Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Greseli in Mobile Marketing si cum pot ele evitate

1,483 views

Published on

Prezentare sustinuta de Bogdan Apostol, Business Development Manager, Voxline Communication in cadrul sectiunii de Workshop la Mobile Marketing Conference, Mai 2011

Published in: Business, Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Greseli in Mobile Marketing si cum pot ele evitate

 1. 1. GRESELI IN MOBILE MARKETING SI CUM POT FI ELE EVITATE MOBILE MARKETING CONFERENCE BOGDAN APOSTOL 05.05.2011
 2. 2.  CAMPANII DE COMUNICARE PRIN SMS (PUSH) CAMPANII PROMOTIONALE CU INSCRIERE PRIN SMS (PULL) MOBILE WEB QR CODES APLICATII MOBILE
 3. 3. CAMPANII DE COMUNICARE PRIN SMS (PUSH)Cea mai uzuala forma de utilizare a SMS-ului in marketing, presupune trimiterea de mesaje text catre o baza de date cu numere de telefon. • Targetare • Relevanta mesaj • Call to action
 4. 4. TARGETAREGRESEALA: avem un mesaj excelent, insa il trimitem catre audienta gresita, rezulta o rata de conversie mica sau mesaje care nu ajung la destinatar.Ex: o oferta pentru o retea de magazine, trimisa catre persoane care nu au niciun astfel de magazin in proximitate.SOLUTIE: utilizarea/inchirierea unei baze de date potrivite scopului pentru care facem comunicarea.
 5. 5. RELEVANTA MESAJGRESEALA: avem o baza de date cu clienti proprii, insa mesajul comunicat nu prezinta importanta, putand chiar genera aversiune fata de expeditor.Ex: retea de magazine care promoveaza produse catre clienti care nu sunt interesati fie de brandul respectiv, fie de tipul de produs.SOLUTIE: adaptarea mesajului la caracteristicile bazei de date detinute, de preferat a se oferi un beneficiu clar in actiunea solicitata beneficiarului.
 6. 6. CALL TO ACTIONGRESEALA: consumatorul nu are la dispozitie instrumente pentru a actiona imediat / rezultatul comunicarii noastre nu poate fi masurat.Ex: promovam un nou tip de asigurare fara sa dam posibilitatea clientului sa ne contacteze, daca doreste mai multe informatii despre respectivul produs financiar.SOLUTIE: numarul de telefon de pe care trimitem mesajele sms poate fi apelabil si furniza in spate un robot telefonic pentru mai multe informatii / link catre mobisite / reply sms pentru mai multe informatii.
 7. 7. STUDIU DE CAZ - AGROLANDClient: Agroland, cea mai mare retea de magazine agricole din ROFurnizor solutie: TIMSOFTContext: clientul si-a construit baze de date de clienti pentru fiecaremagazin din tara (150) si comunica cu acestia prin intermediulmesajelor sms, tinand cont de interesele acestora.Ex: “S-a redeschis mag. AGROLAND,Tg.Jiu,Ec.Teodoroiu 88.Panain 15 Feb. ai 10% REDUCERE la produse.Pui GRATIS primilorclienti,la cumpararea furajelor TEL:0720998xxx”, 2500 mesajetrimise, 35% rata de raspuns!In mediul rural, sms ramane mijlocul de comunicare de baza,alternativa fiind posta, cu mult mai scumpa.
 8. 8. CAMPANII PROMOTIONALE CU INSCRIERE PRIN SMS (PULL)Presupun trimiterea de catre consumator, prin sms, a uneiinformatii descoperite dupa achizitionarea unui produs, de cele maimulte ori un cod unic, si inscrierea intr-o promotie. Este cea maieficienta modalitate de a primi si transforma datele trimise deconsumator, prin sms, in baze de date, premii, discounturi, etc.• Mecanismul de participare• Corelarea participarilor cu vanzarileprodusului• Mecanismul de acordare a premiilor
 9. 9. MECANISMUL CAMPANIEIGRESEALA: rata de eroare foarte mare, raportat la numarul participarilor.Ex: participantilor li se solicita trimiterea numarului bonului de achizitie al produsului, urmat de nume si numarul de produse achizitionate. Aceste informatii genereaza confuzie pentru participant si erori in mecanismul de validare.SOLUTIE: implementarea unui mecanism foarte simplu si clar, care sa faciliteze si sa incurajeze participarea.
 10. 10. CORELAREA PARTICIPARILOR CU VANZARILEGRESEALA: lipsa unui instrument adecvat de monitorizare.Ex: consumatorilor nu li se solicita trimiterea prin sms a unei dovezi de achizitie (cod alfanumeric unic).SOLUTIE: plasarea pe ambalajul produsului a unui cod unic prin intermediul caruia pot fi monitorizate vanzarile podusului si facute previziuni asupra vanzarilor viitoare.
 11. 11. MECANISMUL DE ACORDARE A PREMIILORGRESEALA: utilizarea unui mecanism de acordare a premiilor, neadecvat numarului de participari la promotie.Ex: in cazul unui mecansim de acordare a premiilor prin intermediul pasilor (zilnic fiecare al x-lea castiga ceva), pot ramane premii neacordate in cazul in care marimea pasului este neadecvata.SOLUTIE: Utilizarea de mecanisme independente de acordare a premiilor: prin intermediul momentelor orare sau prin trageri la sorti.
 12. 12. MOBILE WEB Accesarea de pe telefonul mobil a unui continut online adaptat pentru astfel de dispozitive.Internetul mobil trebuie privit ca o prelungire a internetului fix.• Adaptarea siteului mobil• Implementarea de functii specifice• Promovare specifica
 13. 13. ADAPTAREA SITEULUI MOBILGRESEALA: neadaptarea siteului mobil la specificul accesului de pe mobil (display, viteza conexiune, costuri date).Ex: tratarea utilizatorilor cu celasi tip de informatii ca si cum ar accesa varianta PC a siteului: poze mari (timp de incarcare mare, costuri mari), informatie multa (scrolling de pe mobil), formulare de completat (tastatura limitata).SOLUTIE: acces la functii standard: cautare, reviews, poze ale produselor, toate acestea fiind implementate pastrand site-ul simplu si usor de incarcat.
 14. 14. IMPLEMENTAREA DE FUNCTII SPECIFICEGRESEALA: neutilizarea caracteristicilor unice ale telefonului mobil: click2call, click2sms, click2order, camera foto/video, email, calendar, sistem de plata incorporat.Ex: Functia click2sms permite trimiterea unui text prestabilit (de obicei o oferta tentanta) catre un numar de telefon din agenda, facilitand astfel viralitatea ofertei.SOLUTIE: caracteristicile telefonului mobil sunt unice iar exploatarea lor sprijina accesul consumatorului la informatie si interactiune cu brandul.
 15. 15. PROMOVARE SPECIFICAGRESEALA: alegerea unei metode de promovare inadecvate: promovare mobi site prin campanie sms in loc de campanie pe mobi site-uri.Ex: campanie de promovare mobi site prin trimiterea a 100000 sms care vor genera 10000 de vizite.SOLUTIE: promovarea siteului mobil in retelele locale/internationale, in portalurile operatorilor, pe siteuri mobile locale sau internationale care ar genera cel putin 50000 de vizite cu acelasi buget.
 16. 16. QR CODESO varianta a codurilor de bare care permite stocarea unei cantitativariate de informatii (linkuri, texte, etc), informatii ce pot fi accesateprin intermediul unui telefon mobil. Combina media traditionala siinternetul prin intermediul telefonului mobil.• Adaptarea continutului oferit• Educarea consumatorilor• Monitorizare si masurare
 17. 17. ADAPTAREA CONTINUTULUI OFERITGRESEALA: continutul accesat de utilizator, dupa decodarea codului QR, nu este adaptat pentru telefonul mobil.Ex: siteul pe care ar trebui sa il acceseze consumatorul este de fapt varianta pentru PC, iar incarcarea acestei variante pe mobil este inceata, costisitoare si aproape inutilizabila pe unele dispozitive.SOLUTIA: instrumentul prin care consumatorul interactioneaza cu brandul este telefonul mobil care nu este neaparat un smartphone, nu dispune de un ecran generos sau acces la internetul mobil de mare viteza. Atingerea unei mase cat mai mari de consumatori presupune o atentie sporita acordata continutului oferit.
 18. 18. EDUCAREA CONSUMATORILORGRESEALA: promovarea unui cod QR fara a aduce si informatii suplimentare despre ce este acesta si cum poate fi accesat.Ex: codul QR este promovat in presa, cititorul este invitat sa il scaneze cu telefonul mobil, insa nu i se ofera o adresa de unde ar putea descarca o aplicatie de decodare a codului.SOLUTIA: utilizarea codurilor QR este inca intr-o faza incipienta, in consecinta consumatorii trebuie educati astfel incat sa fie perceputa valoarea adaugata pe care o ofera decodarea acestora. Niciodata nu presupuneti ca toti consumatorii vor sti ce trebuie sa faca atunci cand intalnesc un cod bidimensional.
 19. 19. MONITORIZARE SI MASURAREGRESEALA: promovarea unui cod QR fara a implementa si modalitati de masurare a accesului la continutul promovat.Ex: decodarea codului QR se finalizeaza cu un link catre homepageul siteului.SOLUTIA: realizarea unei landing page dedicate si monitorizarea accesului - pot fi identificate cu exactitate cate vizite vin de pe linkul promovat, ce fel de telefoane folosesc vizitatorii, ce comportament de navigare au acestia; informatii care pot fi corelate cu momentul interactiunii consumatorului cu produsul unde este promovat codul QR.
 20. 20. APLICATII MOBILE Aplicatii care utilizeaza elemente specifice telefonului mobil(accelerometru, camera foto, localizare), prin care consumatorul are acces la informatii utile, interactionand in acelasi timp cu brandul.• Alegerea platformei tehnice• Utilitate• Valorificarea elementelor unice
 21. 21. ALEGEREA PLATFORMEI TEHNICEGRESEALA: masa critica de consumatori pe care o va atinge platforma tehnica pe care voi dezvolta aplicatia.Ex: un produs de masa, FMCG, alege dezvoltarea unei aplicatii pentru telefoane premium Adroid si iPhone, care sunt in posesia a maxim 1-2% din audienta potentiala.SOLUTIE: daca aplicatia va avea un caracter local, este indicat ca aceasta sa fie dezvoltata pentru cat mai multe platforme.
 22. 22. UTILITATEGRESEALA: realizarea unei aplicatii fara a avea in minte nevoia consumatorului sau modul in care aplicatia satisface o necesitate a consumatorului.Ex: peste 60% din aplicatii sunt sterse dupa prima luna de utilizareSOLUTIE: aplicatia trebuie actualizata mereu pentru a mentine viu interesul utilizatorilor (ex: I Food Assistant) sau trebuie sa ofere o utilitate (ex: Pizza Hut)
 23. 23. VALORIFICAREA ELEMENTELOR UNICEGRESEALA: realizarea unei aplicatii in detrimentul unui site mobil: oferim aceleasi facilitati dar ne adresam unei audiente mai restranse.Ex: aplicatii bancare care nu ofera facilitati suplimentare unui site mobil si se adreseaza unei audiente de 100 ori mai mica.SOLUTIE: aplicatiile permit utilizarea unor facilitati unice: accelerometru, busola, localizare, camera foto, care nu ar trebui neglijate atunci cand investim intr-o aplicatie mobila.
 24. 24. MULŢUMESC ! bogdan.apostol@voxline.ro www.mobilemarketer.ro bogdanapostol

×