Advertisement
Special Insight # 60 - Negatieve stress
Special Insight # 60 - Negatieve stress
Special Insight # 60 - Negatieve stress
Upcoming SlideShare
SCAR project for pca 2015SCAR project for pca 2015
Loading in ... 3
1 of 3
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Special Insight # 60 - Negatieve stress

  1. Negatieve stress Wat betekent stress eigenlijk? Stress is een zeer breed begrip en er zijn meerdere definities en omschrijvingen van stress. Vaak wordt het woord stress gebruikt als weergave van het gevoel dat tijdens een bepaalde gebeurtenis of situatie ontstaat. Soms gebruiken wij het woord stress na afloop van een bepaalde gebeurtenis of situatie. In de dikke van Dale staat stress als volgt omschreven: stress (m)1aanhoudende geestelijke druk; spanning Ik sluit me volledig aan bij deze omschrijving. Voor mij heeft stress dezelfde betekenis. Wat veroorzaakt stress? Natuurlijk bestaan er verschillende opvattingen over wat stress veroorzaakt. Stress kan heel ruim worden omschreven als een reactie op elke prikkel of conditie die spanning veroorzaakt. Je kunt zelfs tijdens een plezierige situatie stress en spanning ervaren; zoals de eerste werkdag bij je nieuwe werkgever of het geven van een presentatie voor een groep mensen. Dit noem ik dan ook positieve stress, je lichaam en geest bereikt een opperste staat van paraatheid. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert je lichaam terug in een toestand van rust. Negatieve stress wordt door een ieder van ons heftiger ervaren in bijvoorbeeld een baan met een enorme werkdruk, het kapot gaan van je huwelijk, tijdens een langdurige ruzie, angst, ingrijpende veranderingen in het dagelijks leven, beperkingen door een hart- of vaatziekte, onbegrip of (over)bezorgdheid vanuit de omgeving of verlies van vertrouwen in het eigen lichaam. Het is van belang dat jij de negatieve stress positief beïnvloedt. Jij hebt als mens geen belang bij negatieve stress. Stress waar je pijn van krijgt, zowel in je lichaam als in je geest. Stress die een gevaar vormt voor je gezondheid, omdat dit grootse en langdurige effecten kan hebben op je complete fysieke systeem en op de vitaliteit van je geest.
  2. Hoe zit het eigenlijk met jouw stress level? Speciaal voor jou hebben wij een gratis stress indicatie test ontwikkeld, die zeer binnenkort online verschijnt. Het zijn 56 vragen die je een dieper inzicht kunnen geven in de status van jouw stress level. Ben je nieuwsgierig? Ik kan het je van harte aanbevelen om deze test te doen, schrijf je in op http://www.optimalist.nl/test-jezelf/ Dan ontvang je zodra de test gered is een bericht Om een dieper inzicht te krijgen in je huidige stress level kunnen de volgende vragen je helpen: Hoe ervaar je de stress in je lichaam? (denkend aan rugpijn, spierpijn, onrustige darmen, hoofdpijn enz) Wat is de uitwerking van de stress in je manier van denken? (heb je bijvoorbeeld last van piekergedachtes, onrust enz..) Hebben de dierbaren uit je omgeving je hier al eens op aan gesproken? Hoe uit de stress zich in jouw gedrag en in je manier van reageren? Welke invloed heeft stress op de relatie met je partner en/of belangrijke vrienden? Heb je de neiging om je te verdoven met alcohol, drugs of iets anders? Wat denk je zelf, is belangrijkste oorzaak dat je deze stress ervaart? Welke prikkels veroorzaken stress voor jou? Wat ik me goed kan indenken na deze pittige vragen is dat je onzeker wordt over jouw situatie. Ik ga mezelf maar na. Mij heeft het veel verdriet en energie gekost om überhaupt aan mezelf toe te geven dat ik gebukt ging onder zware stress. Het voelde alsof mijn wereld ineen stortte, het voelde als een vernedering. Ik schaamde me enorm en ik voelde me een echte zwakkeling. Wat zou mijn omgeving nu van mij denken? Hoe gaat mijn werkgever reageren? Wat zullen mijn vrienden zeggen? Geloven ze me wel? Geloof ik het zelf wel? Omdat stress niet echt een tastbare staat van bewustzijn is, is het ook erg lastig om het je ook daadwerkelijk in je bewustzijn toe te laten. Bewust worden dat je niet van steen bent, maar van vlees en bloed. Bewust worden dat ook jij rust nodig hebt. Bewust worden dat ook jij voor je eigen gezondheid moet kiezen. Bewust worden dat je niet zomaar overal ja op kunt zeggen. Bewust worden dat je geen invloed hebt op de problemen en het gedrag van anderen. Bewust worden dat perfectie niet bestaat. Bewust worden dat schuldgevoelens uitsluitend door jouzelf worden veroorzaakt. Bewust worden dat afwijzing onderdeel is van het leven. Bewust worden dat je niet overal controle over kan hebben. Bewust worden dat kritiek krijgen niet perse negatief is. Bewust worden dat je emoties niet kunt negeren en uitsluiten. Bewust worden dat vluchten voor de waarheid geen zin meer heeft.
  3. Leven is bewust naar jezelf durven kijken Het omzetten van je negatieve stress begint allemaal bij het bewust worden van de situatie zoals hij op dit moment is. Het brein van een mens is zo ingesteld dat pijn vermeden wordt en naar genot en plezier gestreefd wordt. Hierdoor ben je ingesteld om niet naar de pijn te kijken die in je systeem aanwezig is. Als een soort struisvogel steek je je kop in het zand. De erkenning en bewustwording van deze pijnlijke gevoelens zorgt ervoor dat je kunt groeien en veranderen. Jij bent de enige op deze aardbol die de openheid kan creëren in jouzelf om jouw gevoelens te laten bestaan. Veel succes! Bram Föllings
Advertisement