Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tatacara Solat Jenazah

47,648 views

Published on

Published in: Education

Tatacara Solat Jenazah

 1. 1. KAIFIAT (TATACARA) SOLAT JENAZAH MENANTI DI BARZAKH – FAR EAST
 2. 2. PENGERTIAN SOLAT JENAZAH Maksud solat Jenazah: Solat yang dilakukan oleh orang yang hidup ke atas orang yang telah mati. Hukum solat jenazah: Fardu Kifayah ke atas orang hidup yang tinggal di kawasan itu (kecuali mati syahid). (Fardu Kifayah: Jika sebahagian muslim melaksanakannya, maka terlepaslah muslim yang lain daripada tanggungjawab itu. Tetapi sekiranya tiada seorang pun yang melaksanakannya, maka seluruh muslim di kawasan tersebut menanggung dosa.)
 3. 3. PENGERTIAN SOLAT JENAZAH Tujuan: 1. Memohon rahmat Allah ke atas si mati. 2. Mendoakan si mati agar diampunkan dosanya dan dikurangkan bebanan siksaan kuburnya. 3. Mendoakan si mati agar ditinggikan martabatnya.
 4. 4. SYARAT SAH SOLAT JENAZAH Menutup aurat Suci daripada hadas & najis Menghadap kiblatWaktu solat jenazah:pada bila-bila masa sahaja asalkan jenazah sudahdimandikan dan sudah dikafankan.
 5. 5. PERSEDIAAN SOLAT JENAZAH1. KEDUDUKAN IMAM & JENAZAH: Jenazah diletakkan di depan imam melintang ke kiblat. Jenazah lelaki:  Kepalanya di sebelah kiri imam dan imam berdiri di sebelah kepala atau dada jenazah. Jenazah perempuan:  Kepalanya di sebelah kanan imam dan imam berdiri di pinggangnya. Bagi solat ghaib, imam dan makmum mengadap kiblat tanda ada jenazah di depan.
 6. 6. PERSEDIAAN SOLAT JENAZAH2. SAF / BARISAN: Boleh dilakukan secara berjamaah atau seorang diri. Sunat dijadikan 3 saf dan makmum digalakkan melebihi 40 orang.
 7. 7. RUKUN SOLAT JENAZAH Berdiri betul bagi yang berkuasa Niat Takbir empat kali termasuk takbiratul ihram Membaca surah Al-Fatihah Membaca selawat Membaca doa Memberi salam pertama
 8. 8. LAFAZ NIAT SOLAT JENAZAH  Jenazah Lelaki Dewasa.  Jenazah Perempuan Dewasa.  Jenazah Ramai (Lelaki / Perempuan)  Jenazah Kanak-kanak Lelaki.  Jenazah Kanak-kanak Perempuan.
 9. 9. NIAT SOLAT JENAZAH Lelaki Dewasa: “Sengaja aku solat ke atas mayat (lelaki) ini empat takbir fardu kifayah menjadi imam / mengikut imam kerana Allah Taala.”
 10. 10. NIAT SOLAT JENAZAH Kanak-kanak Lelaki: “Sengaja aku solat ke atas mayat kanak-kanak (lelaki) ini empat takbir fardu kifayah menjadi imam / mengikut imam kerana Allah Taala.”
 11. 11. NIAT SOLAT JENAZAH Perempuan Dewasa: “Sengaja aku solat ke atas mayat (perempuan) ini empat takbir fardu kifayah menjadi imam / mengikut imam kerana Allah Taala.”
 12. 12. NIAT SOLAT JENAZAH Kanak-kanak Perempuan: “Sengaja aku solat ke atas mayat kanak-kanak (perempuan) ini empat takbir fardu kifayah menjadi imam / mengikut imam kerana Allah Taala.”
 13. 13. NIAT SOLAT JENAZAH Ramai (lelaki / perempuan) “Sengaja aku solat ke atas mayat-mayat ini empat takbir fardu kifayah menjadi imam / mengikut imam kerana Allah Taala.”
 14. 14. TAKBIR PERTAMA Takbiratul ihram - Beserta dengan niat. Kemudian baca surah Al-Fatihah:
 15. 15. TAKBIR KE-2 Takbir - Membaca selawat ke atas Nabi Muhammad SAW:
 16. 16. TAKBIR KE-3 Takbir – Membaca doa:Maksudnya: “Ya Allah, berikanlah ampunan kepadanya, sayangilah dia, maafkan dan ampunilah dia, muliakan tempatnya, luaskan tempat masuknya, serta mandikanlah dia dengan air, salju dan embun; bersihkanlah dia dari kesalahan-kesalahan sebagaimana baju putih dibersihkan dari kotoran; berikanlah dia pengganti tempat tinggal yang lebih baik dari tempat tinggalnya, keluarga yang lebih baik daripada keluarganya, dan pasangan yang lebih baik daripada pasangannya; masukkanlah dia ke syurga serta lindungilah dia dari azab kubur (atau azab neraka)”
 17. 17. TAKBIR KE-3 Doa jenazah kanak-kanak:Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah orang yang masih hidup di antara kami dan yang telah mati, orang yang hadir di antara kami dan yang ghaib, anak-anak kecil dan dewasa, lelaki dan wanita. Ya Allah, orang yang Engkau hidupkan di antara kami, hidupkan dia dalam keadaan Islam dan yang Engkau matikan, matikanlah dalam keadaan iman. Ya Allah, jangan Engkau haramkan atas kami pahalanya dan jangan sesatkan kami setelahnya.”
 18. 18. TAKBIR KE-4 Takbir - Sunat membaca doa:Maksudnya: Ya Allah, janganlah Engkau haramkan permohonan kami untuk kebajikannya dan janganlah Engkau membiarkan kami di timpa fitnah setelah ketiadaannya dan ampunkanlah kami dan dia juga rakan kami yang terdahulu beriman dan janganlah Engkau sematkan perasaan hasad dengki kedalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman. Tuhan kami, sesungguhnya Engkau bersifat pengasih dan penyanyang.”
 19. 19. SALAM Memberi salam:
 20. 20. Husnul Khatimah @ Su’ul Khatimah?! Apakah pilihan kamu?..... IKTIBAR DARIPADA SEBUAH KEMATIAN

×