Imam Ahmad
bin Hanbal
Rahimahullah
Disediakan oleh:
 Qhaiyum
 Ezzat
 Nadzri
 Abdullah Azam
Riwayat Hidup
Nama sebenar: Ahmad bin Muhammad bin
Hanbal.
Lahir di Baghdad pada tahun 164H/780M.
Pengasas Mazhab Hanbali ...
Sifat Peribadi
Taat pada perintah agama dan kuat beribadat - mengerjakan solat sebanyak 300
rakaat sehari semalam dan khat...
Pendidikan
Dianugerahkan daya ingatan yang kuat - berjaya menghafaz Al-Quran
keseluruhannya ketika berusia 14 tahun.
Dapat...
Menunjukkan minat dalam bidang ilmu Al-Quran, hadis, fikah, dan ilmu kalam.
Namun begitu, beliau terkenal sebagai ahli fik...
Ujian Yang Dihadapi
Menolak pendapat Muktazilah
yang mengatakan bahawa Al-Quran adalah
kalam Allah yang bersifat baharu.
I...
Sumbangan
Memberikan sumbangan yang besar dalam bidang hadis dan perundangan
Islam kepada seluruh umat Islam.
Amat berhati...
Selain kitab Al-Musnad, Imam Ahmad juga menghasilkan beberapa buah kitab dalam
bidang lain, misalnya tafsir Al-Quran, ilmu...
Pengikut Mazhab Hanbali sebahagian besarnya terdapat di Iraq, Mesir, Hijaz,
Palestin dan Najd.
Sekian
Terima
Kasih!

Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pend. Agama Islam Tingkatan 4 - Sirah: Imam Ahmad bin Hanbal Rahimahullah

19,274 views

Published on

Pembentangan kami ! ;)

Published in: Education
0 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
19,274
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
100
Actions
Shares
0
Downloads
450
Comments
0
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pend. Agama Islam Tingkatan 4 - Sirah: Imam Ahmad bin Hanbal Rahimahullah

 1. 1. Imam Ahmad bin Hanbal Rahimahullah Disediakan oleh:  Qhaiyum  Ezzat  Nadzri  Abdullah Azam
 2. 2. Riwayat Hidup Nama sebenar: Ahmad bin Muhammad bin Hanbal. Lahir di Baghdad pada tahun 164H/780M. Pengasas Mazhab Hanbali yang merupakan satu daripada mazhab yang empat. Dinamakan Imam Hanbali bersempena nama datuknya iaitu Hanbal bin Hilal As-Syaibani. Merupakan seorang ahli sunnah yang terbesar, soleh, dan zuhud. Sesetengah ulama menganggap beliau adalah ‘Mujaddid’ bagi abad ke-3 tahun Hijrah. Meninggal dunia pada tahun 241H/855M ketika berusia 77 tahun.
 3. 3. Sifat Peribadi Taat pada perintah agama dan kuat beribadat - mengerjakan solat sebanyak 300 rakaat sehari semalam dan khatam membaca Al-Quran dalam masa tujuh hari. Tabah dalam menghadapi ujian hidup - pernah didera dan dipenjarakan. Menghormati para gurunya dan tidak suka bercakap tentang perkara yang sia- sia melainkan perkara-perkara yang bermanfaat. Mempunyai daya ingatan yang kuat - dapat menghafaz lebih banyak hadis berbanding orang lain yang sezaman dengannya. Ikhlas dalam melakukan sesuatu perkara, zuhud dan tidak terpikat dengan pangkat, darjat dan kemewahan - beliau pernah menolak jawatan sebagai kadi semasa pemerintahan Khalifah Harun Ar-Rasyid. Pendiam, lemah-lembut, suka merendah diri, peramah, pemalu, dan terlalu menjaga kehormatan diri dan agama.
 4. 4. Pendidikan Dianugerahkan daya ingatan yang kuat - berjaya menghafaz Al-Quran keseluruhannya ketika berusia 14 tahun. Dapat menguasai bahasa Arab dan kesusasteraan serta berkebolehan dalam bidang penulisan (dalam usia yang masih muda). Semasa berumur 16 tahun, beliau telah bermusafir ke Makkah, Madinah, Syam, Yaman, Basrah, dan lain-lain untuk mengumpulkan hadis-hadis nabi kerana minatnya yang mendalam terhadap ilmu tersebut. Antara guru-guru Imam Ahmad termasuklah: a) Imam As-Syafie Rahimahullah b) Waqi’ bin Jarrah c) Sufian bin Uyainah d) Qadhi Abu Yusuf e) Bashar bin Al-Mufadal
 5. 5. Menunjukkan minat dalam bidang ilmu Al-Quran, hadis, fikah, dan ilmu kalam. Namun begitu, beliau terkenal sebagai ahli fikah dan ahli hadis. Diberi gelaran Al-Malik - kehebatannya menghafal lebih daripada 700,000 hadis. Dalam bab fikah, Imam Ahmad mengutamakan Al-Quran dan Al-Hadis dalam menetapkan sesuatu hukum sebagaimana yang dilakukan oleh guru-gurunya.
 6. 6. Ujian Yang Dihadapi Menolak pendapat Muktazilah yang mengatakan bahawa Al-Quran adalah kalam Allah yang bersifat baharu. Ini telah membangkitkan kemarahan khalifah Abbasiyah pada masa itu iaitu Al-Makmun. Baginda telah mengikut cadangan seorang ulama, Ahmad bin Abi Daud supaya Imam Ahmad dipenjara dan dipukul dengan cemeti hingga berdarah seluruh tubuhnya. Walaupun diseksa dengan teruk, Imam Ahmad tetap mempertahankan pendapatnya dan tidak mudah terpengaruh dengan pendapat Muktazilah. Baginya pendapat ini tidak sesuai dengan pemikiran pengikut Ahli Sunnah Wal- Jamaah. Setelah lama dipenjarakan, akhirnya, Imam Ahmad dibebaskan pada masa pemerintahan Khalifah Al-Mutawakkil.
 7. 7. Sumbangan Memberikan sumbangan yang besar dalam bidang hadis dan perundangan Islam kepada seluruh umat Islam. Amat berhati-hati memilih hadis-hadis yang berhubung kait dengan masalah halal dan haram, sama ada dari segi isi atau sanadnya. Segala peraturan dan undang-undang yang dilaksanakan dalam Mazhab Hanbali sangat ketat dan tegas dalam satu-satu masalah. Para Pegawai yang bersikap tegas menurut undang-undang digelar ‘Hanbali’ oleh rakyat. Mengadakan pelbagai majlis ilmu di masjid-masjid. Hadirin yang mengikuti majlis ilmu yang beliau adalah dianggarkan 5000 orang dalam satu sesi. Dalam majlis ilmunya, beliau sentiasa membaca kitab-kitab yang ditulisnya sendiri. Kitab-kitab tersebut meliputi berbagai-bagai cabang. Antara himpunan hadis-hadis karangannya yang terkenal termasuklah Al-Musnad. Kitab Al-Musnad mempunyai 28 000 hingga 29 000 hadis yang sahih dan 100 000 hadis yang tidak sahih. Kitab tersebut merupakan sumber rujukan ulama hadis dan sebagai pegangan apabila berlaku perselisihan.
 8. 8. Selain kitab Al-Musnad, Imam Ahmad juga menghasilkan beberapa buah kitab dalam bidang lain, misalnya tafsir Al-Quran, ilmu fikah, ilmu kalam, dan lain-lain. Antara kitab-kitab yang dikarang oleh Imam Ahmad termasuklah: a) Tafsir Al-Quran b) An-Nasakh wal Mansukh c) Kitab At-Tarikh d) Kitab Al-Ilah e) Al-Munsad Beliau juga telah membuka kelas-kelas pengajian iaitu pengajian umum dan khusus. Kelas-kelas tersebut diadakan di masjid-masjid dan mendapat sambutan yang luar biasa daripada orang ramai. Al-Musnad, karya Imam Ahmad bin Hanbal
 9. 9. Pengikut Mazhab Hanbali sebahagian besarnya terdapat di Iraq, Mesir, Hijaz, Palestin dan Najd.
 10. 10. Sekian Terima Kasih! 

×