Pac1ex1 compat

195 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
195
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pac1ex1 compat

 1. 1. Introducció i primer capítol Alex Miguel, Fonaments i evolucio de la multimedia, PAC 1
 2. 2. Pre-internetEls mitjans evolucionen del daguerrotip, passant per les fotografies en moviment, els primers curtmetratges i el projector del germans Lumiere.Per la seva part la informàtica va passar del telar automàtic, a la màquina analítica, per després donar pas a la màquina de tabulació elèctrica, degut a la demanda es crea la Computing-Tabulating-Recording que mes tard serà IBM, al 1936 Alan Turing crea una descripció dun ordinador dus general que sassimila molt al funcionament dun projector cinematogràfic. Al 1936 Zuse construeix el primer ordinador digital, els seus programes semmagatzemaven en cinta de 35mm.El mitjans tradicionals i la informàtica es fusionen, totes les imatges, sons, gràfics es tornen un conjunt de dades, es transformen en «els nous mitjans»
 3. 3. 1995 – Naixement d’InternetJuntament amb Internet neix el "net art" lo qual marca una evolució dels mitjans i la cultura moderna.Lordinador es torna un aparell mediàtic universal.La arribada dInternet i la informatització de la cultura va transformant tot.
 4. 4. Teoria sobre el llenguatge delsnous mitjansManovich intenta oferir una teoria dels nous mitjans. Desde varies perspectives.El mètode: Analitza i Lorganització: Llenguatge, objecte icompara la cultura Organitza la seva obra representació: Lautor analitza elstradicional i els nous en capítols on cada un nous mitjans en relació a moltesmitjans.Parteix de cero aborda un concepte altres àrees de la cultura.analitzant els principis del clau. Va de abaix a Denomina objecte als "productes"hardware informàtic i les dalt. "Del bit al dels nous mitjans, amb aquestoperacions que es donen programa informàtic". terme intenta també recuperaren la creació dels objectes lesperit dexperimentació delculturals. laboratori. La representació com capa superior al objecte el qual dona una preferència o una altra a les dades.
 5. 5. L’objecte dels nous mitjansTerme utilitzat per descriure els "productes" dels nous mitjans en tot el seu ventall de possibilitats, desde un DVD, un mon virtual o una web.Manovich també buscava activar les connotacions que van acompanyar al terme pels artistes de vanguardia russos dels anys vint, on lobjecte apuntava cap a una producció en massa, industrial i febril. Organització racional de la feina, eficiència de lenginyeria... aixi com despertar el concepte dexperimentació de laboratori daquells anys.
 6. 6. Els nous mitjans sol son elsexibits a traves d’un ordinador?Tendim a donar-li molta importància a la forma de representació, però aixo es una limitació. Els ordinadors com a centre de producció es el que defineix els nous mitjans, encara que el seu mode de representació sigui variat.DJ mesclant música. Show laser. Codis QR al Zoo.
 7. 7. Nous mitjans e informàtica,sempre de la màEl desenvolupament dels ordinadors i els nous mitjans sempre ha sigut conjunta, de fet de la forma mes literal, doncs el primer ordinador digital en funcionar, Zuse, utilitzava programes perforats en cintes de 35mm.Això no ens ha de sorprendre ja que els aparells mediàtics com els informàtics resultaven totalment necessaris per al funcionament de la moderna societat de masses. Difondre i emmagatzemar dades de milers de ciutadans era una necessitat.El model de Turing era capaç de executar qualsevol calcul que pugues fer un ser humà, aixi com imitar qualsevol altre ordinador, els seu funcionament era a base de llegir i escriure números en una cinta sense fi, sospitosament un esquema molt similar al del projector de cinema.Tots els mitjans actuals shan traduït a dades numèriques, on un ordinador es capaç de computar-los, es a dir els mitjans es converteixen en nous mitjans.
 8. 8. Principis dels nous mitjansMes que com a dogmes, Manovich estableix unes tendencies generals de una cultura que experimenta la informatització.1. Representació Numérica2. Modularitat3. Automatizació4. Variabilitat5. Transcodificació
 9. 9. Principis dels nous mitjans:Representació numèricaUn objecte dels nous mitjans pot ser descrit formalment (matemàticament), es pot programar. Per a poder digitalitzar objectes es necessari prendre mostres a una freqüència determinada y assignar-li un valor.Segueixen els principis de la època on van sorgir, època Industrial, on els dos principis bàsics de funcionament duna factoria de la època eren:1. Estandardització de components2. Separació del proces en un conjunt de tasques simple i repetitives.Això segueix sent valid, encara que la tendència de la nostra societat postindustrial es la adaptació al individu.Una manera de veure aixo es aplicar un filtre a una imatge mitjançant un programa de retoc fotogràfic on realment estem aplicant un algoritme matemàtic a les dades.
 10. 10. Principis dels nous mitjans:ModularitatTot objecte dels nous mitjans es pot descomposar en les mateixes unitats discretes bàsiques (píxels, polígons, vòxels, caràcters o scripts).Encara així cada part te un significat per si mateixa i es podem agrupar per a crear objectes mes grans.Un exemple el podem trobar en un mon 3D, on a la vegada tenim subobjectes que podem reconèixer, com edificis, arbres... però a la vegada aquests estan formats per subobjectes, polígons, que combinant-los ens permeten crear-los.
 11. 11. Principis dels nous mitjans:AutomatitzacióAquest principi es degut als dos principis anteriors, i gracies a ells es poden automatitzar moltes operacions. Desde programes que poden tractar automàticament imatges aplicant diversos filtres, fins a navegadors web que busquen imatges similars analitzant el contingut de la imatge que ens interessi.Lorigen daquesta "intel·ligència artificial" es va desenvolupar principalment en els videojocs, on sota un conjunt limitat dopcions lordinador es capaç de respondre efectivament al jugador humà i donar la il·lusió de intel·ligència, aquesta seria del tipus dalt nivell. Tindríem també la de baix nivell on lusuari pot modificar o crear objectes mitjançant plantilles o algoritmes senzills.
 12. 12. Principis dels nous mitjans:VariabilitatPrincipi lligat a la automatització i conseqüència de la representació numèrica i la modularitat, els objectes dels nous mitjans sadapten al usuari, tendència de la època postindustrial en la que vivim, poden existir numeroses representacions per a les mateixes dades.Aquesta variabilitat també es pot mostrar en forma descalabilitat, tenint diferent versions de un objecte. Això no seria possible sense la modularitat, ja que lobjecte al estar format per unitats mes petites i independents ens permet la seva modificació.Si els vells mitjans son la societat de masses on es distribueixen objectes inamovibles i iguals per a tots, els nous mitjans serien la societat postindustrial, on es busca lindividualisme i la personalització.Aquesta interactivitat pot ser del tipus arborea, on ens trobem en una estructura formada per branques, oberta, on el propi objecte es modifica en temps real, o tancada on els elements son fixes.
 13. 13. Principis dels nous mitjans:TranscodificacióUn objectes dels nous mitjans existeix en un pla informàtic i en un pla cultural, aquestes dues capes es veuen influenciades entre elles.La capa cultural, el conte, el poema, la novel·la, es veu constantment modelada per la canviant capa informàtica. Representació dels dos plans cultural e informàtic que formen l’objecte dels nous mitjans a mode d’ADN.
 14. 14. Que son els nous mitjans?Els nous mitjans son discrets (es poden descriure matemàticament), comparteixen entre ells el mateix codi digital, es poden copiar duna manera il·limitada sense degradació, son interactius.Encara que permeten la copia sense degradació la tendència es la compressió amb pèrdua de dades.
 15. 15. Mitjans interactius i mentEls mitjans interactius representen perfectament la tendència a exterioritzar i objectivar les operacions de la ment.Podem veure lhipervincle com una relació entre el nostre proces intern de relacionar, però al estar predefinit aquests camins, tal com diu el filosof francès Louis Althussier, es pot pensar que ens demana que confonguem la estructura de la ment duna altra persona amb la nostra. Màquina-cervell.

×