Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ακροπολη μυκηνων

931 views

Published on

 • Be the first to comment

ακροπολη μυκηνων

 1. 1. Αρχαία Ιστορία Α΄ γυμνασίου Γνωρίζουμε την ακρόπολη των Μυκηνών Παρουσίαση: Στάμου Ευαγγελία, φιλόλογος
 2. 2. Ερρίκος Σλήμαν
 3. 3. Μυκήνες, Ταφικός Κύκλος Α, τάφος III. Χρυσά σκουλαρίκια σε σχήμα φύλλου κισσού. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκήνες, Ταφικός Κύκλος Α, τάφος IV. Χρυσό κύπελλο, το λεγόμενο" ποτήρι του Νέστορος" . Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκήνες. Χρυσή νεκρική προσωπίδα, γνωστή ως "μάσκα του Αγαμέμνονα". Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκήνες, Ταφικός Κύκλος Α, τάφος V. Κουμπιά από χρυσό και κόκαλο. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα.
 4. 4. πληροφορίες Κάτοψη της ακρόπολης των Μυκηνών 1. Η Πύλη των Λεόντων Το εργαστήριο των καλλιτεχνών 3. Ο Ταφικός Κύκλος Α 2. Το ανάκτορο Η οικία των κιόνων Πάμε να γνωρίσουμε από κοντά: • Την Πύλη των Λεόντων • Το ανάκτορο • Τον Ταφικό Κύκλο Α (πατήστε το χεράκι που σχηματίζεται στις θερμές περιοχές και για περισσότερες πληροφορίες το κουμπί ενεργειών )
 5. 5. Η Πύλη των Λεόντων ήταν η κυρία είσοδος της Ακρόπολης και το άνοιγμα της έκλεινε με διπλή μπρούντζινη πόρτα. Η κατασκευή χρονολογείται το 1250 π.Χ. περίπου.
 6. 6. Το ανάγλυφο στο «ανακουφιστικό τρίγωνο» απεικονίζει δύο αντιμέτωπα λιοντάρια, σύμβολο της δύναμης των ισχυρών βασιλιάδων των Μυκηνών.
 7. 7. Το «ανακουφιστικό τρίγωνο» της Πύλης των Λεόντων
 8. 8. Η πίσω πλευρά της Πύλης των Λεόντων
 9. 9. επιστροφή Πύλη των Λεόντων Γκραβούρα από το βιβλίο του Ιωάννη Κ. Κοφινιώτη, «Ιστορία του Άργους από των Αρχαιοτάτων χρόνων μέχρις ημών »
 10. 10. Μυκήνες κάτοψη του ανακτόρου Το μυκηναϊκό μέγαρο αποτελείται από τρία μέρη: • την αίθουσα (στοά με δύο κίονες) • τον πρόδομο (προθάλαμος) • το δόμο (η κύρια αίθουσα όπου βρισκόταν ο θρόνος του ηγεμόνα και μία κεντρική εστία ανάμεσα σε τέσσερις κίονες).
 11. 11. Το ανάκτορο, σύμβολο της δύναμης των Μυκηναίων βασιλιάδων, δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της ακρόπολης των Μυκηνών.
 12. 12. Μυκήνες η αίθουσα του θρόνου
 13. 13. Η κυκλική εστία στην αίθουσα του θρόνου
 14. 14. επιστροφή Πύλος Σχεδιαστική αναπαράσταση της κεντρικής αίθουσας του ανακτόρου (υδατογραφία Ρ. de Jong).
 15. 15. πληροφορίες Κάτοψη του ταφικού κύκλου Α των Μυκηνών. Βρίσκεται μέσα στα τείχη, δεξιά από την Πύλη των Λεόντων. Διακρίνουμε 6 μεγάλους λακκοειδείς βασιλικούς τάφους στους οποίους βρέθηκαν σκελετοί 19 ατόμων και πολλά χρυσά αντικείμενα και άλλα πολύτιμα έργα τέχνης.
 16. 16. Ταφικός Κύκλος Α
 17. 17. Σχεδιαστική αναπαράσταση του Ταφικού Κύκλου Α των Μυκηνών
 18. 18. πληροφορίες Έξω από τα τείχη της ακρόπολης, δυτικά της Πύλης των Λεόντων, βρίσκεται ο Ταφικός Κύκλος Β.
 19. 19. Έξω από τα τείχη της ακρόπολης σώζονται και τέσσερις θολωτοί τάφοι. Ο περίφημος θολωτός τάφος γνωστός ως «Θησαυρός του Ατρέως» αποτελεί το τελειότερο παράδειγμα αυτού του τύπου.
 20. 20. «Θησαυρός του Ατρέως» είσοδος- εσωτερικό
 21. 21. Το εσωτερικό του «Θησαυρού του Ατρέως»
 22. 22. Η οροφή του «Θησαυρού του Ατρέως»
 23. 23. Ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήστρας
 24. 24. Δραστηριότητες
 25. 25. επιστροφή πληροφορίες • Τα περισσότερα από τα μνημεία της ακρόπολης των Μυκηνών, που είναι σήμερα ορατά, χρονολογούνται στην περίοδο της μεγάλης ακμής του ανακτορικού κέντρου, από το 1350 έως το 1200 π.Χ. • Η ακρόπολη έχει κάτοψη σχεδόν τριγωνική και είναι οχυρωμένη με τα λεγόμενα κυκλώπεια τείχη. Θυμίζουν την αίγλη και το μεγαλείο του Μυκηναϊκού Πολιτισμού που εξυμνεί με τις περιγραφές του ο Όμηρος στην «Ιλιάδα».
 26. 26. επιστροφή πληροφορίες • Η είσοδος της Πύλης των Λεόντων αποτελείται από δύο παραστάδες, το κατώφλι και το υπέρθυρο. • Πάνω από το υπέρθυρο υπάρχει το λεγόμενο ανακουφιστικό τρίγωνο (τριγωνικός κενός χώρος) το οποίο μεταφέρει το κέντρο βάρους στα πλάγια.
 27. 27. επιστροφή πληροφορίες • Οι λακκοειδείς τάφοι είναι ο πρώτος χρονολογικά τύπος μυκηναϊκού τάφου που εμφανίζεται κατά την Υστεροελλαδική Ι περίοδο (1550-1500 π.Χ.). • Τα χαρακτηριστικότερα δείγματα λακκοειδών τάφων βρίσκονται στoυς δύο ταφικούς περιβόλους των Μυκηνών. Πρόκειται για τον ταφικό περίβολο Α και τον Β, που θεωρούνται ως χώροι ταφής των τοπικών αρχόντων.
 28. 28. επιστροφή πληροφορίες • Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών εκτός από την τειχισμένη ακρόπολη στην κορυφή του υψώματος, περιλαμβάνει και διάσπαρτα ταφικά και οικιστικά συγκροτήματα έξω από αυτήν, κυρίως στα δυτικά και νοτιοδυτικά. • Ο Ταφικός Κύκλος Β είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που μας δίνουν στοιχεία για την ταφική αρχιτεκτονική και τα ταφικά έθιμα των Μυκηναίων. Περιείχε 26 τάφους οι οποίοι περιβάλλονταν από έναν κυκλικό περίβολο. Χρονολογείται γύρω στο 1650-1550 π.Χ. περίπου.
 29. 29. επιστροφή πληροφορίες • Οι θολωτοί τάφοι είναι υπόγεια κυκλικά κτίσματα που αποτελούνται από την κυρίως θόλο και ένα μακρύ δρόμο. • Οι θολωτές κατασκευές αντιμετώπιζαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Συγκεκριμένα το στόμιό τους κινδύνευε να καταρρεύσει από το υπερβολικό βάρος του υπέρθυρου, το οποίο έφτανε μερικές φορές τους 120 τόνους. • Μια προστατευτική τεχνική που εφαρμόστηκε για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα ήταν η επινόηση του ανακουφιστικού τριγώνου που μετέφερε το βάρος του υπέρθυρου στις παραστάδες και τις πλευρές της θόλου. • Ύστερα από κάθε ταφή η εξωτερική άκρη του δρόμου κλεινόταν και το εσωτερικό του γεμιζόταν με χώμα. Οι τάφοι καλύπτονταν από έναν τεχνητό λοφίσκο από χώμα και πέτρες που προστάτευε την κατασκευή από τη φυσική φθορά.
 30. 30. επιστροφή πληροφορίες • Μέχρι σήμερα ο τάφος είναι γνωστός και ως «θησαυρός του Ατρέως» ή «τάφος του Αγαμέμνονα». • Χρονολογείται μεταξύ του 1350 και του 1250 π.Χ. Οι κάτοικοι της περιοχής από πολύ παλιά γνώριζαν το μνημείο ως «θησαυρό», δηλαδή ως θησαυροφυλάκιο του ιδρυτή της μυθικής μυκηναϊκής ακρόπολης, του Ατρέως.
 31. 31. Να συγκρίνετε την είσοδο της Χατούσας, πρωτεύουσας των Χετταίων (πάνω) με την είσοδο της ακρόπολης των Μυκηνών (κάτω). α. Ομοιότητες Χαττούσα, Βασιλική Πύλη Μυκήνες, Η Πύλη των Λεόντων β. Διαφορές
 32. 32. το μυκηναϊκό μέγαρο θυμάμαι τα μέρη του και συμπληρώνω α. β. γ. δ. ε.
 33. 33. Να τοποθετήσετε τις τρεις εικόνες που βλέπετε στη σωστή τους θέση μέσα στο χάρτη.

×