Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Η ζωή σε άλλους τόπους - Αυτόχθονες λαοί

22,249 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Η ζωή σε άλλους τόπους - Αυτόχθονες λαοί

 1. 1. Γλώσσα ΣΤ΄ Ενότητα 6 Η ζωή σε άλλους τόπους Αυτόχθονες λαοί
 2. 2. Τουαρέγκ
 3. 3. Οι Τουαρέγκ (Tuareg), είναι ένας Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας και στο τμήμα του Σαχέλ στη δυτική Αφρική.
 4. 4. Η ονομασία "Τουαρέγκ" είναι αραβική και σημαίνει προφανώς "περιπλανώμενος". Στη γλώσσα τους ονομάζονται Ιμουχάγ (Imuhaγ).
 5. 5. Ο πληθυσμός τους φθάνει περίπου το 1.200.000 σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους.
 6. 6. Είναι πολύ πιθανό να κατάγονται από τους αρχαίους λαούς της Σαχάρας, όπως περιγράφονται από τον Ηρόδοτο. Περιέγραψε τον αρχαίο Λιβυκό λαό Garamantes, εκ των οποίων αρχαιολογικά στοιχεία βρέθηκαν στα ερείπια της Germa (αρχαιολογικός χώρος της Λιβύης και πρωτεύουσα των Garamantes).
 7. 7. Στον πολιτισμό των Τουαρέγκ οι γυναίκες έχουν υψηλή κοινωνική θέση, σε σύγκριση με άλλους Αραβικούς και Βερβερικούς λαούς.
 8. 8. Στους Τουαρέγκ ο κανόνας κάλυψης του προσώπου, που επιβάλλει το Ισλάμ, αντιστρέφεται. Οι άντρες είναι εκείνοι που καλύπτουν τα πρόσωπά τους, φορώντας τα παραδοσιακά τουρμπάνια (ονομάζονται tagelmust), αφήνοντας μόνο την περιοχή των ματιών ακάλυπτη, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν το καλύπτουν.
 9. 9. Αυτό γίνεται όχι μόνο για λόγους παράδοσης-πιστεύουν ότι διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα-, αλλά και για την προφύλαξή τους, κατά τις μετακινήσεις τους, από τις αμμοθύελλες, που θερίζουν τη Σαχάρα. Επίσης είναι μια "θερμομονωτική" λύση ενάντια στην αφόρητη ζέστη και τον καυτό ήλιο της ερήμου.
 10. 10. Ονομάζονται και "μπλε άνθρωποι", γιατί με τα χρόνια το δέρμα τους αρχίζει να βάφεται, από τα ενδύματα που φοράνε (ονομάζονται Alasho), τα οποία είναι βαμμένα με το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα.
 11. 11. Όσον αφορά στη θρησκεία τους, είναι μουσουλμάνοι Σουνίτες, αλλά διατηρούν πολλά προ-ισλαμικά ήθη και έθιμα, όπως για παράδειγμα τα πολλά φυλαχτά που φοράνε, κυρίως οι γυναίκες.
 12. 12. Η κύρια γλώσσα τους είναι η Ταμασέκ και η βερβερική αυτή γλώσσα στηρίζεται στην γραφή Τιφινάγ.
 13. 13. Κάνε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο για να ακούσεις μουσική των Τουαρέγκ
 14. 14. Μασάι
 15. 15. Μασάι. Η πιο διάσημη φυλή της Αφρικής. Εννιακόσιες χιλιάδες ψυχές μοιρασμένες ανάμεσα στην βόρεια Τανζανία και την Κένυα, διατηρούν τον ίδιο τρόπο ζωής με αυτόν των προγόνων τους.
 16. 16. Ζουν σε κοινωνίες πατριαρχικές με τους γέροντες να έχουν τον κύριο λόγο.
 17. 17. Όλος ο τρόπος ζωής τους περιφέρεται γύρω από τα κοπάδια βοοειδών, που αποτελούν πηγή τροφής και ένδειξη πλούτου.
 18. 18. Αυτά τα κοπάδια πιστεύουν ότι τους τα έδωσε ο μεγάλος θεός Νγκάι. Σύμφωνα με το μύθο o Νγκάι είχε τρεις γιους, στον ένα έδωσε ένα τόξο για να κυνηγά, στον άλλο μια τσάπα για να καλιεργεί και στον τρίτο, τον πρόγονο των Μασάι, έδωσε ένα ραβδί για να προσέχει τα βόδια. Έτσι οι Μασάι θεωρούν όλα τα βόδια δικά τους και δεν διστάζουν να τα κλέψουν από άλλες φυλές.
 19. 19. Βασικές τροφές τους αποτελούν το κρέας, το γάλα αλλά και το αίμα της αγελάδας. Αφού τρυπήσουν το λαιμό της αγελάδας ρουφάνε το αίμα και στην συνέχεια με λίγη λάσπη κλείνουνε την πληγή για να επουλωθεί.
 20. 20. Κάθε άντρας Μασάι έχει δικαίωμα να παντρεύεται 7 ως και 10 γυναίκες. Για να παντρευτεί προσφέρει, σαν προίκα, στην οικογένεια της γυναίκας μια ή περισσότερες αγελάδες!
 21. 21. Οι καλύβες τους σπανίως ξεπερνούν το ενάμισι μέτρο αναγκάζοντας τους ψιλόλιγνους Μασάι να σκύβουν για να μπουν και να βγουν.
 22. 22. Είναι φτιαγμένες από κλαδιά, ξύλα, στάχια και φύλα ενώ η λάσπη που χρησιμοποιείται περιέχει χώμα, περιττώματα αγελάδας, ούρα και νερό.
 23. 23. Είναι επίσης ένας λαός που λατρεύει τα κοσμήματα. Τα ξυρισμένα τους κεφάλια είναι διακοσμημένα με πολλά κοσμήματα που φτιάχνουν οι ίδιοι.
 24. 24. Πολλοί από αυτούς φοράνε δύο και τρία ζευγάρια σκουλαρίκια ταυτόχρονα με αποτέλεσμα οι τρύπες στα αυτιά τους να έχουν ξεχειλώσει σε τέτοιο βαθμό που στην κυριολεξία τραβούν τα βλέμματα.
 25. 25. Στον πολεμικό χορό τους οι άντρες, εκτελούν επιτόπια άλματα σε μεγάλο ύψος.
 26. 26. Βουσμάνοι
 27. 27. Βουσμάνοι ονομάζεται ένας ιδιαίτερος αφρικανικός λαός που ζει στην έρημο Καλαχάρι. Η λέξη Βουσμάνος προέρχεται από την ολλανδική bosjesman (= άνθρωπος των θάμνων, αγγλ. bush man), ενώ οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Σαν.
 28. 28. Γενετικές μελέτες έδειξαν πώς οι Βουσμάνοι είναι η αρχαιότερη φυλή της Γης.
 29. 29. Η μόνη αλλαγή που έχουν κάνει στον τρόπο ζωής τους τα τελευταία 50.000 χρόνια, είναι ότι φόρεσαν ρούχα.
 30. 30. Είναι κυρίως κυνηγοί. Χρησιμοποιούν τόξα με δηλητηριασμένα βέλη.
 31. 31. Περιμένουν για ώρες το θήραμα, στηριζόμενοι στο ένα πόδι για να ξεκουράζουν το άλλο.
 32. 32. Οι πολυάριθμες βραχογραφίες των Βουσμάνων, απεικονίζουν συνήθως σκηνές κυνηγιού, χορούς τελετουργικούς, επεισόδια μαχών και ζώα -πραγματικά ή φανταστικά- που καλύπτουν τα εσωτερικά, μερικές φορές και τα εξωτερικά βραχώδη τοιχώματα των σπηλαίων.
 33. 33. Ο τρόπος ζωής των Βουσμάνων χαρακτηρίζεται ως ο πιο απλός τρόπος ανθρώπινης διαβίωσης.
 34. 34. Μαορί
 35. 35. Μαορί, Μαόρι ή Μάορι (Māori) είναι το όνομα ιθαγενούς πληθυσμού  της Νέας Ζηλανδίας, και της γλώσσας του. 
 36. 36. Το χάκα (haka) είναι ένα από τα πολλά είδη ομαδικού χορού ή  παράστασης. Εκτελούνται διάφορα χάκα σε σχέση με την περίπτωση.  Υπάρχουν χάκα τραγουδιού και χαράς, και πολεμικά χάκα. 
 37. 37. Ένα άλλο χάκα, το peruperu,  εκτελείται με όπλα. Σε παλαιότερες  εποχές, το περουπέρου εκελείτο πριν  από τη μάχη. Σκοπός του ήταν να  επικληθεί τον θεό του πολέμου και να  προειδοποιήσει τους εχθρούς για τη  μοίρα που τους περίμενε.  Περιλάμβανε άγριες εκφράσεις  προσώπου και γκριμάτσες, το  βγάλσιμο της γλώσσας, φούσκωμα  των ματιών, γρυλίσματα και κραυγές,  και το κούνημα των όπλων. 
 38. 38. Χάκα, από την εθνική ομάδα ράγκμπυ της Νέας Ζηλανδίας. 
 39. 39. Πιστεύεται πως στην παραδοσιακή κοινωνία πολλοί ή οι περισσότεροι από  τους υψηλόβαθμους είχαν τατουάζ, και αυτοί που δεν διέθεταν καθόλου  θεωρούνταν άτομα κατώτερου κοινωνικού στάτους. 
 40. 40.  Οι γυναίκες δεν είχαν σε τόσο  μεγάλο βαθμό τατουάζ: με μερικές  εξαιρέσεις, ήταν διακοσμημένα  μόνο τα χείλη τους και το πηγούνι  τους. 
 41. 41. Η θρησκεία των Μαορί είναι στενά συνδεδεμένη με τη φύση και τους  προγόνους, και όλα τα πράγματα θεωρείται πως έχουν μια δύναμη  ζωής ή mauri, αφού όλα τα ζώντα όντα συνδέονται από μία κοινή  καταγωγή. Στην εικόνα βλέπετε ένα ξύλινο άγαλμα του θεού της  φύσης. 
 42. 42. Ξυλόγλυπτο, χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης των Μαορί.
 43. 43. Αβορίγινες
 44. 44. Οι Αβορίγινες (Aborigines) είναι ονομασία των αυτοχθόνων  κατοίκων της Αυστραλίας. 
 45. 45. Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του Σίδνεϊ,  όπου οι Αβορίγινες χορεύουν φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες  τους. 
 46. 46. Οι κοσμολογικές τους πεποιθήσεις στηρίχτηκαν κυρίως στο Όνειρο - την  πεποίθηση δηλαδή ότι στο απώτατο παρελθόν, σε έναν ονειρικό κόσμο,  κάποια μυθικά όντα δημιούργησαν τη γη και το φυσικό περιβάλλον και στη  συνέχεια μεταμορφώθηκαν σε πνεύματα που υπάρχουν παντού, ακόμη και  μέσα σε κάθε άνθρωπο και μεσολαβούν μεταξύ των ζώντων και των νεκρών  προγόνων τους με τη βοήθεια των ονείρων. 
 47. 47. Στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τελετουργίες έχει την πηγή της και η  τέχνη των Αβορίγινων, κυρίως η ζωγραφική, ένα μεγάλο κομμάτι της  οποίας, η ζωγραφική σε βράχους και σε φλοιούς δέντρων - επέζησε έως και  σήμερα. 
 48. 48. Η μουσική θεωρείται ότι  αποτελεί μία "γέφυρα"  ανάμεσα σε αυτούς και  στους προγόνους, τους  ήρωες, τη Γη, τα ζώα που  ζουν σε αυτήν, και φυσικά  τους Θεούς τους. Επίσης η  επίκληση για βροχή, μία  θεραπευτική τελετουργία,  κ.λπ., συνοδεύεται από  μουσική και χορούς.  Χαρακτηριστικό μουσικό  όργανο είναι το ντιτζεριντού,  που μιμείται τους ήχους της  φύσης.
 49. 49. Χαρακτηριστικό μουσικό όργανο είναι το ντιτζεριντού, που μιμείται  τους ήχους της φύσης.
 50. 50. Χαρακτηριστικό έργο της τέχνης των Αβοριγίνων.
 51. 51. Βεδουίνοι
 52. 52. Η ονομασία Βεδουίνος, που προέρχεται από την αραβική λέξη badawī , που σημαίνει γενικά αυτόν που βαδίζει στην έρημο, αποτελεί έναν όρο που αποδίδεται κυρίως σε νομαδικές αραβικές φυλές βοσκών, οι οποίες εντοπίζονται σε όλο το μήκος των εκτάσεων που καλύπτει η έρημος, από τις ακτές της Σαχάρα στον Ατλαντικό μέχρι τη Χερσόνησο του Σινά και ανατολικά την Αραβική έρημο.
 53. 53. Δεν χτίζουν αλλά υφαίνουν τα σπίτια τους που μπορούν να διπλωθούν και να φορτωθούν στην πλάτη μιας καμήλας. Οι βεδουίνικες σκηνές φτιαγμένες από χοντρό ύφασμα , εύκολες στη μεταφορά ,στήνονται και ξεστήνονται ταχύτατα για να ακολουθήσουν τη φυλή και τα κοπάδια της στις περιπλανήσεις τους.
 54. 54. Τα τατουάζ στα χέρια και το πρόσωπο έχουν μαγικοθρησκευτικό χαρακτήρα.
 55. 55. Οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και βάφουν τα μάτια τους με μία μαύρη σκόνη για να το προστατεύσουν από τον ήλιο και τις μολύνσεις.
 56. 56. Η έρημος είναι το σπίτι τους……
 57. 57. …και οι καμήλες τους κρατούν στη ζωή.
 58. 58. Εσκιμώοι
 59. 59. Ινουίτ είναι το όνομα των Εσκιμώων της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά.
 60. 60. Κατάφεραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες διαμένοντας σε ιγκλού……
 61. 61. ……..και κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση.
 62. 62. Μετακινούνταν με έλκηθρα τα οποία έσερναν σκυλιά.
 63. 63. Οι Ινουίτ πιστεύουν πως κάθε τι έχει ψυχή: άνθρωποι, ζώα, φυτά, οι δυνάμεις της φύσης, η θάλασσα, ο άνεμος κλπ. Πιστεύουν ακόμα πως όλα είναι συνδεδεμένα, όλες οι ψυχές μεταξύ τους.
 64. 64. Οικογένεια Εσκιμώων στις αρχές του 20ου αι.
 65. 65. Οι Εσκιμώοι σήμερα, έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό……
 66. 66. ….κι έχουν υιοθετήσει έναν πιο σύγχρονο τρόπο ζωής.
 67. 67. Δημιουργία: • Ζάρκος Δημήτριος • Μίσσιου Γεωργία • http://mathitiskaidaskalos.blogspot.gr /

×