Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Regimurile totalitare de dreapta

10,993 views

Published on

Published in: Education
 • Login to see the comments

Regimurile totalitare de dreapta

 1. 1. Regimuriletotalitare de dreapta Fascismul Elaborat: Macarie Victor
 2. 2. Totalitarism• Regim politic în care puterea aparţine în mod total unei persoane sau unui grup de persoane. Suprimă toate drepturile şi libertăţiledemocratice şi reglementează toate domeniile vieţiipublice şi chiar private ale cetăţenilor folosindu-sede mijloacele constrîngerii violente.Exemple elocvente de astfel de regimuri sînt:Comunismul, Fascismul şi Nazismul.
 3. 3. • Raymond Aron a definit totalitarismul astfel:• 1. Fenomenul totalitar intervine la un regim care îi acordă unui partid monopolul activităţii politice.• 2. Partidul care are monopolul este animat de, sau înarmat cu, o ideologie căreia îi conferă o autoritate absolută şi care, pe cale de consecinţă, devine adevărul oficial al Statului.• 3. Pentru a răspândi acest adevăr oficial, Statul îşi rezervă, la rândul său, un dublu monopol: monopolul mijloacelor de forţă, şi monopolul mijloacelor de convingere. Toate mijloacele de comunicare - radioul, televiziunea, presa - sunt dirijate şi comandate de Stat şi de reprezentanţii acestuia.• 4. Cea mai mare parte a activităţilor economice şi profesionale sunt supuse Statului şi devin, într-un fel, o parte a Statului însuşi. Şi, cum Statul este inseparabil de ideologia sa, majoritatea activităţilor economice şi profesionale "poartă culoarea" adevărului oficial.• 5. Toate fiind activităţi de Stat, şi orice activitate fiind supusă ideologiei, o greşeală comisă într-o activitate economică sau profesională devine, în acelaşi timp, o greşeală ideologică. De unde, pe linia de sosire, se constată o politizare şi o transfigurare ideologică a tuturor greşelilor pe care este posibil să le facă indivizii şi, în concluzie, o teroare în acelaşi timp poliţistă şi ideologică. (...) Fenomenul este perfect atunci când toate aceste elemente sunt reunite şi îndeplinite în întregime.
 4. 4. Nazism• Nazismul sau naţional-socialismul (german) a fost o ideologie şi o politică totalitară naţionalistă, rasistă, antisemită şi anticomunistă a statului german, care au fost aplicate în timpul dictaturii lui Adolf Hitler în Germania între 1933 şi 1945. Cuvântul "nazism" provine de la prescurtarea numelui naţional-socialism (Nationalsozialismus, prescurtat pe nemţeşte Nazi)
 5. 5. Adolf Hitler. Ascensiunea Partea I : Cum se naşte iadul „ACOLO UNDE SUNTEM NOI NU MAI ESTE LOC PENTRU NIMENI”
 6. 6. Copilăria si anii tinereţiiAdolf Hitler s-a născut la 20 aprilie 1889 în Braunau amInn, în partea de vest a Austriei. Adolf Hitler si-a petrecut ceamai mare parte a copilariei la Linz, capitala AustrieiSuperioare. Acesta a ramas orasul sau favorit tot timpul vietiisi si-a exprimat dorinta sa fie inmormantat acolo. tatal AloisHitler a murit in 1903, dar a lasat o pensie destul de buna sieconomii corespunzatoare pentru sotia si copilul sau.
 7. 7. În şcoala primară, Adolf Hitler a fost un elev bun.Însă la gimnaziu, în Linz, nu s-a remarcat. Potrivitdascălilor lui, a fost „un elev inteligent, dar fără niciodorinţă de muncă”. Nu îi plăceau ştiinţele naturale şimatematica, era înclinat mai mult către artă. În 1907,la 18 ani, Adolf avea ambiţii să devină un pictor, camarii lui idoli. După moartea părinţilor, s-a mutat în1907 la Viena, unde a încercat să se înscrie laAcademia de Arte Frumoase, dar nu a reuşit să treacăexamenele de admitere.
 8. 8. • La Viena a luat contact cu concepţiile extremiste pe care avea să le pună în aplicare după ce a devenit cancelar al Germaniei.• Exasperat de ceea ce el, Hitler, percepea a fi văzut în Viena o „babilonie de rase”, a emigrat în mai 1914 în Germania, stabilindu-se la München, pe care îl considera oraş „cu adevărat german”.
 9. 9. • După izbucnirea Primului Război Mondial, s-a înrolat voluntar în armata germană (în Austria fusese considerat drept inapt pentru satisfacerea stagiului militar pe motiv de debilitate fizică).• Hitler a fost de două ori decorat pentru vitejie. A primit Crucea de Fier clasa a doua în 1914 şi Crucea de Fier clasa întâi în 1918 - onoare ieşită din comun pentru un militar cu gradul de caporal.• În 1916, Hitler a fost rănit în zona inghinală sau în coapsa stângă, în timpul bătăliei de pe Somme, dar s-a întors pe front în martie 1917.• La 15 octombrie 1918, Hitler a fost internat într-un spital de campanie, temporar orbit de un atac cu iperită (gaz muştar). Psihologul englez David Lewis şi Bernhard Horstmann sugerează ca orbirea ar fi putut fi fost rezultatul unei tulburări de conversie. Hitler a afirmat că în acea perioadă, el s-ar fi convins că scopul vieţii sale era salvarea Germaniei.
 10. 10. • Partea II-a Ascensiunea„POPORUL ESTEORB, PUTINISUNT CEICHEMATI SA FIESTAPANI”
 11. 11. • Multi dintre acestia au intrat in Partidul Nazist. O figura• În 1919, era agent al importanta a partidului era departamentului politic al Ernst Ruhm, ofiter in cadrul armatei bavareze, din comandamentului districtual însărcinarea căruia a intrat al armatei, care se alaturase în contact cu o formaţiune Partidului German al politică radicală, obscură, Muncitorilor inaintea lui numită Partidul Hitler si care l-a ajutat mult Muncitoresc German sa avanseze in ierarhia (Deutsche Arbeiterpartei,, partidului. Ernst Ruhm a abreviat DAP). instituit batalioanele de asalt, “bratul puternic”,• Munchen era locul de folosite de Hitler pentru adunare pentru militarii protejarea intrunirilor nemultumiti, membrii partidului, pentru atacarea Freikorps socialistilor si comunistilor si pentru exploatarea violentei, in scopul crearii iluziei de putere si tarie pe care o conferea aceasta.
 12. 12. • Tot in 1920 Hitler a adus, ca simbol oficial al miscarii, swastika odatã cu un nume nou: Partidul National Socialist al Muncitorilor din Germania ( pe scurt Partidul Nazist ). La sfârsitul anului 1920 partidul numãra deja 3000 de oameni.
 13. 13. In iulie 1921 a devenit sef al partidului, cu puteri aproapenelimitate. Inca de la inceput, s-a angajat pe calea creariiunei miscari de masa ale carei mijloace de seducere siputere sa fie suficiente pentru a-i face pe membrii lui sa-i fietotal loiali. S-a angajat intr-o propaganda dezlantuita prinintermediul ziarului partidului, Vulkischer Beobachter(Observatorul Popular), achizitionat in 1920, si alintrunirilor politice a caror audienta a sporit curand de lacativa participanti la mii de oameni.Cu personalitatea sa charismatica si cu o conduceredinamica, a reusit sa atraga in jurul sau un nucleu de cadrede conducere naziste devotate, oameni ale caror nume audevenit astazi sinonime cu infamia: Alfred Rosenberg,Rudolf Hess, Hermann Guring si Julius Streicher.
 14. 14. ASCENSIUNEA PARDITULUI SICONDAMNAREA LUI ADOLFHITLER
 15. 15. Apogeul acestei ascensiuni rapide a partidului s-a manifestat intentativa de lovitura de stat, puciul pornit dintr-o berarie dinMunchen in noiembrie 1923, cand Hitler si generalul ErichLudendorff au incercat sa se foloseasca de confuzia si opozitiaaccentuata fata de Republica de la Weimar pentru a-i forta peliderii guvernului bavarez si pe comandantul local al armatei saproclame o revolutie nationala. In invalmaseala care a urmat,politia si armata au tras in coloana de manifestanti, omorandcativa dintre ei. Hitler a fost ranit si patru politisti au fost ucisi.Judecat pentru tradare, a folosit aceasta situatie si uriasapublicitate de care se bucura, in stilul sau caracteristic, inpropriul avantaj. Din acest puci a tras si o invatatura vitala – camiscarea trebuie sa ajunga la putere prin mijloace legale. A fostcondamnat la cinci ani de inchisoare, dar a executat doar noualuni, acestea in confortul relativ al castelului Landsberg. Hitler afolosit acest timp pentru a dicta primul volum din Lupta mea(Mein Kampf), o autobiografie politica, dar si un compendiu almultelor si diverselor sale idei.
 16. 16. • De cand a iesit din inchisoare si pana in anul 1933 a fost o perioada de liniste deplina in care nu s-a intamplat nimic cu exceptia faptului ca Partidul Nazist se extindea foarte repede.• In acesti ani s-a format organizatia Tineretul Hitlerist.• In 1933, datorita capabilitatilor de foarte bun politician ale lui Hitler, el si partidul sau au luat cu asalt guvernul si au format "Reich"-ul. Al treilea Reich. Probabil ultimul.
 17. 17. • Propaganda insistenta, concentrata asupra esecului guvernului in privinta imbunatatirii conditiilor de trai in timpul Marii Depresiuni, a produs o crestere constanta a electoratului Partidului Nazist. Partidul a devenit al doilea ca marime din tara, crescand de la 2,6% la alegerile din 1928 la peste 18% in septembrie 1930. In 1932, Hitler s-a confruntat cu Hindenburg la alegerile prezidentiale, obtinand 36,8% din voturi in al doilea tur de scrutin.
 18. 18. • Aflandu-se pe o pozitie puternica in virtutea voturilor primite, a intrat intr-o serie de intrigi cu conservatori ca Franz von Papen, Otto Meissner si Oskar, fiul presedintelui Hindenburg. Teama de comunism si respingerea social-democratilor i-a unit. In pofida unui declin in voturi al Partidului Nazist la alegerile din noiembrie 1932, Hitler a insistat ca postul de cancelar este singurul pe care il va accepta. Pe 30 ianuarie 1933, Hindenburg i-a oferit postul de cancelar al Germaniei. In acel moment, cabinetul sau includea putini nazisti.
 19. 19. • Odata ajuns la putere, Hitler a instaurat o dictatura absoluta. Si-a asigurat acordul presedintelui pentru organizarea de noi alegeri. Incendierea Reichstagului in noaptea de 27 februarie 1933 (probabil actiunea unui comunist olandez, Marinus van der Lubbe) a furnizat pretextul pentru promulgarea unui decret ce suprima toate libertatile si pentru intensificarea violentelor. In aceste conditii, cand au avut loc alegerile, pe 5 martie, nazistii au obtinut 43,9% din voturi.
 20. 20. • Dupa mai putin de trei luni, toate partidele si organizatiile nenaziste, cat si uniunile sindicale si-au incetat existenta. Disparitia Partidului Catolic de Centru a fost urmata in luna iulie de Concordatul Germaniei cu Vaticanul.• Pe 29 iunie 1934, a luat decizia. In “Noaptea Cutitelor Lungi”, Ruhm si locotenentul sau Edmund Heines au fost executati fara judecata, impreuna cu Gregor Strasser, Kurt von Schleicher si altii. Conducatorii armatei, bucurosi sa vada SA distrusa, au aprobat actiunile lui Hitler. La moartea lui Hindenburg, pe 2 august, conducatorii armatei, impreuna cu von Papen, au acceptat contopirea institutiei cancelarului cu cea a institutiei prezidentiale, careia ii revenea comanda suprema a fortelor armate ale Reichului.
 21. 21. • Redresarea economica si o reducere rapida a somajului (care coincidea cu cea de pe plan mondial, dar despre care Hitler a sustinut ca i se datoreaza) au facut regimul tot mai popular, iar combinatia intre aceste succese si politica de teroare a intrunit 90% din voturile electoratului in cadrul unui plebiscit.
 22. 22. • Continuarea o ştim cu toţii...

×