SlideShare a Scribd company logo
1 of 4
Download to read offline
JETA E VATRES
B U L E T I N I I N F O R M A T I V I V A T R Ë S B I B L I K E
0 5 T E T O R 2 0 1 7 N R . 3
Në takimin e tretë të Vatrës Biblike, ishin prezent 28 pjesëmarrës. Në këtë takim u bë
një parashtrimi Ungjillit sipas Mateut.
Ungjilli (Lajmi i Mirë) është një, por i paraqitur sipas formimit dhe qëllimit të katër
ungjilltarëve, në katër libra të ndryshëm. Ato nuk
kundërshtojnë njeri-tjetrin por ndihmojnë në dhënien e plotë
dhe për të gjithë të Lajmit të Mirë.
Për t'u theksuar nga mësimi:
Rendi kronologjik: I dyti pas Ungjillit sipas Markut
Vendi: Produkt i Kishës së Antiokisë, vendit ku për herë
të parë nxënësit u quajtën të krishterë.
Burimet:Ungjilli sipas Markut, Fletoret e Thënieve, Tradita e farefisit të Jozefit
(Jakobi,Antioki)
Dorëshkrimi më i vjetër:Papirusi 104,I fund shekullit të dytë. Ruhet në Oxford.
Ungjilli paraqet përmbushjen e premtimit të Mesisë si pasardhës i Davidit. Ai hapet
me paralajmërimin e lindjes së Emanuelit (Zoti me ne) në Mt. 1,22 dhe mbyllet me përm-
bushjen e këtij premtimi pas ngjalljes së Jezusit në Mt. 28,20.
Vatra Biblike takimi nr 3
INFORMACION
TAKIMI I RRADHES
5 Tetor 2017
Ora 19.00—20.30
Famullia “Zoja
Ndihmëtare”
Rruga “Don Bosko”
Lutja e Mbrëmjes
(tek kapela)
Mesimi:
Padre Flavio Cavallini
(tek salla)
Ju lutem lexoni ka-
pitullin 3 të
Ungjillit sipas
Mateut
Mos harroni të
merrni Biblën
me vete!
“Entuziasti është një ëndërrues i palodhshëm, një shpikës i projekteve, krijues i
strategjive që i infekton të tjerët me ëndrrat e tija. Ai nuk është i verbër, ai nuk
është i pavetëdijshëm. Ai e di se ka vështirësi, ndonjëherë pengesa të
pakapërcyeshme. Ai e di që nëntë në dhjetë iniciativa dështojnë. Por nuk
dorëzohet . Ai rifillon, ai ripërtërin. ”
Francesco Alberoni (1929-) Shkimtar,Sociolog
“Qëndro gjithmonë i bashkuar me Kishën e Shenjtë Katolike, sepse vetëm ajo
mund të të ndihmoj, sepse vetëm ajo e ka Jezusin Eukaristik, i cili është princi i
vetëm i paqes. Jashtë Kishës Katolike nuk ka shëlbim. Ajo të jep pagëzimin,
faljen e mëkateve, trupin, gjakun, shpirtin dhe Hyjnin e Jezu Krishtit
duke të dhënë jetën e përjetëshme dhe të gjitha sakramentet e shenjta për të të
ofruar një jetë të shenjtë.”
Shën Pio i Pietrelçinës
F A Q J A 2
PROGRAMI I TAKIMIT TE KATERT
Ka njerëz që fillojnë të lexojnë nga Zanafilla, pastaj dekurajohen dhe
nuk rifillojnë më.Bibla nuk është një libër i thjeshtë. Është një
bibliotekë e 73 libraveshumë të ndryshëm nga njëri-tjetri: ato kanë stile të
shumëllojshëm,janë shkruar në kohë shumë të largëta dhe në situata shumë
të ndryshme.
Imagjinoni të hyni në një bibliotekë si kjo dhe të filloni të lexoni librin e
parë që gjeni në raft, pastaj shkoni në të dytin dhe kështu me radhë. Ky
lexim nuk mund t'ju japë rezultate të mira.
Ka njerëz që hapin Biblën dhe fillojnë leximin nga Zanafilla. Në
përgjithësi, ato nuk shkojnë përtej librit të pestë. Ata janë të dekurajuar dhe
nuk lexojnë përsëri. Dhe ç'ka është më e keqe, ata përfundojnë duke thënë
se është e pamundurdhe që Bibla është e pakuptueshme. Por kjo do të
ndodhte me çdo bibliotekë në botë.
Prandaj është i nevojshëm një projekt leximi. Në fillim ka shumë gjëra
që nuk kuptohen, gjë që është mjaft e natyrshme. Kjo ndodh edhe duke
lexuar një roman. Por mos u ndal, vazhdo! Pak nga pak, ndërsa gjërat
lexohen, ato bëhen më të qarta. Është një rregull i
artë: Bibla shpjegon vetveten. Për këtë arsye, një
projekt leximi është shumë i rëndësishëm.
J E T A E V A T R E S N R . 3
Lutja e Mbrëmjes: 19.00
Vazhdojmë të mësojmë të lutemi së bashku me Psalmet
Mësimi: 19.30
Prezantimi i Planit letrar të Ungjillit sipas Mateut
Përgatituni të shfletojmë së bashku të gjithë Ungjillin!
Ju lutem lexoni kapitullin 3 të Ungjillit sipas Mateut.
(1° - në vazdim...)
SI TA RENDOJMË LEXIMIN E BIBLËS?“Me anë të arsyes
natyrore, njeriu mund ta
njohë Zotin me siguri duke
u nisur nga veprat e tija.
Por ekziston edhe një rend
tjetër njohjeje tek e cila
njeriu nuk mund të arrijë
kurrsesi me forcat e veta:
është rendi i Zbulesës
hyjnore. Për hir të një
vendimi krejtësisht të lirë,
Zoti i zbulohet dhe i
dhurohet njeriut duke
zbuluar Misterin e vet,
planin e vet të
dashamirësisë së
paracaktuar që nga i
gjithë amshimi në
Krishtin, në dobi të të
gjithë njerëzve. Ai e
zbulon plotësisht planin e
vet duke dërguar
Birin e vet fort të dashur,
Zotin tonë Jezu Krishtin
dhe Shpirtin e Shenjtë.”
(shkëputur nga Katekizmi i
Kishës Katolike, KKK )
F A Q J A 3J E T A E V A T R E S N R . 3
Ishte e mërkurë kur u nisëm, data 20 shtator. Mbërritëm në
Berat. Me të pyetur dhe ja në Uznovë, një lagje periferike, që ka rreth
7000 banorë. Në një rrugicë të vogël, gjejmë çerdhen e lagjes. Pamë
prindër që çonin fëmijët e vegjël. Na kanë thënë se misioni "Famila e
vogël" për ku jemi drejtuar, është ngjitur me të. E gjetëm. Don
Giuseppe Coti, meshtari, na pret. I qeshur, me buzë në gaz gjatë të
gjithë kohës, na prezanton ekipin dhe mjediset. Janë katër motra të
kushtuara, që kanë ardhur nga Italia dhe bashkë me të edhe dy djem
shqiptarë që kanë thirrjen për jetën rregulltare.
Motrat, shumë inteligjente, plot fe, mbajnë fëmijë të sëmurë. I kanë
adoptuar me vendim gjykate, si të sëmurë italianë, që i kanë sjellë
këtu, ashtu edhe shqiptarë, që familjet e tyre, për arsye nga më të
ndryshmet, nuk mund t'i mbajnë, apo nuk kanë zotësinë t'i trajtojnë si
duhet. Janë fëmijë autikë dhe me sindromën down.
Motrat nuk i lëshojnë për asnjë çast, në asnjë vend: kur flenë, flenë
me ta, kur dalin, gjithashtu me ta, në meshë me vete, në lutjet e orëve
të ditës, ja ku i kanë. Është një kryq që ia kanë ngarkuar vetes me dëshirë, vullnetarisht.
Një djalë rreth të tridhjetave, Paolo, italian edhe ai, që studion për teologji në Shkodër, është bashkë me don
Giuseppen tek misioni. Ka ardhur të qëndrojë këtu. Na tha se kur kishte dëgjuar një ipeshkvë në Rimini të
predikonte e të kërkonte se kush donte të ofrohej për veprën e Hyjit, kishte ndjerë menjëherë në zemër thirrjen:
të shkonte edhe ai. Kështu kishte bërë. Pa asnjë diskutim. Pa pendim. Kishte qenë 14 vjeç kur i kishte ndodhur
kjo. Ishte jashtëzakonisht i kënaqur me thirrje ne Krishtit në zemër, që i vazhdonte e fortë, e zjarrtë.
Misioni ka shtrirë aktivitetin e tij në Berat, Kuçovë dhe kuptohet, në Uznonë. Kisha në Uznovë i është
kushtuar Shën Pios nga Pietralçina. Kanë ndodhur mrekulli dhe shenja. Do të flasim njëherë tjetër për ato.
Motra të një urdhri tjetër janë të pranishme në Berat, ku shkojmë bëjmë një vizitë. Kanë një kopësht dhe po
në ato mjedise, një shkollë fillore. Mes tyre, njëra, është arbëreshe. Na thotë se nga tregimet e hershme të
familjes së saj, janë nga Kruja. Kanë ikur që të mos kthehen
në myslimanë, në kohërat e errëta të pushtimit osman. Kështu
na tha Moter Rita.
Në pasdite kanë ardhur të rinj nga Kuçova,Berati dhe,
kuptohet, edhe nga Uznova. Një takim i improvizuar dhe pa
shumë ceremoni na intrigon t'i japim përgjigje të ndryshme
kurreshtarëve të rinj, që shumë gjëra i dëgjojnë për herë të
parë. Na bëjnë pyetje, dhe në formën e një bashkëbisedimi,
bashkëndajmë përvojat tona. Tema kryesore kuptohet:
martirët shqiptarë dhe qëndresa e tyre heroike nën regjimin
komunist. Pasdite vonë, një takim me burra në moshë, që
janë kthyer nga besimi i mëparshëm në katolikë. Feja që
gjetëm ndër ta na befason. Paolo na garanton se gratë e tyre
janë shumë më të zellshme dhe të zjarrta. Kanë gjetur Jezusin
Zot. Burrat janë pagëzuar bashkë me gra e fëmijë. Po
vazhdohet katekizmi me të tjerë.
(vazhdon në numrin tjetër)
Pjesë nga relikja e Shën Pios së Pietrelçinës në
kishën katolike, Uznovë, Berat.
Pamje nga Kisha e Shën Pio së Pietrelçinës
në Uznovë, Berat
VIZITË NË KISHËN E SHËN PIOS SË PIETRELÇINËS
F A Q J A 4
J E T A E V A T R E S N R . 3
NA KONTAKTONI
E-mail: vatrabiblike@gmail.com
Vatra Biblike
Cdo te enjte, ora 19.00 - 20.30
Famullia “Zoja Ndihmëtare”
Rruga “Don Bosko”
 E Shtunë, 7 Tetor, në orën 09.30 Arqipeshkvi ynë Mons. George Fren-
do na fton të marrim pjesë në Asamblenë Dioqezane e cila do të mbahet
pranë Qendrës Don Bosko. Eshtë shumë e rëndesishme pjesëmarrja pasi
ka të bëj me përgatitjen e Sinodit Dioqezan të vitit tjetër.
 E Martë, 3 Tetor, në orën 18.00 në kishën e Shën Antonit (rruga Ali
Pashë Gucia, zona e Selvisë) në Tiranë do të mbahet Meshë e Shenjtë
me rastin e festës së Shën Françeskut të Asizit.
NJOFTIME
FJALOR I THJESHTË
SHËRBIMI I MËSIMIT
Fr. Flavio Cavallini
SHËRBIMI I SEKRETARISË
Marjola Çela
Kondor Çeka
Valentina Çeka
Marçel Hila
SHËRBIMI I PRITJES
Arsida Paraspuari
Luce Preçi
Anisa Grabova
MIKPRITËSI
Don Beni
SHËRBIMET
“Frymëzimi
Është vepër e Shpirtit të Shenjtë hyjnor që i bën disa njerëz të flasin në emër të
Tij. Për shembull, për profetët thuhet se fjalët e tyre janë të frymëzuara, vetëm,
për atë që flasin në emër të Zotit.
Por frymëzimi ka të bëjë me të gjitha librat e shenjtë që përbëjnë Biblën, si ato
të Besëlidhjes së Vjetër dhe asaj të Re: autorët janë të ndryshëm dhe shprehin
veçoritë individuale, por përmbajtja e mesazhit të shkrimeve të tyre është
"frymëzuar" nga Hyji; Për këtë, ato libra janë Fjala e Hyjit.”
T. Mastrandrea

More Related Content

What's hot

Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 22 ( 15 Shkurt 2018 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 22 ( 15 Shkurt 2018 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 22 ( 15 Shkurt 2018 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 22 ( 15 Shkurt 2018 )VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 15 (28 Dhjetor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 15 (28 Dhjetor 2017)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 15 (28 Dhjetor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 15 (28 Dhjetor 2017)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 11 (30 Nëntor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 11 (30 Nëntor 2017)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 11 (30 Nëntor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 11 (30 Nëntor 2017)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 9 (16 Nëntor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 9 (16 Nëntor 2017)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 9 (16 Nëntor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 9 (16 Nëntor 2017)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 54 ( 6 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 54 ( 6 Dhjetor 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 54 ( 6 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 54 ( 6 Dhjetor 2018)Azbiela Meta
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (6 Shtator)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (6 Shtator)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (6 Shtator)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (6 Shtator)Azbiela Meta
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 6 (26 Tetor 2017 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 6 (26 Tetor 2017 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 6 (26 Tetor 2017 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 6 (26 Tetor 2017 )VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 74 ( 16 Maj 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 74 ( 16 Maj 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 74 ( 16 Maj 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 74 ( 16 Maj 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 50 ( 8 Nentor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 50 ( 8 Nentor 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 50 ( 8 Nentor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 50 ( 8 Nentor 2018)Azbiela Meta
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 52 ( 22 Nentor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 52 ( 22 Nentor 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 52 ( 22 Nentor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 52 ( 22 Nentor 2018)Azbiela Meta
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 19 (25 Janar 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 19 (25 Janar 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 19 (25 Janar 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 19 (25 Janar 2018)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 23 (22 Shkurt 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 23 (22 Shkurt 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 23 (22 Shkurt 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 23 (22 Shkurt 2018)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 42 ( 13 shtator 2018 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 42 ( 13 shtator 2018 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 42 ( 13 shtator 2018 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 42 ( 13 shtator 2018 )Azbiela Meta
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (12 Prill 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (12 Prill 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (12 Prill 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (12 Prill 2018)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 18 (18 Janar 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 18 (18 Janar 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 18 (18 Janar 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 18 (18 Janar 2018)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 44 ( 27 Shtator )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 44 ( 27 Shtator )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 44 ( 27 Shtator )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 44 ( 27 Shtator )Azbiela Meta
 
Buletini jeta e vatres_biblike nr 1
Buletini jeta e vatres_biblike nr 1Buletini jeta e vatres_biblike nr 1
Buletini jeta e vatres_biblike nr 1Azbiela Meta
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 71 ( 25 Prill 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 71 ( 25 Prill 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 71 ( 25 Prill 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 71 ( 25 Prill 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 56 (21 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 56 (21 Dhjetor 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 56 (21 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 56 (21 Dhjetor 2018) Azbiela Meta
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 55 (13 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 55 (13 Dhjetor 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 55 (13 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 55 (13 Dhjetor 2018) Azbiela Meta
 

What's hot (20)

Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 22 ( 15 Shkurt 2018 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 22 ( 15 Shkurt 2018 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 22 ( 15 Shkurt 2018 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 22 ( 15 Shkurt 2018 )
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 15 (28 Dhjetor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 15 (28 Dhjetor 2017)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 15 (28 Dhjetor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 15 (28 Dhjetor 2017)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 11 (30 Nëntor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 11 (30 Nëntor 2017)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 11 (30 Nëntor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 11 (30 Nëntor 2017)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 9 (16 Nëntor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 9 (16 Nëntor 2017)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 9 (16 Nëntor 2017)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 9 (16 Nëntor 2017)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 54 ( 6 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 54 ( 6 Dhjetor 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 54 ( 6 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 54 ( 6 Dhjetor 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (6 Shtator)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (6 Shtator)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (6 Shtator)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (6 Shtator)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 6 (26 Tetor 2017 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 6 (26 Tetor 2017 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 6 (26 Tetor 2017 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 6 (26 Tetor 2017 )
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 74 ( 16 Maj 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 74 ( 16 Maj 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 74 ( 16 Maj 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 74 ( 16 Maj 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 50 ( 8 Nentor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 50 ( 8 Nentor 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 50 ( 8 Nentor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 50 ( 8 Nentor 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 52 ( 22 Nentor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 52 ( 22 Nentor 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 52 ( 22 Nentor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 52 ( 22 Nentor 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 19 (25 Janar 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 19 (25 Janar 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 19 (25 Janar 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 19 (25 Janar 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 23 (22 Shkurt 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 23 (22 Shkurt 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 23 (22 Shkurt 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 23 (22 Shkurt 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 42 ( 13 shtator 2018 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 42 ( 13 shtator 2018 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 42 ( 13 shtator 2018 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 42 ( 13 shtator 2018 )
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (12 Prill 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (12 Prill 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (12 Prill 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 28 (12 Prill 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 18 (18 Janar 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 18 (18 Janar 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 18 (18 Janar 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 18 (18 Janar 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 44 ( 27 Shtator )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 44 ( 27 Shtator )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 44 ( 27 Shtator )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 44 ( 27 Shtator )
 
Buletini jeta e vatres_biblike nr 1
Buletini jeta e vatres_biblike nr 1Buletini jeta e vatres_biblike nr 1
Buletini jeta e vatres_biblike nr 1
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 71 ( 25 Prill 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 71 ( 25 Prill 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 71 ( 25 Prill 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 71 ( 25 Prill 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 56 (21 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 56 (21 Dhjetor 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 56 (21 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 56 (21 Dhjetor 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 55 (13 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 55 (13 Dhjetor 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 55 (13 Dhjetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 55 (13 Dhjetor 2018)
 

Similar to Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 3 (5 Tetor 2017 )

Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 59 ( 24 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 59 ( 24 Janar 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 59 ( 24 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 59 ( 24 Janar 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 33 (17 Maj 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 33 (17 Maj 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 33 (17 Maj 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 33 (17 Maj 2018)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 58 ( 17 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 58 ( 17 Janar 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 58 ( 17 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 58 ( 17 Janar 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 68 ( 28 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 68 ( 28 Mars 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 68 ( 28 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 68 ( 28 Mars 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 66 ( 14 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 66 ( 14 Mars 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 66 ( 14 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 66 ( 14 Mars 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 84 ( 19 Shtator 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 84 ( 19 Shtator 2019)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 84 ( 19 Shtator 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 84 ( 19 Shtator 2019)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 14 (21 Dhjetor 2017 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 14 (21 Dhjetor 2017 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 14 (21 Dhjetor 2017 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 14 (21 Dhjetor 2017 )VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 79 ( 20 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 79 ( 20 Qershor 2019)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 79 ( 20 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 79 ( 20 Qershor 2019)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 29 (19 Prill 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 29 (19 Prill 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 29 (19 Prill 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 29 (19 Prill 2018)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 40 (6 Shtator 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 40 (6 Shtator 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 40 (6 Shtator 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 40 (6 Shtator 2018) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 45 (4 Tetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 45 (4 Tetor 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 45 (4 Tetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 45 (4 Tetor 2018)Azbiela Meta
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 65 ( 7 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 65 ( 7 Mars 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 65 ( 7 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 65 ( 7 Mars 2019) VatraBiblike
 

Similar to Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 3 (5 Tetor 2017 ) (12)

Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 59 ( 24 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 59 ( 24 Janar 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 59 ( 24 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 59 ( 24 Janar 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 33 (17 Maj 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 33 (17 Maj 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 33 (17 Maj 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 33 (17 Maj 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 58 ( 17 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 58 ( 17 Janar 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 58 ( 17 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 58 ( 17 Janar 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 68 ( 28 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 68 ( 28 Mars 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 68 ( 28 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 68 ( 28 Mars 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 66 ( 14 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 66 ( 14 Mars 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 66 ( 14 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 66 ( 14 Mars 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 84 ( 19 Shtator 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 84 ( 19 Shtator 2019)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 84 ( 19 Shtator 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 84 ( 19 Shtator 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 14 (21 Dhjetor 2017 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 14 (21 Dhjetor 2017 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 14 (21 Dhjetor 2017 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 14 (21 Dhjetor 2017 )
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 79 ( 20 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 79 ( 20 Qershor 2019)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 79 ( 20 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 79 ( 20 Qershor 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 29 (19 Prill 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 29 (19 Prill 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 29 (19 Prill 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 29 (19 Prill 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 40 (6 Shtator 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 40 (6 Shtator 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 40 (6 Shtator 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 40 (6 Shtator 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 45 (4 Tetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 45 (4 Tetor 2018)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 45 (4 Tetor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 45 (4 Tetor 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 65 ( 7 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 65 ( 7 Mars 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 65 ( 7 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 65 ( 7 Mars 2019)
 

More from VatraBiblike

Kendveshtrimi katolik nr.6
Kendveshtrimi katolik nr.6Kendveshtrimi katolik nr.6
Kendveshtrimi katolik nr.6VatraBiblike
 
Kendveshtrimi katolik nr. 5
Kendveshtrimi katolik nr. 5Kendveshtrimi katolik nr. 5
Kendveshtrimi katolik nr. 5VatraBiblike
 
Kendveshtrimi katolik nr. 2
Kendveshtrimi katolik nr. 2Kendveshtrimi katolik nr. 2
Kendveshtrimi katolik nr. 2VatraBiblike
 
Kendveshtrimi katolik nr. 4
Kendveshtrimi katolik nr. 4Kendveshtrimi katolik nr. 4
Kendveshtrimi katolik nr. 4VatraBiblike
 
Kendveshtrimi katolik nr. 1
Kendveshtrimi katolik nr. 1Kendveshtrimi katolik nr. 1
Kendveshtrimi katolik nr. 1VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 82 ( 30 Gusht 2019 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 82 ( 30 Gusht 2019 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 82 ( 30 Gusht 2019 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 82 ( 30 Gusht 2019 )VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 80 ( 27 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 80 ( 27 Qershor 2019)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 80 ( 27 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 80 ( 27 Qershor 2019)VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 77 ( 13 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 77 ( 13 Qershor 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 77 ( 13 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 77 ( 13 Qershor 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 69 ( 4 Prill 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 69 ( 4 Prill 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 69 ( 4 Prill 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 69 ( 4 Prill 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 67 ( 21 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 67 ( 21 Mars 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 67 ( 21 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 67 ( 21 Mars 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 63 ( 21 Shkurt 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 63 ( 21 Shkurt 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 63 ( 21 Shkurt 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 63 ( 21 Shkurt 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 62 (14 Shkurt 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 62 (14 Shkurt 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 62 (14 Shkurt 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 62 (14 Shkurt 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 60 ( 31 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 60 ( 31 Janar 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 60 ( 31 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 60 ( 31 Janar 2019) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 39 (28 Qershor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 39 (28 Qershor 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 39 (28 Qershor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 39 (28 Qershor 2018) VatraBiblike
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 38 (21 Qershor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 38 (21 Qershor 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 38 (21 Qershor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 38 (21 Qershor 2018) VatraBiblike
 

More from VatraBiblike (15)

Kendveshtrimi katolik nr.6
Kendveshtrimi katolik nr.6Kendveshtrimi katolik nr.6
Kendveshtrimi katolik nr.6
 
Kendveshtrimi katolik nr. 5
Kendveshtrimi katolik nr. 5Kendveshtrimi katolik nr. 5
Kendveshtrimi katolik nr. 5
 
Kendveshtrimi katolik nr. 2
Kendveshtrimi katolik nr. 2Kendveshtrimi katolik nr. 2
Kendveshtrimi katolik nr. 2
 
Kendveshtrimi katolik nr. 4
Kendveshtrimi katolik nr. 4Kendveshtrimi katolik nr. 4
Kendveshtrimi katolik nr. 4
 
Kendveshtrimi katolik nr. 1
Kendveshtrimi katolik nr. 1Kendveshtrimi katolik nr. 1
Kendveshtrimi katolik nr. 1
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 82 ( 30 Gusht 2019 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 82 ( 30 Gusht 2019 )Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 82 ( 30 Gusht 2019 )
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 82 ( 30 Gusht 2019 )
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 80 ( 27 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 80 ( 27 Qershor 2019)Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 80 ( 27 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 80 ( 27 Qershor 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 77 ( 13 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 77 ( 13 Qershor 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 77 ( 13 Qershor 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 77 ( 13 Qershor 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 69 ( 4 Prill 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 69 ( 4 Prill 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 69 ( 4 Prill 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 69 ( 4 Prill 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 67 ( 21 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 67 ( 21 Mars 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 67 ( 21 Mars 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 67 ( 21 Mars 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 63 ( 21 Shkurt 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 63 ( 21 Shkurt 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 63 ( 21 Shkurt 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 63 ( 21 Shkurt 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 62 (14 Shkurt 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 62 (14 Shkurt 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 62 (14 Shkurt 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 62 (14 Shkurt 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 60 ( 31 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 60 ( 31 Janar 2019) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 60 ( 31 Janar 2019)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 60 ( 31 Janar 2019)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 39 (28 Qershor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 39 (28 Qershor 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 39 (28 Qershor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 39 (28 Qershor 2018)
 
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 38 (21 Qershor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 38 (21 Qershor 2018) Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 38 (21 Qershor 2018)
Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 38 (21 Qershor 2018)
 

Buletini Jeta e Vatres Biblike nr 3 (5 Tetor 2017 )

  • 1. JETA E VATRES B U L E T I N I I N F O R M A T I V I V A T R Ë S B I B L I K E 0 5 T E T O R 2 0 1 7 N R . 3 Në takimin e tretë të Vatrës Biblike, ishin prezent 28 pjesëmarrës. Në këtë takim u bë një parashtrimi Ungjillit sipas Mateut. Ungjilli (Lajmi i Mirë) është një, por i paraqitur sipas formimit dhe qëllimit të katër ungjilltarëve, në katër libra të ndryshëm. Ato nuk kundërshtojnë njeri-tjetrin por ndihmojnë në dhënien e plotë dhe për të gjithë të Lajmit të Mirë. Për t'u theksuar nga mësimi: Rendi kronologjik: I dyti pas Ungjillit sipas Markut Vendi: Produkt i Kishës së Antiokisë, vendit ku për herë të parë nxënësit u quajtën të krishterë. Burimet:Ungjilli sipas Markut, Fletoret e Thënieve, Tradita e farefisit të Jozefit (Jakobi,Antioki) Dorëshkrimi më i vjetër:Papirusi 104,I fund shekullit të dytë. Ruhet në Oxford. Ungjilli paraqet përmbushjen e premtimit të Mesisë si pasardhës i Davidit. Ai hapet me paralajmërimin e lindjes së Emanuelit (Zoti me ne) në Mt. 1,22 dhe mbyllet me përm- bushjen e këtij premtimi pas ngjalljes së Jezusit në Mt. 28,20. Vatra Biblike takimi nr 3 INFORMACION TAKIMI I RRADHES 5 Tetor 2017 Ora 19.00—20.30 Famullia “Zoja Ndihmëtare” Rruga “Don Bosko” Lutja e Mbrëmjes (tek kapela) Mesimi: Padre Flavio Cavallini (tek salla) Ju lutem lexoni ka- pitullin 3 të Ungjillit sipas Mateut Mos harroni të merrni Biblën me vete! “Entuziasti është një ëndërrues i palodhshëm, një shpikës i projekteve, krijues i strategjive që i infekton të tjerët me ëndrrat e tija. Ai nuk është i verbër, ai nuk është i pavetëdijshëm. Ai e di se ka vështirësi, ndonjëherë pengesa të pakapërcyeshme. Ai e di që nëntë në dhjetë iniciativa dështojnë. Por nuk dorëzohet . Ai rifillon, ai ripërtërin. ” Francesco Alberoni (1929-) Shkimtar,Sociolog “Qëndro gjithmonë i bashkuar me Kishën e Shenjtë Katolike, sepse vetëm ajo mund të të ndihmoj, sepse vetëm ajo e ka Jezusin Eukaristik, i cili është princi i vetëm i paqes. Jashtë Kishës Katolike nuk ka shëlbim. Ajo të jep pagëzimin, faljen e mëkateve, trupin, gjakun, shpirtin dhe Hyjnin e Jezu Krishtit duke të dhënë jetën e përjetëshme dhe të gjitha sakramentet e shenjta për të të ofruar një jetë të shenjtë.” Shën Pio i Pietrelçinës
  • 2. F A Q J A 2 PROGRAMI I TAKIMIT TE KATERT Ka njerëz që fillojnë të lexojnë nga Zanafilla, pastaj dekurajohen dhe nuk rifillojnë më.Bibla nuk është një libër i thjeshtë. Është një bibliotekë e 73 libraveshumë të ndryshëm nga njëri-tjetri: ato kanë stile të shumëllojshëm,janë shkruar në kohë shumë të largëta dhe në situata shumë të ndryshme. Imagjinoni të hyni në një bibliotekë si kjo dhe të filloni të lexoni librin e parë që gjeni në raft, pastaj shkoni në të dytin dhe kështu me radhë. Ky lexim nuk mund t'ju japë rezultate të mira. Ka njerëz që hapin Biblën dhe fillojnë leximin nga Zanafilla. Në përgjithësi, ato nuk shkojnë përtej librit të pestë. Ata janë të dekurajuar dhe nuk lexojnë përsëri. Dhe ç'ka është më e keqe, ata përfundojnë duke thënë se është e pamundurdhe që Bibla është e pakuptueshme. Por kjo do të ndodhte me çdo bibliotekë në botë. Prandaj është i nevojshëm një projekt leximi. Në fillim ka shumë gjëra që nuk kuptohen, gjë që është mjaft e natyrshme. Kjo ndodh edhe duke lexuar një roman. Por mos u ndal, vazhdo! Pak nga pak, ndërsa gjërat lexohen, ato bëhen më të qarta. Është një rregull i artë: Bibla shpjegon vetveten. Për këtë arsye, një projekt leximi është shumë i rëndësishëm. J E T A E V A T R E S N R . 3 Lutja e Mbrëmjes: 19.00 Vazhdojmë të mësojmë të lutemi së bashku me Psalmet Mësimi: 19.30 Prezantimi i Planit letrar të Ungjillit sipas Mateut Përgatituni të shfletojmë së bashku të gjithë Ungjillin! Ju lutem lexoni kapitullin 3 të Ungjillit sipas Mateut. (1° - në vazdim...) SI TA RENDOJMË LEXIMIN E BIBLËS?“Me anë të arsyes natyrore, njeriu mund ta njohë Zotin me siguri duke u nisur nga veprat e tija. Por ekziston edhe një rend tjetër njohjeje tek e cila njeriu nuk mund të arrijë kurrsesi me forcat e veta: është rendi i Zbulesës hyjnore. Për hir të një vendimi krejtësisht të lirë, Zoti i zbulohet dhe i dhurohet njeriut duke zbuluar Misterin e vet, planin e vet të dashamirësisë së paracaktuar që nga i gjithë amshimi në Krishtin, në dobi të të gjithë njerëzve. Ai e zbulon plotësisht planin e vet duke dërguar Birin e vet fort të dashur, Zotin tonë Jezu Krishtin dhe Shpirtin e Shenjtë.” (shkëputur nga Katekizmi i Kishës Katolike, KKK )
  • 3. F A Q J A 3J E T A E V A T R E S N R . 3 Ishte e mërkurë kur u nisëm, data 20 shtator. Mbërritëm në Berat. Me të pyetur dhe ja në Uznovë, një lagje periferike, që ka rreth 7000 banorë. Në një rrugicë të vogël, gjejmë çerdhen e lagjes. Pamë prindër që çonin fëmijët e vegjël. Na kanë thënë se misioni "Famila e vogël" për ku jemi drejtuar, është ngjitur me të. E gjetëm. Don Giuseppe Coti, meshtari, na pret. I qeshur, me buzë në gaz gjatë të gjithë kohës, na prezanton ekipin dhe mjediset. Janë katër motra të kushtuara, që kanë ardhur nga Italia dhe bashkë me të edhe dy djem shqiptarë që kanë thirrjen për jetën rregulltare. Motrat, shumë inteligjente, plot fe, mbajnë fëmijë të sëmurë. I kanë adoptuar me vendim gjykate, si të sëmurë italianë, që i kanë sjellë këtu, ashtu edhe shqiptarë, që familjet e tyre, për arsye nga më të ndryshmet, nuk mund t'i mbajnë, apo nuk kanë zotësinë t'i trajtojnë si duhet. Janë fëmijë autikë dhe me sindromën down. Motrat nuk i lëshojnë për asnjë çast, në asnjë vend: kur flenë, flenë me ta, kur dalin, gjithashtu me ta, në meshë me vete, në lutjet e orëve të ditës, ja ku i kanë. Është një kryq që ia kanë ngarkuar vetes me dëshirë, vullnetarisht. Një djalë rreth të tridhjetave, Paolo, italian edhe ai, që studion për teologji në Shkodër, është bashkë me don Giuseppen tek misioni. Ka ardhur të qëndrojë këtu. Na tha se kur kishte dëgjuar një ipeshkvë në Rimini të predikonte e të kërkonte se kush donte të ofrohej për veprën e Hyjit, kishte ndjerë menjëherë në zemër thirrjen: të shkonte edhe ai. Kështu kishte bërë. Pa asnjë diskutim. Pa pendim. Kishte qenë 14 vjeç kur i kishte ndodhur kjo. Ishte jashtëzakonisht i kënaqur me thirrje ne Krishtit në zemër, që i vazhdonte e fortë, e zjarrtë. Misioni ka shtrirë aktivitetin e tij në Berat, Kuçovë dhe kuptohet, në Uznonë. Kisha në Uznovë i është kushtuar Shën Pios nga Pietralçina. Kanë ndodhur mrekulli dhe shenja. Do të flasim njëherë tjetër për ato. Motra të një urdhri tjetër janë të pranishme në Berat, ku shkojmë bëjmë një vizitë. Kanë një kopësht dhe po në ato mjedise, një shkollë fillore. Mes tyre, njëra, është arbëreshe. Na thotë se nga tregimet e hershme të familjes së saj, janë nga Kruja. Kanë ikur që të mos kthehen në myslimanë, në kohërat e errëta të pushtimit osman. Kështu na tha Moter Rita. Në pasdite kanë ardhur të rinj nga Kuçova,Berati dhe, kuptohet, edhe nga Uznova. Një takim i improvizuar dhe pa shumë ceremoni na intrigon t'i japim përgjigje të ndryshme kurreshtarëve të rinj, që shumë gjëra i dëgjojnë për herë të parë. Na bëjnë pyetje, dhe në formën e një bashkëbisedimi, bashkëndajmë përvojat tona. Tema kryesore kuptohet: martirët shqiptarë dhe qëndresa e tyre heroike nën regjimin komunist. Pasdite vonë, një takim me burra në moshë, që janë kthyer nga besimi i mëparshëm në katolikë. Feja që gjetëm ndër ta na befason. Paolo na garanton se gratë e tyre janë shumë më të zellshme dhe të zjarrta. Kanë gjetur Jezusin Zot. Burrat janë pagëzuar bashkë me gra e fëmijë. Po vazhdohet katekizmi me të tjerë. (vazhdon në numrin tjetër) Pjesë nga relikja e Shën Pios së Pietrelçinës në kishën katolike, Uznovë, Berat. Pamje nga Kisha e Shën Pio së Pietrelçinës në Uznovë, Berat VIZITË NË KISHËN E SHËN PIOS SË PIETRELÇINËS
  • 4. F A Q J A 4 J E T A E V A T R E S N R . 3 NA KONTAKTONI E-mail: vatrabiblike@gmail.com Vatra Biblike Cdo te enjte, ora 19.00 - 20.30 Famullia “Zoja Ndihmëtare” Rruga “Don Bosko”  E Shtunë, 7 Tetor, në orën 09.30 Arqipeshkvi ynë Mons. George Fren- do na fton të marrim pjesë në Asamblenë Dioqezane e cila do të mbahet pranë Qendrës Don Bosko. Eshtë shumë e rëndesishme pjesëmarrja pasi ka të bëj me përgatitjen e Sinodit Dioqezan të vitit tjetër.  E Martë, 3 Tetor, në orën 18.00 në kishën e Shën Antonit (rruga Ali Pashë Gucia, zona e Selvisë) në Tiranë do të mbahet Meshë e Shenjtë me rastin e festës së Shën Françeskut të Asizit. NJOFTIME FJALOR I THJESHTË SHËRBIMI I MËSIMIT Fr. Flavio Cavallini SHËRBIMI I SEKRETARISË Marjola Çela Kondor Çeka Valentina Çeka Marçel Hila SHËRBIMI I PRITJES Arsida Paraspuari Luce Preçi Anisa Grabova MIKPRITËSI Don Beni SHËRBIMET “Frymëzimi Është vepër e Shpirtit të Shenjtë hyjnor që i bën disa njerëz të flasin në emër të Tij. Për shembull, për profetët thuhet se fjalët e tyre janë të frymëzuara, vetëm, për atë që flasin në emër të Zotit. Por frymëzimi ka të bëjë me të gjitha librat e shenjtë që përbëjnë Biblën, si ato të Besëlidhjes së Vjetër dhe asaj të Re: autorët janë të ndryshëm dhe shprehin veçoritë individuale, por përmbajtja e mesazhit të shkrimeve të tyre është "frymëzuar" nga Hyji; Për këtë, ato libra janë Fjala e Hyjit.” T. Mastrandrea