 24. 24. DI SINI SENANGDi sini senang di sana senangDi mana-mana hatiku senangDi sini senang di sana senangDi mana-mana hatiku senang Lai. lai, lai, lai, lai, lai .
 25. 25. APA GUNA KELUH KESAH Apa guna keluh kesah (x2)Pengakap tak pernah bersusah Apa guna keluh kesahThere is no reason to be sad (x2) We are always happy together There is no reason to be sad
 26. 26. BUAT APA SUSAH Buat apa susah (x2) Susah itu tak ada gunanya Buat apa susah (x2) Susah itu tak ada gunanya Ingat, ingat itu “remember”Jangan lupa itu “don’t forget”Saya sayang kamu “I love you” Hanya engkau “only you”
 27. 27. Kata-Kata Hikmah Baden Powell
 28. 28. Where is there a boy to whom the call of thewild and the pen road does not appeal? An invaluable step in character training is to put responsibility on the individualThe Scout Oath and Law are ourbinding disciplinary force It’s the spirit within, not the veneer without, that makes manAn invaluable step in character trainingis to put responsibility on the individual
 29. 29. You can only get discipline The code of the knight is in the mass by discipline still the code of the in the individual gentleman today It is risky to order a boy We must change boys not to do something; it from a ‘what can I get’ toimmediately opens to him ‘what can I give’ attitude.” the adventure of doing it When a boys finds someone who takes an interest in him, he responds and follows
 30. 30. Kata-Kata Hikmah LainManusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripadakesilapannya, dan mencuba lagi dengan cara yang lain.Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi.Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidupasalkan tidak menjadi seorang yang gagal.Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa.Iabermakna anda telah mempelajari sesuatu.
 31. 31. Kata-Kata Hikmah Lain Kita tidak mungkin Orang yang kurangKegagalan hanyalah dapat mempelajari berani untuksatu peluang untuk sesuatu perkara memulakananda mencuba lagi kecuali kita bersedia sesuatu, sebenarnya untuk berjaya!!. untuk gagal terlebih telah tewas!!. dahulu.Janganlah takut untuk mengakui Kegagalan dalam hidup adalah kesilapan.Ia samalah seperti menjadi seorang yang tidakmengatakan bahawa anda lebih belajar daripada kegagalannya bijak pada hari ini berbanding itu. dengan semalam.
 32. 32. Kata-Kata Hikmah Lain Salah satu kesilapan besar Kesilapan demi kesilapanyang boleh kita lakukan dalam membawa seseoaranghidup ini adalah sentiasa takut menemui kebenaran hakiki. untuk melakukan kesilapan. Jangan berputus-asa kerana Jangan takut dan segan untuk biasanya anak kunci setiap tindakan yang anda terakhirlah yang dapat lakukan.Seluruh kehidupan membuka kumci. adalah satu ujian Sekiranya anda mengalami kegagalan lebih Kesulitan menyerlahkan sifat awal,kegagalan berikutnya sebenar manusia. kurang terasa pedih.

×