Tawazun dan wasatiyyah

3,343 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,343
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tawazun dan wasatiyyah

 1. 1. DASAR WASATIYYAH DAN TAWAZUN DALAM SISTEM PUSAKA ISLAM( DT ) Nurul Hafizah Ustaz Dr. Wan Mat Bin Sulaiman
 2. 2. Ilmu berkenaan kaedah2 fiqh dan hisab bertujuan untuk mengetahui habuan yang bakal diperolehi olehsetiap waris dari harta peninggalan si mati.
 3. 3. Kelebihan mempelajari ilmu faraidh“Pelajarilah Ilmu Faraidh, keranasesungguhnya ia adalah sebahagian daripadaagama kamu.Sesungguhnya ia adalah separuhilmu, dan ia adalah ilmu yang pertama yangakan dicabut daripada umatku”. (Riwayat Ibu Majah dari Abu Hurairah r.a.)
 4. 4. Mengenai dasar wasatiyyah dan Tawazun dalam sistem pusaka IslamPerbandingan dan keseimbangan cara pembahagian harta pusaka diantarazaman dahulu dan zaman sekarang danjuga agama Islam dengan agama selain daripada Islam.
 5. 5. Definisi wasatiyyah dan Tawazun Al-Wasatiyyah, ialah satu sistem yang bersifat pertengahan (wasatiyyah) berbanding dengan sistem kapitalis dan komunis. Pemilikan individu diberi pengiktirafan dan dijamin melalui Undang-undang Pusaka Islam. Al-Tawazun, ialah satu sistem yang memberi perimbangan kepada pemilik harta untuk melupuskan hartanya ataskadar 1/3 selepas kematian dalam bentuk wasiat untuk kebajikan, dan 2/3 lagi untuk ahli- ahli waris sebagai harta pusaka mengikut hukum Syarak.
 6. 6. Harta Pusaka harus dibahagikan secara adil dan seimbang pada ahli tertentuPerkara yang ingin dibincangkan • Tentang keadilan dan keseimbangan dalam mempusakai harta pada zaman dahulu(jahiliyyah) dan sekarang. • Tentang keadilan dan keseimbangan dalam mempusakai harta di antara ugama lain dengan ugama islam.
 7. 7. Mendalami Konsep Tawazun dan Wasatiyyah Sejauh mana keberkesanan dan keseimbangan pembahagian harta pusaka zaman dahulu(zaman Jahilliyah) dan zaman sekarang.. Ingin mengetahui sejauh mana keberkesanan dankeseimbangan pembahagian harta pusaka bagi ugama islam dan ugama selain Islam.
 8. 8. Bab 5 : Cara dan metod yang digunakan Menggunakan kaedah temubual secara rambang dari guru-guru latihan dalam perkhidmatan KUPUSB.Seratus peratus daripada mereka bersetuju mengatakan sistem tawazun dan wasatiyyah adalah sangat tepat. setuju
 9. 9. Bab 6 : perbincangan1) Zaman Jahiliyyah dan sekarang Semasa zaman Jahiliyyah Hukum kewarisan adat arab menetapkan pembahagian warisnya berdasarkan hubungan nisab atau kekeluargaan, tetapi keluarga lelaki sahaja, iaitu lelaki yang sudah dewasa dan mampu memegang senjata untuk mempertahankan kehormatan keluarga dan melakukan peperangan.
 10. 10. 1) Ada Hubungan kekeluargaan 2) Ada pengangkatan anak 3) Adanya janji setia untu bersaudara
 11. 11. Pada zaman sekarang (bermula Ugama Islam) Masih mempunyai persamaan dan ada juga yang dinaskhkan Pertalian nisab atau hubungan kekeluargaan, tetapi yang telah diperbaharuiPerempuan dan kanak2 lelaki juga dapat Dasar saling mewarisi kerana adanya pengangkatan anak, janji setia dan juga persaudaraan telah pun dihapuskan.
 12. 12. Kemudian perempuan dan kanak2diberikan hak. Sebagaimana Firman Allah, Surah An-Nisaa ayat 7 : ”Bagi orang laki-laki ada hak (bahagian) dari harta peninggalan ibu bapa, dan kerabatnya; dan bagi orang perempuan juga ada hak (bahagian) dari harta peninggalan ibu bapa, dan kerabatnya,baik sedikit atau banyak menurut bahagian yang telah ditetapkan”.
 13. 13. SY 0201 ‫ݢي ان‬ ‫ݢي ݢام‬ ‫أ‬ ‫ݢام إ س الم‬Nurul Azimah Yahya (10 DT 113)
 14. 14. Sistem Pembandingan pembahagian harta pusaka Agama Agama Islam Yahudi
 15. 15. Dari Perspektif agama yahudi
 16. 16. Pertanian Yahudi TerlaluPerniagaan mementingkan kekuatan Industri ekonomi melalui pelbagai cara :Sistem riba
 17. 17. ‫ݢ‬
 18. 18. Ibu Si Mati Isteri SaudaraPerempuan Anak Perempuan
 19. 19. Bapa Ibu Si Mati Suami SaudaraSaudara perempua lelaki n Anak Anak lelaki Perempuan
 20. 20. Bapa Ibu Isteri Si Mati SuamiSaudara Saudara Lelaki perempuan Anak Anak Lelaki Perempuan
 21. 21. Bapa Mati IbuAnak Anak Anak AnakLelaki Lelaki Lelaki Perempuan /3
 22. 22. Bapa 5 Cuma anak mati perempuan Ibu ada dibrikan hak nafkah dari adek-beradik lelaki sehingga Anak Anakperempuan itu lelaki perempuan berkahwin
 23. 23. Dari Perspektif Ugama Islam
 24. 24. Agama Islam juga mementingkankekuatan sama seperti prinsip bangsa yahudi tetapi kekuatan islam Cumaberlandaskan ekonomi yang diperlukan dari hasil yang halal sahaja, bukan seperti bangsa yahudi, merekamengamalkan amalan riba yang mana agama islam melarang umat islam melakukan riba “Allah melaknat sesiapa yang memberi dan menerima wang riba” Riwayat Muslim
 25. 25. Terdapat 5 orang waris dalam Islam yang tidak terhalang : Bapa Ibu Si Mati Isteri / suamiAnak lelaki Anak perempuan
 26. 26. Perempuan yangboleh mewarisi harta ringkasnya ada 7 atau 10 jika diperincikan:
 27. 27. 5) Saudara perempuan 4) Nenek Datuk 4) Nenek Datuk Isteri bapa bapa 3) ibu Suami Ibu Si Mati 6) Isteri5) Saudara Perempuan 5) Saudara Perempuan Anak Isteri Lelaki 7) Perempuan yang 1) Anak memerdekakan perempuan hamba 2) Cucu perempuan
 28. 28. Kesimpulan• Undang2 pusaka islam merupakan suatu ketetapan daripada Allah Subahanahu Wata’ala melalui nas Qatie.
 29. 29. Kesimpulan• Undang2 pusaka islam ini menunjukkan ilmu faraid yang berlandaskan konsep tawazun dan wasatiyyah asalah satu sistem yang adil dan saksama yang berhak diterima oleh keluarga si mati

×