Surat Kiriman Rasmi - Teknik & Format

301,809 views

Published on

Published in: Education
9 Comments
20 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
301,809
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
83,228
Actions
Shares
0
Downloads
1,668
Comments
9
Likes
20
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Surat Kiriman Rasmi - Teknik & Format

  1. 1. PENULISANSURAT RASMITeknik & Format
  2. 2. SURAT KIRIMAN RASMI: Karangan berformat. Ditulis dalam urusan-urusan rasmi sahaja. Tujuan:  Surat permohonan – contoh: memohon pekerjaan, bantuan.  Surat aduan atau bantahan – contoh: aduan pencemaran.  Surat pesanan – contoh: pesanan buku cerita, uniform sekolah.  Surat rayuan – contoh: rayuan derma dan bantuan kewangan.  Surat jemputan – contoh: jemputan sebagai penceramah.  Surat makluman – contoh: makluman tidak hadir ke sekolah.
  3. 3. SURAT KIRIMAN RASMI:Teknik penulisan:  Ikut format dengan tepat – elakkan kesalahan  Gunakan ejaan dan tanda baca dengan betul – huruf besar, huruf kecil, koma, noktah dan sebagainya.  Gunakan bahasa yang mudah, tepat dan padat.  Elakkan bahasa kiasan dan unkapan peribahasa.
  4. 4. 1 2FORMAT :1. Alamat pengirim – di sudut kiri surat 32. Garisan melintang – selepas alamat 4 pengirim3. Alamat penerima – gariskan baris akhir alamat (negeri penerima) 54. Tarikh – sebelah kanan surat, sebaris dengan baris akhir alamat penerima.5. Panggilan hormat / gelaran penerima – diletak tanda koma 6 dihujungnya.6. Tajuk / Perkara – gariskan dan gunakan huruf besar pada setiap perkataan tanpa noktah di hujungnya.
  5. 5. FORMAT :7. Isi-isi :  Perenggan pertama – ditulis dari tepi surat dan tidak bernombor.  Perenggan kedua dan seterusnya – bernombor (contoh: 2. )  Perenggan penutup - ditulis dari tepi surat dan tidak bernombor.8. Pengakuan dan tanda tangan pengirim - sudut kiri bawah surat.9. Nama pengirim – guna huruf besar, di dalam kurungan. 7 810. Jawatan pengirim – selepas 9 nama pengirim. 10
  6. 6. CONTOH SURAT:1. Surat Permohonan
  7. 7. CONTOH SURAT:2. Surat Pesanan
  8. 8. CUBA JAYA1. Anda diminta menyusun semula surat kiriman rasmi mengikuturutan yang betul berpandukan contoh surat kiriman rasmi yangdiberikan di atas.  Soalan: Kamu tidak dapat hadir ke sekolah bermula esok. Tulis sepucuk surat kepada guru kelas kamu untuk memaklumkan tentang perkara itu. Tulis surat itu selengkapnya.
  9. 9. Soalan: Kamu tidak dapat hadir ke sekolah bermula esok. Tulis sepucuk surat kepada guru kelas kamu untuk memaklumkan tentang perkara itu. Tulis surat itu selengkapnya. * _____________________________________________________________* 21 OGOS 2012 *3. Untuk makluman cikgu,saya dan keluarga terpaksa pulang ke kampung kerana* Tahun 6 Amanah, datuk saya telah dimasukkan ke hospital akibat deman denggi. Saya sekeluarga akan Sekolah Kebangsaan Kampung Bahagia, berada beberapa hari di kampung untuk menemani datuk di hospital. 41200 Selayang, Selangor. * Sekian,terima kasih. * Cikgu Sarifah Mazni Bt Syed Mahmud, Sekolah Kebangsaan Kampung Bahagia,*4. Saya berjanji akan mengulang kaji pelajaran dan menghubungi rakan-rakan untuk 41200 Selayang,bertanya dan menyiapkan kerja-kerja sekolah ketika berada di kampung nanti. Selangor. * Yang benar, * Tidak Hadir ke Sekolah * Puan, Nur Aina Syifa (NUR AINA SYIFA) *5. Saya berharap agar cikgu dapat memahami situasi saya sekeluarga. Kerjasama Kelas 6 Amanah dan perhatian pihak cikgu saya dahului dengan ucapan terima kasih. *2. Saya, Nur Aina Syifa Bt Sabri ingin memaklumkan kepada cikgu bahawa sayatidak dapat hadir ke sekolah mulai 24 hingga 26 Jun ini.* Dengan segala hormatnya,saya merujuk perkara di atas.

×