Publicitatea pe web

819 views

Published on

Prezentare

Published in: Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
819
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Publicitatea pe web

 1. 1. PUBLICITATEA PE WEB
 2. 2. Introducere :Publicitatea pe web este cel mainou tip de publicitate. Şi-aînceput dezvoltarea odată cuevoluţia noilor tehnologii şi, înmod special, a celor legate deinternet.Astăzi, publicitatea pe web adevenit un instrument normal şiarhifolosit pentru promovareaserviicilor şi produselor.Putem, cu fermitate, spune căacest tip de publicitate cîştigătot mai mult teren în faţăcelorlalte instrumente depromovare.Aceasta, se datorează faptuluică, internetul devine o sursă deinformare din ce în ce maifrecvent utilizată şi maicredibilă.
 3. 3. Posibilitatea de a interacţiona dinamic cu potenţialul client.Moduri de achiziţionare: Există trei moduri de a achiziţiona publicitate online: CPM (Cost per Mille), CPC (Cost per Click) și CPA (Cost per Action). CPM - Cost Per Mille - mai este cunoscută și sub denumirea de Cost per Impression. Publicitatea se achiziţionează la număr de afișări: 1 CPM = 1000 de afișări. CPC - Cost Per Click. Publicitatea se achiziţionează după numărul de click-uri care se fac pe o reclamă (imagine, animată sau text). Cel mai cunoscut exemplu pentru acest tip de achiziţionare este publicitatea pe motorul de căutare google, care vinde publicitate pe click CPA - Cost Per Action. Publicitatea se achiziţionează după numărul de acţiuni prestabilite generate de către utilizatorul care vede reclama. Fie că acesta completează un formular online, fie că va achiziţiona un produs, plată acestui tip de publicitate este corelată cu acţiunea predeterminata a utilizatorului.
 4. 4. DEFINIŢII:Publicitatea online (mai este întâlnită și sub numele de publicitateinteractivă) este o formă de publicitate care folosește media online (pagini Web,newsletter, email) pentru a transmite un mesaj către audienţa dorită.Există mai multe forme de promovare online printre care:• bannerele publicitare,• publicitatea contextuală• reclama în motoare de căutareAvantajele publicităţii online: 1.targetarea mai bună (ore, zone geografice, număr de afișări pe uitilizator) 2. posibilitatea de a oferi informaţii mai multe (prin bannere expandabile sauprin atragerea vizitatorului interesat către o pagină Web cu mai multe informaţii)
 5. 5. Elementele publicităţii pe internet Aspectul util al Web-ului este capacitatea de a antrena utilizatorii într-o campanie de marketing mai activă. Obiectivul celui care face publicitate s-a schimbat treptat de la a expune individul la simple afişări, la a ademeni utilizatorul să viziteze site-ul companiei, unde va fi expus unui dialog comercial mai complex. Există zeci de mii de site-uri comerciale pe Web, ce oferă o multitudine de servicii on-line. Ele pot fi construite şi întreţinute destul de uşor şi eficient, dar pot fi, desigur, foarte scumpe. O pagină comercială poate conţine imagini, sunete şi altele, la fel ca şi pagina unui pasionat, dar în cazul lor, scopul este pur comercial şi nu de a demonstra nivelul cunoştinţelor în domeniu. O pagină de Web nu este ca un magazin bine aranjat; „fă-l frumos şi clienţii te vor găsi” nu se potriveşte pe Internet. Astfel, cei care îşi fac reclamă pe Web sunt dependenţi de folosirea legăturilor către site-urile lor, legături ce au evoluat de la simplele logo-uri de la început, la ceea ce se numeşte acum banner.
 6. 6. Crearea legăturilor Există două metode prin care utilizatorul poate ajunge pe pagina unui comerciant: scriind direct adresa paginii – ceea ce presupune că el ştie despre ce e vorba – sau prin folosirea unei legături de pe o pagină. În cele mai multe cazuri, legăturile aflate pe alte pagini sunt principala sursă de vizitatori, dar nu trebuie neglijată opţiunea ca ei să ştie adresa. Există mai multe modalităţi prin care utilizatorul poate afla adresa site- ului Web. Cea mai simplă metodă este cea prin care site-ul este înscris în motoare de căutare. Mulţi utilizatori ai Web-ului folosesc motoarele de căutare frecvent, fiind principalul punct de unde încep navigarea. Prin indexarea în aceste motoare de căutare prin intermediul cuvintelor-cheie, companiile pot fi sigure că, dacă un utilizator va efectua o căutare ce are legătură cu produsele sau serviciile oferite, unul dintre rezultatele căutarii va fi o legătură către site-ul lor.
 7. 7. Adiţional, campaniile de marketing şi promovare externe pot informaconsumatorii despre site-ul companiei: multe ziare, reviste sau spoturiTV includ acum o legătură către site-ul companiei. Cărţile de vizită,antetele scrisorilor, produsele personalizate, toate pot avea, pe lângălogo şi adresa de WebTotuşi, faptul că utilizatorii Web cunosc adresa de Web a companiei, nureprezintă o garanţie a succesului. Este nevoie de a oferi utilizatorilorun motiv bun pentru care ei să viziteze pagina. La cel mai simplu nivel,acest lucru se poate obţine prin asigurarea că utilizatorii ştiu ce este pesite – printr-o descriere mai exactă în motoarele de căutare, articole înrevistele specializate şi prin ceea ce reprezintă cea mai popularămetodă de publicitate pe Web: omniprezentul banner.
 8. 8. Publicitatea pe UnimediaCaracteristica: este o platformă multimedia de informare.Materialele jurnalistice sunt difuzate in format text, audio, video şi foto. Posedă un motor de căutare,oferă acces gratuit la o arhiva de ştiri, dar permite şi o posibilitate de autentificare pentru a putea comenta ştirile de pe site (www.unimedia.md)Tematica publicităţii: Ţinînd cont că suntem în campanie electorală, tema dominantă este publicitatea electorală.De asemenea, mai este întîlnit şi un baner bancar(BCR), cît şi unul despre computere(Matrix).Aspecte cantitative: Cantitatea de publicitate este medie,însă modul de amplasare a banerelor pe site creează dificultăţi în lecturarea ştirilor. În acelaşi timp, îngreunează accesarea informaţiilor dorite.Acesta este un dezavantaj pentru sitedeoarece persoana care vrea să citească ştirile va obosi, căutînd alte siteuri.Aspecte calitative: Conţinutul publicităţii este acel element care stabileşte calitatea. Însă conţinutul se stabileşte în funcţie de profilul vizitatorului. Cititorii acestui site sunt în mare parte persoane cuprinse între 15- 35 de ani. Aceste persoane sunt interesate de computere, de credite bancare.
 9. 9. Comparatie intre publicitatea traditionala si publicitatea online Timpul TimpulPublicitatea traditionala Publicitatea online· timpul este un produs pentru care · pentru timpul online nu platesc doar publicitarii, ci si receptorii ;publicitarul plateste ; · timpul este practic nelimitat, expunerea este permanenta, in· expunerea este costisituare si limitata ; prin conditiile unui pret rezonabil, mesajul are destul timp la dispozitiurmare, publicitarul are la dispozitie doar o pentru a oferi o expunere ridicata putand exista practic indefinit (scurta perioada de timp pentru a transmite cazul paginilor Web ) ;mesajul; · receptorii cheltuiesc de bunavoie bani si timp real pentru a obtine· are tendinta de a incerca sa creeze o imagine divertisment,a unei firme sau a unui produs prin mijloace cu · informatii si servicii;efect puternic, vizual in special, datorita · mesajul va oferi mai mult decat imagine,acestor limitari. · va da informatii si solutii pentru nevoile consumatorului, va oferi un ghid, directii pentru satisfacerea acestora in timp real si rapid.Spatiul Spatiul· spatiul este costisitor si limitat; · spatiul poate fi limitat (bannerele) cu directionari imediate catre· cu exceptia printului, nu permite afisarea detalii sau nelimitat;mesajului in paralel cu programul media · costul este redus in comparatie cu mass-media traditionale;clasice; · mesajul si media sunt un corp comun pentru pagina Web folosita ca· spatiul publicitatii in mass-media traditionale mijloc de publicitate;va crea limitari de constructie, mesajele fiind, · spatiul publicitatii permite o diversificare a constructiei, o ofertain marea lor majoritate, asemanatoare din fiind bogata. In plus, in pagina Web, publicitarul poate crea formepunct de vedere al formei; absolut noi;· mesajul va fi tributar spatiului redus, · mesajul poate cuprinde informatie nelimitata.neputand oferi informatie exhaustivista.
 10. 10. Publicitatea online, mezinul pietei depublicitate, a reusit sa produca schimbari lanivelul intregii industrii, accelerandadoptarea unor mecanisme care sa permitastabilirea preturilor in functie de eficienta.Insa, de la aparitia primului banner si panaacum, mecanismele de pret au cunoscutnumeroase schimbari - de fiecare data, metodelevechi lasand locul unor mecanisme care permitcresterea eficientei.Prima campanie de publicitate online a avut locin 1994, fiind postata pe un site de stiri desprepiata IT&C.CPM- preturi la mia de afisariIn prezent, pe piata de publicitate online,preturile variaza intre 10 si 30 de euro pe CPM,insa acestea sunt doar tarifele de strigare.Agentiile, care intermediaza cea mai mare parte apublicitatii online beneficiaza de preturi redusecu cel putin cateva zeci de procente.

×