Informatike Biznesi

4,477 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,477
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Informatike Biznesi

 1. 1. Rrjeta Kompjuterike 1
 2. 2. Hyrje---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3Zhvillimi I Rrjetave ---------------------------------------------------------------------------------------- 4Kuptimi I Rrjetes ------------------------------------------------------------------------------------------- 6Perftimet nga Rrjetat -------------------------------------------------------------------------------------- 7Rolet e Kompjutereve ne Rrjetë------------------------------------------------------------------------- 8Rjetat peer-to-peer----------------------------------------------------------------------------------------- 9Topologjitë e Rrjetit ------------------------------------------------------------------------------------- 10Topologjia Bus -------------------------------------------------------------------------------------------- 11Topologjia Ring ------------------------------------------------------------------------------------------- 11Topogjia Star ---------------------------------------------------------------------------------------------- 12Topologjia an Exten Star -------------------------------------------------------------------------------- 13Topologjia Hierardinal ---------------------------------------------------------------------------------- 13Topologjia Mes ------------------------------------------------------------------------------------------- 13MAC Adresa dhe Ip Adresa ----------------------------------------------------------------------------- 14Rrjetat e Tipi Domain ----------------------------------------------------------------------------------- 14Wlan -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 14Çka është Interneti --------------------------------------------------------------------------------------- 15ISP ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 16Lidhja e ISP me internet -------------------------------------------------------------------------------- 16Opcionet e per lidhjen e internetit -------------------------------------------------------------------- 17Dial-up ------------------------------------------------------------------------------------------------------ 18Modem Celular ------------------------------------------------------------------------------------------- 18Modem me kabllo ---------------------------------------------------------------------------------------- 19Linja Satelitore ------------------------------------------------------------------------------------------- 20Hierarkija e internetit ----------------------------------------------------------------------------------- 21Kabllot e Rrjetave ---------------------------------------------------------------------------------------- 22Qellimi I IP – Adresses ----------------------------------------------------------------------------------- 22Struktura e IP Adreses ----------------------------------------------------------------------------------- 23Pjeset e E IP ------------------------------------------------------------------------------------------------ 24Web Klientet dhe Serveret ------------------------------------------------------------------------------ 25HTTP -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 25Rrjetat Lokale pa tela ( Wirless) ----------------------------------------------------------------------- 25Perfitimet nga WLan-et --------------------------------------------------------------------------------- 25Teknologjite WLAN -------------------------------------------------------------------------------------- 26Konkluzionet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 29Referencat ------------------------------------------------------------------------------------------------- 29 Rrjeta Kompjuterike 2
 3. 3. Rrjetat jan sisteme të lidhura ndërmjet veti, në të cilat marrin pjesë shumë shfrytëzues më qëllim të ndrrimit të informacioneve. Në kohën e “gurit” të Kompjuterzimit ( Vitet e 50-ta dhe 60-ta) Kompjuteret përdoreshin kryesishtë nga shkenctar të ndryshëm. Aplikacionet( Programet) Që perdoreshin në atë kohë ishin kryesishtë të shkruara nga vetë aplikuesit dhe kryesishtë kishin të bëjnë me zgjedhjen e problemeve matematikore .Hardëer-i ishtë shum I shtrejt ndersa Sofëer-i në anën tjeter ishte shumë I lirë ose në të shumtën e rasteve shkruhej nga vetë Aplikuesit. Mirëpo me kohen çmimet e Harëer-it u zvogluan e kompjuteret u bënë interesant edhe per shtesat tjera te njerëzimit.Nga shumë-llojshmëria e aplikuesve u rriten edhe kërkesat për lloje të ndryshme të Sofëer- it. Njerëzia është e varur nga informacionet, të cilat duhet përpunuar që ato mos të humbin aktualitetin. Mirëpo sasia e informatave po rritet aq shpejtë saqë duhej gjetur zgjidhje të shpejtë për tu ballafaquar me to. Në vitin 1957 Rusët e lansuan Sputnik- un në Gjithësi. Kjo ngjarje është nga dy aspekte e rëndësishme për Historin e Internetit: Sputnik-u ka qenë sateliti i pare i lansuar në gjithësi, I cili do të ndihmonte në transmetimin e të dhënave p.sh., lidhjet telefonike ndërmjet kontinenteve dhe së dyti Rusët e demostruan me Sputink-un një përparësi jetëshkurtër në teknikë që kishin në at kohë përkundër SHBA- ve. Amerikanët e quajtën këtë ngjarje ‘Sputink-shok’ ngase ekzistonte frika që rusët këtë përparësi që kishin ta përdornin edhe per qëllime ushtarake. Rrjeta Kompjuterike 3
 4. 4.  Ka shumë lloje të rrjetave që na ofrojnë lloje të ndryshmë të shërbimeve .Në rrjedhën e një dite,një person mund të bëje një telefonatë,te shikoj televizionin,degjon Radio, të kerkoni diqka ne internet , ose edhe të luajë një video një lojë me dikë në një vend tjetër. Teknologjia e Komunikimit në vitet 1990, dhe më herët, është kërkuar ndaras, si rrjetet zanore, video dhe të dhëna kompjuterike të komunikimit. Secili nga këto rrjete të ndryshme kërkonte një lloj pajisje në mënyrë që të ketë qasje në rrjet. Rrjeta Kompjuterike 4
 5. 5.  Rrjetet janë të madhësive të ndryshme . Ato mund të jenë nga rrjete të thjeshta që përbehet nga dy kompjutera, deri në rrjeta që lidhin miliona pajisje Rrjetet e instaluara në zyrat e vogla, ose shtëpitë dhe zyra e shtëpi , jan të referuara si rrjete SOHO ( Small Office Home Office ) . Rrjetet SOHO Mundësojnë ndarjen e burimeve , si printera , dokumente, fotografi dhe muzikë midis disa kompjuterave lokale. Rrjetet e biznesit dhe rrjetet SOHO zakonisht sigurojnë një lidhje në internet . Interneti nga mijëra rrjete që janë të lidhura me njëra tjetrën . Këtu janë të cekura përdorime të tjera të një rrjeti dhe interneti si : *Ndarja ( Sharing ) me të tjeret në rrjetë e muzikës , video dhe fotografive *Kërkimit dhe mësimi on-line *Bisedime ( Chatting ) me Shokë *Planifikim për pushime * Blerje dhurata dhe furnizime Rrjeta Kompjuterike 5
 6. 6. Komponentet Themelore të rrjetave ( Basic Network Components ) Ka shumë komponente që mund të jetë pjesë e një rrjeti, për shembull komputerët personal (PC) , serverët , pajisjet e rrjetave ( Netëorking Devices ) , Dhe instalim. Këto komponente mund të grupohen në katë kategori kryesore : *Hosta *Pajisjet e përbashkëta periferike *Pajisjet e rrjetave ( Netëorking Devices) *Mediat e rrjetave – kabllot ( Netëorking Media )Hostat janë paisjeqë dërgojnë dhe pranojnë mesazhe direct në të gjithë rrjetin.Pajisjet periferike të përbashkëta nuk janë të drejtpërdrejt të lidhur në rrjet, por në një vend janë të lidhura me Host.Pajisjet e Rrjetit, si dhe mediat e rrjetit përdorën për lidhjen e hostave. Disa pajisje mund të luajnë më shumë se një rol, në varësi se si ato janë të lidhura. Rrjeta Kompjuterike 6
 7. 7.  Në rrjetë e thjeshtë përbëhet nga disa kompjutera, dhe është e lehtë të parashikoj se sit ë gjitha llojet e komponentëve mund të lidhën. Me rritjen e rrjetave, është më e vështirë të mbajnë gjurmët e vendodhjes së secilit component, dhe se si secili është e lidhur me rrjetin Rrjetat me kabllo kërkojnë shumë kabllo për instalim të rrjetit dhe pajisje për të siguruar lidhje për të gjithë hostat në rrjetë. Kur instalohen rrjetet, një topologji fizike është e nevojshme që të krijohet në mënyrë që të rëgjistrohet secili host se ku është I vendosur dhe se ai është e lidhur me rrjetin. Topologjitë fizike që më së shumti përdoren jan Bus, Ring, Star, dhe Mesh. Këto janë dhënë në figurën e më poshtëm Rrjeta Kompjuterike 7
 8. 8.  Janë të lidhur të gjithë kompjuterët në një kabllo (në gjatësin e një kablloje) dhe nëse njëri kompjuter bjen nga sistemi atëherë të gjithë kompjuterët që janë të lidhur në gjatësin e asaj kablloje bijnë nga sistemi. Përdoret kabllo koaksiale (kabllo e antenës) me rezistencë 50 Ω/m. Pa marrë parasysh se sa është madhësija e rrjetit ekzistojnë 2 konektor. Rrjeta Kompjuterike 8
 9. 9.  Karakteristikë e kësaj topologjie është se kompjuterët janë të lidhur në çark rrethor dhe fjalen e ka ai kompjuter të cilit I ka ardhur Tokeni (zhitoni). Në topologjinë ring të gjitha nyjet janë të lidhura në një kabllo, kurse skajet jan të mbyllura Kjo topologji është e vetmja topologji që siguron transmisionin deterministic. Pajisja për lidhje unazore është Hub-I MSAU (Multi Station Access Unit). E metë e kësaj topologjie është se nëse një nyje bije mund të ndikoj në tër rrjetin dhe instalimi I sërishëm mund të jetë shum I komplikuar. Rrjeta Kompjuterike 9
 10. 10.  Topologjia star lidhë të gjithë kabllot në një pikë qendrore. Kjo pikë zakonisht është një hub ose switch. Në këtë topologji kompjuterët janë të pavarur (d.m.th., nëse një kompjuter bjen nga sistemi I rrjetës, të tjerët kan qasje në rrjet). Rrjeta Kompjuterike 10
 11. 11.  Topologjia An extenden star lidh yjet individuale së bashku duke I lidhur hubs/sëitches. Kjo e zgjat gjatësinë dhe madhësinë e rrjetës. Rrjeta Kompjuterike 11
 12. 12.  Topologjia hierarchical është e krijuar ngjashëm si ajo extenden star. Në vend se të lidhet së bashku hubs/switches, sistemi është I lidhur me kompjuter. Kompjuteri kontrollon trafikun në topologji. Rrjeta Kompjuterike 12
 13. 13.  Topologjia mesh përdoret kur nuk guzon të ketë absolutisht ndërprerje në komunikime. Sistemet kontrolluese të termocentraleve nukleare janë një shkembull I këtij lloji të topologjisë. Siç mund të shihni në figurën e më poshtme, secili host është I lidhur me të gjithë të tjerët. Kjo gjithashtu reflekton dizajnin e internetit, që ka shumë rrugë për secilin nga lokacionet. Rrjeta Kompjuterike 13
 14. 14.  Wireless Lan është një menyrë fleksibile e komunikimit si një zgjerim I rrjetave lokale (LAN) klasike, si një mënyrë alternative ndaj atyre LAN klasike. Duke shfrytëzuar valët elektromagnetike, Wlan-et transmetojnë dhe pranojnë të dhëna nëpërmjet ajrit pa pasur nevojë për përçues. Rrjeta Kompjuterike 14
 15. 15.  Çdo ditë miliona njerëz shkëmbejnë informacion nëpërmjet internetit – por saktësisht qka është internet? Interneti është koleksion botëror I rrjetave kompjuterike të cilat bashkëpunojnë me njëra tjetren në këmbim informative standard të përbashkëta. Përveç kabllove të telefonit, kabllove me fibra optike, transmetimet wireless dhe lidhje satelitore, përdoruesit e internetit mund të shkëmbejnë informacion në një larmi formash. Interneti është rrjetë I rrjetave që lidhë përdorues (usera) në çdo vend të botës Rrjeta Kompjuterike 15
 16. 16.  Çdo shtëpi, apo organizatë biznesi që do të lidhët në internet duhet të përdorin një Internet Service Provider (ISP).Një ISP është një kompani që ofron përkrahje dhe lidhje në internet. Ai gjithashtu mund të ofroj shërbime të tilla si shtesë Email dhe Web bosting. . Askush nuk mundë të lidhet në internet pa kompjuter, dhe askush nuk mundë të merr internet pa kaluar përmes njnë ISP. ISP-të mund të ofrojnë shërbime të kufizuar në një zonë të vogël gjeografike, ose mund të ketë një shumëllojshmëri të shërbimeve dhe mbështetë të gjithë, d.m.th., me miliona konsumatorë. ISP-të gjithashtu ndryshojnë në lidhje më llojet e teknlogjive dhe shpejtësinë që ato ofrojnë. Shembuj më të mirë të njohur si ISP janë IPKO, PTK, KUJTESA etj. Rrjeta Kompjuterike 16
 17. 17. Rrjeta Kompjuterike 17
 18. 18.  Zgjedhja e Internetit varet nga teknologjia në disponim, sostoja,qasja në pajisjet që përdoren, përdorimi I mediave dhe shpejtësinë e lidhjes. Pjesa më e madhe e teknlogjive të shfaqura më poshtë përdoren në atë shtëpi dhe në biznese të vogëla. Paisjet të cilat mund ti lidhim me internet janë: Dial-Up, Modem Celular , Modem me Kabllo , Linja Satelitore Rrjeta Kompjuterike 18
 19. 19.  Në mënyreë që komunikimi të realizohet në mes të burimit dhe destinacionit , duhet të jetë I pranishëm një lloj I kanalit . Një kanal ose medium , siguron një rrugë nëpër të cilën dërgohet informacioni . Në botën e rrjetit , medium zakonisht është një lloj kabllo fizike. Ajo mund të jetë gjithashtu vale Elektromagnetike , në rastin e rrjetave pa tela . Lidhja në mes të burimit dhe destinacionit mund të jetë e drejtpërdrejt ose e tërthortë dhe mund të kaloj në lloje të shumta të mediave . Ekzistojnë shumë lloje të ndryshmë të kabllove për të ndërlidhur pajisje të ndryshme në një NOC ose një rrjet local. Ka dy lloje të kabllove fizike: Kabllot me Metal , që zakonisht jan të bakrit , përcjelljen e informatikës e bëjne përmes pulseve elektrike Kabllot Fibër Optike , që zakonisht përbëhet nga qelqi ose plastika . Për Rrjetapërcjellë informatën përdorin dritën të Kompjuterike 19
 20. 20.  Një Host I nevjitet një IP adresë që të merr pjesë në internet. IP adresa është një adresë logjike e rrjetit që e identifikon një host Ajo duhet të jetë e konfiguara si duhet dhe të jetë unike për të komunikuar me paisje të tjera në internet . Një IP adresë është caktuar një interface të rrjetës për të konektuar një host . Kjo lidhje zakonisht bëhet në një NIC kartelë të instaluara në pajisje. Rrjeta Kompjuterike 20
 21. 21.  Një IP adresë është e thjesht një seri prej 32 BIT-ave binary (zero dhe njishe). Është shumë e vështirë për njerzitë të lexojnë një IP adresë binare. Për këtë arsye, 32BIT-at janë grupuar në katër 8-bit-ëshe (bytes) të quajtura Oktete. Kur një hosti I konfigurohet një IP adresë, ajo shkruhet me numra si 192.168.1.5. Paramendoni nëse keni pasur për të shkruar në vlera binare në 32-bit, vlera ekuvalente e saj është-11000000101010000000000100000101. Nëse vetëm një bit është shkruar gabim, adresa e hostit do të jetë e ndyshme dhe ky host mund të mos komunikoj në rrjetë. Rrjeta Kompjuterike 21
 22. 22.  Ip adresa është e përbërë nga dy pjesë . Pjesa e parë indentifikon rrjetin ( Network) ndersa pjesa e dytë identifkon hostin në atë rjetë. Të dyja pjesët përbëjneë një IP adresë. Si shembull, nese një hostë ka Ip adresën 192.168.18.57, tre oktetet a para (192.168.18), identifikojnë pjesën e adresës së rrjetit (Network), dhe objekti I fundit (57) identifikon host-in. Një tjetër shembull I një hierakie është sistemi I rrjetit telefonik . Numri I Telefonit , kodi I vendit , kodin e zonës dhe shkëmbimit paraqesin adresën e rrjetit dhe digjitata e mbetur paraqesin numrin e telefonit local Rrjeta Kompjuterike 22
 23. 23. Teknologjia Infrared Infrared (IR) sistemet përdorin frekuenca shumë të mëdha, vetëm pak më të ulëta se të dritës së dukshme në spektrin elektromagnetik, për të bartur informacione. Sikur drita, IR nuk mund të depërton në ambientet e ngurta; që të kemi komunikim në mesë të pajisjeve më IR duhet të kenë pamje optike në mes veti. Kjo teknologji mund të përdoret vetëm në distance shumë të shkurtëra në mes të pajisjeve komunikuese prandaj nuk është shum e përshtatshme Teknologjia Bluetooth Është një tekonologji e së ardhmes e quajtur Ëireless P ersonal Area Netëorking (ËPAN) e cial ka perfituar një perkrahje të madhe ne industri dhe e cila do të ko-ekzistojë me shumicën e LAN-ve . Është një tekonologji e cila do të mundësojë Link prej 1 Mbps në mes të paisjeve të ndryshme si : Telefonave Celular , Kompjutereve Mobile , ( të lëvizshëm ) dhe paisjeve tjera si dhe lidhje te vazhdueshme në internet pa nderpreje . Kjo teknologji I ka mbledhur një numëer të madh te paisjeve të ndryshme dhe ka mundesuar komunikmin ne mes tyre si ne fig. Rrjeta Kompjuterike 23
 24. 24.  Ky konfiguracion është , po thuajse njëjt më atë Peer-to-Peer ( Prej pike ne pikë ) per këto kemi të bëjmë me paisje shtesë të quajtuara Access Point ( Pikë të qasjes ) . Pika e qsjes është perdorur për të zgjeruar hapsirën e mbulimit , ashtu që kompjuteret të mund të komunikojnë në distanca më ta mëdha . Pika e qasjes është e lidhur me rrjeten LAN klasike , prej ku mundëson edhe lidhje me rrjeta tjera psh në rrjetën WAN ( Internet ) Rrjeta Kompjuterike 24
 25. 25.  Pasi qe Access Point ( Pika e Qasjes ) nuk ka mundësi që të mbuloj një hapsirë të pa kufishme , atëhere në disa hapsira më të mëdha , duhet që të vendosim më shum pika të qasjes në atë mënyre që të mundësohet qasje në një hapsirë më të gjerë. Rrjeta Kompjuterike 25
 26. 26.  KONKLUZIONET Te Mirat e e RrjetaveRrjetet janë me madhësi të ndryshme. Ata ndryshojnë nga rrjete të thjeshta që përbëhen nga dykompjuterë, në rrjete që lidhin miliona pajisje. Rrjetet e instaluara në zyra të vogla ose në zyra nështëpi njihen si rrjete SOHO (Small Office Home Office). Rrjetet SOHO mundësojnë ndarjen eresurseve, si printera, dokumente, fotografi dhe muzikë, ndërmjet disa kompjuterave të lidhurlokalisht.Në biznes, rrjete të mëdha mund të përdoren për të reklamuar dhe shitur produktet, porositurpajisje dhe komunikuar me klientët. Komunikimi në rrjet zakonisht është më i efektshëm dhe më ilirë se format tradicionale të komunikimit, si posta e zakonshme ose telefonatat jashtë rrethit dheshtetit. Rrjetet lejojnë komunikim të shpejtë, si posta elektronike dhe mesazheri i çastit, dhesigurojnë ruajtje dhe marrje informacioni nga servera të ndryshëm në rrjet.Rrjetet e biznesit dhe ato SOHO zakonisht kanë një lidhje në Internet. Interneti konsiderohet“rrjeti i rrjeteve”, sepse ai në të vërtetë përbëhet nga mijëra rrjete që lidhen me njëri-tjetrin.REFERENCAT AVDULLAH JASIQI ……. RRJETAT KOMPJUTERIKE www.wikipedia.org Rrjeta Kompjuterike 26
 27. 27. Rrjeta Kompjuterike 27

×