SlideShare a Scribd company logo
1 of 41
Projekt 
Tema:Problemet e respektimit te 
te drejtave te femijeve 
Punoi :Donalda Kellezi 
Olsina Konomi 
Tea Meka 
Filiksa Bylykbashi 
Stefan Tili 
Jorgo Iftica
Objektivat 
I.Te evidentoj problemet qe lidhen me femijet ne Shqiperi 
I. Te pershkruaj keto probleme 
II. Te gjej te dhena dhe fakte per moszbatimin e te 
drejtave te femijeve ne Shqiperi 
III. Te tregoj rolin e organeve shteterore per mbrojtjen 
dhe kujdesin ndaj femijeve 
IV. Te jap rruge per te permiresuar gjendjen ne 
shoqerine Shqiptare
A respektohen te drejat e femijeve ne Shqiperi dhe 
ne c’mase? 
Te drejtat e femijeve respektohen vetem ne 
leter dhe ne seminaret e shumta qe 
organizohen por jo ne terren. 
Te drejtat e femijeve permenden nga 
ligjvenesit vetem ne boten e tyre me date 1 
qershor por jo pertej kesaj dite
Problemet 
1- Jeta & Shendeti 
Autoritetet Shqiptare kane deshtuar ne permiresimin e 
jetes dhe Shendetit ne Shqiperi. 
Sipas shifrave te prezantuara ne raportin’’Varferia e 
femijeve ne Shqiperi’’ ben nje veshtrim krahasues te 
mireqenies se femijeve ne Shqiperi duke perdorur te 
dhena dhe shifra te viteve te fundit. 
Vihet re nje mosrespektim I ketyre te drejtave.
Kequshqyerja & ekspozimi I femijeve 
ne mjedise ku ushtrohet dhune 
Kequshqyerja perfshin rreth gjysmen e femijeve ne Shqiperi , 
dhe natyrisht qe eshte shume e demshme . 
Ekspozimi I femijeve ne ambjente ku ushtrohet dhune eshte 
shume I demshem ,sepse: me vone femija mund te kete 
shqetesime: si nervozizem,crregullime mendore dhe 
crregullime te sistemit imunitar. 
Femijet qe jane te perfshire ne dhune ,abuzim edhe pse jo 
ndaj te tjereve por ndaj vetes 
Keta femije mund te bien pre e ketyre abuzimeve gje qe ne 
Shqiperi eshte shume e pranishme
Kequshqyerja
Mjedis ku ushtrohet dhune
Abuzimi 
• Abuzimin e ndajme ne dy lloje : 
1-Abuzim fizik 
2-Abuzim emocional 
Te dy keto lloje abuzimesh jane format me te 
perhapura qe prekin shume femijet Shqiptare. 
Sipas statistikave per fat te keq ky eshte nje 
problem ne rritje.
Dhune fizike
Pasoje e dhunes psikologjike
Gjakmarrja 
Brenda dy viteve te tranzicionit te pafund e rraskapites ne shqiperi 
pervec : 
I. Varferise 
II. Papunesise 
III. Trafikimeve 
IV. Emigracionit masiv dhe mungese se shpreses per ndryshim po 
vepron ne menyre te pandalshme dhe nje fenomen I se 
shkuares. 
V. Gjakmarrja mes njeri –tjetrit,nje fenomen para mesjetar eshte 
futur ne jeten Shqiptare dhe ka mbetur nje veprim aktiv, I nxitur 
nga forca e kanunit . 
VI. Shkak po behen dhe abuzimet e drejtesise ne mos zbatim te 
ligjit
Gjakmarrje
Trafikimi 
Nje tjeter problem shqetesues ky per gjithe shoqerine 
shqiptare por jo vetem, por edhe ane e mbane globit me nje 
perhapje te shpejte. 
Trafikimi I femijeve eshte nje nga krimet qe po perhapet me 
shpejtesi te madhe ne bote.Kjo forme skllaverie moderne 
verehet me shume ne vendet me sisteme politike dhe 
ekonomike te paqendrueshme. 
Eshte nje problem serioz ne Europe , Azi,Rusi dhe SHBA. 
Nje biznes I tregut te zi qe sjell perfitime te jashtezakonshme.
I. Disa shkaqe qe cojne ne trafikimin e femijeve 
II. Mungesa e politikave degraduese dhe jo 
ekonomike. 
III. Ekonomi shkaterruese 
IV. Mungesa e humanitetit 
V. Mungesa e ushqimit 
VI. Varferia ekstreme 
VII.Crregullime sociale 
VIII.Ngarkese psikologjike 
IX. Pune te detyrueshme me dhune 
X. Arsim jo cilesor
Keta femije bien pre e trafikanteve
Braktisja e shkolles 
Nje fenomen shqetesues, ne rritje. 
Arsimi edhe pse eshte nje nga fushat me te 
rendesishme te shoqerise dhe te cdo sistemi 
politiko-shoqeror ai neglizhohet nga pjesa me 
e madhe e adoleshenteve dhe jo vetem. 
Sipas disa studimeve mesuam se arsimi I eshte 
pershtatur ndryshimit social qe ka perfshire 
vendin tone duke mbartur dhe disa probleme 
shqetesuese .
Braktisja e shkolles
Shkaqet e braktisjes se shkolles 
• Varferia nje prej shkaqeve te largimit nga shkolla qe 
ndikon ne ecurine e zhvillimit te arsimit qe sjell nje 
gjendje te padeshiruar ,dhe me pasoja fatale per te 
ardhmen. 
• Ne pergjithesi femijet e varfer kane numrin me te 
ulet te regjistrimit ne sistemin arsimor krahasuar 
nga pjesa tjeter e shoqerise. 
• Varferia :ne keto rrethana nje pjese e madhe e 
femijeve jane te detyruar te ndihmojne prinderit 
per te siguruar jetesen. 
• Gje e cila con ne dobesimin e lidhjeve te tyre me 
mjedisin shkollor dhe reduktimin e e kohes.
Varferia 
Sic shihet kudo ne Shqiperi ,veshtiresite 
ekonomike ndikojne drejtperdrejte jo vetem 
ne cilesine e jeteses por edhe ne klimen e 
marredhenieve midis prinderve dhe femijeve 
si dhe gjendjen psikologjike te tyre.
Puna per shkak te varferise
2- Studime 
Ka studime qe hedhin drite mbi disa situata 
feminore por statistika te sakta nuk ka . 
Shembull: ne nuk e dime me saktesi se sa 
eshte numri I aborteve te te miturve . 
Dime se 1/3 e femijeve eshte I kequshqyer 
dhe jo per shkak te kushteve financiare. 
Dime se femijet jane perdorues te lendeve 
narkotike.
3-4 .Shqiperia ka avokatin e popullit.I cili shqyrton 
problemet e te drejtave te femijeve. 
Shqiperia pretendon se ecen nje hap me boten ,po e 
verteta eshte se ne po jetojme ne boten e genjeshtrave 
njesoj si ne kohen e propagandes komuniste ,ku 
shumica jane fjale dhe pak jane vepra. 
Shteti Shqiptar duhet te marre shume masa te cilat do 
te ndikojne ne gjithe shoqerine Shqiptare. 
Shteti Shqiptar duhet te forcoje ligjet dhe ato te 
zbatohen jo te mbeten thjesht nje shkrim mbi leter . 
Shteti duhet te marre masa parandaluese per gjithe 
keto probleme te cilat zene nje vend te rendesishem 
ne shoqerine shqiptare.
Cilet femije e gezojne privilegjin per te pasur te drejta te 
plota dhe cila kategori femijesh qendron jashte? 
• Sipas nje studimi asnje femije nuk e gezon 
privilegjin per te pasur te drejta te plota sepse 
ne vendin tone femijet nuk marrin pjese ne 
percaktimin e politikave feminore. 
• Femijet nuk degjohen,nuk kane ku te ankohen 
• Bien pre e dhunes fizike, psikologjike e mediatike 
• Femijet perdoren neper fushata. 
• Shihen si viktima dhe si protagoniste. 
• Disa kategori femijesh jane krejt te dhunuar ,si 
femijet Rome ,Egjyptiane,me aftesi te kufizuara 
,femijet e minatoreve.
Te gjithe te barabarte
Kategoria e femijeve qe nuk kane te drejta te plota? 
Kategorite me te rrezikuara jane: 
I. Femijet me nje prind ( te mitur) 
II. Femijet qe punojne. 
III. Femijet qe kane gjakmarrje nga prinderit 
Femijet qe rriten ne nje mjedis ku ushtrohet dhune. 
I. Femijet e prinderve me probleme martesore. 
II. Femijet e prinderve qe jane perdorues te 
droges,alkoolit, 
III. Femijet te cilet braktisin shkollen. 
IV. Femijet me aftesi te kufizuara fizike ,psikologjike etj
Citime 
Lufta nuk eshte nje marredhenie e njeriut me njeriun 
,por nje marredhenie ne mes te shteteve ne te cilen 
individet vetem aksidentalisht jane armiq,jo si njerez 
dhe as si qytetare por si ushtare.Pasi qe qellimi eshte 
qe ta shkaterroje shtetin e armikut,eshte e legjimituar 
t’i vrasesh mbrojtesit e fundit perderisa ata mbartin 
arme;por porsa t’i leshojne ato poshte dhe te 
dorezohen ,ata pushojne se qeni armik apo agjent i 
armikut ,dhe perseri behen njerez,dhe nuk eshte e 
ligjshme qe tu merret jeta!
Dua te jem I lire
Zbatimi efektiv I te drejtes se femijes per arsimim 
eshte se pari ceshtje e deshires. 
Vetem deshira politike e qeverive dhe e bashkesise 
nderkombetare mund te shtyje perpara kete te 
drejte themelore deri ne mase te tille qe te 
kontribuoje per permbushje nga cdo individ dhe te 
perparimit te cdo shoqerie.
Te barabarte ne loje & jete
Cdo shoqeri qe deshiron t’i mohoje 
femijet,apo cdo grup,te drejtat e te 
cileve jane prone e perbashket e 
grupeve te tjera duhet te ofroje arsye 
te qarta dhe te qendrueshme per ta 
bere kete.Ngarkesa e provave 
gjithmone mbetet tek ata te cilet 
deshirojne t’i perjashtojne te tjeret nga 
pjesemarrja ;femijet nuk duhet te 
detyrohen te argumentojn rastin e tyre 
per posedimin e te drejatve te njejta si 
cdokush tjeter!
Te drejta te barabarta
Secili prej nesh mund te jete nje atom i vogel ne 
kete univers te pamate ,por kemi nevoje ta dime 
se te pakten llogaritemi....qe individualiteti yne 
terheq vemendje . 
Duke na lene plotesisht ne harrese si njerez kjo 
eshte nje lloj vdekjeje per se gjalli,kunder se ciles 
jemi te detyruar te luftojme me te gjitha forcat 
tona.
Te jemi te gjithe se 
bashku ne nje loje , 
ne nje shkolle dhe 
te jemi se bashku 
ne jete!
Ne me dije do ja dalim!!! 
Ne rrugetimin tone do te ecim ngadale,por te 
sigurte!!! 
Me hapa te vegjel ,por te pandalshem,do te 
synojme larg dhe do te jemi te vendosur. 
Sepse mbi te gjitha kemi ndjenja dhe keto ndjenja 
na japin force per te ndryshuar keto probleme!!!
Pikerisht atehere kur te 
gjithe ne mendojme se kemi 
mesuar gjithcka ne jete , 
dikush vertete i vecante vjen 
dhe na tregon se 
ka ende shume . . .

More Related Content

What's hot

Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
16211903
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu
 

What's hot (20)

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Duhani, rreziqet
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqet
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 

Similar to problemet e respektimit te te dr

Projekt.qytetari
Projekt.qytetari Projekt.qytetari
Projekt.qytetari
sara7991
 
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Mirgit Vataj
 
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari XAdoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Gersa_a
 
I figli del_piacere_viola_lika
I figli del_piacere_viola_likaI figli del_piacere_viola_lika
I figli del_piacere_viola_lika
Orfjold Oro-fjorde
 

Similar to problemet e respektimit te te dr (20)

Projekt.qytetari
Projekt.qytetari Projekt.qytetari
Projekt.qytetari
 
Qytetari
QytetariQytetari
Qytetari
 
Familja rendesia e saj ne jeten tone
Familja rendesia e saj ne jeten toneFamilja rendesia e saj ne jeten tone
Familja rendesia e saj ne jeten tone
 
Alo 116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013
Alo 116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013Alo 116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013
Alo 116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013
 
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
 
Ora edukative Te drejtat e femijeve
Ora edukative    Te drejtat e femijeve Ora edukative    Te drejtat e femijeve
Ora edukative Te drejtat e femijeve
 
Barazia gjinore dhe diskriminimi
Barazia gjinore dhe diskriminimiBarazia gjinore dhe diskriminimi
Barazia gjinore dhe diskriminimi
 
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJEPROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
 
Trafikimi i qenieve njerzore
Trafikimi i qenieve njerzoreTrafikimi i qenieve njerzore
Trafikimi i qenieve njerzore
 
Dhuna!
Dhuna!Dhuna!
Dhuna!
 
Civilizimi Perballe nje Brezi te Ngujuar
Civilizimi Perballe nje Brezi te NgujuarCivilizimi Perballe nje Brezi te Ngujuar
Civilizimi Perballe nje Brezi te Ngujuar
 
A duhet te kemi endrren e nje lideri
A duhet te kemi endrren e nje lideri A duhet te kemi endrren e nje lideri
A duhet te kemi endrren e nje lideri
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Vetevrasja
VetevrasjaVetevrasja
Vetevrasja
 
Te gjithe njesoj
Te gjithe njesojTe gjithe njesoj
Te gjithe njesoj
 
Redaktoreasd
RedaktoreasdRedaktoreasd
Redaktoreasd
 
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari XAdoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari X
 
I figli del_piacere_viola_lika
I figli del_piacere_viola_likaI figli del_piacere_viola_lika
I figli del_piacere_viola_lika
 
“ Prinder ne pushtet,femije problematike. Si mund te kemi nje prinderim me t...
“ Prinder ne pushtet,femije problematike. Si mund te kemi nje prinderim me t...“ Prinder ne pushtet,femije problematike. Si mund te kemi nje prinderim me t...
“ Prinder ne pushtet,femije problematike. Si mund te kemi nje prinderim me t...
 
Margjinalizimi
MargjinalizimiMargjinalizimi
Margjinalizimi
 

problemet e respektimit te te dr

 • 1. Projekt Tema:Problemet e respektimit te te drejtave te femijeve Punoi :Donalda Kellezi Olsina Konomi Tea Meka Filiksa Bylykbashi Stefan Tili Jorgo Iftica
 • 2. Objektivat I.Te evidentoj problemet qe lidhen me femijet ne Shqiperi I. Te pershkruaj keto probleme II. Te gjej te dhena dhe fakte per moszbatimin e te drejtave te femijeve ne Shqiperi III. Te tregoj rolin e organeve shteterore per mbrojtjen dhe kujdesin ndaj femijeve IV. Te jap rruge per te permiresuar gjendjen ne shoqerine Shqiptare
 • 3. A respektohen te drejat e femijeve ne Shqiperi dhe ne c’mase? Te drejtat e femijeve respektohen vetem ne leter dhe ne seminaret e shumta qe organizohen por jo ne terren. Te drejtat e femijeve permenden nga ligjvenesit vetem ne boten e tyre me date 1 qershor por jo pertej kesaj dite
 • 4. Problemet 1- Jeta & Shendeti Autoritetet Shqiptare kane deshtuar ne permiresimin e jetes dhe Shendetit ne Shqiperi. Sipas shifrave te prezantuara ne raportin’’Varferia e femijeve ne Shqiperi’’ ben nje veshtrim krahasues te mireqenies se femijeve ne Shqiperi duke perdorur te dhena dhe shifra te viteve te fundit. Vihet re nje mosrespektim I ketyre te drejtave.
 • 5.
 • 6. Kequshqyerja & ekspozimi I femijeve ne mjedise ku ushtrohet dhune Kequshqyerja perfshin rreth gjysmen e femijeve ne Shqiperi , dhe natyrisht qe eshte shume e demshme . Ekspozimi I femijeve ne ambjente ku ushtrohet dhune eshte shume I demshem ,sepse: me vone femija mund te kete shqetesime: si nervozizem,crregullime mendore dhe crregullime te sistemit imunitar. Femijet qe jane te perfshire ne dhune ,abuzim edhe pse jo ndaj te tjereve por ndaj vetes Keta femije mund te bien pre e ketyre abuzimeve gje qe ne Shqiperi eshte shume e pranishme
 • 9. Abuzimi • Abuzimin e ndajme ne dy lloje : 1-Abuzim fizik 2-Abuzim emocional Te dy keto lloje abuzimesh jane format me te perhapura qe prekin shume femijet Shqiptare. Sipas statistikave per fat te keq ky eshte nje problem ne rritje.
 • 11. Pasoje e dhunes psikologjike
 • 12. Gjakmarrja Brenda dy viteve te tranzicionit te pafund e rraskapites ne shqiperi pervec : I. Varferise II. Papunesise III. Trafikimeve IV. Emigracionit masiv dhe mungese se shpreses per ndryshim po vepron ne menyre te pandalshme dhe nje fenomen I se shkuares. V. Gjakmarrja mes njeri –tjetrit,nje fenomen para mesjetar eshte futur ne jeten Shqiptare dhe ka mbetur nje veprim aktiv, I nxitur nga forca e kanunit . VI. Shkak po behen dhe abuzimet e drejtesise ne mos zbatim te ligjit
 • 14. Trafikimi Nje tjeter problem shqetesues ky per gjithe shoqerine shqiptare por jo vetem, por edhe ane e mbane globit me nje perhapje te shpejte. Trafikimi I femijeve eshte nje nga krimet qe po perhapet me shpejtesi te madhe ne bote.Kjo forme skllaverie moderne verehet me shume ne vendet me sisteme politike dhe ekonomike te paqendrueshme. Eshte nje problem serioz ne Europe , Azi,Rusi dhe SHBA. Nje biznes I tregut te zi qe sjell perfitime te jashtezakonshme.
 • 15. I. Disa shkaqe qe cojne ne trafikimin e femijeve II. Mungesa e politikave degraduese dhe jo ekonomike. III. Ekonomi shkaterruese IV. Mungesa e humanitetit V. Mungesa e ushqimit VI. Varferia ekstreme VII.Crregullime sociale VIII.Ngarkese psikologjike IX. Pune te detyrueshme me dhune X. Arsim jo cilesor
 • 16. Keta femije bien pre e trafikanteve
 • 17. Braktisja e shkolles Nje fenomen shqetesues, ne rritje. Arsimi edhe pse eshte nje nga fushat me te rendesishme te shoqerise dhe te cdo sistemi politiko-shoqeror ai neglizhohet nga pjesa me e madhe e adoleshenteve dhe jo vetem. Sipas disa studimeve mesuam se arsimi I eshte pershtatur ndryshimit social qe ka perfshire vendin tone duke mbartur dhe disa probleme shqetesuese .
 • 19. Shkaqet e braktisjes se shkolles • Varferia nje prej shkaqeve te largimit nga shkolla qe ndikon ne ecurine e zhvillimit te arsimit qe sjell nje gjendje te padeshiruar ,dhe me pasoja fatale per te ardhmen. • Ne pergjithesi femijet e varfer kane numrin me te ulet te regjistrimit ne sistemin arsimor krahasuar nga pjesa tjeter e shoqerise. • Varferia :ne keto rrethana nje pjese e madhe e femijeve jane te detyruar te ndihmojne prinderit per te siguruar jetesen. • Gje e cila con ne dobesimin e lidhjeve te tyre me mjedisin shkollor dhe reduktimin e e kohes.
 • 20. Varferia Sic shihet kudo ne Shqiperi ,veshtiresite ekonomike ndikojne drejtperdrejte jo vetem ne cilesine e jeteses por edhe ne klimen e marredhenieve midis prinderve dhe femijeve si dhe gjendjen psikologjike te tyre.
 • 21. Puna per shkak te varferise
 • 22. 2- Studime Ka studime qe hedhin drite mbi disa situata feminore por statistika te sakta nuk ka . Shembull: ne nuk e dime me saktesi se sa eshte numri I aborteve te te miturve . Dime se 1/3 e femijeve eshte I kequshqyer dhe jo per shkak te kushteve financiare. Dime se femijet jane perdorues te lendeve narkotike.
 • 23.
 • 24. 3-4 .Shqiperia ka avokatin e popullit.I cili shqyrton problemet e te drejtave te femijeve. Shqiperia pretendon se ecen nje hap me boten ,po e verteta eshte se ne po jetojme ne boten e genjeshtrave njesoj si ne kohen e propagandes komuniste ,ku shumica jane fjale dhe pak jane vepra. Shteti Shqiptar duhet te marre shume masa te cilat do te ndikojne ne gjithe shoqerine Shqiptare. Shteti Shqiptar duhet te forcoje ligjet dhe ato te zbatohen jo te mbeten thjesht nje shkrim mbi leter . Shteti duhet te marre masa parandaluese per gjithe keto probleme te cilat zene nje vend te rendesishem ne shoqerine shqiptare.
 • 25.
 • 26.
 • 27. Cilet femije e gezojne privilegjin per te pasur te drejta te plota dhe cila kategori femijesh qendron jashte? • Sipas nje studimi asnje femije nuk e gezon privilegjin per te pasur te drejta te plota sepse ne vendin tone femijet nuk marrin pjese ne percaktimin e politikave feminore. • Femijet nuk degjohen,nuk kane ku te ankohen • Bien pre e dhunes fizike, psikologjike e mediatike • Femijet perdoren neper fushata. • Shihen si viktima dhe si protagoniste. • Disa kategori femijesh jane krejt te dhunuar ,si femijet Rome ,Egjyptiane,me aftesi te kufizuara ,femijet e minatoreve.
 • 28. Te gjithe te barabarte
 • 29. Kategoria e femijeve qe nuk kane te drejta te plota? Kategorite me te rrezikuara jane: I. Femijet me nje prind ( te mitur) II. Femijet qe punojne. III. Femijet qe kane gjakmarrje nga prinderit Femijet qe rriten ne nje mjedis ku ushtrohet dhune. I. Femijet e prinderve me probleme martesore. II. Femijet e prinderve qe jane perdorues te droges,alkoolit, III. Femijet te cilet braktisin shkollen. IV. Femijet me aftesi te kufizuara fizike ,psikologjike etj
 • 30.
 • 31. Citime Lufta nuk eshte nje marredhenie e njeriut me njeriun ,por nje marredhenie ne mes te shteteve ne te cilen individet vetem aksidentalisht jane armiq,jo si njerez dhe as si qytetare por si ushtare.Pasi qe qellimi eshte qe ta shkaterroje shtetin e armikut,eshte e legjimituar t’i vrasesh mbrojtesit e fundit perderisa ata mbartin arme;por porsa t’i leshojne ato poshte dhe te dorezohen ,ata pushojne se qeni armik apo agjent i armikut ,dhe perseri behen njerez,dhe nuk eshte e ligjshme qe tu merret jeta!
 • 32. Dua te jem I lire
 • 33. Zbatimi efektiv I te drejtes se femijes per arsimim eshte se pari ceshtje e deshires. Vetem deshira politike e qeverive dhe e bashkesise nderkombetare mund te shtyje perpara kete te drejte themelore deri ne mase te tille qe te kontribuoje per permbushje nga cdo individ dhe te perparimit te cdo shoqerie.
 • 34. Te barabarte ne loje & jete
 • 35. Cdo shoqeri qe deshiron t’i mohoje femijet,apo cdo grup,te drejtat e te cileve jane prone e perbashket e grupeve te tjera duhet te ofroje arsye te qarta dhe te qendrueshme per ta bere kete.Ngarkesa e provave gjithmone mbetet tek ata te cilet deshirojne t’i perjashtojne te tjeret nga pjesemarrja ;femijet nuk duhet te detyrohen te argumentojn rastin e tyre per posedimin e te drejatve te njejta si cdokush tjeter!
 • 36. Te drejta te barabarta
 • 37. Secili prej nesh mund te jete nje atom i vogel ne kete univers te pamate ,por kemi nevoje ta dime se te pakten llogaritemi....qe individualiteti yne terheq vemendje . Duke na lene plotesisht ne harrese si njerez kjo eshte nje lloj vdekjeje per se gjalli,kunder se ciles jemi te detyruar te luftojme me te gjitha forcat tona.
 • 38.
 • 39. Te jemi te gjithe se bashku ne nje loje , ne nje shkolle dhe te jemi se bashku ne jete!
 • 40. Ne me dije do ja dalim!!! Ne rrugetimin tone do te ecim ngadale,por te sigurte!!! Me hapa te vegjel ,por te pandalshem,do te synojme larg dhe do te jemi te vendosur. Sepse mbi te gjitha kemi ndjenja dhe keto ndjenja na japin force per te ndryshuar keto probleme!!!
 • 41. Pikerisht atehere kur te gjithe ne mendojme se kemi mesuar gjithcka ne jete , dikush vertete i vecante vjen dhe na tregon se ka ende shume . . .