Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Aparell digestiu

1,190 views

Published on

Aparell respiratori per a xiquets

Published in: Education
 • Be the first to comment

Aparell digestiu

 1. 1. L’APARELL DIGESTIU Quan mengem, els aliments que ingerim fan un llarg viatge a través de l’aparell digestiu fins que es desintegren.
 2. 2. PARTS DE L’APARELL DIGESTIU BOCA ESÒFAG INTESTÍ PRIM INTESTÍ GROS APÈNDIX EPIGLOTIS ESTÓMAC FETGE PÀNCREES RECTE VESÍCULA BILIAR
 3. 3. 1- La digestió comença en la boca, on les dents trituren els aliments. La saliva els convertix en una pasta anomenada bol alimentari i ens ajuda a engolir-nos-els.
 4. 4. 2- Quan ingerim els aliments, l’epiglotis es tanca perquè el menjar no vaja cap a la tràquea.
 5. 5. 3- Els músculs de l’esòfag es contrauen per a fer baixar l’aliment.
 6. 6. 4- En l’estómac, per l’acció dels sucs gàstrics, el bol es converteix en una massa anomenada quim.
 7. 7. 5- El fetge rep els nutrients de la sang i els filtra, entre altres funcions. Fabrica també la bilis, que facilita la digestió.
 8. 8. 6- El pàncrees produïx una substància que neutralitza els àcids de l’estómac i també fabrica la insulina, que manté el nivell de sucre adequat a la sang.
 9. 9. 7- La vesícula biliar emmagatzema la bilis, que dissol els greixos dels aliments perquè els intestins els puguen absorbir.
 10. 10. 8- En l’intestí prim, el quim es descompon en nutrients i residus. Els nutrients passen a la sang a través dels capil·lars, que arriben a cada una de les vellositats que forren l’interior de l’intestí prim.
 11. 11. 9- En l’intestí gros, s’absorbeix l’aigua i uns bacteris descomponen encara més els aliments. En este procés es produeïxen gasos, que ens poden provocar ventositats.
 12. 12. 10- L’apèndix és un penjoll de l’intestí gros que no serveix per a res. Algunes vegades s’infecta i s’ha de llevar amb una operació quirúrgica.
 13. 13. 11- Els residus sòlids o excrementats arriben al recte i, quan anem al vàter, els expulsem per l’anus.
 14. 14. Activitats • Escriure les funcions de l’aparell digestiu. • Dissenyar un aparell digestiu en plastilina sobre una cartolina. A més a més, tindreu que posar els noms de les parts que formen aquest aparell.

×