PAC1 - Fonaments de la Multimèdia

201 views

Published on

Elabora una presentació per explicar de forma visual les idees i conceptes que exposa Manovich en la introducció i el primer capítol (“Què són els nous mitjans?”). Fixa't en els conceptes d'"Objecte cultural" i especialment els principis de "Representació numèrica", "Modularitat", "Automatització", "Variabilitat" i "Transcodificació".

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
201
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PAC1 - Fonaments de la Multimèdia

 1. 1. EL LLENGUATGE DELS NOUSMITJANS DE COMUNICACIÓ INTRODUCCIÓ & CAPÍTOL 1 PAC1 - JORDI USTRELL GARRIGOSFONAMENTS I EVOLUCIÓ DEL MULTIMÈDIA
 2. 2. Índex Anàlisi dels nous mitjans de comunicació  Objectiu  Construint una nova teoria Principis que constitueixen els nous mitjans  Representació numèrica  Modularitat  Automatització  Variabilitat  Transcodificació Quines hipòtesis no són correctes quan parlem de nous medis?
 3. 3. ANÀLISI DELS NOUS MITJANS DE COMUNICACIÓ Objectiu Elaboració d’una teoria amb la finalitat de:  Descriure la lògica que dóna forma al desenvolupament del llenguatge d’un nou mitjà de comunicació.  Això permet el desenvolupament de diferents alternatives a aquest llenguatge.  Documentar cada etapa en el camí de creació i desenvolupament d’un mitjà de comunicació.  Estudiar l’efecte d’un nou mitjà de comunicació sobre els anteriors.  Estudiar l’evolució del llenguatge d’un nou mitjà de comunicació en el temps.  Crear una xarxa que faciliti l’experimentació pràctica en el camp de la creació de nous mitjans de comunicacions.
 4. 4. ANÀLISI DELS NOUS MITJANS DE COMUNICACIÓ Construint una nova teoria Informatització de la cultura  Ha conduit a l’aparició de noves formes culturals, relacionades amb altres àrees culturals.  Ha redefinit formes culturals ja existents TEORIA DE LEV MANOCHIV DELS NOUS MITJANS DE COMUNICACIÓ  L’anàlisi del llenguatge dels nous mitjans es fa sota el marc històric de la cultura visual moderna, i prenent com a referència estructures teòriques utilitzades per les humanitats i les ciències.  A partir d’una perspectiva històrica es poden analitzar les trajectòries que han portat a un mitjà de comunicació a l’estat actual, i extrapolar aquestes trajectòries cap al futur.  El mètode fet servir per l’autor rep el nom de “materialisme digital”, a partir del qual es construeix la teoria dels nous mitjans de comunicació partint de la base, és a dir, sense cap hipòtesi imposada a priori.  Aquesta teoria descriu cinc tendències claus que donen forma al desenvolupament d’un nou mitjà de comunicació al llarg del temps: representació numèrica, modularitat, automatització, variabilitat i transcodificació.
 5. 5. PRINCIPIS QUE CONSTITUEIXEN ELS NOUS MITJANS Representació numèricaQualsevol objecte mediàtic, ja sigui creat a partir d’un ordinador odigitalitzat des d’una font analògica, està format per codi digital: estracta d’una representació numèrica. Es pot descriure matemàticament.  El so és una ona electromagnètica que es pot representar matemàticament. Està sotmès a manipulacions algorítmiques: els mitjans passen a ser programables.  Utilitzant els algoritmes apropiats podem, per exemple, canviar la freqüència de les ones sonores . Digitalització: conversió de dades contínues (format analògic) a representació numèrica  Mostreig: transforma dades contínues en dades discretes (resolució).  Quantització: assigna un valor numèric a partir d’un rang definit. Aquesta és l’etapa crucial de la digitalització, perquè alguns mitjans analògics són, en realitat, combinacions de codi continu i discret.  Exemple de digitalització: la música es pot representar mitjançant una partitura, on es poden trobar una sèrie de notes musicals, amb una determinada duració cada una i tocades en diferents moments amb diferents instruments. Això es pot canviar fàcilment a format digital representant cada nota musical i cada instrument amb un número i representar a quin instant de temps té lloc cada una.
 6. 6. PRINCIPIS QUE CONSTITUEIXEN ELS NOUS MITJANS ModularitatAquest principi pot anomenar-se “estructura fractal dels nousmitjans”: els elements que formen els nous mitjans, constituitsper mostres discretes, estan agrupats a major escala enobjectes, però mantenint la seva identitat.  En la programació orientada a objectes, els diferents components del sistema de programació es divideix en unitats funcionals separades, que han d’interactuar de forma correcta, pel correcte funcionament del sistema. Molts objectes dels nous mitjans són programes informàtics que segueixen l’estil d’estructuració de la programació informàtica.
 7. 7. PRINCIPIS QUE CONSTITUEIXEN ELS NOUS MITJANS AutomatitzacióOperacions com crear, manipular i accedir aobjectes, poden automatitzar-se suprimint, en part, laintencionalitat humana. Automatització “de baix nivell”: l’usuari modifica o crea des de zero un objecte fent servir plantilles o algoritmes simples.  Buscar una paraula en un processador de text i substituir-la automàticament per un altra totes les vegades que apareix en el document. Automatització “d’alt nivell”: requereix que l’ordinador entengui, fins a cert grau, el significat dels objectes generats, és a dir, la seva semàntica.  La consola de videojocs Xbox 360 amb el complement Kinect, permet control·lar funcions bàsiques amb la veu, o control·lar els personatges dels jocs amb el moviment del nostre cos. Automatització de l’accès als objectes mediàtics. Degut a l’enorme quantitat de material mediàtic, es fa necessària la creació de noves vies de classificar i buscar objectes mediàtics.  Qualsevol cercador d’una plana web o d’un sistema informàtic.
 8. 8. PRINCIPIS QUE CONSTITUEIXEN ELS NOUS MITJANS Variabilitat Un objecte mediàtic pot existir en diferents, i potencialment infinites, versions.  Gràcies al principi de modularitat, un o diversos elements d’un objecte poden modificar-se, creant noves versions de l’objecte original.  A partir del principi d’automatització, les diferents versions d’un mateix objecte s’acoblen entre sí fent ús d’un ordinador. Exemples de variabilitat Els programes informàtics poden utilitzar la informació sobre els usuaris per automàticament canviar la composició mediàtica i crear elements adaptats a l’usuari.  Anuncis adaptats a les últimes recerces en Google fetes per l’usuari quan entres a una pàgina web que utilitzi publicitat de Google, o anuncis que tinguin relació amb els objectes que estàs visualitzant. Crear diferents interfícies a partir de les mateixes dades.  Mitjançant l’API d’alguns llocs webs, podem accedir als seus continguts i fer-los servir en una altra pàgina web, en una aplicació mòvil…
 9. 9. PRINCIPIS QUE CONSTITUEIXEN ELS NOUS MITJANS Transcodificació mútuament afectades Capa informàtica Capa cultural la seva organització, els seus gèneres emergents ila manera com un ordinador modela el els seus contingutsmón, representa les dades, i ens permet operaramb elles, així com les operacions principals quehi ha darrere de tots els programes informàticsevolució del hardware i el l’ús de l’ordinador per a noves tasques i noussoftware, especialment a nivell d’interfícies entre camins per aconseguir resultatsl’ordinador i l’humàmodularitat de la programació informàtica modularitat dels nous mitjansestructural Transcodificar: passar d’un format a un altre.  Pas d’una enciclopèdia en format paper a una “wikipèdia”. L’informatització de la cultura està aconseguint gradualment una transcodificació similar a la definida en relació amb totes les categories i conceptes culturals.
 10. 10. QUINES HIPÒTESIS NO SÓN CORRECTES QUAN PARLEM DE NOUS MEDIS? Un nou medi és un medi analògic representat digitalment, és a dir, ha passat de tenir un format continu a tenir un format discret.  el cinema ja era un medi amb representació discreta, ja que feien un mostreig del temps. Tots els medis digitals comparteixen el mateix codi digital, i per tant, es poden visualitzar tots fent servir la mateixa màquina.  els manuscrits medievals ja combinaven text, gràfics i representacions d’imatges. Els medis digitals permeten accedir a les dades de manera aleatòria.  el primer aparell de cinema fet per Thomas Edison ja permetia accedir i manipular dades. La digitalització implica pèrdua d’informació, ja que la representació en codi digital conté una quantitat d’informació fixa.  encara que una imatge digitalitzada només pot contenir un número finit de píxels, a aquesta resolució pot presentar un grau de detall molt superior al que s’havia aconseguit mai amb la fotografia tradicional. Un objecte digitalitzat pot copiar-se de manera indefinida sense degradar-se.  el software i el hardware que s’utiliza per manipular imatges digitals es basa en una compressió amb pèrdues, reduint el tamany dels arxius eliminant determinada informació. Els nous mitjans són interactius, ja que l’usuari pot escollir quins elements vol visualitzar o quins camins vol seguir.  les interfícies modernes entre usuari i ordinador permeten a l’usuari controlar l’ordinador en temps real. Una vegada un objecte és representat en un ordinador, aquest automàticament passa a ser interactiu. Per tant, parlar de l’ordinador com a mitjà interactiu no té cap significat.

×