Pla d'actuació per lluitar contra l'atur juvenil

872 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
872
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
27
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • La lluita contra l’atur juvenil és una de les nostres prioritats. En aquest gràfic és pot veure com l’atur entre els joves menors de 25 anys ha estat durant l’any 2010 en diferents períodes per sobre de la taxa d’atur total del municipi. Per fer front a aquesta situació el Vapor Llonch disposa d’un pla d’actuació estructurat i dissenyat específicament per aquest col·lectiu atenent les seves necessitats.
 • Els joves que entren al Vapor Llonch tenen a la seva disposició un ampli ventall de serveis exclusius per ells/elles que hem dividit en quatre grans àmbits d’actuació per respondre a diferents necessitats o preguntes: ORIENTACIÓ, FORMACIÓ, TREBALL I EMPRESA. Els joves podem utilitzar més d’un servei i fins i tot hi ha moments que necessàriament aquests serveis han de ser complementaris per aconseguir que els joves accedeixin al mercat de treball o continuïin la seva formació.
 • En l’àmbit de l’ORIENTACIÓ LABORAL destaquem tres activitats: Coneixement d’Oficis : destaca pel seu gran recorregut i pels reconeixements públic que ha obtingut aquest projecte amb el que el Vapor Llonch és pioner. Enguany arriba la 10ena edició per donar resposta a l’alumnat de 16 centres d’ensenyament. Els joves fan 90 hores d’escolarització en diferents tallers del Vapor Llonch per tenir una primera aproximació a l’ofici relacionats amb les especialitats de metall, electricitat, automoció, fusta, fleca, cuina, restauració i arts gràfiques. De fet, preten ser un element de motivació especialment dels alumnes en risc d’abandonament escolar. E l 66% dels joves participants en l’anterior edició estan actualment estudiant o treballant. Coneguem del mercat laboral: Xerrades sobre el mercat laboral principalment per alumnes de Centre d’Ensenyament adaptades a les necessitats de cada centre. També s’organitzen visites guiades a empreses per conèixer perfils professionals emergents, i visites a centres de formació tecnològica i al Vapor Llonch. disponible a petició des Instituts, Universitat, postgrau CD Busco Feina: Joc multimèdia interactiu que introdueix als joves en un procés de recerca de feina fictici, facilitant així la reflexió i donant-los a conèixer la importància de les competències professionals, recursos i eines necessàries per a superar amb èxit els processos de selecció que es donen al món laboral. Ocupació a mida: L’Ocupació a Mida tracta de motivar aquells/es joves que requereixen inserir-se laboralment o accedir a una formació qualificadora i desconeixen les vies normalitzades d’accés al món laboral i els requisits mínims necessaris. Està adreçat a joves que en l'actualitat no estan desenvolupant cap activitat ni formativa ni laboral i que a més poden presentar:            Desmotivació per les ofertes formatives, les quals no responen a les seves necessitats reals.            Manca d'hàbits a l'hora d'accedir a circuits normalitzats per tal d'iniciar la recerca de treball.            Inadaptació i marginalitat dins del món laboral.            Indecisió entre seguir una formació (reglada o no reglada)o entrar al món laboral     Pràctiques en alternança: Des del Vapor Llonch es gestionen les pràctiques dels/de les alumnes de Cicles Formatius (tant de grau mitjà com superior) i Batxillerat dels centres de secundària de Sabadell que volen realitzar aquestes estades a l’Ajuntament . Les Pràctiques en Alternança cerquen la relació entre aquells/es joves de Batxillerats i Cicles Formatius, ja siguin de grau mitjà com de grau superior, que volen fer “Formació en llocs de Treball” a l’Ajuntament de Sabadell. D’aquesta manera els/les joves completen la seva formació acadèmica amb una experiència a un lloc de treball, posant en pràctiques les competències específiques adquirides acadèmicament, o en el cas dels/de els alumnes de batxillerat, les competències transversals.
 • En l’àmbit de la formació oferim 4 cursos en el marc del PQPI. El PQPI és un programa que sorgeix de l’evolució dels antics Programes de Garantia Social. Ja fa tres anys de la posada en marxa dels PQPI com a tals que ofereixen més oportunitats als joves per a aprendre un ofici i continuar els seus estudis ja que majoritariament participen joves d’entre 16 i 24 anys que no han obitngut el graduat d ela ESO. Els resultats del segon any de la posada en marxa dels PQPI va registrat un alt grau d’inserció, especialment pel que fa a la continuïtat dels estudis reglats. Un total de 22 joves va superar les proves d’accés a un Cicle Formatiu de Grau Mig.. Altres 16 alumnes s’han inscrit a alguna escola d’adults i per a 10 persones s’han incorporat al mercat de treball. En aquest projecte es valora com a èxit tant la inserció laboral com la inserció educativa ja sigui obtenint el graduat en ESO, cursant mòduls del currículum de l’educació secundària en centres d’adults o bé per mitjà de la prova d’accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà. Els cursos tenen una duració de 9 mesos i conten de tres etapes: En la primera, que va d’octubre a desembre, s’orienta i s’intenta motivar els joves. Alhora es treballen les seves capacitats, interessos i motivacions i s’inicia una aproximació al món del treball, fent servir estratègies i tècniques de recerca de feina. També es fa una aproximació a les noves tecnologies.   La segona fase s’inicia al gener. Durant quatre mesos els joves són formats en els tallers segons cada especialitat laboral. Posteriorment, al llarg de dos mesos més, amb la col·laboració d’empreses de l’entorn territorial, realitzen pràctiques. L’última fase es desenvolupa a partir de juny i consisteix en la realització d’activitats per a la inserció laboral dels joves. Durant l’any següent els tutors realitzen un seguiment personal de cadascun, per conèixer la seva situació laboral o formativa i, si cal, reorientar-los.
 • En l’àmbit del treball actualment tenim en marxa la Casa d’oficis que hem denominat Generació Sabadell Innov@ per marcar la diferencia amb altres denominacions que poden menysprear aquesta generació. La Casa d’Oficis té una duració d’un any i consta d’una primera etapa formativa de sis mesos seguida de sis mesos en els que els joves poden gaudir d’un contracte laboral a través del qual posen en pràctica els coneixements adquirits prèviament. Aquest joves desenvolupen el seu treball a través de diferenst deperatments de l’Ajuntament donant serveis al conjunt de la ciutat.
 • Paral·lelament a aquestes activitats, el Vapor Llonch també desenvolupa un programa de sensibilització per emprendre. De forma periòdica alumnes d’Escoles Universitàries, d’Instituts o alumnes de Formació Ocupacional reben informació sobre els passos a seguir per desenvolupar una idea de negoci fins convertir-la en una alternativa per accedir al mercat de treball. L’any 2010 van participar en xerrades de sensibilització empresarial 363 persones, 169 més que l’any 2009 ja que es van fer un tota de 22 activitats, enfront de les 8 desenvolupades durant 2009. La majoria de l’alumnat assistent pertanyia a cicle formatius i secundària. Com a complement d’aquesta activitat també s’ha desenvolupat un joc interactiu. Enguany s’ha millorat i durant el curs 2011-2012 es vol incorporar la nova versió com amaterial de suport pels instituts de la ciutat.
 • Per tant, aquests serveis demostra que des del Vapor Llonh tenim un programa articulat que en ocasions significa un treball transversal entre diferents equips de del propi Vapor Llonch o bé amb altres departaments de l’Ajuntament com Educació o Joventut. Aquest treball no és fruit d’un dia sinó que es porta desenvolupant des del mateix origen del Vapor Llonch com a seu de Promoció Econòmica. No és casualitat que part de l’obra que avui és el Vapor Llonch ja la desenvolupés fa 20 anys una casa d’oficis. Amb el pas dels anys hem anat incorporant altres serveis especialment en l’últim període i enguany estrenem un nou projecte. El SUMA’T
 • Pla d'actuació per lluitar contra l'atur juvenil

  1. 1. Pla d’actuació per lluitar contra l’atur JUVENIL 2010-2011
  2. 2. Lluitar contra l’atur juvenil és una de les nostres PRIORITATS Prioritat
  3. 3. ENTRADA Serveis Orientació <ul><li>Què puc estudiar </li></ul><ul><li>o en què puc </li></ul><ul><li>treballar? </li></ul>Formació <ul><li>Teniu un curs </li></ul><ul><li>per mi? </li></ul>Treball <ul><li>Teniu una feina </li></ul><ul><li>per mi? </li></ul>Empresa <ul><li>Puc crear la meva </li></ul><ul><li>empresa? Com? </li></ul>
  4. 4. Orientació CD Busco Feina Ocupació a mida Coneguem el mercat Pràctiques alternança Coneixement d’oficis
  5. 5. Formació PQPI Programa de Qualificació Professional Inicial <ul><li>Oportunitat per joves sense graduat de secundària </li></ul><ul><li>Cursos de nou mesos de duració per facilitar l’accés al mercat laboral o facilitar l’accés als Cicles Formatius de Grau Mitjà i l’oportunitat d’obtenir el títol de graduat/da en ESO en coordinació amb les escoles d’adults de la ciutat. Adreçat a n ois i noies d’entre 16 i 24 anys que de moment no han obtingut el graduat en educació secundària. </li></ul><ul><li>Cursos: </li></ul><ul><li>Aux. de reparació i manteniment de l'automòbil </li></ul><ul><li>Aux. d'hostaleria, cuina i serveis de restauració </li></ul><ul><li>Aux. de fabricació mecànica i d'ajust i soldadura </li></ul><ul><li>Aux. de forn i pastisseria </li></ul>
  6. 6. Treball Cases d’Oficis <ul><li>Contracte laboral per menors de 25 anys </li></ul><ul><li>P rograma de formació i treball que consta d’una d’una primera etapa formativa de sis mesos, seguida de sis mesos laborals que permet a les persones beneficiàries gaudir d’un contracte laboral. Durant aquest període laboral els joves desenvolupen serveis i activitats d’interès pel conjunt de la ciutat. </li></ul><ul><li>  Especialitats: </li></ul><ul><li>Restauració i Manteniment d’Aeronaus </li></ul><ul><li>Disseny i Producció multimèdia </li></ul><ul><li>Massatge i Recuperació funcional </li></ul><ul><li>Atenció a la infància </li></ul><ul><li>Pintura </li></ul><ul><li>Jardineria </li></ul>
  7. 7. Empresa Sensibilització empresarial Despertar l’interès per ser empresari Xerrades sobre els passos a seguir per desenvolupar una idea de negoci fins convertir-la en una alternativa per accedir al mercat de treball. Pretén ser un element de reflexió i orientació pels alumnes al voltant de la seva incorporació al mercat laboral com a persones emprenedores. CD Joves Emprenedors/es Despertar l’interès per ser empresari Joc que proposa situacions reals que facin possible l’aprenentatge de la iniciativa emprenedora. L’objectiu és promoure i fomentar l’esperit emprenedor entre els joves, a través d’activitats didàctiques per tal que considerin una opció laboral més la creació d’una empresa.
  8. 8. Evolució 1991 2001 2011 CASES D’OFICIS CONEIXEMENT D’OFICIS SUMA’T <ul><li>PQPI </li></ul>PGS <ul><li>Sensibilització empresarial </li></ul><ul><li>Ocupació a mida </li></ul><ul><li>Coneguem el mercat laboral </li></ul><ul><li>Pràctiques alternança </li></ul>
  9. 9. SUMA’T: Novetat 2011 Programa d’Experiència Professional per a l’ocupació juvenil a Catalunya Què és El programa que combina accions d’orientació, formació i adquisició d’experiència professional en empreses (mitjançant la formalització d’un contracte per a la formació) Objectiu Fer possible l’adquisició d’experiència en un entorn real d’empresa i potenciar i afavorir el procés d’aprenentatge professional amb la combinació d’experiències pràctiques i de formació, en un marc de col·laboració público-privat. <ul><li>A qui s’adreça </li></ul><ul><li>A joves en atur majors de 18 anys i menors de 25 que no han finalitzat l’educació secundària obligatòria </li></ul><ul><li>Especialitats </li></ul><ul><li>Hostaleria (cuina –sala) </li></ul><ul><li>Operaris/es de producció </li></ul><ul><li>instal·lacions elèctriques </li></ul><ul><li>Organitzador/a de punt de venda </li></ul>Possibilitat d’adquirir el graduat en secundària
  10. 10. SUMA’T Places 61 places Demandants 815 derivats de l’OTG Presentats 6 sessions formatives generals: 352 Selecció 160 entrevistes Calendari 28 febrer-març 2012
  11. 11. SUMA’T ENTRADA EMPRESA DE PRÀCTIQUES Beneficis per a les empreses Les empreses que compleixin amb els requisits establerts al programa, podran beneficiar-se de la Subvenció del 70% del salari mínim interprofessional (màxim 6 mesos ) i de suport tècnic de seguiment durant el contracte On adreçar-se Servei de Borsa de Treball del Vapor Llonch. sabadelltreball@ajsabadell.cat
  12. 12. Xifres previstes 2011 Beneficiaris Prop de 700 persones es beneficiaran d’alguna de les accions específiques per joves (*) Accions de llarga durada Suma’t............................................................................ 61 PQPI...............................................................................60 Casa d’oficis...................................................................60 Coneixement d’oficis....................................................160 Accions de curta durada (xifres previstes) Ocupació a mida............................................................30 Pràctiques en altrenança................................................30 Sensibilització per emprendre.......................................250 (*) Aquesta xifra és un càlcul aproximat a la baixa que podria incrementar-se en finalitzar l’any 2011. En paral·lel també hi ha altres accions que encara que no estan dissenyades específicament per joves també hi participen. En el cas de la formació ocupacional es calcula que entorn el 30% de l’alumnat pertany al col·lectiu de joves.
  13. 13. Xifres previstes 2011 Altres xifres 100 empreses podrien tornar a col·laborar amb les accions per joves del Vapor Llonch 5 associacions i gremis implicats amb els diferents projectes per joves Tots centres d’ensenyament públic ja han sol·licitat els serveis del Vapor Llonch pel seu alumnat Més de 15 especialitats ofertes per aprendre una professió
  14. 14. Gràcies per l’atenció

  ×