395 μ.Χ     ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ       1453 μ.Χ      AΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ       Βασιλεύς Βασιλέων       Βασι...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ  ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 565 μ.ΧΤο κέντρο διοίκησης είναι το ιερό ανάκτορο στην     ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ   ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟΤο ιερό ανάκτορο ήταν η έδρα του αυτοκράτορα καικέντρο της αυτοκρατορικής ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ   ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟΟ περίβολος που κτίστηκε το 10ο αιώνα, περιλάμβανεοκτώ εσωτερικές αυλές, επ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ    ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟΕπίσης, πέντε αίθουσες υποδοχής και ακροάσεως, τέσσερειςεκκλησίες, εννέα ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ Η επίσημη είσοδος βλέπει προς την   πλατεία του Αυγουσταίου.
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ   ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΑΙΟΥΤο Αυγουσταίον βρισκόταν στην δυτική πλευρά της ΑγίαςΣοφίας. Ηταν προσβά...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ        Η ΧΑΛΚΗΜια μεγαλοπρεπής μπρούτζινη θύρα, πάνω από την οποίαυπάρχει η εικόνα του ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ         Η ΧΑΛΚΗΗ ΧΑΛΚΗ κατασκευάστηκε στα τέλη του 5ου αιώνα καιήταν η είσοδος στο ιερ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ  ΟΙ ΛΟΧΟΙ ΤΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝΜπαίνουμε από την είδοδο της ΧΑΛΚΗΣ στο ιερόανάκτορο. Καθώς προχωρούμε βλ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ        Η ΔΑΦΝΗΒλέπουμε μπροστά μας ένα σύνολο χωριστών κτιρίων,συνδεόμενων μεταξύ τους ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΤΟ ΧΡΥΣΟΤΡΙΚΛΙΝΟΝ Η μεγάλη αίθουσα του θρόνου!
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ     ΤΟ ΧΡΥΣΟΤΡΙΚΛΙΝΟΝ           Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο οκτάγωνο χώλ     ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΤΡΙΚΛΙΝΟ ΤΩΝ 19  ΑΝΑΚΛΙΝΤΡΩΝ   Η αίθουσα των εορτών!
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ    ΤΟ ΤΡΙΚΛΙΝΟ ΤΩΝ 19     ΑΝΑΚΛΙΝΤΡΩΝ          Ονομάστηκε έτσι γιατί διέθετε δε...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ       ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ        ΜΑΓΝΑΥΡΑΣΗ μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων όπου γίνοντα...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ     ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ       ΜΑΓΝΑΥΡΑΣ         Το ανάκτορο επικοινωνεί μέσω στ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ     ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ       ΜΑΓΝΑΥΡΑΣ           Την ώρα που μπαίνει ο πρεσβ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ  Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ      Το θαύμα των Ρωμιών
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ         Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ             Μπροστά μας απλώνεται μια ωοειδής    ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ  Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ        Ο μεγάλος κυρίως ναός,        σχηματίζει ένα τετράγωνο ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ          Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ             Στο κέντρο κάτω από τον τρούλο,    ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΜετά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία βγαίνουμε και βρισκόμαστεστην πλατεία του Α...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ      Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣΒρισκόμαστε στην αυλή. Αριστερά και δεξιά σταύλοι. Αυτή τηνώρα είναι άδει...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ       Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣΠάνω στον πύργο είναι στημένα τέσσερα άλογα. Κάθε μια από τις δύοπτέρυγ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ      Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣΕχει περίπου 450 μέτρα μήκος και 80 πλάτος. Μια στενή πλατφόρματην χωρίζ...
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ       Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ              Στην πλάγια αριστερή μεριά, περίπου     ...
ΤΕΛΟΣ
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Konstantinoupolis 2

543 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
543
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Konstantinoupolis 2

 1. 1. 395 μ.Χ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ 1453 μ.Χ AΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Βασιλεύς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλεύσιν
 2. 2. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 565 μ.ΧΤο κέντρο διοίκησης είναι το ιερό ανάκτορο στην Κωνσταντινούπολη.
 3. 3. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟΤο ιερό ανάκτορο ήταν η έδρα του αυτοκράτορα καικέντρο της αυτοκρατορικής κυβερνήσεως. Εκτεινότανσε ένα χώρο περίπου 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων καικάλυπτε το οροπέδιο που δεσπόζει πάνω στον Βόσποροκαι την Προποντίδα.
 4. 4. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟΟ περίβολος που κτίστηκε το 10ο αιώνα, περιλάμβανεοκτώ εσωτερικές αυλές, επτά εισόδους, δέκαδιαμερίσματα που προοριζόταν για προσωπική κατοικίατου αυτοκράτορα, και της οικογενείας του.
 5. 5. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟΕπίσης, πέντε αίθουσες υποδοχής και ακροάσεως, τέσσερειςεκκλησίες, εννέα παρεκκλήσια, εννέα προσευκτήρια, τρειςτραπεζαρίες, μια βιβλιοθήκη, μια οπλοθήκη, μια αίθουσατροπαίων, δυο λουτρά, έναν ιππόδρομο, τρία αίθρια καιακόμη οκτώ ιδιαίτερα περίπτερα καθώς και έξη φυλακές.Τρείς αλέες και επτά στεγασμένες, στοές συνένωναν ταδιάφορα τμήματα του ανακτόρου.
 6. 6. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ Η επίσημη είσοδος βλέπει προς την πλατεία του Αυγουσταίου.
 7. 7. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΑΙΟΥΤο Αυγουσταίον βρισκόταν στην δυτική πλευρά της ΑγίαςΣοφίας. Ηταν προσβάσιμο από την κύρια οδική αρτηρία καιοδηγούσε στην ΧΑΛΚΗ, την είσοδο του ιερού ανακτόρου.Στην δυτική πλευρά του δέσποζε το άγαλμα του Ιουστινιανού.
 8. 8. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η ΧΑΛΚΗΜια μεγαλοπρεπής μπρούτζινη θύρα, πάνω από την οποίαυπάρχει η εικόνα του Χριστού μισοανοίγει. Μπαίνουμε στονπροθάλαμο του ιερού ανακτόρου: την ΧΑΛΚΗ.
 9. 9. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η ΧΑΛΚΗΗ ΧΑΛΚΗ κατασκευάστηκε στα τέλη του 5ου αιώνα καιήταν η είσοδος στο ιερό ανάκτορο. Καταστράφηκε απόφωτιά το 532 και ξαναχτίστηκε.Στο συγκρότημα των κτιρίων πίσω από την είσοδοδιαμένουν οι λόχοι των φρουρών, που είναι αποσπασμένοιστο ανάκτορο.
 10. 10. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΟΙ ΛΟΧΟΙ ΤΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝΜπαίνουμε από την είδοδο της ΧΑΛΚΗΣ στο ιερόανάκτορο. Καθώς προχωρούμε βλέπουμε τον αξιωματικότης φρουράς του ανακτόρου.Στην συνέχεια ακολουθούμε τη μακριά στοά που οδηγείαπό τη ΧΑΛΚΗ στο ανάκτορο της Δάφνης.
 11. 11. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η ΔΑΦΝΗΒλέπουμε μπροστά μας ένα σύνολο χωριστών κτιρίων,συνδεόμενων μεταξύ τους με στοές και με ταράτσες, πουστο κέντρο τους διαμορφώνεται η μεγάλη αίθουσα τουθρόνου: το Χρυσοτρίκλινον.
 12. 12. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΤΟ ΧΡΥΣΟΤΡΙΚΛΙΝΟΝ Η μεγάλη αίθουσα του θρόνου!
 13. 13. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟΤΡΙΚΛΙΝΟΝ Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο οκτάγωνο χώλ που σκεπάζεται από ένα μεγάλο θόλο (16 μέτρα διάμετρο) και που διαθέτει 16 παράθυρα. Κάθε πλευρά του κτιρίου σχηματίζει μια ημικυκλική αψίδα.Η αψίδα του βάθους στεγάζει τον θρόνο τουαυτοκράτορα. Ο θόλος της είναι διακοσμημένος μεένα μωσαικό που απεικονίζει τον Χριστό καθισμένοσε θρόνο. Παραλληλισμός που προσφέρεται για ναεπηρεάσει την σκέψη των επισκεπτών.Βγαίνουμε από την αίθουσα του θρόνου καικατευθυνόμαστε προς την αίθουσα τωνεορτών.
 14. 14. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΤΡΙΚΛΙΝΟ ΤΩΝ 19 ΑΝΑΚΛΙΝΤΡΩΝ Η αίθουσα των εορτών!
 15. 15. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΤΡΙΚΛΙΝΟ ΤΩΝ 19 ΑΝΑΚΛΙΝΤΡΩΝ Ονομάστηκε έτσι γιατί διέθετε δεκαεννέα ανάκλιντρα δεξιώσεως. Εδώ ο αυτοκράτορας δίνει τα επίσημα γεύματα όταν το απαιτεί η περίσταση.Κάθε ανάκλιντρο (τηρείται η ρωμαική παράδοση) μπορεί ναχωρέσει δώδεκα πρόσωπα. Ολα μαζί σχηματίζουν δυο σειρές απόεννέα ανάκλιντρα η κάθε μια. Το δέκατο έννατο, τοαυτοκρατορικό ανάκλιντρο, είναι τοποθετημένο χωριστά, πάνω σεένα είδος εξέδρας, που δεσπόζει στο Τρίκλινο. Παραπετάσματαπου κρέμονται από ασημένιες κολόνες δίνουν την δυνατότητα νααπομονώνεται ο αυτοκράτορας από τους προσκαλεσμένους του.Βγαίνουμε από την αίθουσα των εορτών και προχωρούμε προς τοανάκτορο της Μαγναύρας
 16. 16. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΜΑΓΝΑΥΡΑΣΗ μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων όπου γίνονται δεκτοί οι ξένοι πρεσβευτές.
 17. 17. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΜΑΓΝΑΥΡΑΣ Το ανάκτορο επικοινωνεί μέσω στοών με το κυρίως ανάκτορο. Ο νάρθηκας κατασκευασμένος σε ρυθμό βασιλικής, είναι χωρισμένος στα πλάγια με κολόνες, που στηρίζουν κυκλικές εξέδρες και φωτίζεται από επτά πολυελαίους.Ο αυτοκρατορικός θρόνος, στημένος πάνω σε μια εξέδρα, στην οποίαοδηγούν έξη σκαλοπάτια, σκιάζεται από χρυσά πλατανόφυλλα. Στακλαδιά είναι σκαρφαλωμένα χρυσά πουλιά. Μπροστά στο θρόνο είναιξαπλωμένα δυο χρυσά λιοντάρια. Στα πλάγια φρουρούν χρυσοί γρύπες.Τις ημέρες των ακροάσεων εκθέτουν εκεί τα ποιοωραία κοσμήματα του στέμματος , που λούζονταιαπό ένα σοφά ρυθμισμένο φωτισμό.
 18. 18. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΜΑΓΝΑΥΡΑΣ Την ώρα που μπαίνει ο πρεσβευτής, ένας μυστικός μηχανισμός βάζει σε κίνηση όλα τα χρυσά ζώα που είναι γύρω από τον αυτοκρατορικό θρόνο:Τα πουλιά που δείχνουν γατζωμένα στον πλάτανο αρχίζουν νακελαιδούν, οι γρύπες ανασηκώνονται στο υπόβαθρό τους, τα λιοντάριαανορθώνονται βγάζοντας τρομερούς βρυχηθμούς. Και να(!), τη στιγμήπου ο πρεσβευτής υποκλίνεται μπροστά στην αυτοκρατορικήμεγαλειότητα, ο θρόνος ανεβαίνει απότομα προς τα πάνω, φθάνονταςσχεδόν μέχρι την οροφή.Μπορούμε να βρούμε στην αναφορά του επισκόπου της ΚρεμόνΛιουτπράνδου, μια ιδέα της εντυπώσεως, που δημιουργούσε αυτή ησκηνοθεσία στον επισκέπτη.
 19. 19. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Το θαύμα των Ρωμιών
 20. 20. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Μπροστά μας απλώνεται μια ωοειδής αυλή πενήντα μέτρων πλάτους και τριάντα μήκους , που είναι περιστοιχισμένη από στοές. Στο κέντρο της υπάρχει μια μαρμάρινη βρύση.Στην δυτική πλευρά υψώνεται ένα είδος πύργου: Είναι το ρολόι τηςΑγίας Σοφίας. Εικοσιτέσσερες μικρές θύρες αντιστοιχούν στις ώρεςτις ημέρας και της νύκτας. Μόλις τελειώσει μια ώρα ανοίγειαυτόματα η επόμενη θύρα και βγαίνει ένα αγαλματάκι, το οποίοπαραμένει έξω, όσο διαρκεί η ώρα που αντιπροσωπεύει.Από την αυλή περνάμε σε μια κλειστή στοά, στο νάρθηκα, πουεπικοινωνεί με το εσωτερικό της εκκλησίας με εννέα πύλες. Ηκεντρική πύλη, η λεγόμενη βασίλειος, προορίζεται για τοαυτοκράτορα και την ακολουθία του.
 21. 21. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Ο μεγάλος κυρίως ναός, σχηματίζει ένα τετράγωνο 70 επί 71.70. Ο τρούλος που τον σκεπάζει έχει διάμετρο 31 μέτρα. Από το δάπεδο ως την κορυφή του θόλου η απόσταση είναι 55 μέτρα. Τα πλάγια του ναού, που χωρίζονται από τον κυρίως ναό με μαρμάρινους κίονες, καλύπτονται από έναν εξώστη που πιάνει όλο τον γύρω της εκκλησίας.
 22. 22. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Στο κέντρο κάτω από τον τρούλο, υψώνεται ο άμβωνας με επένδυση από ασήμι και ελεφαντόδοντο, που στεγάζεται από ένα γείσο επιστρωμένο με πλάκες χρυσού. Ενα περίφραγμα από ασήμι ψιλοδουλεμένο, υψώνεται μπροστά στην αψίδα που στεγάζει το εικονοστάσιο.Τα παραπετάσματα, υφασμένα με μετάξι και χρυσό, εικονίζουν τονΙουστινιανό και την Θεοδώρα, να δέχονται γονατιστοί την ευλογία τουΧριστού και της Παναγίας.Η Αγία Τράπεζα, κατασκευασμένη από καθαρό χρυσάφι και απόπολύτιμους λίθους και σμάλτο σπινθηροβολεί κάτω από τα διαφορετικάχρώματα. Ολα είναι μαγευτικά αλλά καμμία ανθρώπινη λέξη δεν μπορεί να εκφράσει την εντύπωση που δημιουργεί ο βραδυνός φωτισμός.
 23. 23. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΜετά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία βγαίνουμε και βρισκόμαστεστην πλατεία του Αυγουσταίου. Στα δεξιά πλημμυρισμένη απόκόσμο, απλώνεται η Μέση Οδός και χάνεται στο βάθος. Κάνουμεμερικά βήματα προς το σταδιόμετρο. Αριστερά βλέπουμε τηνφιγούρα ενός μεγάλου κτιρίου, που έχει το σχήμα ενόςπαραλληλόγραμμου. Είναι ο ιππόδρομος.Η πόρτα ανοίγει... Μπαίνουμε....
 24. 24. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣΒρισκόμαστε στην αυλή. Αριστερά και δεξιά σταύλοι. Αυτή τηνώρα είναι άδειοι. Μόνο μια ημέρα πριν τις ιπποδρομίες θαμεταφέρουν τα άλογα που θα πάρουν μέρος στους αγώνες.Διασχίζουμε την αυλή. Απέναντί μας υψώνεται ένας πύργοςπλαισιωμένος από δυο πτέρυγες, των οποίων η πίσω πλευρά βλέπειπρος την αρένα.
 25. 25. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣΠάνω στον πύργο είναι στημένα τέσσερα άλογα. Κάθε μια από τις δύοπτέρυγες περιλαμβάνει έξη χωρίσματα τις ιππαφεύσεις – όπου θαέρθουν να τοποθετηθούν περιμένοντας να ριχθούν στην αρένα, ταάρματα που προορίζονται για να πάρουν μέρος στον αγώνα.Μια μεγάλη πύλη στο κέντρο του πύργου οδηγεί από την αυλήστην αρένα. Την παιρνάμε και... Μπαίνουμε στην αρένα....
 26. 26. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣΕχει περίπου 450 μέτρα μήκος και 80 πλάτος. Μια στενή πλατφόρματην χωρίζει στο κέντρο σε δύο μέρη. Αυτή είναι η άκανθα. Δυοσημαδούρες σημαδεύουν τον χώρο της διαδρομής των αρμάτων.
 27. 27. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ Στην πλάγια αριστερή μεριά, περίπου προς το κέντρο, βρίσκεται το αυτοκρατορικό θεωρείο, σε ένα ιδιαίτερο περίπτερο, που ονομάζεται Κάθισμα, το οποίο συνδέει τον ιππόδρομο με το ανάκτορο του αυτοκράτορος.Συγκεκριμένα, μια μυστική ελικοειδής σκάλα οδηγεί από τηνΕκκλησία του Αγίου Στεφάνου της Δάφνης στο Κάθισμα τουιπποδρόμου. Ο αυτοκράτορας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει καιμια πέτρινη σκάλα που καταλήγει στις μπρούτζινες θύρες τουαυτοκρατορικού θεωρείου.Το θεωρείο βλέπει προς την αρένα, χωρίς όμως να επικοινωνεί μαζί τηςμε καμιά σκάλα. Μπροστά του βρίσκεται μια ανυψωμένη πλατφόρμα –το στάμα – που είναι τοποθετημένη σε δυο μαρμάρινα υποστηρίγματα.Εκεί στέκονται οι στρατιώτες της τιμητικής φρουράς.
 28. 28. ΤΕΛΟΣ

×