• Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
198
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
7
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. LUKE MORRISPO 2R 0TF 1OL 2IO
  • 2. Table of ContentsYear/Topic PageIntroductory Statement iiSecond Semester Freshman Maison de Weekend 1 Genoa: A Study of Space 4 The Coffee Shop 8First Semester Sophomore Pause 10 Itenerary 11 Threshold/Surface 12 Door-Window-Stair 13 Portfolio Case 19Second Semester Sophomore Intervention 21 Greenspine 24First Semester Junior Analog Interpretation 26 Clemson UBI and Bike Share 27 Haiti All-Girls School 32Trailgating: Studio South 35 i
  • 3. Introductory StatementThis portfolio is a compilation of architectural work by Luke Mor-ris throughout his undergraduate work at Clemson Universityfrom 2010 through the summer of 2012. Each project presentedwas a major assignment given, and was included in this exten-sive portfolio of work to give the reader an overview, and hope-fully some insight, into the architectural style, and strengths ofLuke Morris in the architectural field. ii
  • 4. Maison De Weekend This project was an excercise in Photoshop and Auto- CAD. Le Corbusier’s building plan “Maison De Weekend” (1923) was represented as a floor plan, section veiw, and building in context with shadows.Front View 1
  • 5. Floor Plan 2
  • 6. Section View 3
  • 7. Genoa:A Study of SpaceThis project–titled “The City in Progression: Ge-noa, Italy–explored the use of space along apathway in the Italian city. Points of interestsuch as nodes and pathways were marked. Ba-sically a series of “snapshots”, this project cap-tured the veiws seen by the common passerby. 4
  • 8. Overveiw of the City 5
  • 9. SnapshotsthroughSketchesThese sketches weredrawn by hand and paint-ed in Photoshop in orderto show specific veiws ofthe use of space along thepath. Showing the statueas the focal point, certainveiws–such as the secondfrom the top–show thatthe surrounding architec-ture frames the statue. 6
  • 10. SectionsThese sections reveala new layer of informa-tion for the project suchas how space is actu-ally opened up. Whilethe drawn and colored“snapshots” revealed spe-cific veiws, these sectionsshow the entire veiw inorder to show how spaceis revealed along the path-way. 7
  • 11. The Coffee ShopThis project took a vacant lot on the pathway shown in the previousproject in Genoa and involved designing the façade in context, butwith a contemporary design. The first two floors–covered by win-dows extending both floors–is the actual coffee shop and eating/lounging area. The next three floors is an actual residential livingspace. 8
  • 12. 3D ModelIn order to keep the cubic form throughout the building, but adddimension, rooms were extruded at different lengths. These extru-sions not only serve to add a visual appeal and space to the resi-dencies, but also provides shade for pedestrians on the street aswell as cover from possible rain. 9
  • 13. Pause The main focus of this project that I wanted to convey was not just the traditional sense of what is there, but what kind of space is made by what is there. I wanted to focus of what the space would feel like to a person inside of it and what they would feel inside of it or seem to be compelled to look at or go to within the structure. In order to do this, I first constructed three simple study models (seen to the right) in order to be able to physically understand the space. I then made multiple models in SketchUp that were more complex. I focused on where the inhabitant’s eyes would go and why. I used the use of planes (both transparent and solid) in order to direct the view towards the intersec- tion of the lines in the middle; forming a main focus to the structure. 10
  • 14. Itenerary “Weapon of Choice” by Fatboy Slim Spike Jonze I designed the model to show the progression of events throughout the actual music video. The driving concept is that of a formal begin- ning which then goes to a broken path and a break in traditional rules of construction signi- fied by Christopher Walken flying at the end. 11
  • 15. Threshold/Surface The three word-actions for my foils were Twist, Ball, and Scrunch. The word-action depicted below is Ball. For this foil I basically “balled” the foil square up with the top surface on theoutside. This created random folds, crevices, and canyons in the surface, making a completely random greyscale heightfield. Twist and Ball left image is one of your foils middle image is photoshop manipulation right image is displaced (smoove tool) of that word-action The far left image is that of the foil “Ball”. The middle image is a Photoshop rendition of the scanned “Ball” foil. The far right image is the displaced SketchUp rendering of the Photo- shop rendition using the smoove tool in order to create a terrain. 12
  • 16. Door-Window-Stair The driving concept for this project was to create space with the use of curved beams that individ- ually would not show any space at all. The incorporation of the landform was also very important in the design of this overall structure. The shadows formed by the tentacle-like beams was also considered. The movement of the sun throughout the day would ensure that the pattern cast on the main support beams in the middle and the ground below would always be different. 13
  • 17. 14
  • 18. 15
  • 19. Process started with a look into how a beam, and more importantly a curving beam, could in-fluence a person’s interest and movement within a space. The top model shows a beam framing a window, emphasizing where a person would be drawm to look. The middle study model had curving beams framing a pathway, influencing movement. The final model (bottom) incorpo- rates both principles at a larger scale. 16
  • 20. 17
  • 21. 18
  • 22. Portfolio Case The driving concept of the design of this box was to mirror the concepts of design used in the projects done earlier and throughout this semester. This case was design to be a culmination of all of these concepts, in a sense connecting them all not only within itself but through itself. Driving concepts include the thought that all parts have a purpose, the use of curves in conjuntion with straight beams, and the thought that all of these functions create a form. 19
  • 23. Following from top to bottom, you are able to see theprocess by which the box is opened. With the curvedbeams at the top against the spine, the operator isunable to open the box. Once they are pulled out atthe sides, the top of the spine is then able to be foldeddown. At this point, the operator is able to open thebox, which will stay propped up. In this open posi-tion, the portfolio is now accessible and the presenta-tion display is now visable. 20
  • 24. Intervention 21
  • 25. 22
  • 26. 23
  • 27. GreenspineFor this project, our studio was asked by the city of Columbia, SC to design a section ofthe city between Arsenal Hill and The Vista along an old railway path. The path containedan old railroad cut-through (which is no longer used). The purpose of the project was tomake a bike and pedestrian pathway--formally known as the Rails-to-Trails Initiative. Mygroup of three--myself included--was responsible for the tunnel. We had a sustainable ap-proach to the project which shows through the entire concept. 24
  • 28. Following a sustainable approach, we used water to regulate temperature inside of thetunnel, as well as light. By running the water along the top of the tunnel and allowing it torun into an oculus in the rough middle of the tunner through scuppers, the temperaturewithin the tunnel is regulated (water heated in the winter by the sun). During the summer,the Venturi effect is utilized to push air through the tunnel. The plexiglass allows light in,as well as adding an interesting light effect by the rippling water. A catwalk is also utilizedwithin the tunnel. This seperates the pedestrians from the bikers, since both would beusing the path. Nothing in the tunnel is meant for the user to stop due to fire hazards, butrather gives the commuter a reason to enjoy the journey. 25
  • 29. Analog InterpretationThis is an artistic/architectural interpretation of “My Favorite Things” by John Coltrane.The physical pieces are meant to capture the feelings as portrayed through the music.Emotions are conveyed through color, as well as interpretive shapes. The model (top) is arough 3D representation of the painting (bottom). 26
  • 30. Clemson UBI and Bike ShareThis project was an investigative analysis of a possible bike share/UBI building whichwould also serve as a hostel for the students of the UBI. This project served the purposeof not only an investigation into the building, but the idea of a campus/city-wide bike shareprogram, which would use this location in downtown Clemson as the central hub to thesystem. 27
  • 31. 28
  • 32. 29
  • 33. 30
  • 34. 31
  • 35. Haiti All-Girls SchoolThis project was focussed on a lot in Port au Prince, Haiti--effected by the earthquake in2010. This project was done in groups of two. On the lot, an all-girls school (for 300 girls)was to be designed. A gym, administration building, academic building, auditorium, andon-site housing for students and employees was to be set on the site. The back half of thesite was not to be touched. My partner and myself focussed on designing to the site. Wealso looked into solving problems that Haiti has environmentally. Things like rapid defor-estation and a poor electrical grid were brought to consideration. We looked to implementnative plants--maximizing green space--as well as buildings which used building tech-niques to minimize energy consumption (such as high ceilings). 32
  • 36. SiteThe pink is the site (the top half being the only part that can be developed. The yellow isresidential and the brown is commercial. The green are existing trees and the blue is thewater run-off (as interpreted by the topographical lines included). 33
  • 37. Final Site PlanThe overall idea for the site intervention was to allow the buildings to come second to the site. Thelocating of natural water run-off allowed for a naturally forming reflection pond, which also served asa resevoir for grey water. The reflection pond serves as a focal point, drawing attention to the audito-rium (middle building) as a main gather point for the children. 34
  • 38. Trailgating: Studio South trailgat i ng sustaining the experienceThis project was funded by the Clemson University Student Council. We carried the proj-ect out in a group of five as a design-build studio. The concept was to design a unit thatcan be towed by a bike and contains all the essentials for the typical college gamedaytailgate experience. The project has been researched for over a year prior to my group,and will continue in creative inquiries. The future goals of the University are to reach twomain functions: sustainable as well as marketable. 35
  • 39. Previous Prototype Working off of a previous models, my group quickly worked to identify the weaknesses of the previous model. Weaknesses in- cluded being too heavy, too tall, not enough table space, and not being flexible to the user. 36
  • 40. Site and MarketingAs a group we delegated tasks. I took over marketing and most of the fabrication. Below are site maps. The top map shows dona-tion levels (lower amounts needed to acquire a tailgating spot as you radiate away from the stadium), and the bottom map showsprospective tailgating spots, accesible only to those with a Trailgater. Using the bubble diagram I was able to come up with pricing forprospective sites, and through simple geometry, I was able to estimate the number of Trailgating spaces proposed. This gave me howmuch the school could receive per year for these new spots. I also wrote up multiple business plans for the school as to how to marketthe Trailgater unit. In the end, due to Clemson’s practice of giving spots through donation level, instead selling them in the traditionalsense, generation of revenue could only be relied upon through increased ticket sales (current practice requiring spot owners to pur-chase atleast two season tickets at minimum $350 each), unit sales, school recognition, and patent protection. 37
  • 41. Concepts My original ideas showed a self-con- tained unit which would “unfold” in some manner. I was also interested in alterna- tive energy. I was most fascinated by the Dyson air fan concept which I explored in sketches (upper left). Using the same idea as an airplane wing to create lift, this form creates increased air flow. My hope was that (while the operator was towing the unit behind the bike) small wind tur- bines would pick up the wind and collect energy on the way to the tailgating spot. Energy collected would be increased by wind speed, which I would hope to in- crease through placing the low pressure air accelerator in front of the fan. Due to time and fabrication constraints, we were not able to implicate this idea. We also opted for a unit that was more of a table which contained seperate units (like tents and chairs) instead of the fold out method in order for the unit to be less complicat- ed, and to help with the flexibility of the user for the unit. 38
  • 42. Unit Frame 39
  • 43. Fabrication 40
  • 44. Final Prototype 41