Publicitatea pe web

2,697 views
2,570 views

Published on

Am realizat-o la cursul de Jurnalism Online

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,697
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
81
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Publicitatea pe web

 1. 1. PUBLICITATEA PE WEB
 2. 2. INTRODUCERE: Publicitatea pe web este cel mai nou tip de publicitate. Şi-a început dezvoltarea odată cu evoluţia noilor tehnologii şi, în mod special, a celor legate de internet. Astăzi, publicitatea pe web a devenit un instrument normal şi arhifolosit pentru promovarea serviicilor şi produselor. Putem, cu fermitate, spune că acest tip de publicitate cîştigă tot mai mult teren în faţă celorlalte instrumente de promovare. Aceasta, se datorează faptului că, internetul devine o sursă de informare din ce în ce mai frecvent utilizată şi mai credibilă.
 3. 3. DEFINIŢII: Publicitatea online (mai este întâlnită i sub numele deș publicitate interactivă) este o formă de publicitate care folose te media onlineș (pagini Web, newsletter, email) pentru a transmite un mesaj către audien aț dorită. Există mai multe forme de promovare online printre care: • bannerele publicitare, • publicitatea contextuală • reclama în motoare de căutare Avantajele publicităţii online: 1.targetarea mai bună (ore, zone geografice, număr de afi ări pe uitilizator)ș 2. posibilitatea de a oferi informa ii mai multe (prin bannere expandabile sauț prin atragerea vizitatorului interesat către o pagină Web cu mai multe informa ii)ț
 4. 4. 3. posibilitatea de a interac iona dinamic cu poten ialul client.ț ț Moduri de achiziţionare: • Există trei moduri de a achizi iona publicitate online: CPM (Cost perț Mille), CPC (Cost per Click) i CPA (Cost per Action).ș • CPM - Cost Per Mille - mai este cunoscută i sub denumirea deș Cost per Impression. Publicitatea se achizi ionează la număr deț afi ări: 1 CPM = 1000 de afi ări.ș ș • CPC - Cost Per Click. Publicitatea se achizi ionează după numărulț de click-uri care se fac pe o reclamă (imagine, animată sau text). Cel mai cunoscut exemplu pentru acest tip de achizi ionare esteț publicitatea pe motorul de căutare google, care vinde publicitate pe click
 5. 5. • CPA - Cost Per Action. Publicitatea se achizi ionează dupăț numărul de ac iuni prestabilite generate de către utilizatorul careț vede reclama. Fie că acesta completează un formular online, fie că va achizi iona un produs, plată acestui tip de publicitate esteț corelată cu ac iunea predeterminata a utilizatorului.ț Tipurile de banere: • Floating ad: este o reclamă care se va deplasa în pagină în acela iș timp cu ecranul utilizatorului care va derula con inutul unei pagini.ț • Expanding ad: este un banner publicitar care î i modificăș dimensiunile (se extinde) automat sau în urmă unei ac iuni aț utilizatorului (de exemplu trecerea cu pointerul mouse-ului peste reclamă).
 6. 6. • Wallpaper ad: este un tip de reclamă care schimbă fundalul paginii care este citită de vizitator. • Trick banner: Un banner care arată ca o fereastră de dialog cu butoane. De multe ori simulează un mesaj de eroare sau o alertă (de exemplu: Ave i un mesaj!). Se bazează pe inducerea în eroareț a utilizatorului i din această cauza poartă această denumire.ș • Pop-up: O fereastră publicitară care se deschide peste pagina deschisă de utilizator pentru a o citi. • Pop-under: Este similară Pop-up-ului, doar că fereastra se va deschide în spatele ferestrei curente i va fi văzută abia după ceș fereastra curentă va fi închisă. • Video ad: este un banner publicitar care prezintă mesaje publicitare în format video. Se apropie de spoturile publicitare caractersitice televiziunii.
 7. 7. Elementele publicităţii pe internet • Aspectul util al Web-ului este capacitatea de a antrena utilizatorii într-o campanie de marketing mai activă. Obiectivul celui care face publicitate s-a schimbat treptat de la a expune individul la simple afişări, la a ademeni utilizatorul să viziteze site-ul companiei, unde va fi expus unui dialog comercial mai complex. Există zeci de mii de site-uri comerciale pe Web, ce oferă o multitudine de servicii on-line. Ele pot fi construite şi întreţinute destul de uşor şi eficient, dar pot fi, desigur, foarte scumpe. O pagină comercială poate conţine imagini, sunete şi altele, la fel ca şi pagina unui pasionat, dar în cazul lor, scopul este pur comercial şi nu de a demonstra nivelul cunoştinţelor în domeniu. O pagină de Web nu este ca un magazin bine aranjat; „fă-l frumos şi clienţii te vor găsi” nu se potriveşte pe Internet. Astfel, cei care îşi fac reclamă pe Web sunt dependenţi de folosirea legăturilor către site-urile lor, legături ce au evoluat de la simplele logo-uri de la început, la ceea ce se numeşte acum banner.
 8. 8. Crearea legăturilor Există două metode prin care utilizatorul poate ajunge pe pagina unui comerciant: scriind direct adresa paginii – ceea ce presupune că el ştie despre ce e vorba – sau prin folosirea unei legături de pe o pagină. În cele mai multe cazuri, legăturile aflate pe alte pagini sunt principala sursă de vizitatori, dar nu trebuie neglijată opţiunea ca ei să ştie adresa. Există mai multe modalităţi prin care utilizatorul poate afla adresa site-ului Web. Cea mai simplă metodă este cea prin care site-ul este înscris în motoare de căutare. Mulţi utilizatori ai Web-ului folosesc motoarele de căutare frecvent, fiind principalul punct de unde încep navigarea. Prin indexarea în aceste motoare de căutare prin intermediul cuvintelor-cheie, companiile pot fi sigure că, dacă un utilizator va efectua o căutare ce are legătură cu produsele sau serviciile oferite, unul dintre rezultatele căutarii va fi o legătură către site-ul lor.
 9. 9. Adiţional, campaniile de marketing şi promovare externe pot informa consumatorii despre site-ul companiei: multe ziare, reviste sau spoturi TV includ acum o legătură către site-ul companiei. Cărţile de vizită, antetele scrisorilor, produsele personalizate, toate pot avea, pe lângă logo şi adresa de Web Totuşi, faptul că utilizatorii Web cunosc adresa de Web a companiei, nu reprezintă o garanţie a succesului. Este nevoie de a oferi utilizatorilor un motiv bun pentru care ei să viziteze pagina. La cel mai simplu nivel, acest lucru se poate obţine prin asigurarea că utilizatorii ştiu ce este pe site – printr-o descriere mai exactă în motoarele de căutare, articole în revistele specializate şi prin ceea ce reprezintă cea mai populară metodă de publicitate pe Web: omniprezentul banner.
 10. 10. Publicitatea pe Unimedia Caracteristica: este o platformă multimedia de informare.Materialele jurnalistice sunt difuzate in format text, audio, video şi foto. Posedă un motor de căutare,oferă acces gratuit la o arhiva de ştiri, dar permite şi o posibilitate de autentificare pentru a putea comenta ştirile de pe site (www.unimedia.md) Tematica publicităţii: Ţinînd cont că suntem în campanie electorală, tema dominantă este publicitatea electorală.De asemenea, mai este întîlnit şi un baner bancar(BCR), cît şi unul despre computere(Matrix). Aspecte cantitative: Cantitatea de publicitate este medie,însă modul de amplasare a banerelor pe site creează dificultăţi în lecturarea ştirilor. În acelaşi timp, îngreunează accesarea informaţiilor dorite.Acesta este un dezavantaj pentru site
 11. 11. deoarece persoana care vrea să citească ştirile va obosi, căutînd alte siteuri. Aspecte calitative: Conţinutul publicităţii este acel element care stabileşte calitatea. Însă conţinutul se stabileşte în funcţie de profilul vizitatorului. Cititorii acestui site sunt în mare parte persoane cuprinse între 15- 35 de ani. Aceste persoane sunt interesate de computere, de credite bancare.
 12. 12. Publicitatea pe Protv Caracteristica: Este platforma electronică a televiziunii ProTv Chişinău.Pe acest site (www.protv.md) materialele jurnalistice sunt difuzate în format text, video şi audio. Mai există şi o altă opţiune care îţi permite să priveşti live postul de televiziune protv direct de pe site. Tematica publicităţii: Din start vreau să menţionez faptul că publicitatea este prezentă din abundenţă. Tematica este foarte variată, desigur nu lipseşte publitatea electorală, aici putem găsi publicitate din domeniul medicinei (Centrul de diagnostic german), din domeniul telefoniei mobile (Orange, Unite, Starnet), din turism(Travel 24), din domeniul bancar(Mobias banca, BCR), din cinematografie(Cinematograful Patria), din domeniul media (Revista Sănătate).
 13. 13. Aspectul cantitativ: Pe acest site este prezentă foarte multă publicitate, lucru ce îngreunează navigarea pe site. Aspectul calitativ: Aici publicitatea este mult mai calitativă decît cea postată pe Unimedia, asta pentru că ProTv se bucură de un public mai selectat,cu preferinţe mai bine definite, de un public mai matur.

×