Baitul Muslim seminar Bahasa Melayu 6

297 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
297
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Baitul Muslim seminar Bahasa Melayu 6

  1. 1. Seminar Baitul Muslim- Puan Isfadiah dan Ustaz Ubaidillah ‘I DRIVE U BACA PETA’  Ramai orang yang terlepas pandang, perbezaan antara lelaki dan wanita.  Al Hujurat: “Sesungguhnya kami telah menciptakan kamu daripada lelaki dan wanita…”  Ada sebab Allah sebut ‘lelaki’ dan ‘perempuan’ dalam ayat ‘Wahai orang-orang yang beriman!’ Sedangkan ‘orang-orang’ yang beriman itu telah termasuk lelaki dan perempuan. Ini menunjukkan perbezaan antara lelaki dan perempuan.  Kenapa Allah menciptakan lelaki dan wanita? Kenapa untuk proses baligh, lelaki baligh dengan mimpi, perempuan baligh dengan darah? Allah maha kuasa, Allah boleh buat standard, lelaki dan perempuan datang haid. Allah mampu, tetapi kenapa? Itu tidak terjadi. Kenapa sebenarnya?  Fikirkan implikasi daripada ‘darah’ dan ‘mimpi’. Dewasanya kita dengan pengiktirafan yang Allah berikan.  Wanita pada awal datang period, panik, takut, muka pucat, tangan sejuk, tidak tahu apa yang perlu dibuat, menangis! Ada atau tidak rasa malu? Yes! Ada.  Untuk lelaki, apabila bermimpi kali pertama. Apa yang difikir? Gementar? Rasa takut? Rasa mahu kongsi?  Perempuan ini apabila Allah beri satu pengiktirafan dewasa, kena detail, kerana darah itu najis. Allah ajar supaya bersih dan membersihkan. Allah juga ajar wanita supaya malu pada awal period. Malu itulah tunjang keimanan. Jika lelaki, sifat malu agak kurang berbanding wanita.  Perempuan terkenal dengan emosi, entiti yang lemah, perempuan mudah menggoda dan mudah tergoda, perempuan mudah untuk ditipu, dirosakkan. Apabila lelaki mimpi, berkemungkinan dia akan takut dan lari daripada wanita, memanipulasi wanita, atau melindungi wanita.  Perempuan hanya satu alat yang kita lihat dan berkata, “Oh! Perempuan ini harus dijaga.”  Kehidupan kita sebenarnya lengkap melengkapi. Mahu atau tidak, kita memang akan bersaing dengan lelaki.  Nabi adam apabila di dalam syurga, dikelilingi oleh nikmat yang banyak, dalam beliau mengharungi nikmat-nikmat itu, beliau minta ‘kawan’, bukan perempuan. Allah takdirkan ‘kawan’nya itu adalah Hawa, seorang perempuan.
  2. 2.  Allah jadikan khalifah di dunia ini supaya Iqamatu addin wa sisatu addunya bih.  Allah jadikan lelaki dan wanita adalah untuk saling melengkapi satu sama lain.  Wanita diciptakan daripada tulang rusuk paling atas, dan paling bengkok!  Kejadian lelaki dan wanita seudah berbeza daripada awal lagi.  Ajarkan anak kamu tiga perkara, cintakan nabi, cintakan ahlul bait, membaca Al Quran.  Matlamat penciptaan lelaki dan wanita adalah sama, untuk dibalikkan kepada negeri kita yang asal, iaitu syurga.  Kesimpulannya, wanita dan lelaki dicipta untuk kembali ke syurga.  Pernah atau tidak lelaki memandu dan wanita baca peta sampai ke destinasi? Tidak bukan?  Seorang wanita mahu bunuh diri. Ditanya, apakah tujuan awak mahu mati? Apakah tujuan awak rasa sedih? Sehinggalah didapati, perepmpuan itu tidak pernah merasai katakata sayang daripada suami. Ubatnya satu sahaja! Ubatnya ada dalam poket perempuan itu. “Awak kena ucapkan rasa sayang kepada suami awak, tunjukkan rasa sayang kepada dia.”. Masalah ini tidak dapat diselesaikan selepas isteri itu mencuba cara tadi. Perempuan itu mengandung dan bersalin selepas 9bulan. Keadaan semakin teruk. Perempuan itu meroyan, si suami cuba memberi ubat. Selepas itu, keadaan bertambah baik dalam proses lelaki itu cuba mengubatinya.  Lelaki harus cakap dengan perempuan dengan teliti, detail.  Perkahwinan itu adalah komunikasi. Beritahu apa yang kamu mahu kepada pasangan.  “Abang, saya merajuk.” Suami buat tidak tahu. “Abang kalau saya merajuk, abang kena pujuk.” Selepas itu, si suami amat pandai dan hebat dalam memujuk. Lihat! Perkahwinan adalah komunikasi, beritahu apa yang kamu mahu.  Suami yang apabila isterinya bersalah, dia juga minta maaf adalah suami yang hebat, kerana suami adalah sebahagian daripada isteri!  Si isteri bertanya, “Kenapa awak baik dengan saya?” Si suami menjawab, “Kerana awak baik dengan saya.”  Jika mahu bahagia, perlukan usaha.  Perkahwinan bukan sebab cinta semata-mata, perkahwinan adalah penerimaan.  “Lelaki lebih kuat daripada perempuan.” –Al Quran
  3. 3.  Apabila nabi SAW pulang ke rumah, diketuk tiga kali, Aisyah tidak bangun. Nabi SAW tidur diluar rumah. Selepas Aisyah membuka pintu, Nabi SAW dan Aisyah saling meminta maaf. Kerana mereka adalah sebahagian daripada mereka.  Lelaki kena memimpin, bukan dipimpin.  Usrah, usrah ada rukunnya, kemuncak rukun usrah adalah takaful. Namun tidak boleh tolong terus, perlu taaruf dan tafahum dahulu.  Jika tidak tahu matlamat kahwin, kenapa kahwin?  Sebelum kahwin, perlu tahu cara mengurus ego.  Perkahwinan bukan sahaja untuk memuaskan syahwat,  Berterus teranglah dalam rumah tangga, usah pendam, akan jadi barah!  Pupuklah komunikasi dalam rumahtangga walau anda seorang pendiam!  Sebaik seorang isteri dan wanita, baik lagi suami dibelakangnya.  In each challenges, have an opportunity. So, you have to face a challenges!  Focus on positive side of your partner.  Jangan terus cubit! Usap-usap dahulu, baru cubit.  Jika tidak setuju antara pasangan, berterus terang dan detail.  Bagaimana menerima pasangan pilihan keluarga? Percayalah kepada pilihan ibu dan bapa, kerana mereka bukan menggunakan mata untuk melihat, mereka menggunakan ‘microskop’. Jika kita nampak perkara itu sukar, sukarlah ia, jika mudah kita nampak, mudahlah ia.  Ramai orang yang jatuh, paling hebat, orang yang cuba untuk bangun.

×