Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Baitul Muslim seminar Bahasa Melayu 4

355 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Baitul Muslim seminar Bahasa Melayu 4

  1. 1. Seminar Baitul Muslim- Tuan Afyan PENGURUSAN KEWANGAN  Duit adalah punca masalah rumahtangga? Benarkah?  Tips dan perancangan kewangan buat bakal pengantin.  “Fulus oh fulus!!!!”  Sedar atau tidak sedat, daripada kecil kita perlukan wang.  Hidup perlukan wang, hidup bukan untuk wang.  Mati juga perlukan duit. Dari saat mula hidup sehingga mati juga perlukan duit.  Bagaimana bajet kewangan kita? Berapakah bajet kahwin?  Checklist: 1. Kad jemputan 2. Mas kahwin 3. Hantaran 4. Barang kemas 5. Barang hantaran Individu 6. Baju nikah 7. Baju pengantin Anggaran RM25, 000 maksima, minima RM12, 000 8. Mak andam 9. Set pelamin 10. Jurugambar 11. Jurunikah/saksi 12. Khemah/dewan 13. Kenduri 14. Bilik pengantin 15. Doorgift 16. Pengangkutan Mungkin boleh dikongsi dengan pasangan Anggaran maksima RM49, 000, minima RM28, 5000 17. Kecemasan  www.afyan.com  7 langkah pengurusan kewangan komprehensif: 1. Pendapatan. Menghasilkan harta dan wang. 2. Perbelanjaan. Menggunakan wang untuk hidup.
  2. 2. 3. Simpanan. Mengumpul wang dan harta. 4. Perlindungan. Mengekalkan harta, pendapatan dan kewangan. 5. Pelaburan. Menambah kewangan dan harta. Mesti berisiko. 6. Penyucian. Zakat. 7. Pembahagian. Harta pada waktu hidup, tidak mampu untuk kita bawa selepas hidup.  10 Tips sebelum kahwin: 1. Berhati-hati dengan hutang! Belanja kahwin mahal punca ramai pemuda Melayu berhutang.- Berita. Kahwin berhutang punca cerai. 2. I - E = S (SALAH) I- S = E (BETUL) Income, Saving, Expense. Kisah nabi Yusuf ajar dalam Al Quran cara menyimpan. 3. Dahulukan TAKAFUL kemudian PELABURAN. 4. Katakan TIDAK kepada skim cepat kaya. Datang dengan bentuk promosi yang menarik. Berhati-hati. 5. Jangan harapkan pasangan rancang kewangan anda. Paling baik adalah bekerjasama untuk merancang kewangan. 6. Kereta adalah liability bukan aset. RM50, 000 hari ini kita jual, minggu depan harga sudah turun RM45, 000. Harga kereta jangan lebih pendapatan kita setahun. Belilah kereta terpakai. Muflis kerana hutang kereta.-Berita.Membeli second hand yang baru. Tips di www.afyan.com. 7. Mulakan rancang persaraan sekarang. 8. Bekerjasama dengan pasangan. 9. Sumber kewangan patuh syariah. 10. Doa dan tawakkal!

×